ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Οι Editors θα μοιραστούν μια νύχτα με τον Nick Cave αλλά θα νοσταλγούν για πάντα τους Νirvana

Αποφεύγοντας να κινηθώ συναισθηματικά και να γράψω ένα εντελώς ξεδιάντροπο λογύδριο θαυμασμού για αυτό το πανύψηλο γοητευτικό παιδί που λέγεται Tom Smith, θα προλογίσω με τα βασικά. Το Σάββατο 23 Ιουνίου, το βράδυ που ο Nick Cave θα ανέβει στη σκηνή της Πλατείας Νερού, οι Editors, η μπάντα που φιγουράρει σε καλή θέση στη λίστα με τις εμμονές του ελληνικού συναυλιακού κοινού, επιστρέφει με νέο άλμπουμ  στο πλαίσιο του Ejekt Festival δύο χρόνια μετά την τελευταία της εμφάνιση. Οι Βρετανοί βρίσκονται σε ευρωπαϊκή περιοδεία από την οποία η Αθήνα δύσκολα θα έλειπε. «Σε κάθε περιοδεία πάντα τσεκάρουμε αν είστε κι εσείς μέσα», μας έγραψαν.

This is @pinkpopfest 2018 taken by @rahirezvanistudio #editors

A post shared by EDITORS (@editorsofficial) on

«Έχουν περάσει χρόνια από τότε που κάποιοι μας συνέκριναν με τους U2 και τους Joy Division. Όταν κυκλοφορήσαμε το πρώτο μας άλμπουμ το 2005, ο κόσμος είχε την ανάγκη να μας συγκρίνει με κάποιον προκειμένου να βγουν κάποια συμπεράσματα για τον ήχο μας, όπως συμβαίνει με κάθε νέα μπάντα που επιδιώκει να προσελκύσει ένα κοινό που δεν την γνωρίζει. Μια χαρά όλο αυτό, αλλά μετά από έξι δίσκους και αμέτρητα tours θεωρούμε ότι μπορούμε να στηριχτούμε στη δική μας φήμη και μόνο».

«Η Μεγάλη Βρετανία είναι φυτώριο για ροκ μπάντες, αλλά στην εποχή μας δεν πιστεύουμε πως παίζει κάποιο ρόλο το από πού προέρχεσαι. Ο τρόπος που καταναλώνουμε μουσική γίνεται σε μία τόσο ευρεία κλίμακα αλλά ο κόσμος είναι τόσο μικρός και οι επιρροές έρχονται από παντού. Από τις ΗΠΑ, από την κεντρική Ευρώπη ή από οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου. Όλο αυτό γίνεται πλέον τόσο εύκολα, οι αποστάσεις έχουν εκμηδενιστεί».

Ένα από τα live που θα θέλαμε να έχουμε ζήσει από κοντά είναι το MTV unplugged των Nirvana. Πρόσφατα το συζητούσαμε κι αναρωτιόμασταν αν θα μπορούσε να συμβεί κάτι τόσο σπουδαίο και μοναδικό κάποτε στο μέλλον.

 «Αλλάξαμε μερικά ονόματα μέχρι να καταλήξουμε στην οριστική μας σφραγίδα. Πριν γίνουμε οι Editors, ήμασταν οι “Pilot”. Στο κολέγιο είχαμε οργανώσει κάτι επιθετικές ερασιτεχνικές στρατηγικές μάρκετινγκ με σχεδόν μηδενικό κόστος, τις οποίες σκεφτόταν ο μπασίστας μας ο Russell για να μας μάθει ο κόσμος. Κολλούσαμε στους τοίχους stickers και κάτι μυστήριες αφίσες που έγραφαν «Ποιος είναι ο Πιλότος;». Όταν μάθαμε ότι το όνομα Pilot το είχε ήδη ένα σκωτσέζικο ποπ συγκρότημα των 70s το αλλάξαμε και το κάναμε “The Pride”.

«Όταν χάσαμε τον Chris (σ.σ Chris Urbanowicz, ο πρώην κιθαρίστας των Editors ο οποίος αποχώρησε από το γκρουπ το 2012), μαζί του χάθηκε κι ένα τεράστιο κομμάτι της μπάντας και του ήχου. Ήταν η στιγμή που έπρεπε να αποφασίσουμε αν θα συνεχίζαμε όλοι μαζί ή αν ο καθένας θα έπαιρνε το δρόμο του. Πιστεύω ότι εμπνέουμε ακόμα ο ένας τον άλλο αρκετά. Οι solo καριέρες για κάποιους θα είναι το επόμενο βήμα, αλλά μέχρι τότε κι όσο είμαστε ακόμα δημιουργικοί, ας απολαύσουμε αυτή την παρέα».

«Από την πρώτη στιγμή που ήρθαμε στην Ελλάδα, συνδεθήκαμε βαθιά μαζί σας. Αρέσει σε όλους μας που ερχόμαστε και σας συναντάμε, είστε ένα κοινό που μας κάνει να νιώθουμε οικεία. Είναι μεγάλη μας χαρά που επιστρέφουμε λοιπόν.

Ποιες είναι οι αγαπημένες μας μπάντες; Fleetwood Mac, Deftones και Sigur Ros

 «Το νέο μας άλμπουμ έχει τίτλο “Violence”. Είμαστε κατά της βίας, χωρίς καμία εξαίρεση. Η βία γεννάει βία, η απαίσια συμπεριφορά αναπόφευκτα να οδηγήσει στην ίδια αντίδραση. Υπάρχουν άλλοι τρόποι για να επιλύσεις τις διαφορές σου. Ο στίχος “We are nothing but Violence” σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ερμηνευτεί κυριολεκτικά, μην κάνετε το λάθος».

Tickets for our March/April European Tour are now on sale! Link in bio.

A post shared by EDITORS (@editorsofficial) on

 

«Υπάρχουν πολλά που πρέπει να αλλάξουν σ’ αυτό τον πλανήτη. Ο κόσμος πρέπει να νιώθει ελπίδα για να προχωράει. Όσο υπάρχουν άνθρωποι που αξιοποιούν τον χρόνο και τις προσπάθειές τους για να βοηθήσουν τον διπλανό τους και να τον κάνουν να νιώσει ασφαλής, όσο γίνονται φιλανθρωπίες και ο κόσμος οργανώνεται σε ομάδες για να βοηθήσει τότε μπορούμε ακόμα να σκεφτόμαστε θετικά».

«Κι αν έπρεπε να αφήσουμε μόνο ένα τραγούδι για να θυμάται ο κόσμος τους Editors, θα προτιμούσαμε να είναι αυτό»:

Οι Editors θα εμφανιστούν στο Ejekt Festival το Σάββατο 23/6 ακριβώς πριν τον Nick Cave.