ΑΡΩΜΑ

Αυτές είναι οι μούσες που άφησαν εποχή

AP Photo/John Lindsay

Mετά από πολλά χρόνια στο χώρο της ομορφιάς, παρατηρώ με θαυμασμό και καμία έκπληξη πια ότι πίσω από κάθε μικρό ή μεγάλο άρωμα κρύβεται μια γυναίκα. Μια γυναίκα που άλλοτε γνωστή στο ευρύ κοινό κι άλλοτε όχι (γιατί μπορεί να είναι απλά η γιαγιά, η μητέρα ή η κολλητή φίλη ενός ευφάνταστου σχεδιαστή ή ενός πετυχημένου αρωματοποιού), η κάθε νέα εσάνς που φτάνει σε εμάς έχει κάτι να ψιθυρίσει. Έχει μια ιστορία να διηγηθεί, ενώ σε κάθε σελίδα αυτής της ιστορίας υπάρχει μια όμορφη γυναίκα που έχει αποτελέσει σημείο αναφοράς κι οπωσδήποτε σημείο έμπνευσης.

AP Photo/Lionel Cironneau

AP Photo/Lionel Cironneau

Ξεφυλλίζοντας σημειώσεις χρόνων, θέλω να μοιραστώ μαζί σου το εξής: Από το Ζαν-Πολ Γκοτιέ, που κάποτε έφτιαξε ένα άρωμα από τις αναμνήσεις που χε από τη γιαγιά του, ή τον κορσέ που σχεδίασε για τη Μαντόνα, μέχρι τον οίκο Hermes, που η Γκρέις Κέλι ήταν η απόλυτη μούσα του, κάθε άρωμα είχε, έχει και θα έχει πρωταγωνίστρια μια γυναίκα, που με κάποιο τρόπο αντιπροσωπεύει τη γυναίκα που απευθύνεται.

AP Photo/Bill Ingraham, File

AP Photo/Bill Ingraham, File

Είμαι πεπεισμένη πια ότι αυτές οι υπέροχες μούσες που χαρακτηρίζουν μια ολόκληρη καμπάνια και υπογράφουν την επιτυχία μιας δημοφιλής εσάνς, κάνουν το  δικό τους θόρυβο.

AP Photo

AP Photo

Απόδειξη είναι το Chanel Νο5, που είναι τόσο συνυφασμένο με τη Mέριλιν Μονρόε, που ακόμη και σήμερα αυτό το Νο5 φοριέται ως ένδειξη θηλυκότητας. Στο μεταξύ, η δική μου μαμά όταν βλέπει μπροστά της το Chanel No5 ή όταν το φοράει και πάλι της έρχεται στο νου η Κατρίν Ντενέβ, που επίσης έκανε πάταγο το 1974, όταν πρωταγωνιστούσε στην τότε διαφημιστική καμπάνια του μυθικού αρώματος.

AP Photo/Jean Levy

AP Photo/Jean Levy

Σ’ άλλα νέα τότε, ο “μικρός πρίγκιπας” της μόδας, Ιβ Σεν Λοράν το 1977 είχε λανσάρει μια επαναστατική εκστρατεία για την εποχή με το Opium, με εμπνεύστρια και πρωταγωνίστρια το διάσημο μοντέλο Τζέρι Χολ, που εξέφραζε τη σεξουαλική επανάσταση, αλλά και τους θαμώνες του Στούντιο 54. Ακόμη και σήμερα θυμάμαι τη θεία μου να το χει στο μπουντουάρ της φορώντας τόνους απ’ αυτό σε κάθε πάρτι.

AP Photo/Doug Pizac

AP Photo/Doug Pizac

πι.ες:  #beautylike σε κάθε μικρή ή μεγάλη ιστορία που μαζί με πρόσωπα, στυλ κι άρωμα φέρνει στη θύμηση τις πιο συναρπαστικές ιστορίες ομορφιάς.

εις το επανιδείν

κεντρική φωτογραφία: AP Photo/John Lindsay