ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τι είναι πάλι αυτό το #10YearChallenge και γιατί το κάνουν όλοι

Εμφανίστηκε ξαφνικά στον πλανήτη των social media, το Instagram «τσίμπησε» κατευθείαν, οι διάσημοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και κάπως έτσι, μέσα σε μόλις 24 ώρες, σκρολάρεις και πέφτεις πάνω σε κολάζ γνωστών κι αγνώστων με φωτογραφία βγαλμένη 10 χρόνια πριν και μία σημερινή, όσο πιο παρόμοια γίνεται. Αυτό είναι με λίγα λόγια το #10YearChallenge, το νέο hashtag που οδηγεί σε εκατομμύρια φωτογραφίες (αν δεν με πιστεύεις, πάτα το) παλιών και νέων εαυτών.

 Ο ουσιαστικός λόγος που συμβαίνει; αγνοείται, όπως σχεδόν κάθε αντίστοιχος που γεννάει κάθε ψηφιακό challenge που δε μας πάει κάπου. Απ’ ό,τι φαίνεται στόχος είναι να δείξουμε λίγο ακόμα τους εαυτούς μας. Ή να αποδείξουμε ότι ο χρόνος είναι φίλος μας. Ότι μεγαλώνουμε όμορφα ή ότι δεν μεγαλώνουμε καθόλου. Διόλου τυχαία, το συνώνυμο hashtag είναι το #HowHardDidAgingHitYou. Για ορισμένους το κίνητρο είναι ο αυτοσαρκασμός κι αυτό σίγουρα έχει πιο πολλή πλάκα.

Για παράδειγμα, σίγουρα η Reese Witherspoon θέλει να περάσει το μήνυμα ότι ο χρόνος που περνάει δεν την τρομάζει.

H Kate Beckinsale ό,τι κι αν γράφει σίγουρα θέλει να παραδεχτούμε πως δεν έχει περάσει ούτε μία μέρα από πάνω της.

Το σχετικό post της Miley Cyrus είναι σίγουρα από τα πιο χαριτωμένα.

View this post on Instagram

10 year challenge

A post shared by Miley Cyrus (@mileycyrus) on

H Tyra Banks παραδέχεται ότι την «κόλλησε» η Janet Jackson.

To #challengeaccepted της Jennifer Lopez είναι πολύ τίμιο.

View this post on Instagram

#10yearchallenge #challengeaccepted

A post shared by Jennifer Lopez (@jlo) on

Κι όπως ήταν αναμενόμενο το #10YearChallenge ήταν θέμα ελάχιστου χρόνου να εξαπλωθεί και στο δικό μας “celebnation”. Μια μικρή απόδειξη:

View this post on Instagram

Now and then#10yearchallenge

A post shared by Marietta Chrousala (@mariettachrousala) on

 

Ευτυχώς υπάρχουν πάντα κι αυτοί που τρολάρουν

O dj Armin Van Buuren έβαλε στη φωτογραφία του για το 2019 μία του σεφ Gordon Ramsay.

View this post on Instagram

#10yearchallenge

A post shared by Armin van Buuren (@arminvanbuuren) on

H παρουσιάστρια του Ε!, Chelsea Handler πόσταρε το #10Year Challenge της Elizabeth Banks με την οποία ομολογουμένως μοιάζουν αρκετά πλέον. «Δε θυμάμαι να είμαι μελαχρινή, αλλά για το μεγαλύτερο μέρος του 2007 ήμουν με μπλακάουτ» γράφει.

H Amy Schumer, πάλι, προτίμησε μία φωτογραφία της Charlize Theron στο “Monster” για το δικό της 2009.

View this post on Instagram

2009/2019 challenge

A post shared by @ amyschumer on

Και το Όσκαρ του καλύτερου #10YearChallenge πάει με διαφορά στην Caitlyn Jenner.

 

Πώς ξεκίνησε;

Ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από το πρώτο viral trend του 2019, είναι ένας μετεωρολόγος τοπικού τηλεοπτικού καναλιού στην Οκλαχόμα. Τον λένε Damon Lane και στις 11 Ιανουαρίου, είδε το post ενός φίλου του ο οποίος ανέβασε σε κολάζ δύο φωτογραφίες του, ζήλεψε κι είπε να κάνει το ίδιο. Πού να ‘ξεραν κι οι δύο πού θα οδηγούσε όλο αυτό. 

Κάθε λεπτό που περνάει εκατοντάδες γνωστά σου πρόσωπα, από τη σχεδόν ανήλικη ξαδέρφη που ποστάρει φωτογραφία της από τότε που ήταν 9 ετών, μέχρι την Madonna, δέχονται τη νέα «πρόκληση» του #10YearChallenge υποκινούμενοι από τον γνωστό σοσιαλμιντιακό ψυχαναγκασμό- λέγε με FOMO- στον οποίο λίγο πολύ όλοι έχουμε υποκύψει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι απαιτείται ένας σχετικός ελεύθερος χρόνος προκειμένου να μπεις στη διαδικασία να βρεις φωτογραφία ακριβώς δέκα χρόνια πριν, να βγάλεις μία παρόμοιου concept, να τις κόψεις, να τις ράψεις και πάει λέγοντας.