ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΜΑΑΝ: Τα ελληνικά μαγιό που μας θυμίζουν τι σημαίνει καλοκαίρι

Με βιασύνη βγάζεις τα ρούχα από την ντουλάπα και τα ρίχνεις πρόχειρα διπλωμένα μέσα στη βαλίτσα. Σκέφτεσαι αν τα έχεις πάρει όλα. Το μαγιό να είναι μέσα, τίποτα άλλο δε νοιάζει. Την κλείνεις και τρέχεις προς την πόρτα. Θέλεις να προλάβεις το τελευταίο πλοίο για το νησί. Όλη η παρέα είναι εκεί και σε περιμένει. Όσο είσαι καθισμένη στο τρένο ο γνώριμος ήχος του κινητού διακόπτει τις σκέψεις σου. Μία φωτογραφία. Η κοριτσοπαρέα στην αμμουδιά και φόντο το τιρκουάζ της θάλασσας. Δεν μπορείς να μείνεις άλλο στην Αθήνα. Θέλεις να βρεθείς εκεί. Να είσαι εσύ, ο ήλιος και τα κύματα. Φοράς το μαγιό σου και νιώθεις ελευθερία. Ο πραγματικός σου εαυτός σε καλεί να τον ανακαλύψεις.

Κάπως έτσι θα ξεκινούσε η ιστορία της Μαριλένας Ανδρεάδη. Τα μαγιό που σχεδιάζει σε προκαλούν να αφήσεις τη φαντασία σου να τρέξει. Το brand ΜΑΑΝ είναι το δημιούργημά της και  νιώθει περήφανη για όσα κατάφερε με χρονική αφετηρία το 2014.

 

”Σχεδίαζα όλη μου τη ζωή απλά το έκανα για άλλους και πριν από 3 χρόνια αποφάσισα να φτιάξω το δικό μου brand. Ήταν η πρώτη φορά που έκανα μαγιό όμως πρέπει να σου πω πως πρόκειται για μία πολύ συνειδητή επαγγελματική κίνηση. Θέλησα να εστιάσω στο ελληνικό καλοκαίρι. Το brand είναι η πρότασή μου για το τι πρέπει να φορά μία γυναίκα το καλοκαίρι στα νησιά. Αναρωτήθηκα γιατί πρέπει να φοράμε βραζιλιάνικα μαγιό. Τη θάλασσα και το καλοκαίρι τα έχουμε ζήσει όλοι, τα ξέρουμε όσο κανένας άλλος. Έχουμε εικόνες, γεύσεις, μυρωδιές οπότε γιατί να μην  κατασκευάζουμε και τα προϊόντα που χρειαζόμαστε για να  το ζήσουμε ολοκληρωμένα;”

Μας υποδέχεται σε έναν φωτεινό χώρο με μεγάλα παράθυρα στον Λυκαβηττό. Κούτες με παραγγελίες και περιοδικά μόδας. Είναι προσεκτικά τοποθετημένα το ένα επάνω στο άλλο ακριβώς αριστερά από την είσοδο.  Vogue, Self Service, The face, i-D. Με βλέπει που έχω γυρίσει το κεφάλι μου και προσπαθώ να διαβάσω τις ημερομηνίες. ”Τα μαζεύω από τότε που σπούδαζα στο Λονδίνο, θα τα δώσω στην κόρη μου κάποια στιγμή.”

Με σπουδές στο Saint Martins και προϋπηρεσία ετών στη σχεδίαση γυρίζει στην Ελλάδα με έντονη την ανάγκη να κάνει κάτι δικό της. Να φέρει την υπογραφή της και την έμπνευσή της. ”Αναμνήσεις. Ανεκτίμητες. Το κατέχουμε άρα μπορούμε πολύ εύκολα να τις επικοινωνήσουμε παγκοσμίως. Ξεκινάω φτιάχνοντας ένα moodboard. Το συμπληρώνω συνέχεια με ό,τι βρίσκω και μου αρέσει. Είναι μία διαδικασία που παίρνει καιρό. Η έμπνευση μπορεί να έρθει από οτιδήποτε. Κοιτάζω περιοδικά, διαβάζω βιβλία. Θέλω να βρω την αίσθηση που θα έχει η συλλογή όταν την κοιτάς από μακριά και μετά να συνεχίσω.”

Μαγιό και ρούχα που μπορούν να φορεθούν όλες τις ώρες και από γυναίκες με διαφορετικό στιλ και ανάγκες. Κοιτάζω κάποια από τα κομμάτια που είναι κρεμασμένα  στην άκρη του δωματίου. Καταλαβαίνω τι εννοεί όταν μου μιλά για αίσθηση. Η φετινή συλλογή παίζει με τις αντιθέσεις. Σου δίνει κάτι φωτεινό και κάτι πιο μουντό. Αλήθεια τι αποτέλεσε έμπνευση; ”Μία συλλογή εμπνευσμένη από τη δεκαετία το 90 από την Αγγλία, από τότε που σπούδαζα. Όλο το συναίσθημα είναι Λονδίνο του ’90 και επιστροφή στην Ελλάδα για διακοπές. Έχει ένα urban look παρόλο που μιλάμε για τη ζωή στο νησί.  Στα ρούχα έχω τυπώσει 3 διαφορετικά prints. Καλειδοσκόπιο, εξάγωνο, brushed. Δίνει μία ασπρόμαυρη βάση και μετά τα χρώματα τα έντονα τα έχω στα μαγιό. Φούξια, κίτρινο φωσφοριζέ, αστεράκια μοτίβο. Χρησιμοποιώ τη βσκόζη. Είναι οικονομική και πέφτει πολύ καλά, μου αρέσει ο τρόπος που ράβεται και δε σε κάνει να ιδρώνεις.”

”Πάντα πριν ξεκινήσω μία συλλογή για δύο εβδομάδας υποφέρω. Δεν έχω έμπνευση και νομίζω δε θα κάνω τίποτα. Ανακούφιση. Ξέρω ότι απλά θα περάσω αυτή τη φάση και μετά όλα θα γίνουν όπως τα θέλω. Οι προσλαμβάνουσές μας είναι εκείνες που πρέπει να μας οδηγήσουν. Αφήνομαι σε αυτές και προχωράω. Η οικονομική κατάσταση με άγχωνε και με αγχώνει αλλά το MAAN είναι από τις αποφάσεις που λες αν δεν το δοκιμάσω θα σκάσω. Ή τώρα ή ποτέ είπα και ξεκίνησα.”

Σε πείσμα των καιρών η Μαριλένα δημιουργεί μαγιό και islandwear για τις γυναίκες με ένα και μόνο στόχο. ”Ο πρώτος μου στόχος είναι να αισθάνεται κάθε γυναίκα ασφαλής και ωραία με το μαγιό της. Εκτίθεσαι για αυτό και θέλω να νιώθει άνετα φορώντας το. Έχω πάντα στο μυαλό μου το πώς θα μπορεί να φορεθεί το κάθε ρούχο. Θέλω να είναι ένας καμβάς που να γίνονται συνδυασμοί και να μην περιορίζει όποια το επιλέγει. Θέλω ο κόσμος να χαίρεται τα ρούχα μου, να έχουν ζωή και να βρίσκονται εκεί έξω κι όχι μέσα σε ντουλάπες. Προσπαθώ να καλύψω όσους περισσότερους σωματότυπους μπορώ.”

 

Κάνει διακοπές στην Αντίπαρο την οποία λατρεύει και εύχεται η κόρη της να ”χτίσει” φοβερές καλοκαιρινές αναμνήσεις εκεί. Δεν έχει αγαπημένο χρώμα και προτιμά τα ολόσωμα που θεωρεί  πολύ θηλυκά και κομψά. Θυμάται με νοσταλγία ένα σιέλ μονοκίνι με στάμπα ένα ψάρι που φορούσε συνέχεια όταν ήταν μικρή και κάνει σχέδια για το μέλλον εντός και εκτός Ελλάδας.

Της ζητώ μία συμβουλή. Θέλω να μου πει κάτι για τις γυναίκες που θα φορέσουν το μαγιό τους και θα βγουν στην παραλία. Ξέρεις δεν είναι πολύ εύκολο για όλες μας. ”Κάθε γυναίκα ξέρει πότε νιώθει καλά με τον εαυτό της. Είναι ωραίο να είναι προσεγμένη και πολύ θηλυκό να φαίνεται περιποιημένη. Να φροντίζετε και να αγαπάτε τον εαυτό σας. Αυτό θα έλεγα σε κάθε γυναίκα.”

 

 

Φωτογραφίες: Γιώργος Καπλανίδης