ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πέθανε η σχεδιάστρια Σοφία Κοκοσαλάκη

NDP Photo Agency

Μια ξαφνική απώλεια ανακοινώθηκε μέσα από το Facebook σήμερα, μία απώλεια που βύθισε σε θλίψη τον κόσμο της μόδας. Η σχεδιάστρια μόδας Σοφία Κοκοσαλάκη, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 47 ετών όπως ανακοινώθηκε μέσα από ανάρτηση της καθηγήτριας κοινωνιολογίας Ειρήνης Καμπερίδου στο Facebook. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η σχεδιάστρια έχασε τη μάχη με τον καρκίνο.

 

«Σήμερα έφυγε για το στερνό της ταξίδι….για το ταξίδι πέρα από την ‘ένσαρκη’ ζωή, ένας ‘ελληνικός ανθός’, η πολυαγαπημένη μας Σοφία Κοκοσαλάκη (Sophia Kokosalaki). Μια Ελληνίδα, μια διεθνούς φήμης σχεδιάστρια με καταγωγή από την Κρήτη που τίμησε την πατρίδα της, που τίμησε την Ελλάδα, προβάλλοντας με καινοτόμο τρόπο τη διαχρονικότητα του αρχαιοελληνικού πολιτισμού στην παγκόσμια σκηνή! Πολλές φορές με το έργο της, με τις ενδυματολογικές δημιουργίες της, όπως αυτές που είδαμε στην τελετή έναρξης και στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, προκάλεσε τα επαινετικά σχόλια του διεθνούς τύπου. Καλό ταξίδι Σοφία μας! Θα είσαι πάντα στο νου μας και στις καρδιές μας», έγραψε χαρακτηριστικά. Τόσο η σχεδιάστρια μόδας όσο και η καθηγήτρια κοινωνιολογίας ήταν μέλη του οργανισμού Branding Heritage, ενώ η δεύτερη είναι φίλη της μητέρας της σχεδιάστριας, Στέλλας.

Η Σοφία Κοκοσαλάκη γεννήθηκε το 1972 στην Ελλάδα και οι ρίζες της κρατούν από την Κρήτη. Προτού ασχοληθεί με τη μόδα σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όμως σύντομα ακολούθησε το πάθος της. Το 1998 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Central Saint Martins College of Art and Design του Λονδίνου. Το 1999 ξεκίνησε τη δική της ομώνυμη μάρκα ρούχων και έλαβε το βραβείο σχεδιαστών «Elle Designer Award» και το «Art Foundation Award for Fashion» το 2002. Το 2004 λαμβάνει το βραβείο Σχεδιαστή της Νέας Γενιάς «New Generation Designer award» και οι δημιουργίες της φιγουράρουν πλέον στις σελίδες όλων των δημοφιλών περιοδικών όπως το Vogue, το Harper’s Bazaar κ.α.

 

Το 2004 είναι χρονιά σταθμός στην καριέρα της, αφού γίνεται παγκοσμίως γνωστή αναλαμβάνοντας να σχεδιάσει τα ρούχα για τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του ανάμεσά τους και το εντυπωσιακό φόρεμα της Ισλανδής τραγουδίστριας Μπγιορκ.Έκτοτε συνεργάστηκε με μεγάλους οίκους, όπως με την ιταλική εταιρία δερμάτινων Ruffo, τον οίκου Madeleine Vionnet, όπου παρέμεινε μόνο ένα χρόνο για να επικεντρωθεί στη δική της σειρά ρούχων  και με τον όμιλο μόδας Staff International. H Ελληνίδα σχεδιάστρια ήταν μητέρα, σύμβουλος σε εταιρείες και δεχόταν  συχνά προτάσεις από διάσημους οίκους μόδας, ενώ ιδιαίτερη ήταν η αγάπη της και για την σύγχρονη τέχνη, ενώ τα ρούχα της  χαρακτηρίζονταν από τον συνδυασμό χειροποίητων στοιχείων με το αρχαιοελληνικό στιλ.

«Ζω στο Λονδίνο και πήγα στο Central St Martins, όπου μας έμαθαν να αμφισβητούμε τα πάντα, έχω αυτό το βίωμα. Αυτές είναι οι τρεις συνισταμένες: είμαι Ελληνίδα που ζω στο Λονδίνο και φοίτησα στο συγκεκριμένο ίδρυμα», λέει. «Έχω όμως μια φαντασίωση, ότι μετά τα 89 μου θα πάω να μείνω στην Κρήτη. Όχι πριν όμως, γιατί θέλω να βρίσκομαι στο γίγνεσθαι», είχε δηλώσει η ίδια σε παλιότερη συνέντευξή της. Δυστυχώς δεν πρόλαβε.

Κεντρική Φωτογραφία: NDP Photo Agency