PUBLI

8o Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου Αθήνας: θερινό ραντεβού με την «Χαμένη Λεωφόρο του Ελληνικού Σινεμά» στο Σινέ Ριβιέρα

Για δυο μοναδικές καλοκαιρινές βραδιές, και για λογαριασμό δυο ξεχωριστών προβολών, το 8ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας συναντά την «Χαμένη Λεωφόρο του Ελληνικού Σινεμά» και μαζί σας καλούν να απολαύσετε ξανά σε μεγάλη οθόνη, και σε ψηφιακά αποκατεστημένες κόπιες, τις πρώτες ταινίες δύο καταξιωμένων Ελλήνων δημιουργών: του Σταύρου Τσιώλη, με την επετειακή προβολή του τρυφερού «Μικρού Δραπέτη» να χρησιμεύει ως ένας ελάχιστος φόρος τιμής στα 50 χρόνια ασταμάτητης προσφοράς του σκηνοθέτη στο ελληνικό σινεμά, και του Κώστα Γαβρά, το εντυπωσιακό ντεμπούτο του οποίου («Βαγόνι Δολοφόνων») θα προβληθεί και πάλι στη χώρα μας, έπειτα από χρόνια.

Το ραντεβού δίνεται και στις δυο περιπτώσεις σε ένα από τα πιο αγαπημένα θερινά σινεμά της πόλης: το Σινέ Ριβιέρα.

Δευτέρα 25 Ιουνίου / Σινέ Ριβιέρα, Ο ΜΙΚΡΟΣ ΔΡΑΠΕΤΗΣ (1968) του Σταύρου Τσιώλη

 

Όσο το τσίρκο «Η Ζούγκλα» αναμένεται να φτάσει στο χωριό, τα παιδιά παριστάνουν τους μεγάλους, ο γκιώνης ψάχνει τον χαμένο του αδελφό και η μικρή Μαρία του καλοκαιριού συναντά τον μικρό Αλέξη. Ο Αλέξης θα της πει πως είναι δραπέτης και λίγο μετά, με ένα στραπατσαρισμένο πλαστικό μπουκάλι από γάλα στο χέρι, θα της κάνει τη μαγική ερώτηση: «Μαρία, θέλεις όταν μεγαλώσουμε να παντρευτούμε;». Ναι, η Μαρία θέλει… και θα τον περιμένει την άλλη Κυριακή και κάθε Κυριακή, να έρθει να την βρει παρέα με τις τίγρεις και τα λιοντάρια, δηλαδή τις μαμάδες και τους μπαμπάδες του… Η πρώτη ταινία του Σταύρου Τσιώλη είναι ένα μικρομέγαλο ασπρόμαυρο μελόδραμα, που ξεκινάει εκεί που τελειώνουν τα «400 Χτυπήματα» του Φρανσουά Τρυφώ. Στη θάλασσα. Στην ελευθερία της. Εκεί όπου όλα μπορούν να συμβούν…

Πρωταγωνιστούν: Άγγελος Αντωνόπουλος, Άινα Μάουερ, Μαρία Φωκά, Θεανώ Ιωαννίδου, Βασίλης Ανδρονίδης, Σπύρος Κωνσταντόπουλος, Νάσος Κεδράκας, Χρήστος Στύπας, Νίκος Πασχαλίδης

 Διάρκεια: 89’ / Ωρα Έναρξης: 21:30

 

Παρασκευή 6  Ιουλίου / Σινέ Ριβιέρα, ΒΑΓΟΝΙ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ (COMPARTIMENT TUEURS, 1965) του Κώστα Γαβρά

 

Λίγο πριν το «Ζ» φέρει τη διεθνή αναγνώριση και τον καθιερώσει ως κατεξοχήν πολιτικό σκηνοθέτη, ο Κώστας Γαβράς γύρισε στη Γαλλία δυο εξαιρετικές, κατεξοχήν ψυχαγωγικές, ταινίες είδους: ένα ιδιόρρυθμο αστυνομικό φιλμ και μια καταιγιστική πολεμική περιπέτεια («Μακί, τα Λιοντάρια της Κολάσεως»). Η πρώτη από τις δύο, το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με τίτλο «Βαγόνι Δολοφόνων» του 1965, αποτελεί ένα κεφάτο υπερστυλιζαρισμένο φιλμ νουάρ με αστραφτερό καστ  δαιδαλώδη και παιγνιώδη πλοκή, σαρκαστικό χιούμορ, σαρωτικό ρυθμό, περίτεχνες γωνίες λήψεις και μια ασυγκράτητη παλλόμενη κάμερα που σαν συμπρωταγωνιστής ελίσσεται γύρω, πάνω και κάτω από τους ηθοποιούς συνθέτοντας μια σχεδόν οργιαστική στροβοσκοπική ασπρόμαυρη σινεμασκόπ χορογραφία. Απολαύστε το!

Πρωταγωνιστούν: Ιβ Μοντάν, Σιμόν Σινιορέ, Ζαν Λουί Τρεντινιάν, Ζακ Περέν, Μισέλ Πικολί

Διάρκεια: 95’ / Ωρα έναρξης: 21.30

*Το 8th Athens Open Air Film Festival πραγματοποιείται με τη συνδιοργάνωση του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) με προβολές, καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, σε ξεχωριστές γωνιές της πόλης, αρχαιολογικούς χώρους, άλση, πλατείες και μερικά από τα ομορφότερα  μουσεία και σημεία της Αθήνας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

«Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου»

Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», μια διεθνή διάκριση που έλαβε ο δήμος της Αθήνας και η πόλη μας από την UNESCO με διάρκεια ενός χρόνου, από τις 23 Απριλίου 2018 έως τις 22 Απριλίου 2019.

Το 8ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας είναι μέλος του δικτύου πολιτισμού Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων, με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.