ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ

Πώς να προστατευτείς σωστά από τον ήλιο, σύμφωνα με την ειδικό

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι ευνόητο ότι αυξάνονται κατακόρυφα οι ανάγκες προστασίας του δέρματος από τον ήλιο, την αφυδάτωση και τη ζέστη. Ο ήλιος, αν λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας είναι πολύτιμος φίλος υγείας και ομορφιάς, καθώς βοηθά να συνθέσουμε την πολύτιμη για την υγεία βιταμίνη D ενώ παράλληλα υπάρχουν δερματικά νοσήματα τα οποία με την έκθεση στον ήλιο βελτιώνονται.

Ας δούμε όμως ποιες είναι οι ιδιαίτερες ανάγκες που δημιουργεί ο ήλιος σε πρόσωπο και δέρμα.

ΠΡΟΣΩΠΟ

Οι ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει το δέρμα από άτομο σε άτομο είναι και αυτές που καθορίζουν τις ανάγκες του. Η ακμή είναι μια από τις πιο κοινές δερματολογικές οντότητες, η οποία μπορεί να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, εάν δε γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί. Παρομοίως, και η ροδόχρους νόσος, που συχνά γίνεται πιο ενοχλητική κατά τη μεγάλη ηλιοφάνεια, καθώς παρατηρείται επίμονο και ενοχλητικό κοκκίνισμα στο πρόσωπο. Αξίζει επίσης, να αναφερθούμε και στις περιπτώσεις κάποιων συστηματικών, κυρίως, αυτοάνοσων νοσημάτων που συνοδεύονται από χαρακτηριστική δερματική φωτο-ευαισθησία. Σε αυτά τα δέρματα θα πρέπει να γίνεται χρήση δερμοκαλλυντικών, τα συστατικά των οποίων είναι φιλικά προς αυτά.

 

Σε περιπτώσεις προβλημάτων ακμής είναι σημαντική η πιο στενή παρακολούθηση και η εκτίμηση από δερματολόγο, καθώς τους καλοκαιρινούς μήνες είναι δυνατό να διαφοροποιηθεί η αγωγή που ακολουθείται. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί, το φαινόμενο της εμφάνισης έντονων δυσχρωμιών το καλοκαίρι, οι οποίες υποχωρούν μέχρι κάποιο βαθμό το χειμώνα. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δεν επιτρέπεται η χρήση ισχυρών λευκαντικών προϊόντων, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση κρέμες ή οροί με βασικά συστατικά όπως βιταμίνη C, αρβουτίνη και αλοεσίνη συνδράμουν σημαντικά προς την κατεύθυνση της λεύκανσης.

Εκτός όμως από τις δερματικές παθήσεις ακόμα κι ένα υγιές δέρμα μπορεί να είναι πιο ευάλωτο στον ήλιο. Αυτό συμβαίνει στις ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες και στα άτομα με ξανθά ή κοκκινωπά μαλλιά. Επίσης, και τα ευαίσθητα –μη ανεκτικά δέρματα με επανειλημμένες εκδηλώσεις αλλεργίας και ερεθισμών, επηρεάζονται σε μεγαλύτερο βαθμό από το οξειδωτικό stress.

Το τρίπτυχο –καλός καθαρισμός, peeling, ενυδάτωση, αντηλιακή προστασία– αποτελεί τη βασική αρχή για τη διατήρηση ενός λαμπερού δέρματος. Και είναι αυτό που θα πρέπει να ακολουθείται σε καθημερινή βάση.

Η σωστή ενυδάτωση με την επιλογή του κατάλληλου προϊόντος είναι ίσως από τις σημαντικότερες καθημερινές συνήθειες. Λεπτόρρευστες υφές είναι ιδανικές σε καταστάσεις αυξημένης λιπαρότητας, ενώ στην περίπτωση αυτή, η κλασική κρέμα ενυδάτωσης μπορεί να υποκατασταθεί από κάποιο serum. Αντίθετα, τα πιο ώριμα και ξηρά δέρματα απαιτούν τις πλέον ενισχυμένες υφές.

Σε άτομα με λιπαρή ή με τάση ακμής επιδερμίδα, το peeling με λεπτούς κόκκους απομακρύνει το επιφανειακό λεπτό στρώμα νεκρών κυττάρων τις κεράτινης στιβάδας, παρασύροντας ρύπους και σμήγμα, με ταυτόχρονη εξισορρόπηση της σμηγματόρροιας. Έτσι, το δέρμα γίνεται ποιο λείο, λαμπερό και έτοιμο να δεχθεί και να απορροφήσει αποδοτικότερα τις κατάλληλες κρέμες, που θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια. Σε ευαίσθητες επιδερμίδες η περιστασιακή χρήση ενός ενζυμικού peeling θεωρείται καταλληλότερη. Όλα αυτά θα σας βοηθήσουν  να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές το καλοκαίρι, ενυδατωμένο και σωστά προετοιμασμένο να παραμείνει στον ήλιο.

ΧΕΙΛΗ

 

Τα χείλη αποτελούν επίσης ένα σημείο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος. Καθώς η δράση του ήλιου συνδυάζεται με τις επιπρόσθετες δυσμενείς συνθήκες του καλοκαιριού, όπως η αφυδάτωση, δημιουργούνται ειδικές ανάγκες ενυδάτωσης και εμπεριστατωμένης φροντίδας. Προϊόντα lip balm, πλούσια σε συστατικά όπως Shea Butter, cocoa seed butter, alantoin, beeswax, προσφέρουν επανόρθωση και προστασία. Η προστασία ενισχύεται επιπλέον, όταν συμπεριλαμβάνονται και αντηλιακά φίλτρα ευρέος φάσματος.

ΣΩΜΑ

Η διατήρηση ικανοποιητικής ενυδάτωσης με τα κατάλληλα προϊόντα, προετοιμάζει και προφυλάσσει το δέρμα του σώματος από το ξηρό περιβάλλον και την επικείμενη αφυδάτωση που προκαλεί ο ήλιος.

Είναι αποδεδειγμένο ότι η ηλιακή ακτινοβολία επιφέρει ταχύτερα τη διαδικασία της γήρανσης, που οφείλεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, και διαχωρίζεται από τη γενετικά καθορισμένη γήρανση.

 

Το δέρμα γίνεται πιο χαλαρό, με εμφανείς μελαγχρωματικές βλάβες (κηλίδες, πανάδες, ευρυαγγείες) κι επίσης, ξηρό, τραχύ, με απώλεια της ελαστικότητάς του και ρυτίδες που διαγράφονται πιο έντονα και εκτεταμένα.

Ευνόητο είναι πως η πρόληψη αποτελεί το πρώτο βήμα. Η σωστή χρήση των αντηλιακών και η ορθή συμπεριφορά απέναντι στην ηλιακή ακτινοβολία με αποφυγή έκθεσης, κυρίως τις ώρες μεταξύ 11:00 πμ και 4:00 μμ είναι βασικές αρχές προστασίας.

Τα αντηλιακά απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία χρησιμοποιώντας είτε οργανικά (χημικά) φίλτρα, που απορροφούν, είτε ανόργανα (φυσικά) φίλτρα, που ανακλούν την ακτινοβολία.

Οι νέες οδηγίες απαιτούν αντηλιακή προστασία ευρέος φάσματος καλύπτοντας τόσο την UVA όσο και την UVB αλλά και την IR (υπέρυθρη) ακτινοβολία.

Συνεχώς βελτιούμενες υφές έχουν ως στόχο την κοσμετολογικά αποδεκτή μορφή, ώστε να μεγιστοποιείται ο βαθμός ικανοποίησης από τον χρήστη κι επομένως, η προστασία του. Εξαιρετικής υφής τζελ ή λεπτόρρευστες, μη φαγεσωρογόνες μορφές, ακόμη κι η προσθήκη χρωστικών, έρχονται για να ενισχύσουν τη χρήση των αντηλιακών.

ΠΑΙΔΙ

 

Η καθημερινή προστασία των παιδιών, με τη χρησιμοποίηση του κατάλληλου αντηλιακού, αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον της υγείας του δέρματός τους. Τα παιδικά αντηλιακά έχουν ως βάση τους ανόργανα φίλτρα, τα οποία δεν απορροφούνται από το ευαίσθητο δέρμα τους. Αντίστοιχα είναι και τα προϊόντα που συστήνονται στις εγκύους.

Σημαντική είναι και η φροντίδα του δέρματος μετά την έκθεσή του στον ήλιο, τόσο άμεσα, όσο και αργότερα. Η άμεση ανακούφιση που μπορούν να προσφέρουν, επιτυγχάνεται με συστατικά, όπως η aloe και άλλα φυτικά εκχυλίσματα, ενώ ουσίες όπως Shea Butter και λανολίνη ενυδατώνουν την επιδερμίδα και παράλληλα η δράση βιταμινών, όπως A, E, C, επανορθώνει τις φθορές του δέρματος.

 

Ευχαριστούμε την Μπλιάμπτη Βενετία
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος
www.venetiagbliampti.gr