ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η Κατερίνα Νανοπούλου άλλαξε ριζικά τον τρόπο ζωής της. Μπορείς να το κάνεις και εσύ

Βραστό κοτόπουλο, σκέτη σαλάτα μαρούλι, ανάλατα παξιμάδια και φρούτα μετρημένα σε κούπες. Αν σφίχτηκε η καρδιά σου και μόνο στο άκουσμα αυτών των λέξεων τότε είναι πολύ πιθανό να έχεις κάνει μία δίαιτα αστραπή για να χάσεις αυτά τα 5 κιλά. Αν όχι όλες, τουλάχιστον το 89,67% (σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, που έκανα στο μυαλό μου με βάση τις προσωπικές εμπειρίες μου και ιστορίες φίλων μου) των γυναικών έχει κολλήσει κάποια στιγμή μια δίαιτα στην πόρτα του ψυγείου.

Αυτό το μαγικό χαρτί έχει παραμείνει εκεί πάνω μέχρι να χωρέσουμε στο φόρεμα/τζιν των ονείρων μας αλλά τελικά έχει ξεκολλήσει ύστερα από λίγους μήνες, όταν αποφασίσαμε πως ”Έλα μωρέ, έχασα τα κιλά που ήθελα, τι θα πάθω αν φάω ξανά μακαρόνια με κιμά”;

Ήμουν το άτομο το οποίο έκανε πολλές φορές διατροφή για να χάσω τα παραπάνω κιλά. Τα έχανα με τον κλασικό τρόπο· πεινούσα δηλαδή πολύ, έκανα υπομονή για ένα-δύο μήνες, αλλά μετά πάντα κατέληγα με περισσότερα κιλά

Σου μοιάζει οικείο όλο αυτό; Η Κατερίνα, aka @bubbles_kat έχει περάσει από αυτό το στάδιο στη ζωή της. Λάτρευε το ψωμί και ακόμη και τώρα, που έχει αλλάξει τελείως τρόπο ζωής λαχταράει ένα τυλιχτό ”με απ’όλα”- άνθρωπος είναι, έχει λυγίσει μια φορά και έφαγε το αγαπημένο της junk food.

Κάποια στιγμή ωστόσο αποφάσισε να δοκιμάσει ένα διαφορετικό τρόπο ζωής έτσι είπε αντίο στη ζάχαρη, στα γαλακτοκομικά και στο ψωμί, υιοθέτησε έναν πιο καθαρό τρόπο διατροφής (το λεγόμενο clean eating, που ίσως έχεις δει σε διάφορες fit bloggers), διάβασε για την paleo διατροφή, την οποία και ενσωμάτωσε στην καθημερινότητά της και τέσσερα χρόνια μετά νιώθει πιο καλά από ποτέ.

Editor’s note: Δημιουργός της paleo διατροφής είναι ο γαστρεντερολόγος Walter L. Voegtlin. Την εμπνεύστηκε το 1974 και πρόκειται για μία δίαιτα που προτείνει να τρώμε όσα -θεωρητικά- έτρωγαν οι άνθρωποι των σπηλαίων. Αποκλείει όλα τα συσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα αλλά και κάποιες ομάδες τροφίμων που μπήκαν στη διατροφή του ανθρώπου μετά την Γεωργική Επανάσταση. Απαγορεύει επίσης τους υδατάνθρακες (εκτός από τα φρούτα και τα λαχανικά), τα αμυλούχα λαχανικά (αρακά, πατάτα), γαλακτοκομικά, αλάτι, ζάχαρη, αναψυκτικά, μακαρόνια.

Μέσα από το blog της www.bubblesandavocados.gr μας δείχνει ότι η ελληνική κουζίνα έχει πολλά υγιεινά πιάτα που μπορούμε να φάμε, χωρίς να είναι βαρετά.

”Το bubbles & avocados δεν είναι ένα site που θα σας πει τι πρέπει να τρώτε και τι όχι. Πρόκειται για ένα site που θέλει να δώσει όσες περισσότερες πληροφορίες γύρω από τα τρόφιμα, θέλει να βοηθήσει τον καθένα να μάθει να διαβάζει σωστά τις ετικέτες των προϊόντων στο σούπερ μάρκετ και να προσφέρει ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, σε όποιον θέλει να τον δοκιμάσει” λέει χαρακτηριστικά.

Αυτά τα αυγά με τα λαχανικά και τις γλυκοπατάτες είναι η ιδανική λύση για σένα που πεθαίνεις για τηγανητά αυγά αλλά δεν θέλεις να πάρεις τις θερμίδες της τηγανητής πατάτας και του μπέικον.

Αφορμή για την κουβέντα μας ήταν ένα κείμενό της στην Huffington Post, στο οποίο εξηγούσε πώς είναι να ζεις χωρίς ψωμί και ζάχαρη, δύο συστατικά που υπάρχουν σε κάθε ελληνικό σπίτι. Ούσα λάτρης του ψωμιού, μου φάνηκε αδιανόητο ότι κατάφερε να βγάλει από τη διατροφή της τα αφράτα μπριός αλλά όπως μου εξηγεί και η ίδια δυσκολεύτηκε αρκετά.

Για μένα πιο δύσκολο ήταν να κόψω το ψωμί, γιατί στον καφέ μου π.χ δεν έβαζα ποτέ ζάχαρη, οπότε αυτό δεν με δυσκόλεψε.

Το να σταματήσεις να τρως φαγητά και τρόφιμα που σου αρέσουν δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Συγκεκριμένα χρειάστηκαν 3 μήνες για να καταφέρει να τα κόψει όλα, κάτι που όμως εξομολογείται δεν έκανε σωστά από την αρχή.

”Ξεκίνησα σιγά- σιγά, έκοψα αρχικά τη ζάχαρη, πολύ σταδιακά (από ψωμάκια, κριτσίνια κ.λ.π) και δεν είχα ιδέα ότι για παράδειγμα οι πιπεριές φλωρίνης που έπαιρνα στο βαζάκι είχαν ζάχαρη. Θεωρούσα ότι προσθέτω ένα καλό συστατικό στη σαλάτα μου μέχρι που συνειδητοποίησα ότι έχει ζάχαρη- μιλάω πάντα για πρόσθετη ζάχαρη, όχι για τα σάκχαρα”

”Όταν κόβεις τη ζάχαρη αλλάζει τελείως η παλέτα σου, παλιά δεν μπορούσα να φάω σοκολάτα με 70% κακάο τώρα μου φαίνεται πάρα πολύ γλυκιά. Πάντα πίστευα ότι είμαι φοβερά λιχούδα και ότι δεν μπορώ να αντισταθώ και με κατηγορούσα ότι δεν μπορώ να συγκρατηθώ με τίποτα. Αλλά στην ουσία η επεξεργασμένη ζάχαρη ανέβαζε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μου και ήθελα να φάω και άλλο”.

Editor’s note: Κοιτάμε πάντα τα συστατικά ενός προϊόντος- όχι στη διατροφική αξία εκεί που λέει θερμίδες αλλά εκεί που αναγράφει τα συστατικά και ψάχνουμε για ζάχαρη/ δεξτρόζη/ σουκρόζη (όλα αυτά είναι μια άλλη λέξη για τη ζάχαρη)

”Είδα μεγάλη διαφορά πάνω μου αποφάσισα να το συνεχίσω και να διαβάσω περισσότερα πράγματα για την paleo διατροφή. Αυτό ήταν και το σημείο καμπής για μένα, όταν συνειδητοποίησα γιατί το κάνω και γιατί είναι καλό για μένα και ότι δεν ήταν απλά ένα πλάνο να χάσω κάποια κιλά”

Είναι δηλαδή η paleo διατροφή σε συνδυασμό με το clean eating η λύση που ψάχνουμε τόσα χρόνια για να ξεφορτωθούμε τα περιττά κιλά; Όχι! Όπως μου λέει η Κατερίνα αυτή την περίοδο έχει πάρει 3,4 κιλά αφενός γιατί έχει σταματήσει την εντατική προπόνηση (έκανε cross fit 5 φορές την εβδομάδα) αλλά και γιατί τα φαγητά που τρώει μπορεί να είναι θρεπτικά και υγιεινά αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν λίγες θερμίδες.

Editor’s note: Tο αβοκάντο έχει 88% περιεκτικότητα σε λιπαρά κάτι που το καθιστά ιδιαίτερα θερμιδογόνο. Ένα μέτριο αβοκάντο έχει περίπου 320 θερμίδες.

Στο πρακτικό κομμάτι της διατροφής όμως τι γίνεται; Οι δύο βασικές απορίες μου όταν έμαθα ότι τρώει πολύ συγκεκριμένα πράγματα ήταν α) πόσο της κοστίζουν όλα τα βιολογικά τρόφιμα που χρησιμοποιεί, β) τι κάνει όταν βγαίνει έξω για φαγητό;

Η διατροφή όπως μου εξηγεί σε βγάζει λίγο εκτός budget, αλλά αν εξαιρέσεις τα πιο εξειδικευμένα υλικά που χρησιμοποιεί στα γλυκά (π.χ αλεύρι αμυγδάλου), τα οποία δεν είναι στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα, μπορείς να βρεις ό,τι θες στα ράφια των σούπερ μάρκετ και να μην αγοράσεις βιολογικά που είναι πιο ακριβά. Το γεγονός μάλιστα ότι δεν τρώει απ’ έξω και πηγαίνει πάντα με τάπερ στη δουλειά εξισορροπεί τα έξοδα του σούπερ μάρκετ.

Τι αγοράζει συνήθως στο σούπερ μάρκετ: Αμύγαδαλα, λάδι καρύδας, αβοκάντο, μπανάνες, αυγά, κινόα, όσπρια, ψάρι, κρέας, γάλα αμυγδάλου.

Όταν η κουβέντα φτάνει στην έξοδο, τις ταβέρνες και στο πώς αντιστέκεται στα φαγητά που βλέπει γύρω της μου απαντάει ότι τρώει κανονικά, απλά αποφεύγει το ψωμί, το ρύζι και ό,τι έχει ζάχαρη.

”Στην Ελλάδα είμαστε πάρα πολύ τυχεροί σε αυτό το κομμάτι, η κλασική ταβέρνα έχει κρέας και σαλάτα. Εγώ τρώω όλα τα κρέατα. Μια φορά στο τόσο μάλιστα θα φάω ό,τι θέλω, θα κάνω ένα cheat meal αλλά έχω καταλήξει πλέον ότι θα το κάνω για κάτι ιδιαίτερο. Δεν θα το κάνω δηλαδή για να φάω μακαρονάδα που μπορώ να τη φτιάξω και σπίτι μου, θα φάω μπέργκερ, σούσι, θα φάω κάτι πιο έθνικ, κάτι πιο περίεργο”. (Στηρίζουμε πολύ αυτή τη λογική).

”Ένα κακό των αυστηρών διατροφών (εκτός του ότι δεν είναι ρεαλιστικές) είναι ότι σε εμποδίζουν να βγεις έξω. Αν έχεις μάθει να τρως μόνο βραστό κοτόπουλο και σαλάτα και πας σε μια πιτσαρία με τους φίλους σου θα κοκαλώσεις, δεν θα ξέρεις τι να φας. Αν είναι να κάνεις μια διατροφή που σε κρατάει πίσω, δεν σου επιτρέπει να βγεις με την παρέα σου τότε τι νόημα έχει;”

Εγώ όταν βρίσκομαι σε μια τέτοια κατάσταση θα κάνω την καλύτερη δυνατή επιλογή. Πάντα υπάρχει κάτι στο μενού που μπορείς να φας.

”Όταν είχα πάει στο Μαρόκο η μόνη μου επιλογή ήταν το ψωμί, επί δέκα μέρες έτρωγα ψωμιά- δεν έπαθα τίποτα, ούτε γύρισα και είπα παναγία μου μου έχει συμβεί κάτι κακό. Ένιωθα πράγματι χάλια, γιατί το ψωμί με φουσκώνει αλλά μετά μπήκα στο πρόγραμμά μου κανονικά χωρίς πανικό και άγχος. Δεν πήγα να χτυπηθώ στο γυμναστήριο επίτηδες για να με τιμωρήσω δηλαδή.

Ακούγοντάς την να περιγράφει με τόση ηρεμία ότι έφαγε ψωμί χωρίς να νιώσει τύψεις αλλά ίσα- ίσα συνέχισε τη ζωή της κανονικά και δεν χρέωσε στον εαυτό της το γεγονός ως αποτυχία, η κουβέντα μας πήγε στο ψυχολογικό κομμάτι. Στο πόσο έτοιμος πρέπει να είσαι τελικά για να κάνεις μια τέτοια μεγάλη αλλαγή στη ζωή σου.

”Πάνω απ’ όλα έχει σημασία να μην έχεις ενοχές και άγχος. Να μην λες έκανα βλακεία, κατέστρεψα τη διατροφή μου και μετά να τρως περισσότερο γιατί έχεις ήδη κάνει τη ζημιά. Για μένα το πιο σημαντικό είναι η μέρα μετά το cheat meal. Πώς θα αντιδράσεις τότε. Να πεις οκ έγινε ό,τι έγινε το αφήνω πίσω συνεχίζω κανονικά τη ζωή μου δεν με καθορίζει αυτό”.

Αν καταλάβεις γιατί το κάνεις και μπεις στο mindset τότε θα το πετύχεις. Στην ουσία χρειάζεται απλά να μάθεις τι ακριβώς χρειάζεται ο οργανισμός σου ώστε να του δώσεις και να είσαι καλά.

Βέβαια παίζει ρόλο και η γυμναστική. Το σώμα της Κατερίνας δεν άλλαξε απλά γιατί έβγαλε την επεξεργασμένη ζάχαρη και το ψωμί από τη διατροφή της. Παράλληλα με τη διατροφή έκανε προπόνηση cross fit σχεδόν κάθε μέρα.

”Δεν μπορώ να πω με σιγουριά τι από τα δύο συνετέλεσε ώστε να αδυνατίσω τόσο πολύ και γρήγορα, γιατί πραγματικά έτρωγα τεράστιες ποσότητες φαγητού εκείνη την περίοδο. Έχω μιλήσει με γυμναστές και διατροφολόγους και όλοι λένε το ίδιο πράγμα ότι η αναλογία διατροφή – γυμναστική είναι 70% – 30%. Αν βέβαια κάποιος έχει πρόβλημα υγείας, η προσέγγιση είναι σαφώς εντελώς διαφορετική”.

”Για αυτό λέω ότι είναι σημαντικό να βρεις τι σου ταιριάζει, τι δουλεύει για σένα- εγώ βρήκα έναν εναλλακτικό τρόπο και πλέον πιστεύω ότι κέρδος είναι ό,τι και αν κάνεις· αν π.χ πίνεις τον καφέ σου γλυκό και αποφασίσεις να κόψεις τη ζάχαρη, είναι καλό βήμα και ας μην χάσεις κιλά. Δεν είναι το πιο σημαντικό πράγμα η απώλεια βάρους αλλά το να είσαι υγιής”.

Η κουβέντα μας τελείωσε με ένα smoothie (κόλαση) που είχα παραγγείλει και την Κατερίνα να μου λέει πώς μπορώ να το φτιάξω και μόνη μου σπίτι. Μπορεί τα ταχινάκια που έχει στο blog της να μην τα έχω φτιάξει ακόμα, αλλά αυτό μπορώ να σου πω ότι το έκανα και βγήκε εξαιρετικό!

 

Κεντρική φωτογραφία: Γιάννης Μακρογιαννέλης