ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Nobel Ειρήνης 2018 τιμά τον αγώνα κατά της σεξουαλικής βίας των γυναικών

Στον Κογκολέζο γυναικολόγο Denis Mukwege που έχει κάνει εκστρατεία κατά της σεξουαλικής βίας και την Κούρδισσα Nadia Murad, που επιβίωσε από την κόλαση του Ισλαμικού Κράτους, απονέμεται από τη Νορβηγική Ακαδημία Επιστημών το Nobel Ειρήνης για το 2018. Η βράβευση αυτή έχει στόχο να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα κατά της σεξουαλικής βίας και ειδικότερα της κακοποίησης των γυναικών εν καιρώ πολέμου.

AP Photos/Christian Lutz, file

AP Photos/Christian Lutz, file

Οι φετινοί υποψήφιοι  για το Νόμπελ 2018 έφτασαν τους 331, μεταξύ των οποίων 216  πρόσωπα και 115 οργανισμοί. Ανάμεσα στους υποψηφίους ήταν και ο Ελληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ και ο Donald Trump.

O 53χρονος γυναικολόγος ειδικεύεται στην περίθαλψη γυναικών που έχουν πέσει θύματα βιασμών σε εμπόλεμες καταστάσεις στην Αφρική. Όσο για την ιστορία της 25χρονης Murad, είναι συγκλονιστική.

Πρόκειται για μία από τις νεαρότερες ακτιβίστριες των Γιαζίντι, η οποία, 4 χρόνια πριν, αφού κρατήθηκε αιχμάλωτη από το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ, πουλήθηκε ως σκλάβα του σεξ. Βασανίστηκε και βιάστηκε κατ’ επανανάληψη. Τρεις μήνες μετά, κατάφερε να δραπετεύσει, να φτάσει σ’ ένα καταυλισμό προσφύγων κι από ‘κει να καταφύγει στη Γερμανία όπου και σώθηκε. Η Murad έχει οριστεί πρέσβειρα Καλής Θέλησης του ΟΗΕ και έχει μιλήσει δημόσια με τις πιο ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τα μαρτύρια που τραβούν οι νεαρές γυναίκες της θρησκευτικής μειονότητας Γιαζίντι στα χέρια των Τζιχαντιστών. Τη νομική υπεράσπιση της Nadia Murad ανέλαβε από την πρώτη στιγμή  η Amal Clooney.

AP Photo/Bebeto Matthews

AP Photo/Bebeto Matthews

H 25χρονη κοπέλα ζει σήμερα στη Γερμανία. Έξι από τα εννιά της αδέρφια σφαγιάστηκαν, η μεγαλύτερη αδερφή της κρατήθηκε κι αυτή για πέντε μήνες ως σκλαβα του σεξ στα χέρια των τζιχαντιστών. Η μητέρα της εκτελέστηκε γιατί ήταν πολύ μεγάλη για κάτι τέτοιο.

Αυτό είναι το βίντεο από την επιστροφή της στο σχολείο της στο χωριό Κότσο.