ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

10 χαρακτηριστικές ατάκες του Μοχάμεντ Άλι

Ο Μοχάμεντ Άλι, ένας από τους σπουδαιότερους πυγμάχους όλων των εποχών, πέθανε σήμερα το πρωί σε ηλικία 74 ετών, έπειτα από ολιγοήμερη νοσηλεία με αναπνευστικά προβλήματα, σε νοσοκομείο της Αριζόνα.

Από την Αθανασία Κουλέτα

Εμείς, με αφορμή την απώλειά του, θυμόμαστε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές του ατάκες, που δείχνουν τόσο το μεγαλείο του ως αθλητή, όσο και την ακτιβιστική του δράση για τα δικαιώματα των μαύρων ανθρώπων.

1) Η φιλία δεν είναι κάτι που μαθαίνεις στο σχολείο. Αλλά αν δεν έχεις μάθει τη σημασία της φιλίας, τότε αλήθεια δεν έχεις μάθει τίποτα.

2) Μισούσα το κάθε λεπτό προπόνησης. Όμως, έλεγα στον εαυτό μου “Μην τα παρατάς. Υπόφερε τώρα αλλά ζήσε το υπόλοιπο της ζωής σου σαν πρωταθλητής”.

3) Αυτός που δεν είναι δυνατός να πάρει ρίσκα, δεν θα καταφέρει κάτι σημαντικό στη ζωή του.

4) Η λέξη “Ισλάμ” σημαίνει “ειρήνη”. Η λέξη “μουσουλμάνος” σημαίνει αυτός που είναι παραδομένος στο θεό. Αλλά ο Τύπος κάνει εμάς τους μουσουλμάνους να φαινόμαστε σαν κακοί άνθρωποι.

Ακόμα και αν δεις στον ύπνο σου ότι με χτυπάς, θα πρέπει να ξυπνήσεις και να ζητήσεις συγγνώμη.

6) Υπήρξα τόσο καλός στο μποξ που έπρεπε να δημιουργήσουν το “Ρόκι”, ένα λευκό πρότυπο στη μεγάλη οθόνη, για να παρουσιάσουν το “αντίπαλον δέος” μου στο ρινγκ. Η Αμερική πρέπει να έχει εικόνες λευκών ανθρώπων, απ’ όπου κι αν προέρχονται. Ο Ιησούς, η Wonder Woman, ο Ταρζάν και ο Ρόκι.

7) Μόνο ένας άνθρωπος που έχει νικηθεί μπορεί να φτάσει στον πάτο της ψυχής του και να σηκωθεί με την περισσότερη δύναμη που χρειάζεται για να κερδίσεις έναν αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η ηλικία είναι οτιδήποτε νομίζεις ότι είναι. Είσαι όσο μεγάλος νομίζεις ότι είσαι.

9) Οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τι έχουν μέχρι να το χάσουν. Όπως με τον πρόεδρο Κένεντι, δεν υπήρξε κανείς σαν εκείνον. Όπως οι Beatles, και ο άνθρωπός μου, ο Elvis Presley. Εγώ ήμουν ο Elvis του μποξ.

10) Ο “Cassius Clay” είναι το όνομα που οι λευκοί μου έδωσαν όσο ήμουν δούλος. Τώρα που είμαι ελεύθερος, που δεν είναι σκλάβος πια, τους έδωσα πίσωτο λευκό όνομά τους και διάλεξα ένα όμορφο Αφρικάνικο όνομα για μένα.