ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Μία γυναίκα μόνο ξέρει να σου πει: 19 γυναίκες από όλη την Ελλάδα έχουν τις απαντήσεις

Την Ήμερα της Γυναίκας μιλούν μόνο οι γυναίκες. Αν δεν ξέρουν αυτές, ποιος θα ξέρει; Ποιος θα τα πει καλύτερα; Ποιος θα σχολιάσει με τον καλύτερο τρόπο όσα τις απασχολούν; Οι γυναίκες του Cosmo.gr έκαναν τη δική τους έρευνα και εντόπισαν 19 γυναίκες από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας ώστε να καταλάβουν αν είναι θέμα DNA ή γεωγραφίας.

Σκέφτονται τα ίδια; Προβληματίζονται για τα ίδια θέματα; Αισθάνονται ανασφάλεια  με τη δουλειά ενώ ο γάμος φαίνεται να είναι κύριο θέμα συζήτησης; Η μόδα και οι τάσεις επηρεάζουν την καθημερινότητά τους; Ένα πράγμα θα σας πω εν είδει προοικονομίας. Οι γεωγραφικές συντεταγμένες καταργούνται όταν μιλάμε για το γυναικείο μυαλό. Δεν είναι θέμα περιοχής αλλά χρωμοσωμάτων.

Το θέμα της μόδας παίζει το ρόλο του στις ζωές τους αλλά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αυτοσκοπός. Τους αρέσει να είναι περιποιημένες, να φροντίζουν τον εαυτό τους και να φορούν ρούχα που τις κολακεύουν ανεξαρτήτων τάσεων.

Θέλουν να κινούνται ελεύθερες, να διασκεδάζουν και να κάνουν τις βόλτες τους χωρίς να τις απασχολεί η γνώμη των άλλων. Άλλωστε η ζωή είναι μικρή για να είναι καθοδηγούμενη από τρίτους, το ξέρουν καλά.

Κεφάλαιο γάμος. Η τέλεια συμφωνία. Μην αγχώνεστε και μην αισθάνεστε άσχημα αν τον σκέφτεστε, όλες οι γυναίκες κάνουν το ίδιο. Αποτελεί ίσως ένα από τα πιο συχνά θέματα συζήτησης στις γυναικείες παρέες.

Με το κουτσομπολιό τι γίνεται; Αθάνατη ελληνική συνήθεια σε πόλεις και χωριά. Θέλοντας και μη θα το υποστείς δώσεις δε δώσεις δικαιώματα. Τα κορίτσια μας τα λένε ορθά κοφτά.

Από τη συζήτηση δε θα μπορούσαν να λείψουν και τα επαγγελματικά, κυρίως για όσες βρίσκονται εκτός της Αθήνας. Τις τρομάζει η επαρχία ή υπάρχουν ευκαιρίες; Ήταν η μόνη ερώτηση που τις δίχασε.

Προς χάριν συντομίας και ευκολότερης ανάγνωσης οι ερωτήσεις που θέσαμε στα κορίτσια ήταν οι εξής:

1. Πόσο σε απασχολεί το ντύσιμό σου; Ακολουθείς τις τάσεις της μόδας και είσαι 24 ώρες το 24ώρο στην “τρίχα”;

2. Πόσο σε απασχολεί η γνώμη των άλλων;

3. Σκέφτεστε το γάμο; Είναι θέμα συζήτησης σε γυναικείες παρέες;

4. Στις κλειστές κοινωνίες και στις γειτονιές οι γυναίκες αισθάνονται ελεύθερες να βγουν μόνες τους ή τις κουτσομπολεύουν;

5. Θέλετε να φύγετε από την επαρχία ή υπάρχουν επαγγελματικές ευκαιρίες;

Αθήνα

Νάνσυ Μιχάλη, Γλυφάδα

nansi.jpg 

-Με απασχολεί το ντύσιμό μου γενικά και την μόδα την ακολουθώ μόνο όταν θεωρώ ότι κάτι μου ταιριάζει. Δεν είμαι 24 ώρες το 24ωρο στην τρίχα. Μ’ αρέσει να ντύνομαι με φόρμες, τζιν και all Star. Τακούνι και πιο επίσημο ντύσιμο Παρασκευή-Σάββατο για ποτό.

-Δεν με απασχολεί ιδιαίτερα η γνώμη των άλλων. Αρχικά κοιτάω να τα έχω καλά με τον εαυτό μου και μετά με τους υπόλοιπους. Εμπιστοσύνη σε εμάς αρχικά και όλα τα άλλα αντιμετωπίζονται. Αργά ή γρήγορα σε όλες μας ξυπνά το μητρικό ένστικτο και η ανάγκη να παντρευτούμε το άλλο μας μισό. Όλες μας έχουμε φανταστεί τον εαυτό μας στο ρόλο της Ωραίας Κοιμωμένης και της Σταχτοπούτας σε ένα παραμυθένιο γάμο..

-Το ελληνικό κουτσομπολιό δεν θα πεθάνει ποτέ!! Άλλωστε διακρίνονται οι Έλληνες για αυτό. Όσα χρόνια και αν περάσουν, όσο και αν ανεξαρτητοποιηθούν ακόμη περισσότερο οι γυναίκες, το κοινωνικό σχόλιο δεν θα πάψει να επιβιώνει…πόσο μάλλον σε κλειστές κοινωνίες και γειτονιές.

Αμαλία Τσαούση, κέντρο

-Δεν πήρα ποτέ στα σοβαρά τη μόδα, μεταξύ μας δεν έχω βρει ακόμη τη σημασία της λέξεως. Φοράω πάντα ότι με κάνει να νιώθω άνετα και όμορφα με τον εαυτό μου. Βασικά ούτε οι τρίχες στο κεφάλι μου δεν είναι 24 ώρες το 24ώρο στη “τρίχα”, αν και το προσπαθούν η αλήθεια είναι. -Ναι στο παρελθόν με έχει απασχολήσει, άλλωστε όλες έναν πρίγκιπα δεν περιμένουμε; θεωρώ πως πάντα θα αποτελεί θέμα συζήτησης σε μια γυναικεία παρέα, αλλά αυτή τη στιγμή είναι το τελευταίο πράγμα που θα μπορούσα να σκεφτώ και να συζητήσω.

-Αν θέλω να βγω ραντεβού άπλα θα βγω, χωρίς δεύτερη σκέψη και κυρίως χωρίς να με νοιάζει η γνώμη των άλλων. Μια ζωή την έχουμε άλλωστε.

Ελένη Μπεζιριάνογλου, Πειραιάς

eleni.jpg 

-Αρκετά. Ακολουθώ τις τάσεις της μόδας αλλά δεν είμαι όλη μέρα στην τρίχα, στο γυμναστήριο ή στο σπίτι της κολλητής μου κυκλοφορώ πιο χύμα.

-Δε με απασχολεί η γνώμη όλων, μόνο η γνώμη όσων θαυμάζω και σέβομαι. Με επηρεάζει τι λένε οι δικοί μου άνθρωποι αλλά και πάλι, όχι σε σημείο που να αλλοιώνει το στυλ ή το χαρακτήρα μου.

-Ναι αλλά όχι έντονα. Το έχω στα μελλοντικά μου σχέδια αλλά δεν αποτελεί φλέγον ζήτημα στην ηλικία μου ακόμα, οπότε το συζητάμε αλλά αραιά και που. Έχουν προτεραιότητα άλλα πράγματα.

-Πιστεύω πως το έχουμε ξεπεράσει αυτό πλέον. Επειδή κυκλοφορώ σε κλειστές κοινωνίες, νομίζω πως βγαίνουν μια χαρά και μόνες τους. Η αλήθεια είναι ότι στις κλειστές κοινωνίες ότι και να κάνεις σε κουτσομπολεύουν, άρα είναι θέμα χαρακτήρα περισσότερο.

Μέλια Κανελλά, Άγιοι Ανάργυροι

melia.jpg 

-Πολύ. Μου αρέσει να ψωνίζω και όταν αποφασίζω να αγοράσω κάτι έχω φανταστεί όλο το λουκ από τα μαλλιά μέχρι το χρώμα των νυχιών στα πόδια. Πάντως δεν θα έλεγα ότι ακολουθώ πιστά τη μόδα, προτιμώ αυτό που φοράω να ταιριάζει στο σώμα και στην προσωπικότητα μου. Και όσες φορές βαριέμαι να φτιαχτώ, που δεν τις λες και λίγες,βάζω οτι βρω μπροστά μου και βγαίνω. Δεν θα κάτσω να σκάσω κιόλας.

-Μμμμμ αρκετά μπορώ να πω. Κυρίως σε ότι αφορά την εμφάνισή μου. Τον χαρακτήρα μου δεν μπορώ να τον αλλάξω. Αλλά πάντα έχω το άγχος πως θα σχολιαστώ. Τα γνωστά καθημερινά ερωτήματα: Μήπως πάχυνα; Μου πάνε τα ρούχα μου;Τι θα πούνε οι άλλοι για το καινούριο μου κούρεμα/χρώμα μαλλιών; Και άλλα τέτοια πολύ σημαντικά πράγματα.

-Δεδομένου ότι είμαι παντρεμένη, με απασχόλησε. Είναι θέμα συζήτησης στις γυναικείες παρέες, αλλά πιο πολύ όταν μιλάς σε κάποια που είναι ήδη σε σχέση αρκετά χρόνια. Ευτυχώς ο γάμος δεν είναι πια αυτοσκοπός της γυναίκας ώστε να μονοπωλεί μια συζήτηση μεταξύ φίλων. 5 Οπότε,αν και δεν έχω ζήσει,φαντάζομαι ότι σε μια πιο κλειστή κοινωνία τα πράγματα θα είναι χειρότερα. Το αν θα αισθανθεί κάποια ελεύθερη να βγει είναι θέμα χαρακτήρα.

Μαρία Παπαδοπούλου, Μελίσσια

melisia.jpg 

-Το ντύσιμο όπως και να το κάνουμε είναι key point και ειδικά για μια γυναίκα. Τις τάσεις τις μόδας της ακολουθώ ως ένα βαθμό. Εάν γίνεις fashion victim χάνεται τελείως το προσωπικό στυλ, ασε που πρέπει να θυμάσαι οτι η κάθε κοπέλα που προωθεί τη μόδα: 1ον είναι μοντέλο (=συνήθως -αν όχι πάντα- τέλειες αναλογίες) και 2ον είναι στην πασαρέλα και δε κυκλοφορεί έτσι έξω.  Στην “τρίχα” είμαι έαν και όποτε κρίνω ότι είναι απαραίτητο, άλλωστε και το “ατημέλητο look” είναι μια μόδα. Επίσης η έννοια “τρίχα” είναι υποκειμενική όποτε δεν υπάρχει πραγματική απάντηση. -Εξαρτάται ποιοι είναι οι άλλοι. Αν είναι ο τάδε της κυρίας ταδοπούλου, θα ακούσω τη γνώμη του και θα την αξιολογήσω ανάλογα. Αν η γνώμη αυτή έρχεται απο ανθρώπους δικούς μου ή από άτομα που κατα την κρίση μου είναι αξιόλογα, σοβαρά κτλ. σαφώς και θα με απασχολήσει περισσότερο. Βέβαια στο τέλος της ημέρας το ένστικτο αποφασίζει.

-Νομίζω ότι πλέον οι γυναίκες νιώθουν πιο απελευθερωμένες και η ελληνική κοινωνία γενικά το έχει αποδεχτεί αυτό. Τα παλιά κλισέ έχουν μειωθεί αισθητά. Τώρα όσον αφορά τα κουτσομπολιά, δε πεθαίνουν ποτέ. Πάντα και παντού υπάρχει η κουτσομπολα της γειτονιάς, απλά who cares? Αυτά απ’όσο ξέρω εγώ γιατί δυστυχώς ανά τον κόσμο υπάρχουν πολλές καταπιεσμένες γυναίκες.

Θεσσαλονίκη

Λήδα Μακρή

lida.jpg 

-Παρακολουθώ την μόδα ενημερωτικά κυρίως και επιλέγω να φορέσω μόνο κομμάτια της που μου ταιριάζουν αλλά κυρίως με απασχολεί η άνεσή μου διότι κυκλοφορώ με ποδήλατο. Επίσης με ενδιαφέρει να είμαι ευπρεπής για επαγγελματικούς λόγους – είμαι διαιτολόγος και δεν μου αρέσει να προκαλώ με το ντύσιμό μου. -Είμαι σε μια ηλικία που αυτό κυρίως απασχολεί τους άλλους. Έχοντας μια σοβαρή σχέση σαφώς ο γάμος είναι το επόμενο λογικό βήμα, χωρίς όμως να είναι και αυτό απόλυτα δεδομένο. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να είμαι καλά με τον σύντροφό μου. Και μέσα από τις διάφορες συζητήσεις αυτό είναι και το ζητούμενο και για τις φίλες μου.

-Δεν θα μπορούσα να χαρακτηρίσω κλειστή την κοινωνία της Θεσσαλονίκης κι εγώ ούτως ή άλλως είχα μια ανατροφή που ανέκαθεν αισθανόμουν ελεύθερη να βγαίνω μόνη μου.

-Αν και δεν νομίζω ότι η Θεσσαλονίκη θεωρείται επαρχία, οι επαγγελματικές ευκαιρίες είναι τόσες όσες επιτρέπει η κατάσταση (οικονομική κρίση που όλοι βιώνουμε) και δεν σκέφτομαι προς το παρόν να αλλάξω  τόπο κατοικίας και εργασίας.

Σέρρες

Κατερίνα Νώτα

katerinanota.jpg 

-Με απασχολεί αρκετά σε επίπεδο όμως του να είμαι ευπαρουσίαστη, κομψή και να νιώθω άνετα με τον εαυτό μου. Δεν μπορώ να πω ότι είμαι στην τρίχα 24 ώρες το 24ωρο και δεν με αφορά τέτοιου είδους πίεση, αλλά σίγουρα θέλω να είμαι κομψή στη δουλειά μου και όταν βγαίνω για διασκέδαση. -Συνήθως καθόλου, από την άποψη ότι δεν γυρεύω την έγκριση των άλλων σε οτιδήποτε κάνω, εκτός αν πρόκειται για γνώμη πολύ δικών μου ανθρώπων που ξέρω ότι θα είναι αληθής και καλοπροαίρετη. Αν πέσουν αρνητικά ωστόσο σχόλια στην αντίληψή μου που έγιναν για μένα από αγνώστους, δεν μπορώ να αρνηθώ ότι ενδεχομένως να με επηρεάσουν αρνητικά, εμένα και την ψυχολογία μου.

-Με απασχολεί τόσο, όσο μου τον έχει επιβάλει στη συνείδησή μου ως δεδομένο προσωπικής ολοκλήρωσης η κοινωνία στην οποία ζω. Σε μία προσωπική ενδοσκόπηση δεν θα έλεγα ότι είναι στόχος και αυτοσκοπός πνευματικής πληρότητας και ισορροπίας. Όσον αφορά στις γυναικείες συζητήσεις θέμα συζήτησης είναι πλέον όχι τόσο ο γάμος, όσο η εύρεση μόνιμου συντρόφου. Ο κατά συνέπεια γάμος έχει σχετικά ατονήσει στις γυναικείες συζητήσεις, λόγω οικονομικής κρίσης. Είναι πάντως θέμα συζήτησης σε γυναικείες παρέες τα συνεχώς αυξανόμενα διαζύγια, σε συζητήσεις τύπου: «Δεν θα πιστέψεις ποιος άλλος χώρισε…»

-Είτε τις κουτσομπολεύουν, είτε όχι, οι ελεύθερες γυναίκες πλέον αν θέλουν να βγουν μόνες το κάνουν και δεν υπολογίζουν κακόβουλα σχόλια.

-Με την οικονομική κρίση η ζωή στην επαρχία έγινε ακόμη πιο εύκολη και ανθρώπινη απ’ ό,τι στα μεγάλα αστικά κέντρα και σίγουρα οι επαγγελματικές ευκαιρίες είναι περισσότερες.

Κρήτη

Εύα Φ, Ηράκλειο

-Μιλάς σε ένα άτομο για το οποίο οι «τάσεις της μόδας» είναι παντελώς άγνωστη λέξη εκτός αν πάω στο κομμωτήριο και έχουν το fashion tv να παίζει… Ακόμα και τότε βέβαια χαζεύω για κανένα 5λεπτο και μετά βαριέμαι. Μόλις όμως γίνει κάτι «της μόδας» δεν μπορείς να μην το πάρεις χαμπάρι γιατί γεμίζουν οι βιτρίνες αυτόματα! Είναι σαν ιός! Βλέπε «χαμηλά μποτάκια με τρουκς» φαινόμενο. Είναι πλέον παντού. Εγώ αναγκαστικά ακολουθώ συγκεκριμένο μοτίβο: σοβαρή επαγγελματίας με ταγέρ και τακουνάκι το πρωί – έφηβη με τζιν, t-shirt και χαμηλό παπουτσάκι το βράδυ. Εκτός και αν βγω αμέσως μετά τη δουλειά, οπότε είμαι «κυρία» έξω! Και το Σαββατοκύριακο αυστηρά casual look και στα μεγάλα κέφια μπορεί να παίξει καμία φουστίτσα Ερχόμενη στην πατρίδα από τα εξωτερικά μου πήρε καιρό να προσαρμοστώ στην κατάσταση «μη λες ονόματα δυνατά, δεν ξέρεις ποιος κάθεται δίπλα». Αλλά σιγά σιγά ενσωματώθηκα και εγώ στο σύστημα! Αλλά δεν θα καταπιεστώ όμως…θα βγω, θα πιω, θα περάσω καλά, όπως είμαι, όπου είμαι, όποιος και αν κάθεται απέναντι. Το καλό εδώ είναι ότι πας σε συγκεκριμένα μαγαζιά (πόσα πια να σου αρέσουν…) που σε ξέρουν πλέον, έχεις σούπερ εξυπηρέτηση, κεράσματα, χαβαλέ με κόσμο! Και εντάξει, αν το παρακάνουμε καμιά φορά δεν πειράζει βρε αδελφέ!!!

-Φυσικά και με απασχολεί ο γάμος γιατί είμαι μεγαλοκοπέλα πια! Φυσικά και τα συζητάμε στις γυναικό-παρέες μας 24/7, single ή όχι, γιατί μόνο αυτό μας απασχολεί! Επίσης πάμε και σε γάμους συχνά, 4-5 κάθε καλοκαίρι μη σου πω… Όπου εγώ βέβαια περνάω πολύ ωραία γιατί οι γάμοι εδώ είναι μεγάλα events με χορό, ποτό, κόσμο και τέτοια! Αλλά όχι, όσο και αν φαίνεται hard to believe, δεν είναι ο γάμος το θέμα μας εδώ, αλλά οι σχέσεις, οι δυσκολίες, οι περιορισμένες επιλογές να γνωρίσεις καινούργιο κόσμο και κάτι υπαρξιακά του τύπου «λες να μείνω για πάντα μόνη..;». Αυτά βέβαια αφορούν τους ανθρώπους που συναναστρέφομαι εγώ, αλλά έχουμε και τα κορίτσια μας, που πολύ τις αγαπώ, που «γαμπρίζουν» απεγνωσμένα οι καημένες και τους εύχομαι να μπει πια αυτό το δαχτυλίδι στο δαχτυλάκι τους σύντομα να ηρεμήσουν!

-Ε ναι λοιπόν, βγαίνω ραντεβού! Ε ναι λοιπόν, θα πάω με τον καλό μου και σε μέρη που έχουν κόσμο και θα με δουν! Επανάσταση!!! Και εντάξει, σίγουρα κάποιος θα σε δει, σίγουρα κάποιος θα το μάθει την επόμενη μέρα, σίγουρα θα βρεθείς σε μια παρέα και θα έρθει ένας άσχετος να σχολιάσει ότι άκουσε για σένα κάτι… Γίνεσαι celebrity μέσα σε ένα βράδυ. Αυτά αγάπη μου είναι τα καλά της επαρχίας. You are a somebody! -Εδώ μου το σοβαρεύεις… Εδώ χτυπάς τη φλέβα άγχους και αγωνίας. Ως ελεύθερη επαγγελματίας η επαρχία είναι the place to be. Ο ανταγωνισμός είναι μικρός, ξεχωρίζεις εύκολα στο πλήθος αν είσαι καλός, το όνομα σου ακούγεται κλπ. Στην Αθήνα «χάνεσαι» ανάμεσα στους εκατοντάδες που έχουν τα ίδια (και παραπάνω…) προσόντα από εσένα και άντε να πείσεις ότι είσαι καλύτερη. Αλλά έρχεται βρε παιδί μου μια στιγμή στη ζωή σου που θέλεις μια αλλαγή… Εδώ σε θέλω. Τι κάνεις; Που πας; Οι επιλογές ξαφνικά γίνονται τόσο συγκεκριμένες που σε πιάνει πανικός! Αλλά είμαστε δημιουργικοί άνθρωποι και θα τη βρούμε την άκρη. Ωραίος ο ήλιος και η θάλασσα, αλλά πάντα έχεις την επιλογή να φύγεις.

Μαρίτα Παπαδάκη, Ρέθυμνο

marita2.jpg 

-Το ντύσιμό μου με απασχολεί έντονα σε καθημερινή βάση καθώς θεωρώ ότι ο τρόπος με τον οποίο ντυνόμαστε «σημαίνει» πολλά για το χαρακτήρα μας και για τα συναισθήματα μας (συνδυασμός ρούχων και χρωμάτων), αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνεται και καθημερινός μπελάς για έναν άνθρωπο. Μ’ αρέσει να παρακολουθώ τις τάσεις της μόδας, όμως, δεν παγιδεύομαι σε αυτές. Αξιοποιώ ό,τι μ’ αρέσει και ό,τι πιστεύω ότι μου πηγαίνει. Επίσης, ενώ με ενδιαφέρει πολύ το ντύσιμο μου με ενδιαφέρει περισσότερο να είμαι άνετη με τα ρούχα που φορώ παρά στην τρίχα και να νιώθω άβολα.

-Δυστυχώς, η γνώμη των άλλων με απασχολεί αρκετά καθώς ζω σε μια κλειστή κοινωνία στην οποία έρχομαι αντιμέτωπη διαρκώς με γνωστά άτομα και με ενδιαφέρει η γνώμη τους για εμένα. Επίσης, σε αυτές τις πιο κλειστές κοινωνίες συνηθίζεται η έννοια του κουτσομπολιού να υπάρχει περισσότερο.

-Όχι, δεν με απασχολεί ο γάμος, δεν τον ονειρεύτηκα ποτέ και δεν πιστεύω ότι αν δεν παντρευτώ δεν θα είμαι ευτυχισμένη στη ζωή μου. Πάντως η αλήθεια είναι ότι αν βρεθεί κανείς σε γυναικεία παρέα μπορεί να ακούσει τις γυναίκες να τοποθετούνται σε σχέση με το ζήτημα αυτό αλλά κυρίως να μιλούν για σχέσεις και συντροφικότητα. Προσωπικά, παρόλο που με ενδιαφέρει η γνώμη τους άλλους, δεν θεωρώ ότι στην Ελλάδα του 2014 το ότι βγαίνουν μόνες τους οι γυναίκες είναι άξιο συζήτησης. Φυσικά και είναι ελεύθερες και έτσι θα έπρεπε να είναι.

-Επειδή οι οικονομικές συνθήκες είναι δύσκολες σε όλη την Ελλάδα αλλά ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις, δεν θεωρώ ότι μπορεί κανείς να βρει  εκεί τις επαγγελματικές ευκαιρίες που αναζητά. Νομίζω ότι ο καθένας πρέπει αν, φυσικά, έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί ή να αναζητά επαγγελματικές ευκαιρίες στον τόπο του,  καθώς πρέπει να ενδυναμωθεί η οικονομία της χώρας σε κάθε γωνιά της, όχι μόνο στις μεγαλουπόλεις. Προσωπικά ενώ έχω ζήσει σε μεγάλη πόλη για χρόνια, επέστρεψα στον τόπο που γεννήθηκα για να αναζητήσω την τύχη μου και να στηρίξω όσο μπορώ τον τόπο μου.

Πάτρα

Ανθή Ρηγοπούλου

anthi.jpg

-Ελάχιστα με απασχολεί η μόδα και δεν ακολουθώ τις τάσεις. Δεν είμαι ποτέ την τρίχα, ούτε καν στους γάμους.

-Η γνώμη των άλλων με άριστα το δέκα με απασχολεί δύο. Τόσο λίγο δηλαδή με νοιάζει ο κομπλεξισμός που θα εκφράσουν. 

-Δεν με απασχολεί γιατί παντρεύτηκα. Ο γάμος όμως είναι θέμα που σχολιάζουμε με τις φίλες μου. Τα περί γάμου σχολιάζουμε.

-Θεωρώ ότι τα κλισέ του τύπου ”τι θα πει ο κόσμος” υπάρχουν ακόμα. Οι γυναίκες σίγουρα όμως έχουν εξελιχθεί και δε δίνουν και τόση σημασία.

-Θα έφευγα για το εξωτερικό αν μπορούσα γιατί οι ευκαιρίες στην επαρχία είναι μηδαμινές.  

Ναύπλιο

Δήμητρα Μπούνου

nauplio.jpg 

-Δεν με απασχολεί πολύ το ντύσιμό μου και δεν είμαι 24 ώρες το 24ωρο στην τρίχα. Σπάνια ακολουθώ τις τάσεις της μόδας -Καμιά φορά με απασχολεί η γνώμη των άλλων. Την σκέφτομαι και την φιλτράρω.

-Με νοιάζει ο γάμος μου να πηγαίνει καλά, αλλά γενικά δεν είναι θέμα συζήτησης ανάμεσα στις γυναίκες όταν συναντιούνται.

-Το κουτσομπολιό υπάρχει στην επαρχία, αλλά δεν απασχολεί τις νεότερες γυναίκες.

-Δεν θέλω να φύγω, διότι επαγγελματικές ευκαιρίες όποιος θέλει βρίσκει.

Καλαμάτα

Κατερίνα Φουρίδη

katerina.jpg  Μεγαλώνοντας δίνω έμφαση στην άνεση σε συνδυασμό με την κομψότητα, αλλιώς ένα μεγάλο χαμόγελο επισκιάζει κάθε παραστράτημα της μόδας.

-Με απασχολεί σε βαθμό που δεν με ενοχλεί. Με ενδιαφέρει και υπολογίζω τη γνώμη των ανθρώπων που εμπιστεύομαι, τις υπόλοιπες γνώμες απλά τις ακούω.

-Με απασχολεί η συντροφικότητα και όχι ο γάμος με τη στενή έννοια του νυφικού, δεξίωση κ.λ.π. Η αλήθεια είναι ότι το θέμα “γάμος” απασχολεί πολλές γυναίκες… Φυσικά ο τρόπος αντιμετώπισης του εξαρτάται από τα θέλω, τις εμπειρίες, τις επιδιώξεις και τους στόχους που θέτει κάθε γυναίκα.

-Πόσο κλειστή μπορεί να είναι μια κοινωνία που θα κουτσομπολέψει μια ελεύθερη γυναίκα που θα βγει μόνη; Εύχομαι να έχει εκλείψει αυτό το μοντέλο γατί είναι καταπιεστικό και υποτιμητικό.

-Να φύγω;;; Έχω επιστρέψει στην επαρχία συνειδητά και δεν το μετανιώνω στο ελάχιστο. Αποκέντρωση τώρα, το συνιστώ σε όσους μπορούν να το κάνουν. Στην περίοδο που διανύουμε της κρίσης οι επαγγελματικές ευκαιρίες μειώνονται παντού έτσι και στην επαρχία. Είναι ευκαιρία όμως για ιδιωτική πρωτοβουλία. Αυτό που χρειάζεται είναι τόλμη, φρέσκες και καινοτόμες ιδέες, δίψα για εργασία και φυσικά επιχειρηματικό ρίσκο με το μικρότερο κόστος και θετική σκέψη, πάντα.

Κύμη Ευβοίας

Αμέρισσα Δαφνή

mairi.jpg 

-Θεωρώ πως κάθε γυναίκα έχει την δική της προσωπικότητα, για μένα η μόδα προσαρμόζεται στα δικά μου δεδομένα. Όσο για το αν είμαι 24 ώρες το 24ώρο, όχι δεν είμαι πάντα στην τρίχα άλλωστε και το ανέμελο έχει και αυτό την δική του ομορφιά.

-Η γνώμη των άλλων για τον μόνο λόγο που με απασχολεί είναι γιατί με βοηθούν να γίνομαι καλύτερη.

-Δεν πιστεύω πως υπάρχει γυναίκα που να μην την απασχολεί ο γάμος και φυσικά είναι λόγος συζήτησης Ποια γυναίκα δεν θέλει να βάλει νυφικό;

-Φυσικά και αισθάνονται ελεύθερες και βγαίνουν στις κλειστές κοινωνίες θέλοντας και μη είναι όλοι μια παρέα. -Επαγγελματικές ευκαιρίες η αλήθεια να λέγεται για μένα δεν υπάρχουν και ναι εγώ θέλω να φύγω.

Βόλος

Ειρήνη Τσιριβή

volos.jpg 

-Μου αρέσει να ακολουθώ τις τάσεις της μόδας , προσαρμοσμένες πάντα με την καθημερινότητα μου και όχι την ίδια την μόδα. Αποφεύγω την έκφραση “είναι της μόδας”, είναι μια φράση που χρησιμοποιείται απλά για να πουληθεί ένα ρούχο και τίποτα παραπάνω. Ο τρόπος ντυσίματος μου με απασχολούσε από πολύ μικρή ηλικία και θα συνεχίσει να με απασχολεί μέχρι τα βαθιά γεράματα. Χαίρομαι να βλέπω περιποιημένες κυρίες, άνω των 70 ετών, που έχουν ακόμα όρεξη και αγαπάνε το στυλ. Τα ρούχα εκφράζουν περισσότερα απο αυτά που πιστεύουμε. Δεν μπορώ το στημένο στύλ από το πρωί. Δεν είμαι ποτέ 24/7 στην τρίχα, παρά μόνο όταν πρόκειται για κάποια επίσημη εκδήλωση ή σημαντικό επαγγελματικό ραντεβού. Αν βρεις μια ισορροπία μεταξύ των δύο , έχεις κάποιους ανθρώπους που λένε την αληθινή γνώμη τους και ακούς και το ένστικτό σου, τότε είσαι σε καλό δρόμο. Δεν υπάρχει κανένας που να μην έχει επηρεαστεί έστω και ένα λεπτό της ζωής του από τη γνώμη του κοινωνικού του περίγυρου.

-Το παραμύθι της Σταχτοπούτας, της Χιονάτης και των άλλων κοριτσιών που αναζητούσαν τον πρίγκιπα για να ζήσουν ευτυχισμένες και εμείς καλύτερα είναι παραμυθάκια που μου έλεγε η μητέρα μου μόνο και μόνο για να με πείσει να φάω όλο το φαγητό. Μετά τα 30, αν δεν είναι ήδη παντρεμένες με 2 παιδιά, γίνεται αυτοσκοπός για τις γυναίκες της επαρχίας. Κεντρικό θέμα συζήτησης κάθε γυναικείας μάζωξης σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, ποιος είναι “διαθέσιμος”, πως  θα τον “κουκουλώσει”, “δέσει”, “κολλήσει” και ότι σχέδιο στρατηγικής υπάρχει στο google για το θέμα πως να τον κάνεις να σε παντρευτεί. Απέχω από αυτό το γαιτάνακι.

-Γυναίκα , νέα , μόνη στο bar σε πόλη εκτός Αθηνών = αυτή ψάχνεται, τρελή. Έχετε δει εσείς κάποια κοπέλα να βγαίνει μόνη της; Δυο, δυο σαν τους Χιώτες πάνε και εγώ μαζί.

-Μικρές τάσεις φυγής (2-3 μέρες) από τον Βόλο με πιάνουν κυρίως το χειμώνα, λόγω, ρουτίνας,. Αλλά όταν έρχεται το καλοκαίρι, αλλάζω γνώμη. Φαντάσου ότι απέχω 1 ώρα  από δεκάδες μαγευτικές, διαφορετικής ομορφιάς, παραλίες στο Πήλιο. Φαντάσου οτι για να πάω στην εργασία μου θέλω 7 λεπτά με τα πόδια, 3 λεπτά με το ποδήλατο, μπορώ να κοιμηθώ το μεσημέρι, μπορώ σε μισή ώρα να είμαι στο βουνό και να έχω θέα όλο τον Παγασητικό. Μπορώ να αναπνεύσω καθαρό αέρα. Δυστυχώς όμως οι περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες βρίσκονται στην Αθήνα και όχι στην επαρχία. Βέβαια αν σκέφτεσαι θετικά όλο και κάτι καλό θα σου έρθει όπου και να είσαι

Άνδρος

Μαρία Α.

-Θα έλεγα ότι ακολουθώ τη µόδα σε έναν ικανοποιητικό βαθµό. Πάντα µου άρεσε το casual chic ντύσιµο το οποίο δίνει άνεση και ελευθερία κινήσεων και παράλληλα βοηθάει να διατηρηθεί φρέσκια η εικόνα σου όλο το 24ωρο.

-Με απασχολεί τόσο όσο χρειάζεται για να µε κάνει να βελτιώνοµαι. Σηµαντικό είναι όµως, να µπορείς να ξεχωρίζεις πότε µια κριτική είναι εποικοδοµητική και πότε όχι.

-Με ενδιαφέρει να αποκτήσω δική µου οικογένεια οπότε ναι, µε απασχολεί ο γάµος. Ειδικά στην επαρχία, ο γάµος παίζει σηµαντικό ρόλο για την ολοκλήρωση της γυναίκας και φυσικά είναι θέµα συζήτησης στις γυναικείες παρέες και όχι µόνο. -Τα τελευταία χρόνια αρχίζουν να υπάρχουν περισσότερες επαγγελµατικές ευκαιρίες στην επαρχία. Η ποιότητα ζωής είναι καλύτερη απο αυτή των αστικών κέντρων οπότε, εαν επέλεγα να φύγω απο το νησί, θα το σκεφτόµουν πολύ καλά πριν το κάνω.

Σκάλα Λακωνίας

Μαρία Θεοδωσάκου

maraki.jpg 

-Η γνώμη μου είναι ότι από το ντύσιμο κάποιου, μπορείς να καταλάβεις στοιχεία του χαρακτήρα του κ της ζωής του γενικότερα,οπότε παίζουν μεγάλο ρόλο για μένα οι καθημερινές επιλογές μου στο ντύσιμο. -Για εμένα μετράει και με απασχολεί η γνώμη των ανθρώπων που σέβομαι και εκτιμώ. Των υπολοίπων η γνώμη,απλά δεν έχει σημασία.

-Ο γάμος εμένα προσωπικά δεν με απασχολεί καθόλου την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αλλά στις γυναικείες παρέες είναι πρώτο θέμα συζήτησης.

-Στις κλειστές κοινωνίες οι γυναίκες καταπιέζονται σε πολλά θέματα γενικότερα οπότε και στο θέμα της εξόδου δεν αισθάνονται άνετα να βγουν μόνες,αφού η νοοτροπία είναι να μην κάνουν πράγματα που δίνουν αφορμή στον κόσμο για σχόλια.

-Το δικό μου επάγγελμα δεν είχε πολλές προοπτικές εξέλιξης στην επαρχία,οπότε μένω και δουλεύω σε πόλη. Μου αρέσει η ζωή στην πόλη γενικότερα.

Αράχωβα

Στεφανία Πολλάκη

-Γενικά προσέχω το ντύσιμό μου, αλλά χωρίς υστερίες. Θέλω να πω ότι δίνω προσοχή στο συνδυασμό των χρωμάτων, στο αν μου ταιριάζουν τα ρούχα και στο αν μου είναι άνετα, αλλά δε θα ασχοληθώ και πάρα πολύ. Δεν ακολουθώ τη μόδα, τουλάχιστον δεν το κάνω συνειδητά. Δεν ξεφυλλίζω περιοδικά για να δω ”τι θα φορεθεί φέτος”. Όταν πάω να ψωνίσω κάτι, συνήθως πάω να βρω κάτι συγκεκριμένο που μου χρειάζεται, βέβαια αυτό το κάτι τις περισσότερες φορές είναι συνυφασμένο με τη μόδα, οπότε φαντάζομαι ότι θα λέγαμε ότι την ακολουθώ έμμεσα! Στην τρίχα δεν είμαι ποτέ νομίζω. Τις περισσότερες φορές ντύνομαι στο δευτερόλεπτο για να φύγω, οπότε πάντα κάτι θα ξεχάσω να κάνω.

-Σε ορισμένα θέματα με απασχολεί αρκετά η γνώμη των άλλων. Μου φαίνεται αρκετά δύσκολο να ξεφύγω από αυτό γιατί για να ”κρατηθείς” μέσα σε μια κοινωνία πρέπει να συμβιβαστείς με κάποια πράγματα και κάποιες ιδέες, χωρίς όμως να καταπιέζεσαι και να χάνεις την προσωπικότητα σου. Έτσι κάποιες φορές σκέφτομαι και πράττω ανάλογα με το ”τι θα πουν οι άλλοι”, άλλες φορές όμως κάνω πράγματα που με ευχαριστούν χωρίς να δίνω σε κανέναν σημασία για το πως θα με κρίνει.

-Δεν έχω σκεφτεί ποτέ το γάμο ή μάλλον σχεδόν ποτέ. Νομίζω ότι είναι κάτι μακρινό και το θεωρώ ”βουνό” και αυτό λόγω όλων των άλλων δυσκολιών των ημερών μας που δε μας αφήνουν και πολλά περιθώρια σκέψης πέρα από το πως θα ενισχύσουμε τις δεξιότητες μας (δεν είναι και απαραίτητα καλό αυτό), αλλά και λόγω της δυσκολίας των ανθρώπινων σχέσεων. Στην παρέα το θέμα αυτό έχει συζητηθεί φορές μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Δεν κρύβω ότι μας ”τρομάζει” αρκετά το θέμα, οπότε το αποφεύγουμε. -Πιστεύω ότι ένας νέος μεταξύ 18-35 είναι πολύ δύσκολο να παραμείνει στην επαρχία για πολλούς λόγους. Οι λίγες επιλογές ψυχαγωγίας και διασκέδασης, οι λίγες επαγγελματικές ευκαιρίες και η συνεχής ανακύκλωση ιδεών και ανθρώπων, δε σου επιτρέπουν να δεις πέρα από συγκεκριμένα όρια σχηματίζοντας μια πολύ περιορισμένη εικόνα για τη ζωή. Βέβαια πιστεύω ότι δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να μεγαλώσεις την οικογένειά σου σε μια περιοχή χωρίς θόρυβο, καυσαέρια, άγχος και φόβο. Είμαι υπέρ της άποψης οι άνθρωποι να γυρίζουν στα χωριά τους για να κάνουν οικογένεια ή να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Αυτό όμως δε γίνεται τις περισσότερες φορές λόγω έλλειψης επαγγελματικών ευκαιριών στην επαρχία.

Λάρισα

Νίκη Ζέρμα

larisa.jpg 

-Ναι με απασχολεί αλλά όχι δεν ακολουθώ τις τάσεις της μόδας 24 ώρες το 24ωρο. Προτιμώ να είμαι απλά ντυμένη.

-Η γνώμη των άλλων μετράει για μένα σε μεγάλο βαθμό και με επηρεάζει.

-Προσωπικά ο γάμος δεν με  απασχολεί. Είναι ένα θέμα που δεν το βλέπω τόσο ζεστά. Οι φίλες μου είναι ήδη παντρεμένες οπότε μιλάμε για αυτό αλλά όχι και με θετικά σχόλια.

-Στις κλειστές κοινωνίες οι γυναίκες δεν βγαίνουν μόνες  και φοβούνται τι θα πουν οι άλλοι. Αυτό είναι πιο συχνό στις ηλικίες άνω των 35.

-Θα ήθελα πολύ να φύγω γιατί δεν υπάρχουν ευκαιρίες αλλά δεν ξέρω κατά πόσο υπάρχουν και αλλού.

Κεφαλλονιά

Ελισάβετ Παπαδάτου

-Με απασχολεί αρκετά το ντύσιμο μου και παρακολουθώ τις τάσεις της μόδας αλλά κυρίως μου αρέσει να αισθάνομαι άνετα και όμορφα με τα ρούχα μου και να φοράω εκείνα που ταιριάζουν περισσότερο στο στυλ μου. Από αυτό καταλαβαίνεις πως δεν είμαι συνέχεια στην “τρίχα” αλλά προσπαθώ όσο μπορώ να περιποιούμαι το εαυτό μου.

-Σχετικά με την γνώμη των άλλων θα σου πω απλά πως δεν θα έπρεπε κανέναν άνθρωπο να τον νοιάζει η γνώμη των άλλων γιατί η ζωή είναι μικρή και είναι δική μας. Φυσικά πολλές φορές μπορεί να ζητήσω την γνώμη πολύ δικών μου ανθρώπων αλλά μέχρι εκεί. Θα την ακούσω, θα την αξιολογήσω άλλα θα πράξω όπως εγώ νομίζω.

-Ναι ο γάμος αποτελεί θέμα συζήτησης νομίζω στις περισσότερες γυναικείες παρέες. Η διαφορά είναι γιατί κάθε παρέα  κάνει αυτή την συζήτηση και ποια είναι η γνώμη των συμμετεχόντων. Εγώ και η κολλητή μου για παράδειγμα θεωρούμε ότι κάποια στιγμή μπορεί να μας συμβεί χωρίς φυσικά να αγχωνόμαστε ή να το έχουμε όνειρο ζωής. Βέβαια πολύ πιθανόν και να μην συμβεί ποτέ γιατί δεν είμαστε και λάτρεις του θεσμού. Μπορείς πολύ απλά να ζήσεις με τον σύντροφο σου όμορφα και ευτυχισμένα.

-Μεγάλο θέμα ανοίγεις τώρα. Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα εδώ στην επαρχία είναι πιο δύσκολα αν και πιστεύω ότι όλα είναι θέμα ανθρώπου. Αν ο άλλος θέλει να σε σχολιάσει θα το κάνει ακόμα και αν εσύ δεν δώσεις κανένα δικαίωμα. Οπότε, αφού όπως είπαμε και πριν η ζωή είναι μικρή ας νιώσουν ελεύθερες και αυτές που δεν νιώθουν και ας κάνουν αυτό που λέει η ψυχούλα τους.

-Εδώ στο νησί οι περισσότεροι νέοι, που πολλοί από εμάς έχουμε σπουδάσει κιόλας, τελικά καταλήγουμε να δουλεύουμε σε καφετέριες, εστιατόρια και ξενοδοχειακές μονάδες. Δεν υπάρχουν επαγγελματικές ευκαιρίες στον τομέα που έχουμε σπουδάσει αλλά άμα θες και υπάρχει όρεξη πάντα κάτι θα βρεις να απασχοληθείς για να καλύψεις τα έξοδα σου. Πάντως ένα μπορώ να σου πω με σιγουριά από το νησί μου δεν θα έφευγα ποτέ, δεν το εγκαταλείπω. Την αγαπώ την Κεφαλλονιά.

Χρόνια μας πολλά!