BEAUTY EXPERT

Θεραπεία κερατίνης στα μαλλιά: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις από τον Πάνο Καλλίτση

Αν ψάχνεις το μυστικό πίσω από τα πιο sleek, λαμπερά- χωρίς ίχνος φριζαρίσματος- μαλλιά των A-list celebrities του Hollywood, των γαλαζοαίματων (βλέπε Meghan Markle) και όχι μόνο, η απάντηση είναι μία και μονολεκτική: Θεραπεία Κερατίνης. Ναι, η δομική πρωτεΐνη των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών, η οποία όταν βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα στην τρίχα, μπορεί να κάνει τα μαλλιά να δείχνουν αφυδατωμένα και αρκετά φριζαρισμένα. Εκεί είναι που τη λύση στα μαλλιά έρχεται να δώσει ως άλλο μαγικό ραβδάκι, η θεραπεία της κερατίνης.

Και θεραπεία κερατίνης χωρίς το know- how από τον expert δε γίνεται. Εμείς, απευθυνθήκαμε στους ειδικούς, στον celebrity hairstylist Πάνο Καλλίτση και τον Κωνσταντίνο που μας σύστησε ο Πάνος (και είναι ο ανθρωπος που εξειδικεύεται στη συγκεκριμένη παροχή) στο hair salon του πρώτου και ρωτήσαμε χωρίς φόβο και πάθος όλα όσα θέλαμε να μάθουμε για το κεφάλαιο κερατίνη στα μαλλιά μας. Τι είναι; Πόσο διαρκεί; Ποια είναι η διαφορά της με την ισιωτική; Πώς διατηρείται το αποτέλεσμά της στα μαλλιά; Τι γίνεται τώρα το καλοκαίρι; Σε ποιες γυναίκες απευθύνεται;  Μακραίνει τα μαλλιά; Όλες οι απαντήσεις παρακάτω.

Τι είναι η κερατίνη;

Η κερατίνη είναι μια θεραπεία. Δεν είναι ισιωτική όπως εσφαλμένα μπορεί να πιστεύουν αρκετές γυναίκες. Κι αυτό το λέω, γιατί, υπάρχουν πολλές ακόμη τεχνικές που ονομάζονται «κερατίνες»,  αλλά στην ουσία μπορεί να περιέχουν ένα πολύ μικρό ποσοστό κερατίνης και να είναι στην πραγματικότητα ισιωτικές. Εμείς, εδώ στο κομμωτήριο, κάνουμε μόνο κερατίνη, εστιάζοντας κατά κύριο λόγο στη θεραπεία της τρίχας. Με δύο λόγια η κερατίνη είναι μια θεραπεία που στην ουσία έχει στη σύνθεσή της μεγάλη περιεκτικότητα σε κερατίνη, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες που εισχωρούν στη δομή της τρίχας, αφήνοντάς τη πιο υγιή και λαμπερή. Ενυδατώνει βαθιά τα μαλλιά, ξεφριζάροντάς τα με αποτέλεσμα να πέφτουν πιο φυσικά, όμορφα ίσια και απαλά. Προσοχή, όχι όπως το ίσιο- «ψεύτικο» κατά μία έννοια- εφέ που προσφέρει η πρέσα, αλλά σαν να είχε μια γυναίκα φυσικά ίσια μαλλιά.

Πόσα είδη κερατίνης υπάρχουν;

Αυτό που δεν ξέρουν οι περισσότερες γυναίκες είναι πως υπάρχουν πολλά είδη κερατίνης. Υπάρχουν κερατίνες που ονομάζονται κερατίνες αλλά στην ουσία περιέχουν ένα πολύ μικρό ποσοστό κερατίνης, οπότε είναι ισιωτικές. Υπάρχουν βέβαια και οι καθαρές κερατίνες, όπως αυτές που χρησιμοποιούμε εδώ, χωρίς χημικά ισιωτικά  στοιχεία, με μεγάλη περιεκτικότητα σε κερατίνη, πρωτεΐνες και στοιχεία που συμβάλλουν θετικά στην υγεία της τρίχας, την ενυδάτωση και τη λάμψη της, προστατεύοντας παράλληλα από το φριζάρισμα, την ψαλίδα, το σπάσιμο. Η βασική διαφορά κρίνεται στην ποιότητα και την ποσότητα κερατίνης που έχει η κάθε θεραπεία.

Σε ποιες γυναίκες προτείνεται η κερατίνη;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη κατηγορία γυναικών που να μπορεί ή να πρέπει να κάνει κερατίνη. Αυτό έχει να κάνει με τις ανάγκες και τα θέλω της κάθε γυναίκας ξεχωριστά. Το πλεονέκτημα με τη φυσική κερατίνη είναι ότι μπορούν να την κάνουν όλες οι γυναίκες. Μπορεί να γίνει πιο έντονα, από τη ρίζα- και τις φύτρες έως τις άκρες ή πιο απαλά ως blow out κερατίνη, προσφέροντας μια απαλή ενυδάτωση. Την τελευταία την προτιμούν κυρίως με γυναίκες με φυσικά ίσια αλλά θαμπά μαλλιά. Επομένως, όλες οι γυναίκες μπορούν θεωρητικά να κάνουν τη θεραπεία της κερατίνης. Το θέμα είναι τι ακριβώς χρειάζονται- τι θέλουν- τι περιμένουν από την κερατίνη.

«Ούτως ή άλλως η κερατίνη είναι ένα υλικό που πλάθεται στα χέρια ενός τεχνίτη. Οπότε έχει να κάνει ξεκάθαρα με τις ανάγκες κάθε γυναίκας, αλλά και την τεχνική που ακολουθεί ο κάθε τεχνίτης. Είναι σημαντικό να το κάνει σωστά. Οι χημικές κερατίνες μπορούν ακόμη και να καταστρέψουν τα μαλλιά μιας γυναίκας, οπότε όλα περιστρέφονται εκτός από την ποιότητα του υλικού aka της κερατίνης, γύρω από την τεχνογνωσία- το know-how- την εμπειρία του ανθρώπου που αναλαμβάνει να την κάνει κάθε φορά» προσθέτει ο Πάνος.

Κερατίνη VS Ισιωτική

Στο μυαλό αρκετών γυναικών η κερατίνη είναι η ισιωτική και η ισιωτική για να είναι καλή πρέπει να είναι κερατίνη. Ενώ, η κερατίνη είναι θεραπεία. Η ισιωτική είναι ένα χημικό – κατά κύριο λόγο- προϊόν που «στεγνώνει»- αλλοιώνει τη σπονδυλική στήλη της τρίχας αλλάζοντάς της τελείως τη φυσική της δομή. Για παράδειγμα από μπούκλα την κάνει ίσια.  Δεν έχει καμία σχέση με την κερατίνη, που είναι ξεκάθαρα θεραπεία. «Για παράδειγμα, ακόμη που μια γυναίκα έχει φυσικά ίσια λεπτά  μαλλιά μπορεί να κάνει κερατίνη και να δει μεγάλη διαφορά, στην ποιότητα της τρίχας, στον τρόπο διαχείρισης της, στις φύτρες. Επίσης, υπάρχουν γυναίκες που κάνουν κερατίνη στις αφέλειες/ φράντζα και τις φύτρες. Σε αυτή την περίπτωση αλλιώς «δουλεύται» η κερατίνη στις φύτρες, αλλιώς στα μήκη, στις ρίζες, στις άκρες αλλιώς, σε φυσικά μαλλιά, σε ξανθά, σε βαμμένα, σε λευκά. Γι αυτό το λόγο είναι σημαντικό το know- how του expert» αναφέρει με τη σειρά του ο Πάνος.

Πόσο διαρκεί;

Η κερατίνη διαρκεί από 3- 6 μήνες και αυτό έχει να κάνει με την απορροφητικότητα της τρίχας και τη συντήρηση. Φορά με τη φορά, διαρκεί περισσότερο γιατί η τρίχα έχει μνήμη. Απορροφά την κερατίνη, γιατί είναι ένα πολύ φυσικό προϊόν, οπότε την επόμενη φορά που θα ξαναεισχωρήσει στη δομή της λειτουργεί επικαθήμενα. Τα μαλλιά θα είναι ακόμη πιο απαλά.  Εμείς, θεωρούμε 2 φορές το χρόνο, όχι πιο συχνά. Κι αυτό γιατί τα μαλλιά θα πρέπει να «ξεκουράζονται» στη φυσικότητά τους, να αναπνέουν, χωρίς να αλλάζει συνέχεια η δομή τους. Εξάλλου, όταν κάνεις μια σωστή παροχή, δεν έχεις λόγο να την κάνεις συνέχεια.

Μπορείς να κάνεις ανανέωση της κερατίνης στο ενδιάμεσο διάστημα;

Αν τα μαλλιά μιας γυναίκας μακραίνουν πολύ γρήγορα και έχει πολύ έντονες σγουρές ή φριζέ ρίζες ή φυτράκια, μπορούμε να περάσουμε μια πολύ απαλή ανανεωτική στα σημεία που θέλουμε. Αυτό συμβαίνει κυρίως στα νέα φυτράκια που δημιουργούνται. Πάντα μαζί με αυτό. βέβαια, φροντίζουμε να περνάμε ένα πολύ απαλό προϊόν και κατά μήκος των μαλλιών για πιο ομοιόμορφο αποτέλεσμα.

Ποια προϊόντα χρησιμοποιούμε για να διατηρήσουμε το αποτέλεσμα της κερατίνης στα μαλλιά;

Εμείς, ως κομμωτές πάντα προτείνουμε εξειδικευμένα προϊόντα που θα συμβάλλουν στη μεγαλύτερη διατήρηση του αποτελέσματος προκειμένου να μην ανοίγουν τα λέπια της τρίχα. Αλλά αυτό έχει να κάνει  και πάλι με την ποιότητα και τον τύπο των μαλλιών (για παράδειγμα, αν έχει μια γυναίκα σγουρά μαλλιά,  χοντρά,  λεπτά, λιπαρά, πιο αφυδατωμένα κλπ).  Επομένως, σε κάθε περίπτωση κατά τη διάρκεια της θεραπείας και μετά  το συνεννοούμαστε με την εκάστοτε γυναίκα. «Επίσης απαραίτητο είναι να χρησιμοποιούν σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα ή αντίστοιχα να αποφεύγουν τα  clarifying shampoos (βαθιά καθαριστικά σαμπουάν)  γιατί αυτά στην ουσία αυτά διαβρώνουν την τρίχα, αφαιρώντας την κερατίνη. Καλό θα είναι να χρησιμοποιούν advanced shampoos (προηγμένης τεχνολογίας χωρίς θειικά άλατα). Πλέον τα περισσότερα hair brands έχουν σαμπουάν που σέβονται και είναι συμβατά με τη θεραπεία της κερατίνης» λέει ο Πάνος.

Τι γίνεται με το hairstyling;

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Μια γυναίκα που έχει κάνει κερατίνη μπορεί να κάνει οτιδήποτε θέλει στο styling της. Να δοκιμάσει μπούκλες, να τα ισιώσει, να τα πιάσει ψηλά ακόμη και μέσα στην ίδια μέρα. Μπορείς να κάνεις τα πάντα, όπως πριν. Δεν είναι ισιωτική. Το μόνο που προτείνουμε εμείς, ως hair experts είναι μια μικρή αναμονή μέχρι το επόμενο λούσιμο – δύο, τρεις ημέρες- καθαρά και μόνο για τη απορροφητικότητα της κερατίνης από την τρίχα μας  και τη σταθεροποίησή της.   Κι αυτό γιατί όπως είπαμε, όσο αφήνεις το προϊόν στα μαλλιά σου μετά το κομμωτήριο, δημιουργείς «μνήμη».

Κερατίνη το καλοκαίρι: Τι πρέπει να προσέξεις;

Πάντα προτείνουμε μια γυναίκα ή ένας άντρας να δοκιμάσει τη θεραπεία της κερατίνης πριν τις καλοκαιρινές διακοπές για να γίνει πιο εύκολη η ζωή τους με τα μαλλιά. Να μπορούν μετά τη θάλασσα, τα μαλλιά να δείχνουν πιο λαμπερά, πιο φυσικά, πιο όμορφα χωρίς να χάνουν ώρα στο styling. Στην πραγματικότητα, φτιάχνεις τα μαλλιά σου στο 1/3 του χρόνου που τα έφτιαχνες συνήθως. Γι αυτό το λόγο, ειδικά το καλοκαίρι, που οι περισσότερες γυναίκες δεν χρησιμοποιούν συχνά πιστολάκι, με την κερατίνη θα έχουν ένα λαμπερό hairlook σε τρία λεπτά.

Κερατίνη κάνουν μόνο οι σγουρομάλλες;

Άλλος ένας μεγάλος μύθος για την κερατίνη είναι πως απευθύνεται μόνο σε γυναίκες με σγουρά μαλλιά που θέλουν να τα ισίωσουν. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς κερατίνη μπορούν να κάνουν ακόμη και οι σγουρομάλλες που θέλουν να αναδείξουν τις ωραίες φυσικές μπούκλες τους, προστατεύοντάς τες από το φριζάρισμα.

Τι πρέπει να προσέχουμε στις διακοπές όταν έχουμε κάνει κερατίνη;

Να έχει μια γυναίκα πάντα μαζί της τα εξειδικευμένα σαμπουάν, conditioner, μάσκα και να αποφύγει όσο το δυνατόν το χλώριο της πισίνας. Σε γενικές γραμμές, καλό θα είναι πάντα, είτε έχει κάνει κερατίνη είτε όχι, να ξεβγάζει αμέσως τα μαλλιά της, αμέσως μετά την πισίνα ή τη θάλασσα με καθαρό νερό. Γιατί όπως ακριβώς αφυδατώνεται η επιδερμίδα, αφυδατώνονται και τα μαλλιά.

Γιατί τελικά μια γυναίκα να πει το μεγάλο «ναι» στην κερατίνη;

Σημαντικό ρόλο σε αυτή την απόφαση παίζει η ανάγκη που έχουν τα μαλλιά κάθε γυναίκας αλλά και το τι θέλει μια γυναίκα από τα μαλλιά της. Κερατίνη, όπως ξαναείπαμε, μπορεί να κάνει ακόμη και μια γυναίκα με ολόισια φυσικά μαλλιά, αλλά που στο στεφάνι του κεφαλιού της ή σ’ ένα πολύ συγκεκριμένο σημείο (όπως η φαβορίτα, η κορυφή, το πίσω μέρος κλπ) να είναι πολύ φριζαρισμένο ή το αντίστροφο, να έχει sleek ρίζες αλλά φριζαρισμένες άκρες. Σε αυτή την περίπτωση η κερατίνη μπορεί να δουλευτεί τοπικά στις πιο «προβληματικές» περιοχές, ανάλογα με τις ανάγκες των μαλλιών. Το βασικό πλεονέκτημά της είναι πως προστατεύει από το φριζάρισμα και την ψαλίδα, αναδεικνύοντας τη λάμψη των μαλλιών.

Μακραίνει τα μαλλιά;

Η κερατίνη δε μακραίνει τα μαλλιά από τη ρίζα. Απλά βοηθά τις άκρες να παραμένουν υγιείς και να μην σπάνε, να μην ανοίγουν, να μην κάνουν ψαλίδα. Με αυτόν τον τρόπο, τα μαλλιά μακραίνουν πιο υγιή και λαμπερά, γιατί στην ουσία δεν έχεις κατεστραμμένες άκρες, οπότε δεν χάνεις μήκος.

Γενικά, μια γυναίκα θα πρέπει να προσέχει πολύ και να κάνει την έρευνά της πριν δοκιμάσει τη θεραπεία της κερατίνης στα μαλλιά της.

Θα βρεις τον Πάνο Καλλίτση στο Panos Kallitsis Salon, Λεωφόρος Κηφισίας 232 στο Χαλάνδρι και στο www.panoskallitsis.gr

Κεντρική Φωτογραφία: Imaxtree