ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Μάγκυ Ταμπακάκη είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο

Παλαιολιθικές  απόψεις, συμπεριφορές συμβιβασμένες με την καθωσπρέπει δημόσια εικόνα που ορίζεται από ξεπερασμένες αντιλήψεις, συγκατάβαση, στερεότυπα, σεξισμός: αυτές  είναι λίγες μόνο από τις λέξεις που διαμορφώνονται σε ένα επαρκώς ανεπτυγμένο μυαλό όταν αποφασίσει να δει ελληνική τηλεόραση, όχι προς τέρψη πια, αλλά για να διακρίνει σε αυτή όπως αντανακλάται στο γυαλί της, την κοινωνία γύρω του.

Δεν συνειδητοποιεί κανείς εύκολα ότι κάτι λείπει, μέχρι να το αποκτήσει ή να το δει να συμβαίνει. Κάτι τέτοιο ήταν για τους τελευταίους τρεις μήνες η Μάγκυ Ταμπακάκη του MasterChef. Η φεμινιστική εκπροσώπηση που έλειπε από τη mainstream ελληνική τηλεόραση, βρήκε φωνή μέσω της γυναίκας που έχει προκαλέσει τις περισσότερες αντιδράσεις και σχόλια επειδή απλά μπαίνει στην κουζίνα και ξέρει ότι εκεί μπορεί να κάνει τα πράγματα καλά. Και μάλλον καλύτερα από άλλους.

Η ίδια στο άκουσμα αυτής μου της φράσης περί φεμινιστικού προτύπου, βάζει τα γέλια. Μπορεί να ακούγεται βαρύγδουπο, αλλά η αλήθεια είναι πως δε χρειάζεται να κάψεις το σουτιέν σου για να αξίζεις έναν τέτοιο χαρακτηρισμό σήμερα. Δυστυχώς, είναι πολύ λιγότερο προβοκατόρικα και καθημερινά τα πράγματα που χρειάζεται να διεκδικήσει με σθένος μια γυναίκα για να διαφέρει από τον μέσο όρο και να προκαλέσει αντιδράσεις.

Η Μάγκυ είναι μητέρα, σύζυγος και ενώ θα έπρεπε κάπου εδώ να βάλω μια τελεία για να είναι ικανοποιημένη η κοινή γνώμη, επιθυμεί να  γίνει και επαγγελματίας σεφ. Αυτή η φράση ήταν για τους συμπαίκτες της και τους τηλεθεατές η μπουκιά που δε μπορούσαν με τίποτα να καταπιούν και για τη Μάγκυ, η δύναμή της.

 

«Έχω μεγαλώσει μη πιστεύοντας στον εαυτό μου. Μεγάλωσα με μια λογική ότι δεν είμαι αρκετά καλή για τίποτα, από την οικογένειά μου, και τον πατέρα μου, οπότε πρέπει συνέχεια να προσπαθείς όλο και περισσότερο,  χωρίς επιβράβευση γι’ αυτό που έκανα. Για παράδειγμα, πήρα το Lower στα αγγλικά, θα μου έλεγαν «οk, το πήρες αλλά θα μπορούσες να το ‘χες πάρει και με Α». Μεγάλωσα με αυτή τη λογική με αποτέλεσμα όλο αυτό να μου έχει αφαιρέσει πολλή αυτοπεποίθηση».

Όταν έμεινα έγκυος, δεν ξέρω τι γύρισε μέσα μου και άλλαξε τελείως ο χαρακτήρας μου και λέω «όχι πρέπει να πάρω τη ζωή μου στα χέρια μου». Και πρέπει να το κάνω γιατί ένιωθα δυστυχισμένη, πρέπει να το κάνω γιατί έχω φτάσει στα 30κατι μου, ναι μεν έχω σπουδάσει έχω κάνει μάστερ, αλλά δεν κάνω κάτι που να με κάνει ευτυχισμένη. Ούτε με κάνει ευτυχισμένη το να είμαι στο σπίτι και να καθαρίζω και να μαγειρεύω και να τακτοποιώ όλη μέρα.

«Θέλω να κάνω κι αυτό, αλλά θέλω να πετύχω επαγγελματικά, θέλω να γίνω χρήσιμη και αυτό που με κάνει να νιώθω πιο πλήρης, είναι να ασχολούμαι με τη μαγειρική. Το να έχεις αυτοπεποίθηση σου δίνει πολλά, μόνο μ’ αυτό μπορείς να προχωρήσεις. Αν πιστεύεις ότι δεν είσαι ικανή δε μπορείς να πας μπροστά. Πρέπει να πιστεύουμε στον εαυτό μας, ότι μπορείς να τα καταφέρεις με οποιαδήποτε αντιξοότητα, με οποιαδήποτε δυσκολία γιατί αυτές υπάρχουν αναμφισβήτητα. Δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από κλισέ, πίσω από τα πρέπει που βάζει η οικογένεια, οι φίλοι, η κοινωνία, γιατί ξέρεις μέσα σου τι είναι καλύτερο για σένα να κάνεις. Υπάρχει αυτή η φωνή μέσα σου που στο λέει. Και ξέρεις και πώς πρέπει να το κάνεις για να γίνει σωστά. Πρέπει να παίρνεις τα ρίσκα σου και να ακολουθείς αυτή τη φωνή μέσα σου».

 

Μέχρι τα 29 μου δεν έπαιρνα ρίσκο για τίποτα, μετά είπα γιατί ρε γαμώτο, αν δεν το κάνεις τώρα πότε θα το κάνεις; Το οτιδήποτε, δε μιλάω μόνο για την επαγγελματική πορεία, αλλά και για την προσωπική. Βλέπω γυναίκες που μένουν σε γάμους δυστυχισμένους επειδή σκέφτονται τι θα πει ο κόσμος. Μα τι σε νοιάζει για τον κόσμο; Εσύ το ζεις, ο κόσμος θα πει τώρα, μετά θα το ξεχάσει κι εσύ με τι μένεις; Με τη δυστυχία.

Είναι αποφασισμένη, έχει πάθος και χιούμορ. Η Μάγκυ δεν έχει καμία σχέση με τη γυναίκα που έχει μισήσει τόσο σθεναρά το τηλεοπτικό κοινό επειδή αποφάσισε να ακολουθήσει το όνειρό της, είναι πολύ καλύτερη – ή μήπως χειρότερη; Εξαρτάται από το πώς βλέπεις μια μάνα που θέλει να κάνει και επαγγελματική καριέρα. Ο κόσμος και οι άντρες συμπαίκτες της, την χαρακτήρισαν «ανήθικη» επειδή άφησε το παιδί της και επέστρεψε στο ριάλιτι μαγειρικής. Εκεί, την έλεγαν «αλαζόνα» και «ψωνισμένη», επειδή ήξερε ότι αξίζει να είναι στο παιχνίδι και το δήλωνε μπροστά στις κάμερες. Θα ήταν τα σχόλια πολύ πιο θετικά για εκείνη αν ήταν μια γυναίκα που πατούσε στις γραμμές των πατριαρχικών προτύπων και αποδεχόταν σιωπηλά την υπεροχή των αντρών στις επαγγελματικές κουζίνες; Φυσικά. Μπορεί με μια πρώτη ανάγνωση να ακούγεται αστείο, αλλά αν δεις πιο γενικευμένα την παντιέρα που σήκωσε η Μάγκυ στο MasterChef και τα σχόλια που δέχτηκε για την «ανταρσία» της αυτή, θα έχεις μια καλή εικόνα του πώς αντιμετωπίζει η κοινωνία τη γυναίκα που διεκδικεί την αξία της σε παραπάνω από έναν από τους ρόλους που έχει επωμιστεί.

 

«Ο κόσμος έχει μάθει ότι η γυναίκα θα πρέπει πάντα να θυσιάζεται κι ότι θα πρέπει να κάνει μόνο τη μάνα. Η σύγχρονη γυναίκα όμως μπορεί να κάνει τα πάντα. Δε σημαίνει ότι επειδή είμαι μάνα δεν μπορώ να κάνω τίποτα άλλο ή ότι επειδή είμαι γυναίκα καριέρας δεν μπορώ να κάνω τίποτα άλλο. Πλέον μια γυναίκα μπορεί να τα κάνει όλα. Σίγουρα κάποια πράγματα, μέχρι ενός σημείου, αλλά όχι να τα θυσιάσει εντελώς, δηλαδή μπορώ να ‘μαι μάνα, σύζυγος και γυναίκα καριέρας και να το κάνω με επιτυχία. Για έναν άντρα όμως δεν λένε ποτέ κάτι τέτοιο. Μεσ’ στο παιχνίδι υπήρχαν και άντρες πατεράδες οι οποίοι είχαν αφήσει έξω νεογέννητα παιδιά, ή παιδιά στην ηλικία του γιου μου, με τις συζύγους τους. Απλά και μόνο επειδή είναι άντρες δεν είναι ανήθικο. Εμένα το παιδί μου δεν είχε κάποια ψυχολογική ασθένεια και το παράτησα στη μέση του δρόμου. Το άφησα με τον πατέρα του καταρχάς, που είναι ισάξιος με τη μάνα. Δεύτερον είχε αρρωστήσει, του πέρασε, ξαναμπήκα. Αυτό τι σημαίνει, ότι επειδή αρρώστησε μια φορά ο γιος μου δε θα μπορέσω να ξαναφύγω ποτέ από το σπίτι; Αν ήταν οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα, δε θα το κατέκριναν, αλλά επειδή είναι στην τηλεόραση τους χτυπάει πολύ άσχημα. Ότι το κάνω για τη δόξα για την προβολή, κι επειδή θέλω να φαίνομαι. Εγώ γι’ αυτούς το παίζω showwoman οπότε είναι κατακριτέο».

«Οι γυναίκες δεν ακολουθούν τα όνειρά τους γιατί κρύβονται πίσω από “πρέπει”. Υπάρχουν πολλά κλισέ ιδίως στην Ελλάδα όσον αφορά στη γυναίκα και στο τι πρέπει να κάνει. Κρύβονται πολλοί άνθρωποι πίσω από το ότι η γυναίκα πρέπει να παντρευτεί νωρίς, πρέπει να κάνει οικογένεια. Δεν υπάρχουν πρέπει. Μια γυναίκα δεν είναι γεννημένη υποχρεωτικά για να γίνει μάνα, ή να κάνει οικογένεια. Μια γυναίκα μπορεί να μη νιώθει ολοκληρωμένη όταν έρχεται ένα παιδί στη ζωή της, μια γυναίκα μπορεί να νιώθει ολοκληρωμένη και χωρίς να έχει ένα παιδί ή μπορεί να νιώθει ολοκληρωμένη έχοντας ένα παιδί και χωρίς να είναι παντρεμένη. Είμαι κατά όλων αυτών των κλισέ. Πρέπει να τα ξεπεράσουμε πλέον και να ζούμε πιο ελεύθεροι γιατί δε μπορούμε να ζούμε ευτυχισμένοι αν βάζουμε εμείς οι ίδιο στον εαυτό μας αυτά τα δεσμά».

 

Η Μάγκυ μεγάλωσε χωρίς τη μητέρα της, την οποία έχασε όταν ήταν επτά ετών. Από το γυμνάσιο και μετά, λοιπόν, εκείνη ήταν η κυρία του σπιτιού και είχε αναλάβει και τη μαγειρική, εκτός από τις λίγες φορές που θα ήταν η γιαγιά της στο σπίτι. Κάπως έτσι ξεκίνησε η ενασχόλησή της με την κουζίνα, αλλά δεν είχε σκεφτεί ποτέ ότι θα μπορούσε να το κάνει επαγγελματικά, μέχρι το 2015 που έκανε το παιδί της.  Μόλις πέρασε η πρώτη, δύσκολη περίοδος της μητρότητας, αποφασίζει να ξεκινήσει κάποια ερασιτεχνικά σεμινάρια. Μέσα από αυτά διαπίστωσε ότι πέρα από το καλό γευστικό αποτέλεσμα, είχε και ταλέντο στη μαγειρική σαν ουσία, δηλαδή σε μια επαγγελματική κουζίνα. «Εκείνη τη στιγμή ένιωσα ότι αυτός είναι ο ζωτικός μου χώρος κι ότι όταν είμαι σε ένα εστιατόριο θέλω να είμαι στην κουζίνα και όχι σε ένα τραπέζι να τρώω, αλλά πίσω, εκεί που είναι η καρδιά. Εκεί κατάλαβα ότι είμαι φτιαγμένη για να κάνω αυτό και μεγάλωσε πάρα πολύ. Ήρθε σαν φωτιά που μου άλλαξε εντελώς τη ζωή και δε θα μπορούσα να ζήσω χωρίς να μαγειρεύω», μου λέει ενώ ρίχνει μια ματιά στο κινητό της, η οθόνη του οποίου αναβοσβήνει συνεχώς ειδοποιήσεις με νέα σχόλια στις φωτογραφίες της.

Εφόσον πίστευα ότι άξιζα, θα το πω. Θεωρώ καλύτερο αυτό που έκανα εγώ από το να υποκρίνεσαι και να προσχεδιάζεις τη συμπεριφορά σου μπροστά στις κάμερες για το πώς θα αντιδράσει ο κόσμος εκ των υστέρων. Αυτό είναι χειρότερο.

Η άνεση με την οποία μπορεί κανείς να σχολιάσει κάποιον στα social media είναι κάτι το οποίο μέχρι πρότινος η Μάγκυ δεν είχε σκεφτεί ότι μπορεί να την ζορίσει τόσο. Μετά την δημοσιότητα που απέκτησε όμως, τα πράγματα έγιναν δύσκολα. Μου δείχνει ένα μήνυμα που δέχτηκε ο άντρας της στα δικά του εισερχόμενα. Η κακία με την οποία ο κόσμος κρίνει το ποιόν ενός ανθρώπου και αποφασίζει να βγάλει τη χολή του θίγοντας αγαπημένα του πρόσωπα είναι κάτι που εκπλήσσει και τις δυο μας. Και όχι ευχάριστα. «Δυστυχώς δύσκολα την παλεύω με τα σχόλια του κόσμου γιατί υπάρχει πολλή κακία που δεν την περίμενα. Θα το έλεγα αρρώστια πλέον γιατί ο κόσμος φτάνει στο σημείο να στέλνει προσωπικά μηνύματα τόσο προσβλητικά επιπέδου μίσους σε έναν άνθρωπο που είδε σε ριάλιτι. Δεν θα το έκανα ποτέ. Θεωρώ ότι είναι ό,τι χειρότερο υπάρχει στην κοινωνία μας αυτή τη στιγμή το να κρύβεσαι πίσω από ένα ψεύτικο προφίλ ή την οθόνη ενός υπολογιστή ή ενός κινητού προκειμένου να βγάλεις το μίσος σου για τους άλλους, το κόμπλεξ σου, ίσως γιατί εσύ είσαι αποτυχημένος και ζηλεύεις τον οποιοδήποτε εκτίθεται στην τηλεόραση και κάνει αυτό που εσύ δε έχεις καταφέρει να κάνεις ως τώρα».

 

– Μα, Μάγκυ μπορεί να τους ενοχλεί που έλεγες δημόσια ότι είσαι καλύτερη από τους άλλους.

«Στον κόσμο αρέσει ίσως η κλάψα ή να βλέπουν ανθρώπους που λένε “α μωρέ δεν πειράζει, δεν έγινε τίποτα”. Δεν ξέρω γιατί. Εγώ δυστυχώς δε μπορώ να κρυφτώ. Εφόσον πίστευα ότι άξιζα, θα το πω. Θεωρώ καλύτερο αυτό που έκανα εγώ από το να υποκρίνεσαι και να προσχεδιάζεις τη συμπεριφορά σου μπροστά στις κάμερες για το πώς θα αντιδράσει ο κόσμος εκ των υστέρων. Αυτό είναι χειρότερο. Υπήρχαν άτομα που έλεγαν εγώ ξέρω ότι ο κόσμος θα το πάρει άσχημα, οπότε δεν αντιδρώ μπροστά στην κάμερα. Ό,τι έγινε έγινε. Έχω συναισθήματα που έρχονται σαν τα κύματα μέσα μου και όταν με πνίγει το συναίσθημα δε μπορώ να μην το βγάλω.  Στο κάτω κάτω εκφράζω την άποψή μου. Κι αυτοί εξέφρασαν την άποψή τους ότι εγώ είμαι ανήθικη. Τους είπε κανείς τίποτα; Εμένα κατέκριναν επειδή είπα ότι είμαι καλύτερη από τους άλλους. Δεν είπα ότι κάποιος είναι κακός μάγειρας ή άχρηστος, είπα ότι εγώ είμαι καλύτερη. Υπάρχει διαφορά, μια μικρή ισορροπία την οποία κανείς δεν την βλέπει. Εμένα με κατηγόρησαν για ανήθικη, που δεν ήταν μαγειρικό το θέμα, ήταν προσωπικό. Εγώ του συγκεκριμένου αντιπάλου μου του έκανα κριτική βάσει μαγειρικής, όχι βάσει προσωπικού επιπέδου».

Επειδή αρρώστησε μια φορά ο γιος μου δε θα μπορέσω να ξαναφύγω ποτέ από το σπίτι; Αν ήταν οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα, δε θα το κατέκριναν, αλλά επειδή είναι στην τηλεόραση τους χτυπάει πολύ άσχημα.

Η Μάγκυ έχει διχάσει μοναδικά το κοινό της, αφού τη λατρεύεις ή τη μισείς, δεν υπάρχει μια ενδιάμεση επιλογή. Οι υπέρμαχοί της, τη στηρίζαμε φανατικά, αφού στο πρόσωπό της βλέπαμε ξεκάθαρα την πρώτη γυναίκα MasterChef της Ελλάδας. Το ίδιο πίστευε κι εκείνη για τον εαυτό της φυσικά, αλλά την έφαγε εκείνο το αυγό το ποσέ: «Πίστευα ότι μπορώ να εκπροσωπήσω το όνειρο πολλών γυναικών οι οποίες ίσως δεν κατάφεραν όταν “θα έπρεπε” να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα και να ακολουθήσουν αυτό που θέλουν. Πίστευα ότι έχει έρθει η ώρα να αναδειχτεί  η πρώτη Ελληνίδα ΜasterChef, γιατί όλο άντρες και όλο τα ίδια και τα ίδια. Δυστυχώς σαν τον πρώτο Έλληνα ΜasterChef δε θα ξαναϋπάρξει όσο κι αν προσπαθούμε να τον αντιγράφουμε και να ελπίζουμε ότι θα γίνουμε ο επόμενος. Δεν γίνεται. Οπότε νομίζω ότι είχε έρθει η ώρα για την πρώτη γυναίκα ΜasterChef και σ’ αυτή την περίπτωση εννοείται πως πιστεύω ότι το εκπροσωπούσα. Είμαι καλή. Έχω ένα καλό αποτέλεσμα στο πιάτο μου. Δεν είμαι τεχνική, όπως οι άλλοι, αλλά το ΜasterChef δεν είναι μόνο τεχνική. Μην ξεχνάμε ότι είναι τηλεοπτικό, πρέπει να έχεις ένα πακέτο. Δηλαδή ο κόσμος να βλέπει μέσω εσού αυτό που μπορεί να κάνει ο ίδιος. Σίγουρα ο κόσμος δε μπορεί να βλέπει ότι μπορεί να κάνει τη σφαιροποίηση, γιατί στο πιάτο σου εσύ όταν θα πάρεις τη συνταγή μου δε θα κάνεις κάτι τέτοιο, αλλά το πιάτο που θα βγάλεις στους φίλους σου στο τραπέζι. Αυτή τη μαγειρική εκπροσωπώ εγώ».

Η Μάγκυ λατρεύει να βλέπει την αντίδραση στο πρόσωπο των ανθρώπων που γεύονται τα πιάτα της γι’ αυτό δεν μπορεί να δει τον εαυτό της πίσω, στην κουζίνα ενός εστιατορίου. Εγώ πάλι, λατρεύω να βλέπω γυναίκες να προκαλούν την κοινή γνώμη. Η παίκτρια ενός τηλεοπτικού ριάλιτι κατάφερε με το να είναι ειλικρινέστατα ο εαυτός της κάτι πραγματικά πολύ δύσκολο: να ξεβολέψει τον μέσο Έλληνα τηλεθεατή από τη γουβιασμένη θέση του στον καναπέ απέναντι από την οθόνη του. Παρόλο που είναι λυπηρό το γεγονός ότι η Μάγκυ, απλά κυνηγώντας το όνειρό της, προκάλεσε τέτοια κρίση ηθικών αξιών και συζήτηση γύρω από το όνομά της, είναι ταυτόχρονα άξιο συζήτησης ότι συνέχισε το κυνήγι ακόμα και αφότου είδε τις αντιδράσεις που δημιούργησε. Καμιά φορά το κίνητρο που έψαχνες για να συνειδητοποιήσεις ότι δεν πρέπει να δίνεις και πολλή σημασία στο τι λένε οι άλλοι, αλλά και να μην βάζεις η ίδια εμπόδια στον εαυτό σου και αυτά που είσαι να πετύχεις, μπορεί να εμφανιστεί στην οθόνη σου με τη χρήση του τηλεκοντρόλ. Η Μάγκυ θα σε κάνει να πεινάς για επιτυχία σε όλους τους τομείς.

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ιωαννίδης