ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Τα χαμένα μαγικά γοβάκια της Ντόροθι από τον “Μάγο του Οζ” βρέθηκαν έπειτα από 13 χρόνια

AP Photo

Τα αστραφτερά, μαγικά, ρουμπινένια γοβάκια της Ντόροθι, της μικρής που έφτασε στον μαγικό κόσμο του Οζ και τον συντάραξε συθέμελα, έπειτα από ένα δικό τους ταξίδι σε τόπους μαγικούς επέστρεψαν και πάλι στο μουσείο Judy Garland στη Μινεσότα των ΗΠΑ. τα αστραφτερά παπούτσια με τον φιόγκο, είναι ένα από τα ζευγάρια που φορούσε η θρυλική Αμερικανίδα ηθοποιός Judy Garland όταν υποδυόταν την Ντόροθι, το κοριτσάκι από το Κάνσας στο κλασικό παραμύθι του Lyman Frank Baum,«Ο θαυμαστός μάγος του Οζ». Πρόκειται για μια ταινία υπερπαραγωγή, από το μακρινό 1939 και την πιο εμπορική και αξιομνημόνευτη από τις δεκάδες απόπειρες μεταφοράς του κόσμου του Οζ στη μεγάλη οθόνη.

Τα γοβάκια αυτά βρίσκονταν για χρόνια στην κατοχή ενός μανιωδούς συλλέκτη κινηματογραφικών αντικειμένων, του Michael Shaw, ο οποίος και τα δάνεισε στο μουσείο για τη ζωή της μεγάλης αρτίστας το 2005. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η διοίκηση του μουσείου πρότεινε στο συλλέκτη τη φύλαξή τους κάθε βράδυ και μετά το κλείσιμο του χώρου στο κοινό, σε θυρίδα. Ωστόσο, ο συλλέκτης είχε αρνηθεί καθώς πίστευε πως αν ανθρώπινα χέρια άγγιζαν τα πολύτιμα παπούτσια καθημερινά, τότε αυτά θα καταστρέφονταν. Δεν πέρασαν παρά μερικοί μήνες και τα ρουμπινένια γοβάκια εκλάπησαν από το μουσείο. Έκτοτε, ακολούθησε ένα αστυνομικό θρίλερ για την εξεύρεσή τους.

AP Photo/Alastair Grant

AP Photo/Alastair Grant

Ο Shaw και η διοίκηση του μουσείου βρέθηκαν στο στόχαστρο της ασφαλιστικής εταιρίας όπου ο πρώτος είχε ασφαλίσει τα γοβάκια προς ένα εκατομμύριο δολάρια. Η ασφαλιστική έσυρε τους υπευθύνους στα δικαστήρια με την κατηγορία της στημένης κλοπής προκειμένου να εισπράξουν την αποζημίωση. Ωστόσο, έπειτα από συμβιβασμό ο ιδιοκτήτης τους έγινε κατά 800.000 δολάρια πλουσιότερος. Τα γοβάκια, που όπως φαίνεται αποτελούν ένα από τα επτά συνολικά ζευγάρια που φόρεσε η ηθοποιός για τις ανάγκες της ταινίας παρέμεναν άφαντα επί 13 ολόκληρα χρόνια. Το πρώτο διάστημα μάλιστα, το μουσείο προσέλαβε ακόμη και δύτες, που βούτηξαν στα νερά παρακείμενης λίμνης, στο σενάριο ο ληστής να πανικοβλήθηκε και να τα πέταξε στο βυθό της.

AP Photo/Charles Sykes

AP Photo/Charles Sykes

Ωστόσο, το περασμένο καλοκαίρι το FBI έλαβε μια πληροφορία για κάποιον που πλησίασε την ασφαλιστική εταιρία που ασφάλισε τα γοβάκια, υποστηρίζοντας πως γνωρίζει που βρίσκονται. Ο πράκτορας του FBI, Christpher Dudley που διεξήγαγε την έρευνα για λογαριασμό του FBI εξήγησε πως ενώ τα γοβάκια βρέθηκαν, η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να εξακριβωθεί ποιος ήταν ο άνθρωπος που τα είχε στην κατοχή του όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και ποιος εκείνος που διέπραξε τη ληστεία.

Για τους λάτρεις του κόσμου του Οζ, τα γοβάκια ήταν στα πόδια της μάγισσας της Ανατολής, η οποία και βρήκε τραγικό θάνατο όταν το σπίτι της Ντόροθι που απογειώθηκε από τον τυφώνα την καταπλάκωσε. Αν και η αδερφή της, η μάγισσα της Δύσης τα ήθελε απεγνωσμένα, τελικά εκείνα κατέληξαν στα πόδια της μικρής Ντόροθι και με αυτά μπορούσε χτυπώντας απλά και μόνο τα τακούνια τους, να επιστρέψει σπίτι.

Και μπορεί στον μαγικό κόσμο του Οζ, οι μαγικές ιδιότητες σε ένα ζευγάρι παπούτσια να μην μοιάζουν περίεργες, όμως τα γοβάκια φαίνεται πως απέκτησαν μια φήμη υπερφυσικού και στην πραγματικότητα. Τα περισσότερα από τα ζευγάρια γοβάκια της ταινίας κατέληξαν στην κατοχή ενός άλλου μανιακού συλλέκτη, του Kent Warner. Ο τελευταίος, παρέδωσε στην εταιρία παραγωγής της ταινίας και για τις ανάγκες ενός πλειστηριασμού για αντικείμενα παλιών κινηματογραφικών ταινιών, μόνο ένα από αυτά. Ο Warner πέθανε το 1984, ενώ προσπάθησε να πουλήσει τα ζευγάρια που κράτησε για τον εαυτό του μέχρι τον θάνατό του. Έκτοτε, ένα πέπλο μυστηρίου σκεπάζει τους ιδιοκτήτες, αλλά και τον αριθμό των παπουτσιών της ταινίας που υπάρχουν ως και σήμερα.

Τέτοιο είναι το μυστήριο γύρω από το θέμα, που το 2008 γυρίστηκε documentaire με τίτλο The Slippers και θέμα την ιστορία των παπουτσιών που φόρεσε η Judy Garland.

AP Photo

AP Photo

Η Αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, Judy Garland, ήταν φημισμένη για τη φωνή της τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια της σύντομης ζωής της. Έλαβε ένα Βραβείο Όσκαρ Juvenile και κέρδισε μια Χρυσή Σφαίρα, καθώς και ένα βραβείο Grammy και ένα ειδικό βραβείο Toni.

 

Προτάθηκε για Βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ηθοποιού για τον ρόλο της στο «Ένα Αστέρι Γεννιέται» και για Όσκαρ Καλύτερου Ηθοποιού σε β’ ρόλο για την ερμηνεία της στην ταινία του 1961 «Τα απόρρητα της Νυρεμβέργης». Παραμένει η νεότερη νικήτρια (στο τριακοστό ένατο έτος της ηλικίας της τότε) του Βραβείου Cecil Demille, βραβείο που απονέμεται για την συνολική προσφορά ενός ηθοποιού στη βιομηχανία του κινηματογράφου.

 

Με τον Μάγο του Οζ το 1939 ήρθε η παγκόσμια αναγνώριση μαζί με ένα ειδικό Όσκαρ και μία δισκογραφική επιτυχία. Στο ρόλο της μικρής Ντόροθι και με το τραγούδι της Πάνω Από Το Ουράνιο Τόξο (Over the Rainbow) κέρδισε τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων. Η ταινία αποτελεί τη γνωστότερη και εμπορικότερη μεταφορά του μυθιστορήματος του The Wonderful Wizard of Oz που κυκλοφόρησε το 1900. Η πρεμιέρα της τον Αύγουστο του 1939 συνοδεύτηκε από διθυραμβικές κριτικές, αλλά δεν είχε ιδιαίτερη επιτυχία στο Box-Office με εισπράξεις μόλις 3 εκατομμυρίων δολαρίων και προϋπολογισμό 2.777.000 δολάρια.

AP Photo

AP Photo

Επρόκειτο για την ακριβότερη παραγωγή της Metro-Goldwyn-Mayer μέχρι εκείνη την περίοδο, αλλά δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της εταιρίας. Τα χρόνια που ακολούθησαν ωστόσο, οι επαναπροβολές απέφεραν περισσότερα κέρδη. Προτάθηκε για 6 βραβεία Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και Καλύτερης Ταινίας, χάνοντας από το «Όσα παίρνει ο άνεμος» και κατάφερε να κερδίσει δυο (Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού για το Over the Rainbow και Καλύτερης Μουσικής Επένδυσης)

Παρά τις επαγγελματικές τις επιτυχίες, Η Garland πάλεψε υπερβολικά στην προσωπική της ζωή ξεκινώντας από την παιδική της ηλικία. Παντρεύτηκε πέντε φορές, με τους τέσσερις γάμους να καταλήγουν σε διαζύγιο, ενώ έδωσε μακροχρόνια μάχη με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, τα οποία την οδήγησαν στον θάνατο, σε ηλικία των 47.

 

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo