BEAUTY

Αυτό είναι το πρώτο gadget που μετρά ανά πάσα στιγμή το pH του δέρματός σου

Δεν πάνε μερικές ώρες από τη στιγμή που διάβασα στο Allure την είδηση για τη δημιουργία του πρώτου φορέσιμου αισθητήρα  που μετρά τα επίπεδα του pH του δέρματος και στο mail μου ήρθαν όλες οι λεπτομέρειες για αυτή την πρωτοποριακή τεχνολογία από τη La Roche-Posay.

Το «My Skin Track pH» που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, προχθές, στο Consumer Electronics Show 2019, είναι ο πρώτος φορέσιμος αισθητήρας που, σε συνδυασμό με μια συνοδευτική εφαρμογή, επιτρέπει την εύκολη μέτρηση των ατομικών επιπέδων του pH του δέρματος και τη δημιουργία εξατομικευμένων προγραμμάτων περιποίησης, με στόχο την καλύτερη φροντίδα του. Μάλιστα, απέσπασε το Βραβείο Καινοτομίας «Best of Innovation» του CES για το 2019, στην κατηγορία Φορέσιμων Τεχνολογικών Προϊόντων (Wearable Technology Products). Ο αισθητήρας αναπτύχθηκε από κοινού από τη  La Roche-Posay, μέλος της οικογένειας L’Oréal, η οποία συνεργάζεται στενά με δερματολόγους για την ανάπτυξη ασφαλών και αποτελεσματικών προϊόντων και την Epicore Biosystems, εταιρεία που κατέχει ηγετική θέση στον τομέα των πλατφορμών μικρορευστομηχανικής (microfluidic platforms) και των εύκαμπτων φορέσιμων αισθητήρων στο Κέντρο Βιοενσωματωμένης Ηλεκτρονικής (Center for Bio-Integrated Electronics) και στο Ινστιτούτο Simpson Querrey του Πανεπιστημίου Northwestern και παρακάτω συγκεντρώσαμε όλες τις χρήσιμες λεπτομέρειες για το τι είναι και πώς λειτουργεί.

Τι είναι το My Skin Track pH;

Στην ουσία πρόκειται για ένα μικρό, λεπτό και εύκαμπτο αισθητήρα, που αντιπροσωπεύει την επόμενη γενιά τεχνολογίας εξατομικευμένης περιποίησης για τη L’Oréal, τον παγκόσμιο ηγέτη στην ομορφιά. Ως η πρώτη φορέσιμη συσκευή που μετρά τα ατομικά επίπεδα του pH του δέρματος με χρήση τεχνολογίας μικρορευστομηχανικής, συλλαμβάνει, μέσω ενός δικτύου μικροκαναλιών, ιχνοποσότητες ιδρώτα από τους πόρους του δέρματος παρέχοντας ακριβή μέτρηση του pH μέσα σε 15 λεπτά. 

 

Πώς λειτουργεί aka πώς μετράει το pH;

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες μεθόδους μέτρησης των επιπέδων του pH του δέρματος οι οποίες απαιτούσαν τη χρήση άκαμπτων ηλεκτρονικών συσκευών και μεγάλα δείγματα ιδρώτα, το My Skin Track pH συλλέγει και χρησιμοποιεί για τη διεξαγωγή ακριβών μετρήσεων, ανεπαίσθητες ποσότητες ιδρώτα.  Αυτό που κάνει στην ουσία είναι να διαβάζει το pH γρήγορα και αποτελεσματικά, μέσω μιας απλής διαδικασίας δύο βημάτων: Αρχικά, ο χρήστης τοποθετεί τον αισθητήρα στο εσωτερικό του βραχίονα, αφήνοντάς τον σταθερό για 5-15 λεπτά –έως ότου οι δύο κεντρικές κουκκίδες αλλάξουν χρώμα.  Έπειτα, ο χρήστης ανοίγει την εφαρμογή My Skin Track pH  και φωτογραφίζει τον αισθητήρα. Χρησιμοποιώντας έναν προηγμένο αλγόριθμο, η εφαρμογή διαβάζει τη μέτρηση του pH, καθώς και την τοπική απώλεια ιδρώτα του χρήστη –τον ρυθμό εφίδρωσης του δέρματος, αξιολογώντας την υγεία του δέρματος και προτείνοντας, σε εξατομικευμένη βάση, προϊόντα La Roche-Posay για τη φροντίδα του δέρματος και την αποκατάσταση της ισορροπίας του pH.

 

Γιατί είναι σημαντικό να ξέρω το pH του δέρματός μου;

«Το pH είναι ένας από τους σημαντικότερους δείκτες της υγείας του δέρματος», λέει ο δερματολόγος της La Roche-Posay Δρ. Thomas Luger. «Είναι κάτι για το οποίο με ρωτούν συχνά οι ασθενείς μου, όμως, μέχρι σήμερα, ήταν πολύ δύσκολο να μετρηθεί το pH έξω από το περιβάλλον ενός κλινικού εργαστηρίου. Αυτό το εργαλείο έχει τη δυνατότητα τόσο να εμπνεύσει τους καταναλωτές να υιοθετήσουν πιο υγιεινές συνήθειες σε ό,τι αφορά την περιποίηση του δέρματός τους, όσο και να προσφέρει στους επαγγελματίες υγείας έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο να συνιστούν θεραπείες.» Με δύο λόγια, η σχέση ανάμεσα στα επίπεδα pH του δέρματος και στις κοινές δερματικές παθήσεις που εκατομμύρια άνθρωποι βιώνουν καθημερινά είναι άρρηκτη και η αξιοποίηση μίας τέτοιας τεχνολογίας θα προσφέρει εκτός από ενημέρωση,αποτελεσματικές λύσεις στις δερματικές παθήσεις .

 

Ποιο είναι το pH μίας υγιούς επιδερμίδας;

Το pH μπορεί να είναι από όξινο έως βασικό, και η κλίμακα μέτρησής του κυμαίνεται από το 0 μέχρι το 14. Το pH του υγιούς δέρματος εμπίπτει στην ελαφρώς όξινη περιοχή και κυμαίνεται ανάμεσα στο 4,5 και στο 5,5. Όταν το pH χάνει την ισορροπία του, είτε λόγω περιβαλλοντικών παραγόντων είτε λόγω υποκείμενων παθήσεων, μπορεί να πυροδοτήσει φλεγμονώδεις αποκρίσεις. Οι αποκρίσεις αυτές ενδέχεται να οδηγήσουν σε συνήθη δερματικά προβλήματα που περιλαμβάνουν την ξηρότητα, το έκζεμα και την ατοπική δερματίτιδα. Εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από τέτοιου είδους παθήσεις: σύμφωνα με την Εθνική Ένωση για το Έκζεμα (National Eczema Association), 1 στους 10 Αμερικανούς (31,6 εκατομμύρια) έχει κάποια μορφή εκζέματος.  «Στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε την προηγμένη αυτή τεχνολογία για να δώσουμε δύναμη στους καταναλωτές, μέσω ουσιωδών πληροφοριών σχετικά με τη δερματική τους πάθηση που θα τους βοηθήσουν να βρουν τα κατάλληλα προϊόντα για τις προσωπικές τους ανάγκες»  λέει χαρακτηριστικά ο Guive Balooch, Παγκόσμιος Αντιπρόεδρος του L’Oréal Technology Incubator, παραρτήματος του Τμήματος Έρευνας & Καινοτομίας της L’Oréal.

Next step…

Το Skin Track pH  θα δώσει τη δυνατότητα στη L’Oréal να εμβαθύνει στις έρευνές της μέσω μιας σειράς κλινικών μελετών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Northwestern. Τα στοιχεία έχουν δείξει ότι το pH του δέρματος αυξάνεται πριν τα συμπτώματα των δερματικών παθήσεων γίνουν ορατά· η L’Oréal θα διερευνήσει πόσο νωρίτερα λαμβάνει χώρα η αύξηση αυτή, προκειμένου να εξετάσει τη δυνατότητα πρόβλεψης των αλλαγών στο δέρμα. Επιπλέον, υπάρχουν σχέδια για τη διεξαγωγή μελετών πάνω στη σχέση του pH και των περαιτέρω δερματικών προβλημάτων όπως η ακμή. Πέραν του ρόλου του, λοιπόν, ως μελλοντικό καταναλωτικό προϊόν, το My Skin Track pH  θα βοηθήσει τη L’Oréal να προαγάγει τις έρευνές της και φυσικά να αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες στην επιστήμη του δέρματος, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη προϊόντων για μία λαμπερή επιδερμίδα.

Το My Skin Track pH θα παρουσιαστεί, σε πρώτο στάδιο, το 2019 μέσω επιλεγμένων δερματολόγων της La Roche-Posay στις ΗΠΑ, με στόχο να συγκεντρωθούν νέα στοιχεία και, τελικά, να τεθεί ως προϊόν στη διάθεση των καταναλωτών.