ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ο George Michael μας έπιασε στον ύπνο (#διπλής) φεύγοντας…

Βράδυ Κυριακής, έχω τελειώσει τη βάρδιά μου και αφού βγήκα για μία σύντομη μπύρα ένεκα της ημέρας, γύρισα και κοιμήθηκα νωρίς. "Τι μπορεί να πάει στραβά ανήμερα των Χριστουγέννων;", σκέφτηκα. Δεν ήξερα.

Δευτέρα πρωί ξυπνάω και με το που ανοίγω τα μάτια μου βλέπω ότι, μόλις δύο ώρες αφότου αποφάσισα να ξαπλώσω το προηγούμενο βράδυ, ανακοινώνεται ο θάνατος του George Michael, ενός “τιτάνα”, όπως είδα να γράφεις ένας φίλος, της ποπ μουσικής και κουλτούρας γενικότερα.

Κι εκεί που λέγαμε ότι το 2016 πήρε τους καλύτερους στη διάρκειά του, κοίτα να δεις παιχνίδια που παίζει αυτή η τύχη καμιά φορά. Μία εβδομάδα μόνο πριν αποχαιρετίσουμε για πάντα αυτό το κακορίζικο έτος, παίρνει μαζί του κι έναν ακόμα. Εκείνον που πατροπαράδοτα τέτοιες μέρες, τραγουδάμε παντού, που το τραγούδι του “Last Christmas” υπάρχει σε όλες τις χριστουγεννιάτικες μουσικές λίστες από ραδιοφωνικών σταθμών έως και καταστημάτων.

 

Ο Γιώργος Κυριάκος Παναγιώτου, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 25 Ιουνίου 1963 κι έμελλε να γράψει τη δική του ιστορία με τα τραγούδια και τη στάση ζωής του στη μουσική βιομηχανία. Μαζί με τον Andrew Ridgeley δημιουργούν τους “Wham!” στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και μαζί φτάνουν τέσσερις φορές στο No.1 των βρετανικών singles charts, προτού ο Michael ακολουθήσει solo καριέρα.

Όντας τραγουδιστής, συνθέτης και μουσικός παραγωγός, ο George Michael, στη σχεδόν 40χρονη πορεία του, θα καταφέρει να πουλήσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια αντίτυπα των δίσκων του, θα φτάσει 7 φορές μόνο ως solo artist στην πρώτη θέση των UK singles charts, με τραγούδια όπως τα “Careless Whisper” και “Fastlove”, συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως η Aretha Franklin και ο Elton John, ενώ κέρδισε τρία Brit Awards και δύο Grammys, με τη διοργάνωση των Grammys να δηλώνει:

Το εξαιρετικό ταλέντο του George Michael είχε μια βαθιά επίδραση σε πολυάριθμους διασκεδαστές παγκοσμίως και η δημιουργική του συνεισφορά θα ζει για πάντα

 

Ναι, είχε “μπλεξίματα” και έγινε θέμα αρκετές φορές σε tabloids για την εξάρτησή του από ουσίες και τη συνεπακόλουθη σχέση του με το νόμο για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών αλλά αλήθεια τώρα -εφόσον δε συνέβη τίποτα το ανεπανόρθωτο τότε- ποιος θα σταθεί σε αυτά όταν μιλάμε για τον George Michael; Έναν καλλιτέχνη που έκανε την υφήλιο ολάκερη να μιλάει για εκείνον με τα τραγούδια, το στιλ του, τις θέσεις του για τη ζωή και τα δημόσια outings του για το ποιος είναι και πόσο υποστηρίζει τις επιλογές του;

 Μία σύντομη αναφορά στα singles που έγιναν No.1 είναι ενδεικτική του μεγέθους του:

Wake Me Up Before You Go Go (με τους Wham!) – 1984

Freedom (με τους Wham!) – 1984

 

Careless Whisper – 1984

I’m Your Man (με τους Wham!) – 1985

The Edge of Heaven (με τους Wham!) – 1986

A Different Corner – 1986

I Knew You Were Waiting For Me (με την Aretha Franklin) – 1987

Don’t Let the Sun Go Down on Me (με τον  Elton John) – 1991

Five Live EP (με τους Queen και τη Lisa Stansfield) – 1993

Jesus To A Child – 1996

Fastlove – 1996

Ο George Michael δεν θα προλάβει ποτέ να κυκλοφορήσει το νέο δίσκο που είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυτό το μήνα, σε συνεργασία με τον παραγωγό και συνθέτη Naughty Boy. Γι΄αυτό ας κρατήσουμε κάτι που έχει πει 32 χρόνια πριν, στο κομμάτι Freedom: ας κάνουμε αλήθειες τα ψέματά μας, κανείς δεν ανήκει σε κανέναν, στην ελευθερία κρύβεται η ευτυχία.

“Έφυγε” χωρίς να μας “ξυπνήσει”, στην απόλυτη ησυχία. Σχήμα οξύμωρο, για εκείνον που έζησε την περισσότερη ζωή του στους ήχους, τα φώτα, στο “πολύ”.