ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η Μυρτώ Παπαθάνου έχει πάρει πτυχίο στο multitasking και θα σου πει τα sos

Επικεφαλής Εταιρικής Ανάπτυξης στο European Finance Associates (EFA) Group of Companies: ✔️

Συνιδρύτρια της Volunteer4Greece νυν ethelon.gr: ✔️

Leader of the Year: ✔️

Μητέρα τεσσάρων παιδιών: ✔️

Σύζυγος: ✔️

Aυτοί είναι μόνο πέντε από τους πολλούς χαρακτηρισμούς που μπορούν να τοποθετηθούν στην ίδια γραμμή με το όνομα Μυρτώ Παπαθάνου.

Ήμουν το ραντεβού των έντεκα στην αρκετά γεμάτη ατζέντα της, στα κεντρικά της EFA, κάπου στο Ψυχικό. Στους τοίχους του γραφείου της βλέπω κολλημένα πολλά χαρτιά με inspirational quotes γύρω από τη δουλειά, την επιτυχία και τη ζωή. Θυμάμαι ένα συγκεκριμένο “There is no secret igredient. It’s just you.” Αυτό ακριβώς υποστήριζε και η Μυρτώ με όποιον τρόπο κι αν τη ρώτησα πώς τα καταφέρνει τόσο καλά με το multitasking. “Όλοι μπορούν να το κάνουν. Το μόνο που χρειάζεται είναι οργάνωση”, μου λέει ξανά και ξανά.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Η Μυρτώ Παπαθάνου σπούδασε οικονομικά στο Λονδίνο. Τα πέντε πρώτα χρόνια της καριέρας της δούλευε στο χρηματοοικονομικό κομμάτι εκεί, έπειτα έκανε ένα MBA στη Γαλλία και στράφηκε προς τη διοίκηση και το management και μετά από δέκα χρόνια γύρισε στην Ελλάδα. Ασχολήθηκε με την οικογενειακή επιχείρηση, έκανε freelancing και τα τελευταία 2.5 χρόνια βρίσκεται στην EFA. Τι ακριβώς κάνει; Ας χρησιμοποιήσω την πρόταση που λέει στα παιδιά της προκειμένου να τους εξηγήσει την επαγγελματική της δραστηριότητα “Δουλεύω σε μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας και ασχολούμαι με το κομμάτι του στρατηγικού σχεδιασμού και το κομμάτι το οικονομικό. Απ’ όταν ημουν και στον χώρο των οικονομικών όλα τα projects είχαν ένα angle τεχνολογικό και τα τελευταία δέκα χρόνια έχω επικεντρωθεί περισσότερο στο κομμάτι της τεχνολογίας και απο ενδιαφέρον προσωπικό και επειδή είναι από τα κομμάτια που εξελίσσονται”.

 

Παράλληλα με όλα όσα συνέβησαν στη παραπάνω παράγραφο, η Μυρτώ ασχολείται και με τον εθελοντισμό ως χόμπι. Το 2012, μαζί με δύο φίλους ξεκίνησε το “Volunteer4Greece”, το οποίο συγχωνεύτηκε με τη Glovo και σήμερα είναι ethelon.org. Ξεκίνησε εντελώς εθελοντικά και λειτουργούσε ανεπίσημα για δύο χρόνια, μέχρι που το 2014 ζήτησαν σύσταση για ΜΚΟ και ήρθαν χρηματοδοτήσεις από πολλούς φορείς, όπως το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Πλέον έχουν και έμμισθο προσωπικό, αλλά δουλεύουν και με εθελοντές. Η ίδια βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο και ασχολείται με τα στρατηγικά θέματα και το πώς θα τρέξουν τα προγράμματα.

Θέλω ο εθελοντισμος να γίνει mainstream, να είναι ευκολο, απλό και κομμάτι της καθημερινότητάς σου. Αυτός είναι και ο στόχος της ethelon, να είναι τόσο προσβάσιμος ο εθελοντισμός ώστε να το κάνεις χωρίς να το σκέφτεσαι, να είναι κομμάτι της πραγματικότητάς σου.

Kάπου ανάμεσα σε χόμπι, καριέρα και εκπαιδευτικούς τίτλους, η Μυρτώ ερωτεύτηκε έναν Καναδό. Γνωρίστηκαν στη Γαλλία, στο μεταπτυχιακό τους, το 2006. Είναι παντρεμένοι εδώ και επτά χρόνια. Μέσα σε πέντε χρόνια όμως, απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Τη ρωτάω ποια είναι η δουλειά του συζύγου της για να πάρω την εξής απάντηση “Αναπτύσσει μικροδίκτυα που έχουν να κάνουν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας”, μου λέει και βάζω τα γέλια. Μπορεί να μην τους ξέρω καλά, αλλά σίγουρα νιώθουν πως έχουν βρει το άλλο τους μισό όταν κάποιος τους ρωτήσει για την επαγγελματική τους δραστηριότητα. “Γίνεται χαμός στο σπίτι. Πάντα υπάρχουν πολλά πράγματα που συμβαίνουν, έτσι είναι οι μεγάλες οικογένειες. Είναι ωραία όταν το έχεις επιλέξει, απλά για ορισμένους ανθρώπους ίσως είναι λίγο υπερβολικό, ή πολύ θορυβώδες.

 

Αφού σου παρουσίασα όλους τους ρόλους που αναλαμβάνει η Μυρτώ μέσα στη μέρα, δε χρειάζεται να σου εξηγήσω γιατί της δόθηκε και το βραβείο “Leader of the Year” από την Linkage. “Προέκυψε τυχαία, είχα μια πρόσκληση κι έκανα μια κουβέντα με τους ανθρώπους της Linkage και πιστεύω ότι μου έδωσαν το βραβείο εξαιτίας αυτού του πολύπλευρου που έχω και στο κομμάτι της δουλειάς και το μη κερδοσκοπικό και στη στάση ζωής“.

Της ζητάω το μυστικό για το τέλειο multitasking. Μάντεψε, δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως ένα στρατηγικό πλάνο, που μπορεί να φανεί βοηθητικό. “Όταν κάνεις πολλά πράγματα είναι κάτι σαν jenga. Aν κάποιος λοιπόν τραβήξει το λάθος κομμάτι, πέφτει όλο κάτω. Για παράδειγμα μπορεί να προκύψει ένα meeting για τις 7 το απόγευμα. Tότε φεύγει το κομματάκι του jenga που έλεγε ότι θα πας σπίτι και θα φροντίσεις τα παιδιά εκείνη την ώρα και πρέπει να δεις πώς θα το διορθώσεις αυτό. Πρέπει να είσαι λοιπόν ευέλικτη ώστε να αντιμετωπίσεις οτιδήποτε μπορεί να προκύψει. Δε γίνεται να αγχώνεσαι πάρα πολύ, με κάποιο τρόπο θα λυθεί. Τα λέω τώρα έτσι βέβαια, επειδή ακόμα δεν έχει χτυπήσει το τηλέφωνο να μου αλλάξει κάποιος κάτι. Δεν τρελαίνομαι, απλά θέλει σωστό κανόνισμα“.

Νομίζω όλες οι γυναίκες με τον έναν ή με τον άλλο τροπο είναι εξίσου πολυάσχολες με μένα. Υπάρχει ένα αγγλικό ρητό που λέει “if you wanna get something done, ask a busy mom”. Απλώς βλέπεις τι έχεις να κάνεις και τα χωράς όλα. Θέλει οργάνωση σίγουρα, θέλει υποστήριξη. Υπάρχουν και κακές μέρες που πέφτουν όλα τα μπαλάκια κάτω και προσπαθείς να τα μαζέψεις. Δεν είναι όλα πάντα τέλεια.

Στο σπίτι, η Μυρτώ μοιράζεται τα πάντα με τον σύζυγό της. Το ότι γνωρίστηκαν στις σπουδές βοήθησε ώστε να είναι ξεκάθαρο από την αρχή και για τους δύο το πόσο ενδιαφέρονται για τις καριέρες τους. Η αγάπη τους όμως και για την οικογένειά, είναι κάτι που έχουν επίσης κοινό. “Ο άντρας μου ασχολείται το ίδιο με το κομμάτι των παιδιών, όπως κι εγώ. Κι εκείνος θα επιστρέψει το βράδυ για να κάνουμε μαζί τα μπάνια τους, και συμμετέχει στο μαγείρεμα. Δε μπορώ να πω καν ότι βοηθάει. Δε μου αρέσει καθολου η έκφραση “σε βοηθάει ο άντρας σου”. Δε με βοηθάει, κάνουμε τα πράγματα μαζί. Είμαστε ισότιμοι. Δεν κάνουμε τα ίδια πράγματα, ούτε είναι πάντα ακριβώς μοιρασμένα, αλλά η σχέση μας είναι ίση, είναι μοιρασμένη”.

Ποτέ δεν έχεις το τέλειο και ίσως να μπορούσα να κάνω περισσότερα πράγματα αν δεν είχα οικογένεια. Δεν υπάρχει τίποτα που μπορείς να κάνεις χωρίς θυσίες. Νομίζω όμως πως κάθε οικογένεια βρίσκει το δικό της σύστημα και τις δικές της ισορροπίες. Υπάρχει ένα σημείο, το οποιο είναι διαφορετικό σε κάθε άνθρωπο και κάθε οικογένεια, και σε κάνει ευτυχισμένο. Φυσικά μπορείς να τα χεις όλα, αρκεί να αποφασίσεις τι είναι αυτό που θες.

Ξέρω γυναίκες που είναι μόνο στο σπίτι με την οικογένεια και είναι ευτυχισμένες, άλλες που κάνουν δυο δουλειές και είναι το ίδιο. Εξαρτάται τι θέλει ο καθένας. Eμένα μου αρέσει να έχω πολλά πράγματα να κάνω. Νιώθω ότι εξελίσσομαι σε όλα τα επίπεδα και με κάνει χαρούμενη.

Ξέρω τι σκέφτεσαι: όλα μοιάζουν φοβερά εύκολα και τακτοποιημένα. Δεν είναι όμως. “Τα πρώτα δύο χρόνια που είχα γίνει μαμά, αισθανόμουν πολύ έντονα ότι δεν έιμαι ούτε στο σπίτι, ούτε στη δουλειά. Ότι είμαι και στα δύο, αλλά σε κανένα. Ότι δεν κάνω τίποτα καλά. Τωρα πια δε νομίζω ότι έχω αυτό το συναίσθημα τόσο έντονα, αλλά το βλέπω σε πολλές μαμάδες που είναι και επαγγελματίες. Απλά καταλαβαίνεις τη θέση σου στο χώρο, και βλέπεις ότι όλα γίνονται τελικά, απλά πολλά πράγματα μπορεί να μη γίνονται με τον ρυθμό που έχουμε συνηθίσει ή που θελουμε, αλλά γίνονται. Για παράδειγμα πολλές φορές, όταν χρειάζεται, εγώ δουλεύω και το βράδυ απ’ το σπίτι. Πολύς κόσμος το κάνει αυτό. Θέλει μια καλή οργάνωση και ένα καλό περιβάλλον υποστήριξης και επαγγελματικό και στο σπίτι από τον άντρα και την οικογένειά σου“.

 

“Όταν κάνεις παιδιά υπάρχει πολύς δογματισμός “Για να είσαι καλή μαμά πρέπει να κάνεις αυτά. Mετά θα ρθει ένας άλλος θα σου πει ότι πρέπει να κάνεις ακριβώς τα αντίθετα, αλλά θα στο πει πάλι έτσι απόλυτα, “οπωσδήποτε”. Και πάνω στην ανασφάλεια του νέου ρόλου και του πώς θα τον συνδυάσεις με τους υπόλοιπους ρόλους σου, ψαρώνεις.Είναι πολύ δογματικοί και για πολλές γυναίκες είναι δύσκολο να το διαχειριστούν. Νιώθουν πίεση από την πολύ απόλυτη πληροφορία του περιβάλλοντός τους και τους κανόνες που νομίζουν ότι πρέπει να ακολουθήσουν. Η γραμμή ζωής που επιλέγει ο καθένας είναι κάτι πολύ προσωπικό”. 

Υπάρχουν φορές που αισθάνεσαι ότι δεν κάνεις τίποτα καλά. Νομίζω ότι υπάρχουν πολλές μαμάδες που έχουν αυτό το σύνδρομο ότι δεν τα καταφέρνουν καλά ούτε στη δουλειά ούτε στο σπίτι. Συνήθως βέβαια έχουν άδικο και σκέφτονται έτσι μόνο λόγω ανασφάλειας.

Μου αρέσει πολύ επαγγελματικά να συνεργάζομαι με μητέρες και με ανθρώπους που κάνουν πολλά πράγματα. Είναι πολύ αποτελεσματικοί, θέλουν να κάνουν αυτο που πρέπει και να το κάνουν καλά, ξέρουν πότε πρέπει να πιέσουν την ομάδα τους και τα πράγματα που έχουν σημασία. Μπορούν να διαχειρίζονται καλά τις ομάδες, τα meetings, τους ανθρώπους. Καταλαβαίνουν τις διαφορετικές ισορροπίες και γενικά νομίζω οτι για μια εταιρεία έιναι μεγάλο προσόν οι γυναικες εργαζόμενες και δη οι μητέρες. Πάντα βλέπω στους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζομαι τη μητρότητα σαν πλεονέκτημα, όχι σαν κάτι αρνητικό“.

Τα προσόντα που πρέπει να έχει μια γυναίκα για να πετύχει επαγγελματικά;

1. Πρέπει να είσαι πολύ συγκεκριμένη με την ομάδα σου για το πού πας, τι θες να κάνεις και πώς θα γίνει αυτό και να το λες και να το επαναλαμβάνεις πολλές φορές, άρα να έχεις συγκεκριμένο στόχο και να βεβαιώνεσαι ότι όλοι κινούνται προς τα εκεί

2. Να αντιλαμβάνεσαι πώς δουλεύει η ομάδα σαν σύνολο

3. Πολύ καλή οργάνωση γενικά ώστε να υπάρχει μια συνέχεια

4. Να είσαι ευέλικτη ώστε να αντιλαμβάνεσαι τι μπορεί να γίνει στον δεδομένο χρόνο – πάντα υπάρχει το τέλειο ή αυτό που έχεις στο μυαλό σου, αλλά υπάρχει και η πραγματικότητα  με τους περιορισμούς της. Θέλει ρεαλισμό και να μη χάνεις το δάσος κοιτάζοντας ένα ένα τα δέντρα. Πρέπει να προχωράς προσπαθώντας για ένα αποτέλεσμα που να είναι καλό δεδομένων των συνθηκών κάθε φορά.

Η Μυρτώ ονειρεύεται να συνεχίσει την επαγγελματική της πορεία στον χώρο της τεχνολογίας, αφού πιστεύει πως στα επόμενα δεκα χρόνια θα υπάρξουν πολύ σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης για τις εξωστρεφείς και καινοτόμες εταιρείες στην Ελλάδα και θα ήθελε να έχει κι εκείνη έναν ρόλο διοικητικό σε μια τέτοια εταιρεία. Σε συμβουλεύει να αναζητήσεις τη δική σου ισορροπία και το σύστημα πραγμάτων που κάνει εσένα ευτυχισμένη. “Μην ακούς τους άλλους γιατί κανείς δε μπορεί να σου υπαγορεύσει τι είναι αυτό που κάνει εσένα happy”. Τώρα ξέρεις ποιο είναι το μυστικό της ευ/επιτυχίας.

 

Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson