ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το κορίτσι από την Ονδούρα που κλαίει στα σύνορα είναι η φωτογραφία της χρονιάς

Το βραβείο World Press Photo για τη φωτογραφία της χρονιάς κέρδισε η συγκλονιστική φωτογραφία που δείχνει ένα κορίτσι από την Ονδούρα να κλαίει ενώ βλέπει τη μητέρα του να υποβάλλεται σε σωματικό έλεγχο από την αμερικανική συνοριοφυλακή.

Τη φωτογραφία τράβηξε τον Ιούνιο του 2018, ο φωτογράφος του πρακτορείου Getty, Τζον Μουρ. Η Σάντρα Σάντσες μαζί με την κόρη της, Γιανέλα, έχουν μόλις περάσει τα σύνορα του Μεξικό με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ακριβώς δίπλα από τη μητέρα της η Γιανέλα κλαίει γοερά, μην μπορώντας να καταλάβει όσα συμβαίνουν.

Ο Τζον Μουρ φωτογράφιζε πράκτορες της συνοριοφυλακής τη νύχτα της 12ης Ιουνίου, στην καρδιά της κοιλάδας του Ρίο Γκράντε, όταν συνέλαβαν ομάδα ανθρώπων που αποπειράθηκε να περάσει τα σύνορα.

 

«Μπορούσα να δω τον φόβο στα πρόσωπά τους, στα μάτια τους», αφηγήθηκε ο φωτογράφος σε αμερικανικό ραδιοφωνικό σταθμό, αναφερόμενος στους μετανάστες.

Εξήγησε πως τράβηξε τη φωτογραφία όταν η Σάντρα άφησε κάτω την κόρη της για να της γίνει σωματικός έλεγχος. Το παιδί άρχισε να κλαίει σχεδόν αμέσως.

«Γονάτισα κι είχα πολύ λίγο χρόνο να τραβήξω το στιγμιότυπο πριν η έρευνα τελειώσει», συνέχισε ο φωτογράφος, που καλύπτει την περιοχή των συνόρων των ΗΠΑ και του Μεξικού εδώ και περίπου δέκα χρόνια.

«Ήθελα να αφηγηθώ μια διαφορετική ιστορία», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο φωτορεπόρτερ κατά τη διάρκεια της τελετής στο Άμστερνταμ. «Μου δινόταν η δυνατότητα να απαθανατίσω μια εικόνα ανθρωπιάς, που συχνά χάνεται μέσα στις στατιστικές. Θεωρώ ότι ένα ζήτημα όπως αυτό, το ζήτημα της μετανάστευσης, έχει απήχηση πολύ πέραν των ΗΠΑ, σε όλο τον κόσμο» ανέφερε κατά την παραλαβή του βραβείου του.

Σύμφωνα με τους κριτές, οι οποίοι την ανέδειξαν ως τη φωτογραφία της χρονιάς, η εικόνα αντανακλά «μια βία άλλου τύπου: μία βία ψυχολογική».

«Όταν συλλαμβάνονται οι γονείς που έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να χωρίζονται τα παιδιά από εκείνους. Πρέπει να έχουμε μια πολύ σκληρή πολιτική. Διαφορετικά, εκατομμύρια κι εκατομμύρια θα εισρεύσουν στη χώρα μας. Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Δεν έχουμε επιλογή.» Η δήλωση του Donald Trump περί μηδενικής ανοχής ανακατασκευάζεται ένα 24ωρο αργότερα κι αφού η παγκόσμια κατακραυγή χτυπά την πόρτα του Λευκού Οίκου.

 

Φοβισμένα πρόσωπα και φοβισμένες ψυχές. Η ψυχολογική βία γονατίζει το μέσα σου. Η ψυχολογική βία δεν έχει πρόσωπο για αυτό και δύσκολα εντοπίζεται. Η Γιανέλα έγινε το πρόσωπο που ξεμπρόστιασε την υπεροπτική αδιαφορία εκείνων που όφειλαν να την προστατεύσουν και να της εξασφαλίσουν μία ασφαλή ζωή.