ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS

Χάρη στο Κέντρο Ζωής 1 στους 3 μαθητές Λυκείου όλης της χώρας γνωρίζει πώς να προστατευτεί από τον HIV και το AIDS

Μπορεί να προκαλεί πνιχτά γελάκια, ψιθύρους, αμήχανα ή πονηρά βλέμματα μέσα στην τάξη, αλλά η σεξουαλική αγωγή είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη στην σχολική εκπαίδευση προκειμένου ένας νέος να είναι σε θέση να προστατεύσει τον εαυτό του και την υγεία του ξεκινώντας την σεξουαλική του ζωή.

Το Κέντρο Ζωής*, με το πρόγραμμα «Πρόληψη της λοίμωξης HIV σε μαθητές της Β’ & Γ’ Λυκείου» ανέλαβε να ενημερώσει σχολεία όλης της χώρας σχετικά μ ένα στοιχειώδες ζήτημα σεξουαλικής υγείας και προφύλαξης: τον HIV και το AIDS. Και τα κατάφεραν. Έφτασαν σε 600 σχολεία, έκαναν 1274 ενημερώσεις και έτσι, αυτή τη στιγμή, 65.000 μαθητές Λυκείου όλης της χώρας είναι ενημερωμένοι από ειδικά εκπαιδευμένα και έμπειρα στελέχη του Οργανισμού. Με άλλα λόγια, 1 στους 3 μαθητές Λυκείου όλης της χώρας τώρα πια ξέρει.

Αν και λιγοστά, τα ερευνητικά δεδομένα που υπάρχουν σε σχέση με τη σεξουαλική συμπεριφορά των εφήβων στην Ελλάδα, αναφέρουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό μαθητών έως 15 ετών, περίπου 25%, έχει ήδη ξεκινήσει τη σεξουαλική του ζωή. Επιπλέον,  ένα εξίσου σημαντικό ποσοστό των σεξουαλικά ενεργών εφήβων, περίπου 20%, δε χρησιμοποιεί συστηματικά προφυλακτικό ή καταφεύγει σε μη αξιόπιστες μεθόδους προφύλαξης.

 

Μάλιστα, μέσα από τις εκπαιδεύσεις διαπιστώθηκε ότι, σε πολλές περιπτώσεις, υπήρχε μεγάλο έλλειμμα γνώσεων, ακόμη και σε σχέση με στοιχειώδη ζητήματα της σεξουαλικής υγείας και προφύλαξης. Ευτυχώς, το καλό είναι ότι ενδιαφέρον δεν υπήρξε μόνο από την πλευρά των οργανωτών, αλλά και των μαθητών. Το μαθητικό κοινό έκανε πλήθος ερωτήσεων. Τα αποτελέσματα του προγράμματος, το οποίο πραγματοποιήθηκε με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, θα παρουσιαστούν στο 22ο Παγκόσμιο Συνέδριο AIDS, που θα λάβει χώρα στο Άμστερνταμ τον Ιούλιο του 2018. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Κέντρο Ζωής έδωσε έμφαση σε Λύκεια που βρίσκονται εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων, σε απομακρυσμένες περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας. Ενδεικτικά, ενημερώσεις πραγματοποιήθηκαν σε σχολεία ακριτικών και δύσκολα προσβάσιμων περιοχών, όπως στο ΓΕΛ Δικαίων (βορειότατο άκρο Ορεστιάδας), στο ΓΕΛ Σουφλίου (Έβρος), στο ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Κάτω Νευροκοπίου, στο ΓΕΛ Σαμοθράκης, στο ΕΠΑΛ Κόνιτσας στις λυκειακές τάξεις Αγνάντων και Πραμάντων (ορεινή Πίνδος), στο ΓΕΛ Χάλκης, στα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Καλαβρύτων, στο ΓΕΛ Καστορείου (Ταΰγετος), στο ΓΕΛ Μακρύγιαλου (Ιεράπετρα Κρήτης) και σε άλλα.

*Το Κέντρο Ζωής ιδρύθηκε το 1991 και είναι το πρώτο αναγνωρισμένο, μη κερδοσκοπικό, μη κυβερνητικό σωματείο στην Ελλάδα που έχει ως κινητήρια αρχή τη στήριξη των ανθρώπων που ζουν με HIV ή και AIDS. Από τότε, προσφέρει πλήθος υπηρεσιών, προκειμένου να υποστηριχθούν οι άνθρωποι που ζουν με HIV, οι οικογένειες τους, οι σύντροφοί τους και ο κοινωνικός τους περίγυρος, με κάθε μορφής υποστήριξη (ψυχολογική, κοινωνική, νομική, κλπ.).