PUBLI

Τα GR80s είμαστε εμείς: Αναδεικνύοντας τον υπέροχο cult εαυτό μας

Η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με τη συνεργασία σημαντικών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών και πολιτισμικών ιδρυμάτων και φορέων διοργανώνει μία μεγάλη συμμετοχική έκθεση, η οποία θα πλασιώνεται από ένα παράλληλο πρόγραμμα δράσεων στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Και ο τίτλος αυτής: «GR80s: Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη».

Πρόκειται για την αναβίωση μιας δεκαετίας, τα γεγονότα της οποίας σημάδεψαν τη χώρα μας, το «μέσα» μας και το «έξω» μας. Απόδειξη; Τα τραγούδια με τα οποία ξεσαλώνουμε σε κάθε ευκαιρία μέχρι και σήμερα. Τα ψηλόμεσα τζιν που έχουν γίνει και πάλι ιν. Οι απαντήσεις στις παρακάτω ερωτήσεις που είναι γνωστές σε όλους –ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας.

Πότε κατέκτησε το Ευρωμπάσκετ η Εθνική; Ποιο ήταν το πρώτο ιδιωτικό κανάλι της χώρας και πότε εξέπεμψε για πρώτη φορά; Τι ήταν εσωτερικά ραμμένο σε κάθε πουκάμισο στο ύψος των ώμων; Τι γυμναστική έκαναν τα κορίτσια στο σπίτι τους παρέα με τη Jane Fonda; Ποιο προϊόν απογείωνε τα hairlooks της εποχής; Μέχρι ποιο ύψος της οθόνης της τηλεόρασης έφτανε το σεμεδάκι της γιαγιάς; Με ποιο κόμμα «πάει πακέτο» η Carmina Burana; Ποια σχέση νομιμοποίησε εκείνο το ιστορικό νεύμα;

Είτε βρήκατε τις απαντήσεις σε κλάσμα του δευτερολέπτου είτε όχι, μια βόλτα –ή και πολλές- από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και την έκθεση «GR80s. Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη» θα σας προσφέρει ένα μοναδικό ταξίδι στο χρόνο.

18 περίπτερα, 4.000 εκθέματα, 1.000 σπάνιες φωτογραφίες, 400 ώρες προβολών, πάνω από 30 παράλληλες εκδηλώσεις, workshops, ομιλίες, σεμινάρια, parties, συναυλίες, δράσεις για όλες τις ηλικίες και πολλές εκπλήξεις σας περιμένουν για να ζήσετε ξανά ή να γνωρίσετε για πρώτη φορά όλες τις πτυχές της δεκαετίας του ’80 αλλά και τα γεγονότα που τη διαμόρφωσαν.

Στις 25 Ιανουαρίου 2017, δίνουμε ραντεβού με τη σύγχρονη ιστορία μας. Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε. Να είστε όλοι εκεί!

Εισιτήρια

Γενική είσοδος: 5 ευρώ

Μειωμένο (φοιτητικό / ανέργων):  2,5 ευρώ (απαραίτητη επίδειξη πάσου, κάρτας ανεργίας)

Επιστημονικοί επιμελητές:

Βασίλης Βαμβακάς, επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας της Επικοινωνίας στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ

Παναγής Παναγιωτόπουλος, επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ

ΕΚΘΕΣΕΙΣ/ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ

Πολιτική: Από την αλλαγή στην κάθαρση

Ο επισκέπτης αντιμετωπίζει τα μεγάλα μεγέθη του πολιτικού ανταγωνισμού της εποχής, τις σημαντικές πολιτικές που ασκήθηκαν από τις κυβερνήσεις, την κινητοποίηση των μαζών και την πολιτική στράτευση, καθώς και τα βασικά πολιτικά γεγονότα της περιόδου.
Επιμελητές: Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος, Λαμπρινή Ρόρη
Βοηθοί Έρευνας: Νίκος Γκιώνης, Mαρία Αρβανίτη, Νίκος Σαριδάκης, Σωτήρης Δαμιανός

Καταστολή, βία και τρομοκρατία

Επίσκεψη στο ελληνικό αντάρτικο πόλων και την ελληνική τρομοκρατία και στη μυθολογία γύρω από αυτήν.
Επιμελητές: Παναγής Παναγιωτόπουλος, Βασίλης Βαμβακάς
Βοηθοί Έρευνας: Ανδριανή Ρετζέπη, Νίκος Γκιώνης, Γιάννης Παπαρίζος

Ιδεολογία

Πρωταρχικό έκθεμα θα είναι η λαϊκιστική ιδεολογία στις πολεμικές και διάφορες άλλες εκφάνσεις που παίρνει στη δεκαετία του ’80.
Επιμελητές: Νικόλας Σεβαστάκης
Βοηθοί Έρευνας: Γιώργος Μαντικός, Ιάσων Μαντινειός

Έμφυλες ταυτότητες

Παρουσίαση του φεμινιστικού κινήματος στην Ελλάδα στη δεκαετία του ’80, στη θεσμική, κρατική και ριζοσπαστική εκδοχή του. Πραγμάτευση των μεταρρυθμίσεων που αφορούν το φύλο, τα δικαιώματα και το οικογενειακό δίκαιο. Ανάδειξη των νέων έμφυλων ταυτοτήτων που συγκροτούνται και των εμποδίων που συναντούν την περίοδο αυτή.
Επιμελητές: Κωστής Κορνέτης
Βοηθοί Έρευνας: Ιάκωβος Σαχίνης

Κοινωνικό κράτος

Τα εκθέματα αυτού του δωματίου αφορούν τις σημαντικότερες πολιτικές που αφορούν τη συστηματική θέσπιση και λειτουργία του κοινωνικού κράτους.
Επιμελητές: Κυριάκος Πιερρακάκης
Βοηθοί Έρευνας: Νίκος Γκιώνης

Οικονομία

Ανάδειξη των οικονομικών κύκλων της δεκαετίας του ’80 από τη φάση της κρατικής επέκτασης σε αυτήν της «πρώτης» λιτότητας (σταθεροποιητικό πρόγραμμα).
Επιμελητές: Κώστας Ρουμανιάς
Βοηθοί Έρευνας: Νίκος Γκιώνης

Κατοικία και δημόσιος χώρος

Διαμέρισμα 1987: Ο επισκέπτης θα ανοίγει την πόρτα του περιπτέρου και θα βρίσκεται στο σαλόνι ενός χαρακτηριστικού ελληνικού διαμερίσματος του 1987.
Αρχιτεκτονική, πολεοδομία, δημόσια έργα: Συνοπτική παρουσίαση των εξελίξεων στον αστικό ιστό και την ύπαιθρο, τόσο στο επίπεδο των αρχιτεκτονικών τάσεων όσο και σε εκείνο των κρατικών πολιτικών.
Επιμελητές: Κώστας Τσιαμπάος
Boηθοί Έρευνας: Σοφία Ιατρού, Άρτεμις Παπαδοπούλου, Ναταλία Βλαχοπούλου, Χρήστος – Γεώργιος Κρητικός

Μαζικός πολιτισμός και κατανάλωση

Το περίπτερο αυτό φιλοδοξεί να ανασυστήσει μια ποικιλία στοιχείων του υλικού μαζικού πολιτισμού της δεκαετίας του ’80: διατροφή, σημαντικά προϊόντα κατανάλωσης και κτήσης lifestyle, χώρους διασκέδασης και εστίασης, εφηβική ψυχαγωγία, μεγάλα συναυλιακά γεγονότα, αθλητισμός, σεξουαλικοποίηση του γυναικείου και ανδρικού σώματος κ.ά.
Επιμελητές: Φοίβος Δεληβοριάς, Παναγής Παναγιωτόπουλος, Βασίλης Βαμβακάς
Boηθοί Έρευνας: Ευαγγελία Αρβανιτίδου, Κασσάνδρα Κονιδάρη, Ντίνος Καραπαναγιώτης, Aνδρέας Σιαφάκας

Ένδυση, μόδα, ντίσκο

Στον υπόγειο χώρο των Δεξαμενών Καθαρισμού θα συσταθεί ένα αυτόνομο πεδίο παράθεσης των βασικών ενδυματολογικών επιλογών της δεκαετίας του ’80, καθώς και έργων σημαντικών Ελλήνων σχεδιαστών. Παράλληλα, αυτός ο χώρος θα μεταμορφώνεται προσωρινά ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να αναβιώσει την οπτική και ακουστική εμπειρία της ντισκοτέκ του ‘80.
Επιμελητές: Έφη Φαλίδα, Λεωνίδας Αντωνόπουλος
Βoηθός Έρευνας: Λυδία Μαντζουράν

Κινηματογράφος, Βιντεοταινίες, Οπτικοακουστική κουλτούρα

Ο χώρος του αμφιθεάτρου μετατρέπεται σε κινηματογραφική αίθουσα στην οποία θα προβάλλονται κινηματογραφικές επιτυχίες του ’80, του αμερικανικού, ευρωπαϊκού κινηματογράφου.
Επιμελητές: Μελένια Γιαννούση, Ορσαλία-Ελένη Κασσαβέτη, Λουκάς Κατσίκας
Boηθοί Έρευνας: Γιάννης Μπουρλέτος, Μιχαέλα Μπραούνου

Λαϊκότητα και λαϊκή ζωή

Σε αυτόν το χώρο, που συνδέεται άμεσα με την ιστορία της ελληνικής εργατικής τάξης και της βιομηχανικής ανάπτυξης στην Αθήνα, η έκθεση θα πραγματευτεί την ταυτότητα της λαϊκότητας.
Επιμελητές: Κώστας Κατσάπης
Βoηθός Έρευνας: Ανδρέας Ζανιάς

Νεανικές κουλτούρες

Στο περίπτερο αυτό θα συστεγαστούν τα υλικά και συμβολικά στοιχεία που προσδιόρισαν τις «φυλές» της δεκαετίας του ’80, μιας σειράς, δηλαδή, νεανικών ή άλλων υποκουλτούρων που συγκρότησαν καινούργιες δυναμικές, συγκρουσιακές και ταυτόχρονα ρευστές ταυτότητες: πανκ, χέβι μέταλ, μοτοσικλετιστές, οργανωμένοι φίλαθλοι.
Επιμελητές: Λεωνίδας Αντωνόπουλος
Βoηθoί Έρευνας: Aνδρέας-Περικλής Μεταξάς, Ελένη Τζανάτου

Όψεις εικαστικής δράσης και πολιτισμού

Οι πολιτισμικές διεργασίες της δεκαετίας είναι διάχυτες σε όλη την έκθεση, υπάρχουν, όμως, δυναμικές στο πεδίο των εικαστικών, που ξεκινούν ήδη από τις δυο προηγούμενες δεκαετίες, οι οποίες θα ανακληθούν κριτικά.
Επιμελητές: Βασίλης Βλασταράς, Κωστής Σταφυλάκης

Βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο του ’80

Η πνευματική δραστηριότητα, όπως αποτυπώνεται στο έντυπο κατά τη δεκαετία του ’80, και οι εκδοτικές προσπάθειες που την υποστήριξαν είναι το αντικείμενο της «Βιβλιοθήκης».
Επιμελητές: Κατερίνα Σχινά, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου
Βoηθός Έρευνας: Κασσάνδρα Κονιδάρη

Τεχνολογία

Στο περίπτερο αυτό θα επιχειρηθεί η καταγραφή, συλλογή και τοποθέτηση σε χρονολογική σειρά όλων των σημαντικών τεχνολογικών εξελίξεων που σημειώνονται στην Ελλάδα του ’80, οι οποίες την έβαλαν στο δρόμο της ψηφιακής εποχής.
Επιμελητές: Αλέξανδρος-Ανδρέας Κύρτσης
Βoηθός Έρευνας: Γιώργος Μαρκατάς

Επικοινωνία & ΜΜΕ

Στον ίδιο χώρο θα στεγαστεί και το περίπτερο που θα ανασυγκροτήσει τις μεγάλες αλλαγές κατά τη δεκαετία του ’80 στο χώρο των ΜΜΕ. Ο κόσμος του ταμπλόιντ, η εισαγωγή του χρώματος και η αναβάθμιση της εικόνας είναι μερικά μόνο από τα πεδία που θα αναδειχτούν.
Επιμελητές: Γρηγόρης Πασχαλίδης
Βoηθοί Έρευνας: Ερασμία Τσίπου, Αφροδίτη Ξενίδου, Έλλη Βάζου

Τροχοί και αυτοκίνηση

Στον αύλειο χώρο που θα περιβάλλει το περίπτερο της τεχνολογίας, θα συγκεντρωθούν τετράτροχα και δίτροχα οχήματα της εποχής του ’80, τόσο ιδιωτικής όσο και δημόσιας χρήσης.
Επιμελητές: Διονύσης Νοταράκης

Γλώσσα

Στα «έιτις», υπάρχει ένα λεξιλόγιο-φίλτρο. Ανάμεσα, ας πούμε, στη δραχμή και το ευρώ υπάρχει η μεμβράνη του Ευρωμπάσκετ. Ανάμεσα στο ΚΚΕ – ΚΚΕ εσ. και τον ΣΥΡΙΖΑ παρεμβάλλεται το υβρίδιο του ΣΥΝ.
Επιμελητές: Μαρία Τοπάλη
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 12.00 – 20.00,
Σάββατο και Κυριακή 10.00 – 22.00

Ελεύθερη είσοδος για: Παιδιά και εφήβους έως 18 ετών & ΑμΕΑ

Πάσο πολλαπλών επισκέψεων: 15 ευρώ (προσωπικό πάσο – απαιραίτητη επίδειξη ταυτότητας στην είσοδο).

Ξεναγήσεις σχολείων: Κατόπιν τηλεφωνικής κράτησης στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, τηλ. 213 0109325

Ομαδικές ξεναγήσεις ενηλίκων: 6 ευρώ/άτομο (Από τις 7 Φεβρουαρίου έως τις 10 Μαρτίου, κάθε Τρίτη & Τετάρτη στις 12:30, κάθε Πέμπτη & Παρασκευή στις 18:00)

Θεατρική ξενάγηση GR80s: 8 ευρώ/άτομο (Από τις 16 Φεβρουαρίου έως τις 12 Μαρτίου, κάθε Πέμπτη, Παρασκευή & Κυριακή στις 19:00)

Παράλληλες εκδηλώσεις: δωρεάν είσοδος με την επίδειξη εισιτηρίου της έκθεσης ή πάσου πολλαπλών επισκέψεων – περιορισμένες θέσεις, θα τηρείται σειρά προτεραιότητας.