ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έφυγε από τη ζωή η δημοσιογράφος Κική Σεγδίτσα

NDP Photo Agency

Θλίψη στον καλλιτεχνικό και δημοσιογραφικό χώρο, καθώς πριν από λίγη ώρα έφυγε από τη ζωή η δημοσιογράφος Κική Σεγδίτσα, η οποία ήταν ένας από τους λίγους ανθρώπους που ήταν τόσο κοντά στην Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Την είδηση ανακοίνωσε με δάκρυα στα μάτια το μεσημέρι της Παρασκευής η Ζήνα Κουτσελίνη.

«Είναι πολύ δύσκολο τώρα αυτό που πρέπει να πούμε. Ο κλήρος έτυχε σε μένα να ανακοινώσω τουλάχιστον τηλεοπτικά, τον θάνατο μιας γυναίκας που για μένα ήταν τηλεοπτική μου μάνα. Η Κική Σεγδίτσα έφυγε από τη ζωή. Η κοσμικογράφος, η πρώτη γυναίκα δημοσιογράφος. Ο άνθρωπος που έγραψε για την Αλίκη. Η Μαίρη Βιντιάδου μας ανακοίνωσε την είδηση. Πέθανε πριν από λίγες ώρες από ανακοπή στο Ιπποκράτειο. Εγώ, η Μαίρη Βιντιάδου και η Κική κάποτε κάναμε μαζί δημόσιες σχέσεις στα θέατρα. Έχω να θυμηθώ πολλά. Δεν θα πω κάτι αυτή τη στιγμή. Θα τη σκεφτόμαστε πάντα», είπε η Ζήνα Κουτσελίνη.

 

Η Αγγελική (Κική) Σεγδίτσα, γεννήθηκε στη Λαμία και ήταν δημοσιογράφος, σεναριογράφος, συγγραφέας, ποιήτρια και κριτικός κινηματογράφου. Ήθελε να σπουδάσει ψυχίατρος, αλλά την κέρδισε η Δημοσιογραφία και η Λογοτεχνία. Στα κείμενά της ωστόσο οι αναφορές της στην Ψυχολογία εκφράζονται με ολοκληρωμένα ψυχογραφήματα είτε των συνεντευξιαζόμενων όταν εργάζεται ως δημοσιογράφος, είτε των ηρώων της, όταν εργάζεται ως λογοτέχνις.

Ήταν μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδας (ΕΣΕ) της οποίας υπήρξε και μέλος του Δ.Σ. 2009-10, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Πρωτεργατών Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης, μέλος της Εταιρείας Φίλων Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (I.F.J.).

Στη δημοσιογραφική της καριέρα υπηρέτησε σε όλο το φάσμα της έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας. Συνεργάστηκε με τις εφημερίδες: Αθηναϊκή, Απογευματινή, Ακρόπολη, Προοδευτική, Νίκη, Οικονομική, Νέα Πολιτεία, Εξπρές, Μεσημβρινή κ.α., με τα περιοδικά ειδικής ύλης: Έρευνα και Κυνήγι, με τα περιοδικά ποικίλης ύλης: Ρομάντσο, Πάνθεον, Βεντέττα, Ταχυδρόμος, Επίκαιρα, Και, καθώς και με τα νεανικά: Αλίκη και Μανίνα, του οποίου διετέλεσε και αρχισυντάκτρια.

Στο Ραδιόφωνο συνεργάστηκε με την ΤΕΔ (κατόπιν ΥΕΝΕΔ), το ΕΙΡ (κατόπιν ΕΡΤ) και το Ράδιο ΑΝΤΕΝΝΑ. Στην Τηλεόραση συνεργάστηκε με τον ΑΝΤ1 και ειδικότερα στον Πρωινό Καφέ. Διακρίθηκε κυρίως ως ρεπόρτερ στο καλλιτεχνικό ρεπορτάζ έχοντας πάρει συνεντεύξεις από όλους σχεδόν τους μεγάλους του καλλιτεχνικού χώρου, καθώς επίσης και ως κριτικός θεάτρου και κινηματογράφου.

Έχει εκδώσει συνολικά έντεκα ποιητικές συλλογές: “Κίτρινα ράμφη” “Ρυτίδες” ‘‘Νεκροί Θεοί’’ ‘‘Ερωτική Απόδραση’’ ‘‘Αταξίδευτα’’ “Επιστροφή στο μέλλον”, “Ξεγύμνωσα την κάμαρα” “Δημοπρασία 1’’ ‘‘Δημοπρασία 2’’ ‘‘Η Μαρία των Ουρανών’’ “Προσωπογραφίες”

Έχει ασχοληθεί επίσης και με τη στιχουργική τραγουδιών, όπου το 1992 με το τραγούδι “Δωσ’ μου την καρδιά μου πίσω” (μουσική Ζακ Ιακωβίδη) πήρε το πρώτο βραβείο στίχου στο 31ο Φεστιβάλ Τραγουδιού στη Θεσσαλονίκη.

Έχουν εκδοθεί πέντε μυθιστορήματά της: “Η Κόλαση έχει διεύθυνση” (2001) “Τ’ Αστέρια καίγονται” (2003) “Πετρωμένο Μυστικό” (2006) “Ένας άγνωστος μέσα στη Νύχτα” (2008) “Η ζωή που δεν διάλεξε” (2010) Στο στάδιο πρώτης γραφής βρίσκεται ήδη το έκτο της μυθιστόρημα.

 

Κεντρική Φωτογραφία: NDP Photo Agency