PUBLI

Avon: Η πλειοψηφία των γυναικών δε γνωρίζει τα πρώιμα συμπτώματα του Καρκίνου του Μαστού

Η Avon, πιστός σύμμαχος όλων των γυναικών, συνεχίζει συστηματικά την ενημέρωση ευαισθητοποίησης για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, πραγματοποιώντας μια νέα έρευνα, γύρω από το ζήτημα της νόσου που μαστίζει το γυναικείο πληθυσμό τις τελευταίες δεκαετίες. Σκοπός της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν 19.000 γυναίκες από όλο τον κόσμο, ήταν να διερευνήσει το κατά πόσο οι γυναίκες ανά τον κόσμο είναι ενημερωμένες για τη συγκεκριμένη νόσο. Τα ευρήματα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς φαίνεται να υπάρχει, σε παγκόσμιο επίπεδο, ένα κενό ενημέρωσης στις γυναίκες, όσον αφορά τα συμπτώματα που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού και τον τρόπο μείωσης του κινδύνου εμφάνισης του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, παρά το γεγονός ότι το 73% των ερωτηθεισών υποστηρίζουν ότι κοιτάζουν για αλλαγές στην εμφάνιση του στήθους τους, πολλές αναφέρουν ότι δεν είναι βέβαιες ότι αναγνωρίζουν τα πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού. Μόνο δύο στις πέντε γυναίκες (42%) είναι σίγουρες ότι θα αναγνωρίσουν τις αλλαγές στο στήθος τους, που θα μπορούσαν να αποτελούν σημάδι καρκίνου. Επιπλέον, περισσότερες από τις μισές ερωτηθείσες (60%) θα δίσταζαν να ζητήσουν ιατρική συμβουλή για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της αμηχανίας, του φόβου και της μη πρόσβασης σε τακτικό γιατρό.

Η έρευνα έδειξε, ακόμη, έλλειψη ενημέρωσης όσον αφορά την αναγνώριση των σημείων και τη γνώση των κινδύνων που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού, γεγονός που πιθανό να οφείλεται στην έλλειψη πληροφόρησης – με το 30% να δηλώνει ότι δεν τους έχει δοθεί καμία πληροφορία σχετικά με αλλαγές στο στήθος τους, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αιτία ανησυχίας. Το ένα τέταρτο (25%) πιστεύει ότι ένα «εξόγκωμα» είναι το μόνο σημάδι του καρκίνου του μαστού που μπορεί να εντοπιστεί χωρίς ιατρικό εξοπλισμό. Όταν τους ζητήθηκε να εντοπίσουν 10 κοινά συμπτώματα καρκίνου του μαστού, μόνο το 2% κατόρθωσε να αναγνωρίσει και τα 10 σωστά.

Επιπλέον, φαίνεται να υπάρχει ελλιπής ενημέρωση ορισμένων από τους σημαντικούς παράγοντες του τρόπου ζωής που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τον καρκίνο του μαστού, με σχεδόν τα δύο τρίτα (64%) να μην γνωρίζουν ότι η άσκηση θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισής του. Ομοίως, το 63% των ερωτηθεισών φάνηκε να μη γνωρίζει ότι η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάζουν με σαφήνεια την ανάγκη για ενημέρωση των γυναικών γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, αλλά σίγουρα δεν αρκούν. Η Avon και το «Avon Foundation» που έχει δημιουργήσει για τις Γυναίκες, τα τελευταία 25 χρόνια, έχουν καταφέρει να προσφέρουν πάνω από 800 εκατομμύρια ευρώ παγκοσμίως σε υποθέσεις για τον καρκίνο του μαστού, να ενημερώσουν 180 εκατομμύρια γυναίκες σχετικά και να χρηματοδοτήσουν μαστογραφίες για σχεδόν 20 εκατομμύρια γυναίκες, σε μια συλλογική προσπάθεια για την καταπολέμηση της νόσου και την πλήρη ενημέρωση των γυναικών για την πρόληψη της.

Η κυρία Εύη Οικονόμου, Marketing Manager της Avon στην Ελλάδα, τόνισε: “Η έγκαιρη ανίχνευση είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, ωστόσο η έρευνά μας διαπίστωσε ότι οι γυναίκες δε γνωρίζουν τους κινδύνους ή τα σημάδια που πρέπει να αναζητήσουν. Θέλουμε να αλλάξουμε αυτήν την έλλειψη γνώσης χρησιμοποιώντας τη δύναμη του παγκόσμιου δικτύου μας γυναικών – με 6 εκατομμύρια αντιπροσώπους της Avon και περισσότερους από 26.000 συνεργάτες – με στόχο την ενημέρωση των γυναικών. Η υπόσχεσή μας περιγράφει τη μακροπρόθεσμη δέσμευσή μας να διασφαλίσουμε ότι κάθε γυναίκα έχει πλήρη επίγνωση της νόσου και της πρόληψης από αυτή».

 Η Avon, που για περισσότερα από 130 χρόνια στηρίζει υπερήφανα την ομορφιά, την ανανέωση, την αισιοδοξία και περισσότερο από όλα τις γυναίκες, συνεχίζει να δεσμεύεται για την ενημέρωση σχετικά με τον καρκίνο του μαστού. Δε σταματά να μάχεται ενάντια σε αυτόν, μέσα από τις ενέργειες της, προσφέροντας το δικό της ελπιδοφόρο μήνυμα σε όλες τις γυναίκες, ενθαρρύνοντας τες να φροντίζουν και να προσέχουν τον εαυτό τους, όπως τους αξίζει.