ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η NASA ακύρωσε το πρώτο αποκλειστικά γυναικείο ταξίδι στο διάστημα για τον πιο απογοητευτικό λόγο

AP Photo/Dmitri Lovetsky, Pool

Η Anne McClain και η Christina Koch θα έμεναν στην ιστορία ως οι πρώτες γυναίκες αστροναύτες που θα πήγαιναν στο διάστημα χωρίς αντρική συντροφιά. Η πρώτη αποστολή της NASA «επανδρωμένη» αποκλειστικά με γυναικείο πλήρωμα είχε αναλάβει να εγκαταστήσει μπαταρίες ιόντων λιθίου στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Η εκτόξευση είχε προγραμματιστεί για την τελευταία Παρασκευή του Μάρτη. Όπως όλα δείχνουν, όμως τίποτα από τα παραπάνω δε θα συμβεί. Ο λόγος; κατώτερος των περιστάσεων, αλλά συμβολικός.

Η NASA δεν διαθέτει δεύτερη στολή στα μέτρα των γυναικών, αφού στις ντουλάπες της εντοπίζεται μόνο μία μεγέθους medium και δεν προλαβαίνει να κατασκευάσει άλλη μέχρι την Παρασκευή, ημέρα αποχώρησης. Οπότε, αναγκαστικά η Anne McClain, θα παραχωρήσει τη θέση της σε άντρα συνάδελφό της, ώστε η Christina Koch να μην κάνει μόνη της αυτό το μακρινό ταξίδι. Όπως επισήμανε και η εκπρόσωπος του διαστημικού οργανισμού, Stephanie Schierholz, ήταν πιο εύκολο και γρήγορο να γίνει αυτή η αντικατάσταση παρά να αναδιαμορφωθεί η στολή.

AP Photo/Dmitri Lovetsky

AP Photo/Dmitri Lovetsky

H Anne McClain θα δει τελικά το ταξίδι της Christina Koch από τα μόνιτορς της NASA.

Και πού να τη βρουν τη 2η στολή, αφού δεν είχε προκύψει αντίστοιχη ανάγκη έως τώρα, δεδομένου ότι οι γυναίκες που έχουν ταξιδεψει στο διάστημα αντιστοιχούν μόλις στο 11% του συνολικού αριθμού. Η είδηση της ακύρωσης της πρώτης αμιγώς female διαστημικής αποστολής έφερε αντιδράσεις, αλλά όπως επισημάνθηκε, η ασφάλεια έχει πάντα προτεραιότητα.

Όπως και να ‘χει, ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα μόλις ανεκόπη.

 

 

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Dmitri Lovetsky, Pool