ΑΡΩΜΑ

Θεόδωρος Καλοτίνης: Μιλήσαμε με τον Έλληνα αρωματοποιό που έφτιαξε άρωμα στον Πρίγκιπα Κάρολο και την Καμίλα

Κάθε γυναίκα έχει μια δική της, αρωματική εσάνς. Το άρωμα που την καθορίζει, που την ξεχωρίζει, που την κάνει μοναδική, που εκφράζει τη διάθεσή της τη δεδομένη στιγμή. Άλλοτε, είναι ένα και μοναδικό, άλλοτε συνδυασμός. Κι αν αναρωτιέσαι πώς μπορείς να δημιουργήσεις το δικό σου άρωμα, εμείς, απευθυνθήκαμε στον expert του είδους, το Θεόδωρο Καλοτίνη , τον Έλληνα αρωματοποιό από την Κρήτη που εδώ και κάμποσα χρόνια έχει δημιουργήσει το δικό του brand αρωμάτων με εξαιρετικές πρώτες ύλες από την ελληνική φύση αλλά και μοναδικά αιθέρια έλαια, THEO PARFUMS, προκειμένου να μας λύσει όλες τις απορίες αλλά και να μας «ξεναγήσει» στο δικό του κόσμο της  αρωματοποιίας.

Χωρίς να το βάλει στιγμή κάτω, ο Θοδωρής αποφάσισε μέσα στην κρίση να παρουσιάσει την πρώτη προσωπική συλλογή αρωμάτων και μέχρι σήμερα συνεχίζει να προσπαθεί, να δημιουργεί, να μη χάνει την έμπνευσή του, μένοντας πιστός σε αυτό που του άρεσε να κάνει από παιδί, να «φτιάχνει» αρώματα. Αγαπά τη φύση και τις μυρωδιές της και κάπως έτσι, τα αρώματά του, έφτασαν στα χέρια του Πρίγκιπα Καρόλου και της Καμίλα αλλά και σε πολλούς ακόμη stars της εγχώριας και διεθνούς showbiz.

«Το άρωμα για μένα δεν είναι απλά μια μυρωδιά, είναι αναμνήσεις, είναι συναισθήματα. Ό,τι είναι χειροποίητο έχει άλλη αξία, γιατί γίνεται με την ψυχή σου, με τον κόπο σου» λέει χαρακτηριστικά και εμείς  βρήκαμε την ευκαιρία να μάθουμε πώς θα φτιάξουμε το δικό μας άρωμα, να τον ρωτήσουμε για τη συνεργασία του με τους celebrities και φυσικά να μάθουμε πώς ξεκίνησε το δικό του ταξίδι στο μαγικό- όπως αποκαλέι ο ίδιος- κόσμο της αρωματοποιίας.

 

Πώς ξεκίνησε η επαφή σου με τον κλάδο της αρωματοποιίας και η ιδέα να δημιουργήσεις το δικό σου brand;

Από μικρό παιδί είχα την τάση να ανακαλύπτω τις μυρωδιές της φύσης! Στο δημοτικό θυμάμαι ότι λάτρευα να μαζεύω άνθη για το φυτολόγιο μου. Είχα τέτοια μανία που κάθε βράδυ, πριν κοιμηθώ το είχα στο πλευρό μου. Δεν μπορούσα να κοιμηθώ αλλιώς. Μεγάλωσα με την γιαγιά μου η οποία έχει καταγωγή από την Σμύρνη, αγαπούσε πολύ τα βότανα και τα μπαχαρικά με αποτέλεσμα να έχει στο σπίτι της μεγάλη συλλογή. Έτσι, δημιούργησε ένα παιχνίδι που ήταν το αγαπημένο μας τα Σαββατοκύριακα, με έβαζε να αναγνωρίζω με κλειστά μάτια τα βότανα και τα μπαχαρικά με αποτέλεσμα χωρίς να το καταλάβω να «εκπαιδεύσω» την όσφρηση μου. Τότε δεν μπορούσα να φανταστώ ότι αυτό θα ήταν η προίκα μου. Στην εφηβεία ήμουν φανατικός συλλέκτης αρωμάτων. Επάνω σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής μου, μιας και η φύση με τις όμορφες μυρωδιές της με ξεκούραζε, αποφάσισα να αποκτήσω κάποια αιθέρια έλαια με σκοπό να δημιουργήσω ένα άρωμα που πέρα από την μυρωδιά του θα είχε και ιδιότητες στην ψυχολογία μου μιας και τα αιθέρια έλαια είναι στενά συνδεδεμένα με την Αρωματοθεραπεία. Στη συνέχεια, μέσα από μεγάλο κόπο, έπειτα από αμέτρητες ώρες «παντρεύοντας» μεταξύ τους αιθέρια έλαια, ανακάλυψα την προσωπική μου πατέντα δημιουργίας αρωμάτων που αποτελείται από εκλεκτά έλαια και οινόπνευμα γεωργικής καλλιέργειας από σταφύλι. Κάπως έτσι, ήρθε η ιδέα για την δημιουργία του brand μου, του πρώτου Ελληνικού brand χειροποίητων αρωμάτων από εκλεκτά φυτικά συστατικά με ευεργετικές ιδιότητες για την ψυχολογία των ανθρώπων.

 

Ποιες ήταν οι πρώτες μυρωδιές που είχες ως παιδί; Άσκησαν κάποια επιρροή για να δημιουργήσεις τη μετέπειτα συλλογή σου;

Από παιδί, λατρεύω τα λουλούδια και ιδιαίτερα την γαρδένια. Bλέπετε ήταν το αγαπημένο λουλούδι της γιαγιάς μου το οποίο είχε στον κήπο της και το φρόντιζε σαν αληθινό παιδί της, κάποιες φορές της μιλούσε και την άκουγα κρυφά. Της έλεγε τα μυστικά της. Το λευκό της χρώμα μου θυμίζει την ελευθερία και την αγνότητα. Η μυρωδιά της εμπνέει την αγάπη. Τα βελούδινα φύλλα της αντιπροσωπεύουν την βελούδινη εσωτερική ομορφιά μιας γυναίκας. Κάπως έτσι ήρθε η έμπνευση για την δημιουργία του αρώματος gardenia το οποίο έγινε best seller πολύ γρήγορα διότι μυρίζει πούδρα και καθαριότητα, κάτι που λατρεύουν οι γυναίκες όπως λάτρευε και η αγαπημένη μου γιαγιά!

 

Πώς μια γυναίκα μπορεί να παραγγείλει το δικό της άρωμα; (τι χρειάζεται να ξέρει και πώς γίνεται η όλη διαδικασία)

Φυσικά, κάθε γυναίκα μπορεί να δημιουργήσει το προσωπικό της άρωμα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνήσει μαζί μου. Διαφορετικά, μπορεί να παραγγείλει  ένα από τα αρώματα της σειράς μου από το ηλεκτρονικό μου κατάστημα www.theoparfums.com και να φτάσει στην πόρτα της εύκολα και απλά. Μπορεί επίσης, να τα προμηθευτεί από το Μέγαρο Mουσικής Αθηνών, το οποίο είναι και το βασικό σημείο πώλησης των αρωμάτων μου στην Αθήνα.

Στην ίδια λογική, μετά την επαφή σου με την εκάστοτε γυναίκα πώς δημιουργείς τελικά το άρωμά της;

Κάθε γυναίκα μπορεί να δημιουργήσει το άρωμα της με βάση τον χαρακτήρα, την προσωπικότητα, τις αγαπημένες της μυρωδιές αλλά και τις αδυναμίες της! Για παράδειγμα αν μια γυναίκα έχει πολύ άγχος μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο άρωμα της μερικές σταγόνες πολύτιμο αιθέριο έλαιο γιασεμί, το οποίο λειτουργεί στην αρωματοθεραπεία ως αντικαταθλιπτικό και αγχολυτικό. Πρέπει πρώτα να εντοπίσουμε τα «θέλω»  και ενδεχομένως τις «αδυναμίες» της και στην συνέχεια να τονίσουμε τη μοναδικότητα της αλλά και το σεξαπίλ της μέσα από μια μοναδική, μαγική αρωματική εσάνς στην οποία πρωταγωνιστικό  ρόλο έχουν οι επιθυμίες και οι ανάγκες της.

 

Ποια είναι τα σταθερά αρώματα της συλλογής σου και γιατί τα επέλεξες;

Έχω δημιουργήσει τέσσερα αρώματα μέχρι σήμερα και έρχονται περισσότερα μελλοντικά. Πηγή έμπνευσης για τις πρώτες μου δημιουργίες είναι η αγάπη μου για τη φύση. Το πρώτο μου άρωμα, Gardenia, δημιουργήθηκε έχοντας στο μυαλό την γιαγιά μου και την αγάπη που είχε στην γαρδένια της. Είχα την ανάγκη να χαρίσω μυρωδιά στο λευκό χρώμα γιατί μου εμπνέει αίσθηση αγνότητας και ηρεμίας. Αποτελείται από νότες μεθυστικής βανίλιας, γιασεμιού και γαρδένιας και στο σύνολο μυρίζει πούδρα και καθαριότητα που διαρκεί όλη μέρα! Το επόμενο άρωμα Lily είναι ανατολίτικο, έντονα γλυκό,  έχει μυστηριώδες γήινη μυρωδιά και είναι εμπνευσμένο από τον μινωικό πολιτισμό. Το άρωμα mentor προορίζεται για άντρες αλλά οι γυναίκες το θέλουν δικό τους με την πρώτη δοκιμή. Υποθέτω ότι το κεχριμπάρι σε συνδυασμό με την βανίλια και το βετιβέρ καθιστούν το άρωμα unisex έχοντας μια απαλή, γλυκιά μυρωδιά που αγγίζει ευαίσθητες πτυχές της γυναικείας ψυχής. Και τέλος το άρωμα 1989 είναι ένα στιβαρό, έντονο με ξυλώδες μυρωδιά καπνού. Ένα γήινο άρωμα εμπνευσμένο από τα παιδικά μου χρόνια, τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου να βγαίνει έξω από το σπίτι μετά από κάθε βροχή για να μυρίσει το βρεγμένο χώμα. Αυτή τη μυρωδιά ήθελα να αποτυπώσω σε αυτό το άρωμα.

 

Πώς τελικά το άρωμα σου έφτασε στα χέρια του Πρίγκιπα Καρόλου και της Δούκισσας Καμίλα;

Η πρώτη επαφή έγινε μετά από τιμητική πρόταση της βρετανικής πρεσβείας να παρουσιάσω τα αρώματα μου στο βασιλικό ζεύγος. Δημιούργησα τα προσωπικά τους αρώματα με συστατικά της Ελληνικής φύσης. Μεγάλη συγκίνηση για εμένα ήταν όταν ο πρίγκιπας Κάρολος μου είπε ότι είναι ένα από τα πιο ωραία αρώματα που είχε μυρίσει επάνω στην γυναίκα του, Δούκισσα Καμίλα. Εντυπωσιάστηκε και με το δικό του άρωμα τόσο πολύ που μου έστειλε προσωπικό γράμμα από το παλάτι του Μπάκιγχαμ γεγονός που μου άλλαξε την ζωή και που θυμίζει παραμύθι!

 

Πώς δημιούργησες το άρωμα της Μαρίας Μενούνος;

Το άρωμα της Μαρίας το δημιούργησα έπειτα από επικοινωνία ενός κοινού γνωστού μας στην Κρήτη. Ένα βράδυ μου έστειλε μια ηχογράφηση με την Μαρία στο πλευρό του να μου ζητάει να της δημιουργήσω ένα άρωμα με βασικό συστατικό την βανίλια που αγαπά! Είναι υπέροχος άνθρωπος η Μαρία και χάρηκα τόσο με την αντίδραση της όταν μύρισε το προσωπικό άρωμα που δημιούργησα για εκείνη.

 

Υπάρχουν αρώματα γυναικεία και αντρικά;

Θεωρώ ότι τα αρώματα δεν έχουν φύλο. Ένα «γυναικείο» άρωμα μπορεί επάνω σε έναν άνδρα σε συνδυασμό με τις ορμόνες του, τεστοστερόνη, να διαφοροποιείται εντελώς και μπορεί να γίνει άκρως ερωτικό και το ίδιο αντιστρόφως μπορεί να  ισχύει για ένα ανδρικό άρωμα επάνω σε μια γυναίκα. Σίγουρα, βέβαια, υπάρχουν κάποια συστατικά τα οποία ελκύουν περισσότερο τον εγκέφαλο, για παράδειγμα ένα άρωμα δέρματος σε συνδυασμό με oud wood ελκύει περισσότερο μια γυναίκα ενώ ένα άρωμα με δέρμα και ορχιδέα ελκύει περισσότερο έναν άνδρα.

Τι θέλει μια γυναίκα από το άρωμα της; Από την εμπειρία σου μένουν  οι γυναίκες σήμερα «πιστές» σε ένα άρωμα ή τους αρέσει να πειραματίζονται;

Για εμένα η γυναίκα είναι το πολυτιμότερο δώρο της φύσης. Εκείνη δημιουργεί τη ζωή. Είναι μάνα, γυναίκα, σύντροφος. Η γυναίκα βομβαρδίζεται από χιλιάδες προβλήματα θα έλεγα στην καθημερινότητα της με αποτέλεσμα κάποιες φορές να θέλει να πειραματιστεί στο άρωμα της για να φέρει στην ζωή της την αλλαγή. Για να ανανεωθεί! Υπάρχουν όμως και γυναίκες που δεν αλλάζουν αρώματα διότι φορώντας αυτό νιώθουν ασφαλής και γεμάτες. Η αλλαγή αρώματος βασίζεται καθαρά στην ψυχολογία της γυναίκας.

Ποιο είναι το μότο σου για τη ζωή;

Γενικά είμαι αρκετά αισιόδοξος. Το μότο μου θα έλεγα ότι είναι «Να προσπαθείς για αυτό που αγαπάς και θα γίνει ό,τι και να γίνει».

 

Πόσο εύκολο ήταν να δημιουργήσεις και να διατηρείς το δικό σου brand σήμερα;

Δεν ήταν καθόλου εύκολο, ειδικά όταν είσαι αυτοδημιούργητος και ξεκινάς από το μηδέν όπως εγώ. Η οικογένεια μου δεν είχε την δυνατότητα να με στηρίξει οικονομικά αλλά μου έδωσε όλη την αγάπη που χρειαζόμουν για να παλέψω. Η αγάπη για εμένα είναι η κινητήριος δύναμη για να δημιουργώ. Ξεκίνησα ταπεινά και συνεχίζω ταπεινά σε αυτούς τους δύσκολους οικονομικά καιρούς που διανύουμε και εύχομαι με την αγάπη και την προτίμηση του κόσμου να συνεχίσω να δημιουργώ μέχρι το τέλος της ζωής μου γιατί αυτό αγαπώ αληθινά να κάνω.

Τι θα συμβούλευες κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με τον κόσμο του beauty σε οποιοδήποτε κλάδο;

Έχοντας ασχοληθεί αρκετά χρόνια με τον χώρο της ομορφιάς αντιλήφθηκα ότι χωρίς γνώσεις δεν μπορείς να προχωρήσεις. Θα συμβούλευα κάποιον που θέλει πραγματικά να ασχοληθεί με τον χώρο αυτό να αποκτήσει όσες περισσότερες γνώσεις μπορεί. Για παράδειγμα προσωπικά, παρότι ανακάλυψα  δίκη μου πατέντα δημιουργίας αρωμάτων, το 2014 ταξίδεψα στην πόλη Grasse της Γαλλίας για να μάθω την τεχνική δημιουργίας αρωμάτων των Γάλλων. Επίσης έχω σπουδάσει κοσμετολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Άρα λοιπόν όσα περισσότερα μαθαίνει κανείς τόσο καλύτερος μπορεί να γίνει στο αντικείμενο του. Η γνώση είναι δύναμη.