PUBLI

Η “Κυρά της Ρω” επιστρέφει στην Αθήνα για 15 παραστάσεις

Η Κυρά της Ρω μετά από μια σύντομη αλλά πολύ επιτυχημένη πορεία, επιστρέφει από 1 Δεκεμβρίου στο θέατρο Ροές. Η ΛΥΚΟΦΩΣ παρουσιάζει το νέο θεατρικό μονόλογο του συγγραφέα Γιάννη Σκαραγκά. Η Κατερίνα Μπερδέκα σκηνοθετεί τη Φωτεινή Μπαξεβάνη σε ένα συγκινητικό και βαθιά ανθρώπινο κείμενο  που εμπνέεται από την ηρωική φιγούρα της Κυράς της Ρω για να μεταφέρει επί σκηνής την Δέσποινα, τον ιδιαίτερο κόσμο μιας γυναίκας που κουβαλάει ένα κομμάτι από τις καρδιές και τον χαρακτήρα όλων των Ελλήνων, ένα ταξίδι από την μοναξιά στην ελπίδα και την πίστη στο καλό που κρύβει ο άνθρωπος.

Ο μονόλογος εμπνέεται από τη ζωή της Δέσποινας Αχλαδιώτη, της επονομαζόμενης «Κυρά της Ρω». Γεννημένη στο Καστελλόριζο, η Δέσποινα τόλμησε να παντρευτεί τον άντρα που έβοσκε τα ζωντανά του πατέρα της κόντρα στη θέληση της οικογένειά της, δεν δίστασε να μετακομίσει μόνη μαζί του στο ακατοίκητο νησί της Ρω μένοντας  μόνη της για πολλά χρόνια  μετά το θάνατό του αλλά και να εναντιωθεί στους εχθρούς, υψώνοντας καθημερινά την ελληνική σημαία απέναντι από τα τουρκικά παράλια…

 

Μέσα από ένα τρυφερό και ποιητικό κείμενο, ο  Γιάννης Σκαραγκάς εξυφαίνει το πορτρέτο μιας ελεύθερης γυναίκας με φόντο την πολύπαθη ιστορία του Καστελλόριζου του προηγούμενου αιώνα, το βαρύ σκηνικό των διαδοχικών πολέμων, τις αγωνίες και τις μύχιες σκέψεις της, τη μοναξιά αντιμέτωπη με τα στοιχεία της φύσης αλλά και την ελπίδα ότι μπορεί να κάνει τον κόσμο, καλύτερο.  Με το δικό της τρόπο..

Ο Γιάννης Σκαραγκάς εστιάζει στον απομονωμένο άνθρωπο και την ανεξάρτητη γυναίκα που επενδύει στη ζωή ακόμα κι όταν εκείνη τής επιφυλάσσει το πιο σκληρό της πρόσωπο. Συνθέτει την ανθρώπινη διάσταση μιας απλής, ευάλωτης γυναίκας και την αντιπαραβάλλει με το σύμβολο και την ηρωική φιγούρα. Πρόκειται για έναν απολογισμό χαράς, διάψευσης και πίστης, για την προσπάθεια του «ασήμαντου» ανθρώπου να δώσει νόημα στη σχέση του με τον κόσμο: Το γεγονός ότι η κυρά της Ρω νιώθει καθημερινά καθήκον της να ανεβοκατεβάζει την ελληνική σημαία, μπορεί να μην αλλάζει τον κόσμο, του δίνει όμως ένα ιδιαίτερο νόημα. Αποκαθιστά τη έννοια της λογικής στο μυαλό ενός ανθρώπου που βρίσκεται πάντα σε απόσταση και από εχθρούς και από φίλους.

 Η Κατερίνα Μπερδέκα στήνει μια παράσταση επίκαιρη όπου η Κυρά της Ρω συμβολίζει αυτό το κομμάτι της ελληνικής ψυχής που αντλεί δύναμη από τα ελάχιστα και ανανεώνει τις αντοχές του, μέσα από την αλήθεια και το θάρρος να την αντιμετωπίσει.  Απομονωμένη και αντιμέτωπη με αντίξοες συνθήκες,  η Κυρά της Ρω γίνεται το πιο επίκαιρο και ουσιαστικό σύμβολο μιας χώρας που επανέρχεται στις βασικές της αρχές, τοποθετώντας ξανά τον άνθρωπο και τις ανάγκες του στο επίκεντρο της ιστορίας της. Ενσαρκώνει τη δύναμη του ανθρώπου και κυρίως την ελπίδα ότι, σε δύσκολες περιόδους, η ακεραιότητα και οι λύσεις δεν είναι υπόθεση των πολλών αλλά του καθένα μας ξεχωριστά.

Η παράσταση είναι βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα που κυκλοφορεί  από τις εκδόσεις Κριτική.

Ταυτότητα Παράστασης

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Μπερδέκα

Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Γαβαλάς

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Τσέλο: Τάσος Μισυρλής

Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαριάνθη Μπαϊρακτάρη

Bοηθός σκηνογράφου: Μιχάλης Σαπλαούρας

Σχεδιασμός οπτικής ταυτότητας: Σάκης Στριτσίδης

Κατασκευή κοστουμιού: Χάρης Σουλιώτης

Παραγωγή: «Λυκόφως», Γιώργος Λυκιαρδόπουλος

Ερμηνεύει η Φωτεινή Μπαξεβάνη 

Πληροφορίες

Θέατρο Ροές

Ιάκχου 16, Γκάζι

Στάση Μετρό Κεραμεικός

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΑΜΕΙΟΥ

21 0347 4312

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΑΜΕΙΟΥ

Τηλεφωνικές κρατήσεις

Καθημερινά εκτός Δευτέρας 11.00-13.00 & 17.00-21.00

Τηλεφωνικές κρατήσεις και αγορές στο θέατρο

Παρασκευή, Σάββατο 17.00-21.00

Κυριακή 15.00-19.00

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Από 1 Δεκεμβρίου 2017 για 15 παραστάσεις

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Παρασκευή & Σάββατο 21.00, Κυριακή 19.00.

Εορταστικό πρόγραμμα παραστάσεων από 22/12 έως 7/1:

22/12 στις 21.00

23/12 στις 21.00

26/12 στις 19.00

29/12 στις 21.00

30/12 στις 21.00

2/1 στις 19.00

5/1 στις 21.00

6/1 στις 21.00

Στις 7/1 δεν θα πραγματοποιηθεί παράσταση.

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Κανονικό 12 ευρώ, μειωμένο 10 ευρώ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

75 λεπτά

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

ticketservices.gr

Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου

Τηλεφωνικά: 210 7234567