BEAUTY

Ξηροδερμία: 8 tips για να την αντιμετωπίσεις

Αισθάνεσαι την επιδερμίδα σου ξηρή, τραχιά και ιδιαίτερα τώρα που το κρύο είναι αισθητό, "σκάει" και απολεπίζεται συνεχώς; Δεν είσαι η μόνη. Η ξηροδερμία είναι ένα σύνηθες φαινόμενο που εκτός από το πρόσωπο,  μπορεί να εμφανιστεί σε όλο το σώμα και κυρίως στα πόδια.

Βασικότερη αιτία της; Η  έλλειψη υγρασίας και στην αφύσικη απολέπιση. Το δέρμα γίνεται τραχύ λόγω των αλλαγών στον υδρολιπιδικό μανδύα της επιδερμίδας. Το νερό εξατμίζεται με ασυνήθιστα γρήγορο ρυθμό και το δέρμα χάνει τη φυσική του υγρασία, με αποτέλεσμα την αφύσικη απολέπιση. Τα κύτταρα συσσωρεύονται σε συστάδες και παραμένουν στην επιδερμίδα αντί να απορρίπτονται. Έτσι οι φολίδες φαίνονται έντονα και το δέρμα είναι τραχύ στην αφή.

Επιπρόσθετα, η γενετική προδιάθεση, η συχνή και παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο (ακόμη και τώρα, το Χειμώνα), ο ψυχρός καιρός και άνεμος, τα  σκληρά προϊόντα καθαρισμού, οι δερματικές διαταραχές όπως η ψωρίαση, η ατοπική δερματίτιδα και η ιχθύωση είναι  ακόμη μερικοί παράγοντες που κάνουν το δέρμα ολοένα και πιο ξηρό και τραχύ, συμβάλλοντας στην εμφάνιση ξηροδερμίας στο πρόσωπο και το σώμα.

Τι πρέπει να κάνεις, λοιπόν, για να την αντιμετωπίσεις;

-Πρώτα απ’ όλα, το ξηρό και τραχύ δέρμα ΑΠΑΙΤΕΙ ενυδάτωση-αναζωογόνηση σε βάθος. Τα δερμοκαλλυντικά είναι αυτά, τα ειδικά σχεδιασμένα προϊόντα φροντίδας, για την αποκατάσταση του ελλιπούς υδρολιπιδικού μανδύα που συμβάλλουν στη ρύθμιση της απολέπισης και την αντιμετώπιση της ξηροδερμίας. Τα ενυδατικά αυτά πρέπει να εφαρμόζονται σε όλο το σώμα καθημερινά, ιδιαίτερα στις πιο ευαίσθητες περιοχές, όπως τα πόδια.

– Φρόντιζε να καθαρίζεις το δέρμα σου με απαλά και όχι σκληρά προϊόντα καθαρισμού, όπως gel χωρίς σαπούνι και άρωμα

– Κάνε ντους και όχι μπάνιο

– Όταν κάνεις μπάνιο, μην μένεις στο νερό για πολλή ώρα

– να πλένεσαι με χλιαρό νερό

– να αποφεύγεις (όσο μπορείς)  τα μάλλινα ρούχα, που μπορεί να τρίβονται και να ερεθίζουν το δέρμα σου

– να προστατεύεσαι από το κρύο και τον ήλιο

– να πίνεις πολύ νερό

Φυσικά, για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αντιμετώπιση και θεραπεία της ξηροδερμίας, μην ξεχνάς να  συμβουλεύεσαι το δερματολόγο σου.