ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Πάπας προτείνει συγχώρεση για τις γυναίκες που κάνουν έκτρωση

Ο Πάπας Φραγκίσκος κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά, στην ιστορία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και προτείνει στους καθολικούς ιερείς να συγχωρούν τις γυναίκες που έχουν κάνει έκτρωση.

Η σχετική επιστολή του προς τους ιερείς, απεστάλη την 1η Σεπτεμβρίου, μόλις μερικές εβδομάδες πριν ο Πάπας ταξιδέψει σε Κούβα και ΗΠΑ, περιοχές που τα ποσοστά εκτρώσεων είναι πολύ υψηλότερα συγκριτικά με την δυτική Ευρώπη.

“Έχω συναντήσει τόσες πολλές γυναίκες που φέρουν στην καρδιά τους το σημάδι αυτής της σπαρακτικής και οδυνηρής απόφασης. Αυτό που συνέβη ήταν προφανώς άδικο, όμως παρ’ όλα αυτά μόνο η κατανόηση της αλήθειας αυτού του γεγονότος μπορεί να κάνει κάποιον να μη χάνει την ελπίδα του” αναφέρει ο Πάπας στην επιστολή του.

Συνεχίζει, λέγοντας ότι δεν γίνεται να αρνείται η εκκλησία να συγχωρέσει, γυναίκες που προσέρχονται για εξομολόγηση, φανερά μετανιωμένες και με ειλικρινή προθυμία να συμφιλιωθούν με τον Θεό.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, αναφέρει ότι η περίοδος που προτείνει να γίνει αυτό το βήμα, είναι στο Jubilee Year, που ξεκινά 8 Δεκεμβρίου 2015. Πρόκειται για το “έτος συγχώρεσης” που είναι κάθε 25 χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μέχρι αυτή την πρωτοβουλία, η έκτρωση αντιμετωπιζόταν από την Ρωμαιοκαθολική εκκλησία ως αμάρτημα που συνεπαγόταν αφορισμό. Άρα, αν μη τι άλλο είναι μια σοβαρή εξέλιξη στην ιστορία της εκκλησίας.

Σίγουρα, είναι και ένα βήμα μπροστά σε ότι αφορά τις γυναίκες, τις οποίες άλλωστε ο Πάπας Φραγκίσκος έχει εξαρχής αγκαλιάσει με δηλώσεις και πρωτοβουλίες του.