ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Τρεις γενιές φωτογραφιών της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Μόνη σταθερά η Ελισάβετ

AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Στην Ελλάδα δεν έχουμε παλάτι, βασιλική αυλή, πριγκίπισσες, Δούκες και γαλαζοαίματους να ασχολούμαστε. Μάλλον δεν τους καλοβλέπαμε ποτέ, αν λάβει κανείς υπόψη του την ελληνική ιστορία, αλλά και το δημοψήφισμα που έλυσε τα δεσμά της ελληνικής δημοκρατίας από την βασιλική οικογένεια που μας φορέθηκε κάποτε ως καπέλο. Η λάμψη της ξεθωριασμένης μοναρχίας μπορεί να κατορθώνει να επιβιώσει στην αλλοπρόσαλλη Ευρώπη, ωστόσο σε καμιά περίπτωση δεν διαθέτει το γόητρο, την επιρροή και την εξουσία που κάποτε έβαζε σε μπελάδες λαούς ολόκληρους.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν ακόμη εκείνοι που σαγηνεύονται από τα παλάτια και κατά κύριο λόγο από ένα εξ αυτών, το βασίλειο της Αγγλίας. Μπορεί η λαοπρόβλητη πριγκίπισσα Νταϊάνα να μην μπορέσει ποτέ να υποκατασταθεί από την φιλόδοξη, πολύτεκνη to be, Kate Middleton ή από την Αμερικανή, αυτοδημιούργητη (ψιλοαδιάφορη από πλευράς καριέρας εδώ που τα λέμε) και μιγάδα Meghan Markle, στα ανάκτορα όμως κάνουν ό, τι μπορούν για να μείνουν στο προσκήνιο. Τόσο οι γαλαζοαίματοι, όσο βέβαια και τα αμέτρητα σκανδαλοθηρικά Made in Brtitain ταμπλόιντ.

Εμείς πέσαμε πάνω σε μια αναμνηστική φωτογραφία από το μακρινό 1962 και καταλήξαμε στο μόνιμο συμπέρασμα εδώ και μισό αιώνα. Καθεστώτα ανατρέπονται, πολιτικοί έρχονται και παρέρχονται, η Βρετανία ξεγυμνώνεται από τις αποικιοκρατικές της ιδιότητες ή μπαινοβγαίνει στην Ενωμένη Ευρώπη, αλλά η Βασίλισσα Ελισάβετ παραμένει εκεί. Στο τιμόνι του Ηνωμένου Βασιλείου.

APimages

APimages

Σαν σήμερα λοιπόν, η βρετανική οικογένεια δημοσίευε την παραπάνω φωτογραφία, με αφορμή τα γενέθλια της πριγκίπισσας Άννας, που στις 15 Αυγούστου του 1962, γινόταν 12 ετών (Btw, οι γαλαζοαίματες κυρίες είναι αδύνατο να που ψέμματα για την ηλικία τους). Από αριστερά στην φωτογραφία, που τράβηξε ο φωτογράφος του παλατιού Archie Parker: Ο πρίγκιπας Φίλιππος, ο 19 μηνών γιος του, πρίγκιπας Andrew, η Βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ, η πριγκίπισσα Άννα και ο πρίγκιπας Κάρολος, που το 1962 ήταν μόλις 13 ετών.

APimages

Μεταφερόμαστε 24 χρόνια αργότερα, στο περιβόητο πια μπαλκόνι των ανακτόρων του Buckingham, στο Λονδίνο. Οι γαλαζοαίματοι εν απαρτία, χαιρετούν τα πλήθη κατά την τελετή των χρωμάτων, στις 14 Ιουνίου 1986. Φυσικά αναγνωρίζεται την βασίλισσα Ελισάβετ και τον πρίγκιπα Φίλιππο.

Στην πρώτη σειρά από αριστερά βλέπουμε: Αριστερά της βασίλισσας ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα του Kent. Πρόκειται για τον δευτερότοκο γιο του Γεωργίου Δούκα του Κεντ και της Μαρίνας τέως πριγκίπισσας της Ελλάδας, κόρης του Νικολάου τέως πρίγκιπα της Ελλάδας και της Ελένης Βλαδιμήροβνας μεγάλης Δούκισσας της Ρωσίας. Ο Μιχαήλ – Γεώργιος – Κάρολος – Φραγκλίνος είναι δισεγγονός του Γεωργίου Α’ της Ελλάδας και εξάδελφος με τον Κωνσταντίνο Β’ τον τέως βασιλιά της Ελλάδας.

Από δεξιά διακρίνουμε φυσικά την πριγκίπισσα Νταϊάνα, τον πρίγκιπα Κάρολο, τον γιο τους Harry (ο πρωτότοκος φαίνεται ελάχιστα να κάθεται μπροστά από την βασίλισσα). Από τα υπόλοιπα παιδιά μπορούμε να αναγνωρίσουμε τον Πέτρο – Φίλιππο και την Zara Philips, παιδιά της αδερφής του Καρόλου, πριγκίπισσας Άννας.

APimages

APimages

Η τρίτη φωτογραφία, 31 χρόνια μετά, δείχνει πως και οι γαλαζοαίματοι εστιάζουν πια στην πυρηνική οικογένεια. Με αφορμή την ίδια γιορτή των χρωμάτων, η βασιλική οικογένεια συγκεντρώνεται στο μπαλκόνι με ηχηρές απουσίες (τουλάχιστον από την λήψη). Απουσιάζει φυσικά, η πριγκίπισσα Νταϊάνα που στο μεταξύ έχει βρει τραγικό θάνατο, ενώ τα νέα μέλη της οικογένειας είναι η σύζυγος του διαδόχου του θρόνου πρίγκιπα William, Δούκισσα του Cambridge, Kate και τα παιδιά τους πριγκίπισσα Charlotte και πρίγκιπας George. Πίσω από την ευτυχή μαμά, ο δεύτερος γιος της Νταϊάνα, Harry, ένα χρόνο πριν παντρευτεί την Meghan Markle. Ακλόνητο στοιχείο της φωτογραφίας, η αειθαλής βασίλισσα Ελισάβετ και ο σύζυγός της πρίγκιπας Φίλιππος.

 

Κεντρική Φωτογραφία: AP Photo/Kirsty Wigglesworth