ΠΡΟΣΩΠΟ

6 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις ποτέ στην επιδερμίδα σου

Imaxtree Imaxtree

Αν είσαι εμμονική με την περιποίηση της επιδερμίδας σου- σηκώνω χέρι- υπάρχουν κάποια μεγάλα dont’s που ξέρεις πως δεν πρέπει να κάνεις (για το καλό της). Πράγματα, που πριν καλά-καλά τα κάνεις, γίνονται εικόνα στο μυαλό σου τα αποτελέσματά τους.

Κάπως έτσι, κάθε φορά, που διαβάζεις κάποιο άρθρο όπως αυτό, κάνεις εικόνα όλα τα «δεν πρέπει» και με φόβο Θεού μένεις πιστή στις καλές σου συνήθειες. Αυτό συμβαίνει για παράδειγμα, στις περιπτώσεις που έχεις δει σίγουρα βιντεάκια που δείχνουν τι θα συμβεί στην επιδερμίδα σου σε βάθος χρόνο αν δε φοράς αντηλιακό ή αν σπάσεις ένα σπυράκι με τα χέρια σου…

Αν δεν είσαι skincare addict, από την άλλη πλευρά, αλλά πολύ πρόθυμη να κόψεις τις κακές συνήθειες, τότε ξεκίνα από τους παρακάτω βασικούς κανόνες. Τι λες;

Δεν πρέπει να κοιμάσαι βαμμένη ή καλύτερα, χωρίς να έχεις κάνει ντεμακιγιάζ και καθαρισμό στην επιδερμίδα σου

Ακόμη κι αν δεν «βάφτηκες πολύ», ακόμη κι αν γύρισες σχεδόν ημιλιπόθυμη από την κούραση και το ξενύχτι, μην ξεχάσεις- πριν κοιμηθείς- να αφαιρέσεις το μακιγιάζ σου και να καθαρίσεις το πρόσωπό σου. Θα έπεφτες στο κρεβάτι φορώντας όλα τα ρούχα και τα αξεσουάρ από το προηγούμενο βράδυ; Γιατί να το κάνεις με την επιδερμίδα σου;

Δεν νοείται μέρα που να φύγεις από το σπίτι χωρίς αντηλιακό στο πρόσωπό σου

Αν διαβάζεις καθημερινά αυτή εδώ τη στήλη, σίγουρα θα το έχεις εμπεδώσει. Το αντηλιακό είναι το must have της τσάντας μας Χειμώνα- Καλοκαίρι και το προϊόν που πρέπει να εφαρμόζουμε κάθε μέρα στην επιδερμίδα μας, οπουδήποτε κι αν βρισκόμαστε, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες. Κι αυτό γιατί, μπορεί ο  ήλιος να είναι ευεργετικός για την υγεία μας, όμως, η υπερβολική έκθεση σε αυτόν – UVA/UVB ακτινοβολία- έχει βλαβερές συνέπειες στην επιδερμίδα μας, μεταξύ των οποίων και η γήρανση της επιδερμίδας (βλέπε φωτογήρανση).

Δεν πρέπει να πειράζεις τα σπυράκια σου, πόσο μάλλον να τα σπας

Είναι η άβολη στιγμή- συνήθως η πιο ακατάλληλη- που ξαφνικά κάνουν το ντεμπούτο τους στο πρόσωπό τους. Έτσι χωρίς προειδοποίηση, με περίσσιο θράσσος. Τα σπυράκια είναι από τα πιο ενοχλητικά πράγματα που μπορούν να μας συμβούν και από αυτά που πιστεύεις πως μία κίνησή αρκεί για να τα εξαφανίσεις (να τα σπάσεις). Κι όμως, ΟΧΙ. Το αντίθετο μάλιστα. Όπως υποστηρίζουν πολλοί δερματολόγοι, το να βάλεις τα χέρια σου- που έχουν εκατομμύρια βακτήρια- στο πρόσωπό σου για να τα σπάσεις, μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση περαιτέρω μόλυνσης στο πρόσωπό σου, φλεγμονής, αφήνοντας ακόμη και ουλές. Δε θα ‘ θελες.

Δεν πρέπει να ξεχνάς να ενυδατώνεις σωστά την επιδερμίδα σου

Και δεν εννοώ μόνο το να πίνεις 8 ποτήρια νερό καθημερινά. Μετά τον καθαρισμό, φρόντισε να απλώνεις μία ενυδατική κρέμα στο πρόσωπό σου, κατάλληλη για τον τύπο της επιδερμίδας σου, που θα τη θρέψει και θα την ενυδατώσει βαθιά χωρίς να την επιβαρύνει. Το ίδιο κάνε και για την επιδερμίδα του σώματός σου.

Δεν πρέπει να αμελείς να καθαρίζεις τα πινέλα (και γενικότερα τα εργαλεία) του μακιγιάζ σου

Σύμφωνα με έρευνες, το 72% των γυναικών ξεχνά να τα καθαρίζει. Κι όμως, τα πινέλα- τα σφουγγαράκια και γενικότερα τα εργαλεία του μακιγιάζ  είναι αυτά που έρχονται σχεδόν καθημερινά σε επαφή με την επιδερμίδα σου, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό την υγεία της. Κι θέλεις να έχεις μία καθαρή και λαμπερή επιδερμίδα, βάλε στο πρόγραμμα μία φορά την εβδομάδα να τα καθαρίζεις.

Δεν πρέπει να το παρακάνεις με τα ξενύχτια

Με δύο λέξεις: Beauty Sleep. Δεν πρέπει να ξεχνάς, πως όσο κοιμάσαι τα κύτταρα της επιδερμίδας σου αναγεννιούνται, διορθώνονται οι όποιες φθορές από εξωτερικές επιθέσεις. Μάλιστα, όπως σου έχω ξαναπεί, σύμφωνα με έρευνες, στο διάστημα μεταξύ 12 με 2 τα ξημερώματα, οι μηχανισμοί ανανέωσης της επιδερμίδας συγχρονίζονται και η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης που συμβάλλουν στη σφριγηλότητα και την ελαστικότητα της επιδερμίδας βρίσκεται στο peak της.