BEAUTY

Καρκίνος του δέρματος: Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία

1 στις 3 διαγνώσεις καρκίνου αφορούν τον καρκίνο του δέρματος. Σε όλο τον κόσμο, περίπου δύο με τρία εκατομμύρια μη-μελανοκυτταρικών καρκίνων του δέρματος και 132.000 κακοήθη μελανώματα διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, 1 στους 5 Αμερικανούς θα προσβληθεί από καρκίνο του δέρματος στη διάρκεια της ζωής του, ενώ στην Ευρώπη, ο καρκίνος του δέρματος αυξάνεται κατά 5% έως 7% κάθε χρόνο. Ωστόσο, όσο νωρίτερα ανιχνευθεί, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να θεραπευτεί. Στην πραγματικότητα, το 90% των καρκίνων του δέρματος είναι ιάσιμοι, αρκεί να αντιμετωπιστούν έγκαιρα.

Αρκετοί παράγοντες μπορούν να προσδιορίσουν τον κίνδυνο να αναπτύξεις καρκίνο του δέρματος:

1 Έχεις δέρμα τύπου Ι ή ΙΙ, το δέρμα σου μαυρίζει ελάχιστα ή καθόλου ή παθαίνεις συχνά ηλιακό έγκαυμα;

2 Έχεις φακίδες ή ελιές που έχουν διαφορετική εμφάνιση από τις υπόλοιπες;

3 Έπαθες σοβαρά ηλιακά εγκαύματα όταν ήσουν παιδί ή ήσουν συχνά εκτεθειμένος/η στον δυνατό ήλιο κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία;

4 Υπάρχει ιστορικό καρκίνου του δέρματος στην οικογένειά;

5 Έχεις πολλές ελιές, μεταξύ αυτών και κάποιες μεγάλες, με ακανόνιστο σχήμα ή ανομοιογένεια στο χρώμα;

Δεν έχουμε όλοι τον ίδιο βαθμό κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Η γνώση του κινδύνου που διατρέχεις προσωπικά είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος. Αν ισχύει για εσένα ένας ή περισσότεροι από τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου, τότε θεωρείσαι άτομο που διατρέχει κίνδυνο. Παράδειγμα: αν έχεις ανοιχτόχρωμο δέρμα και πολλές ελιές.

Προσοχή: ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα χωρίς αναγνωρισμένους παράγοντες κινδύνου: παράμεινε σε εγρήγορση. Αν ανακαλύψεις κάποιο ύποπτο σημάδι, συμβουλεύσου το δερματολόγο σας.