ΠΡΟΣΩΠΟ

Αντηλιακό vs ενυδατική κρέμα με δείκτη SPF: Ποιο σε προστατεύει καλύτερα;

Imaxtree

Πλέον έχεις καταλάβει πόσο σημαντικό είναι να βάζεις αντηλιακό ΚΑΘΕ μέρα στο πρόσωπό σου. Με συννεφιά και χωρίς, στην παραλία αλλά και στο γραφείο, το αντηλιακό είναι αυτό που θα σε προστατεύσει από τη φωτογήρανση και τις φθορές του ήλιου στην επιδερμίδα σου (αφυδάτωση, ρυτίδες, κηλίδες κλπ). Από την άλλη, η ενυδατική κρέμα που χρησιμοποιείς το τελευταίο διάστημα, έχει δείκτη προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία και κάπου εδώ, εύλογα, τίθεται το ερώτημα: Αρκεί ο δείκτης SPF που έχει η ενυδατική σου ή χρειάζεται να εφαρμόζεις κανονικά και το αντηλιακό σου;

Για το αντηλιακό έχουμε μιλήσει πολλές φορές- λειτουργεί ως ασπίδα ανάμεσα στην επιδερμίδα του προσώπου και τον ήλιο, δεν διεισδύει στην επιδερμίδα και αποκρούει τις βλαβερές ακτίνες UV, χωρίς να μεταφέρει συστατικά στις βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος. Όσον αφορά τις ενυδατικές κρέμες με SPF, η «μέθοδος δράσης» τους είναι ακριβώς η αντίθετη. Βασικός σκοπός τους είναι να διεισδύσουν στο δέρμα, αναπληρώνοντας τη χαμένη υγρασία και γι αυτό οι περισσότερες περιέχουν χαμηλό δείκτη προστασίας. Μπορεί το ένα να καλύψει τη χρήση του άλλου;

Αυτό που σε κάθε περίπτωση πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι πως το SPF δεν είναι- και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα μεμονωμένο συστατικό που προστίθεται στα skincare προϊόντα, γι’ αυτό έχει συγκεκριμένους «κανόνες» (όπως στην ποσότητά του) προκειμένου να είναι αποτελεσματικό, αφήνοντας λίγο χώρο για άλλα δραστικά συστατικά σε μια αντηλιακά φόρμουλα. Μάλιστα, το αντηλιακό, όταν εκτίθεται σε αέρα και φως, γίνεται αναποτελεσματικό μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα (περίπου 90 λεπτά) οπότε και πρέπει να εφαρμόζεται ξανά, εάν το δέρμα είναι εκτεθειμένο στον ήλιο.

Αν η ενυδατική μου έχει SPF πρέπει να βάζω και αντηλιακό;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μία ενυδατική κρέμα με SPF, παρόλο που μπορεί να αναγράφει SPF 15 ή 30 στην ετικέτα της, δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ίδια προστασία με ένα αντηλιακό σου όταν είσαι πολλή ώρα εκτεθειμένη κάτω από τον ήλιο. Κι αυτό γιατί αρχικά, η ποσότητα SPF που βάζεις στο πρόσωπό σου δεν θα είναι αρκετή για να έχεις τη σωστή κάλυψη και ευρεία προστασία από τη UV ακτινοβολία σε σχέση με τα αντηλιακά ( η ισχύς του SPF θα είναι 10 έως 12 για το δέρμα σου).

Έπειτα, δεν πρέπει να ξεχνάς πως ο δείκτης SPF είναι δείκτης χρόνου (δείχνει πόση ώρα μπορεί να αντέξει η επιδερμίδα στον ήλιο χωρίς τις βλαβερές του επιπτώσεις, π.χ. κάψιμο). Όπως σου είπα παραπάνω, οι περισσότερες ενυδατικές κρέμες με SPF έχουν χαμηλό δείκτη, πράγμα που σημαίνει πως ναι μεν παρέχουν προστασία κατά την έκθεση στον ήλιο, αλλά αυτή είναι σαφώς πιο ολιγόλεπτη σε αντίθεση με τα αντηλιακά. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάς να ανανεώνεις το αντηλιακό σου κάθε δύο ώρες για βέλτιστη προστασία.

Παράλληλα, οι ενυδατικές κρέμες με SPF συνήθως δεν είναι τόσο ανθεκτικές στο νερό και τον ιδρώτα, όπως τα αντηλιακά, επομένως ενδέχεται να μην λειτουργούν τόσο αποτελεσματικά όταν κολυμπάς ή ιδρώνεις, μιας και χάνουν την ισχύ τους.

Όσο για τη σωστή σειρά, ο καλύτερος τρόπος εφαρμογής είναι να βάλεις πρώτα ενυδατική κρέμα στο πρόσωπό σου και στη συνέχεια να εφαρμόσεις ένα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας SPF 30/ SPF50 κάθε πρωί, τουλάχιστον 15-20 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο. Με αυτόν τον τρόπο, θα εξασφαλίσεις μία ολοκληρωμένη προστασία.