ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η Μαίρη Καλύμνου μετατρέπει το ταξίδι σε εμπειρία ζωής

Φυσικά το ταξίδι είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από το να βλέπεις αξιοθέατα. Είναι μια συνεχόμενη αλλαγή τόσο βαθιά και μόνιμη στις αντιλήψεις σου για τη ζωή που δεν μπορείς να την υπολογίσεις. Μόνο κάποιος που έχει γυρίσει τον κόσμο μπορεί να σου εξηγήσει. Πάρε μία υδρόγειο σφαίρα και γύρνα την πολλές φορές, σταμάτησέ την απότομα και με τον δείκτη σου εντόπισε τυχαία ένα σημείο του κόσμου μας. Η Μαίρη Καλύμνου θα έχει σίγουρα μία ιστορία να σου πει για μία κρυφή γειτονιά, για ένα όμορφο τοπίο, για μία τοπική σπεσιαλιτέ. Η Μαίρη είναι ένα κορίτσι που ζει και αναπνέει για να ονειρεύεται ταξίδια. Μπαίνουμε για λίγο στον κόσμο της αφού πρώτα δέσουμε τη ζώνη μας και επαναφέρουμε την καρέκλα μας στην όρθια θέση. Απογειωνόμαστε με την καλύτερη παρέα.

Η πρώτη φορά στο αεροπλάνο

Μπαίνει σε αεροπλάνο για πρώτη φορά στα 22 της για να περάσει από συνέντευξη και να γίνει αεροσυνοδός. Κάνει το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Αθήνα και παίρνει τη δουλειά. ‘’Στέλνω την αίτηση χωρίς να έχω μπει σε αεροπλάνο. Δεν είχα φόβο, ήταν για εμένα μία τεράστια απελευθέρωση’’.

 

Σπουδάζει Οικονομικά, ασχολείται περιστασιακά με τα media και μπαίνει στον χώρο της αεροπορίας τυχαία. ‘’Δεν είχα όνειρο από μικρή να γίνω αεροσυνοδός ούτε το έψαχνα. Ήθελα όμως πάντα να κάνω κάτι διαφορετικό. Ένιωθα πως τίποτα δε με ικανοποιούσε για πολύ καιρό. Δεν είχα καταλήξει. Τώρα μετά από 10 χρόνια δεν μπορώ να σκεφτώ τη ζωή μου αν δεν το είχα κάνει. Μου είχαν πει πως μία αεροπορική εταιρεία ψάχνει κόσμο κι ένα χρόνο πριν αλλά δεν πήγα. Τη δεύτερη φορά ήμουν στο ραδιόφωνο έλεγα τις ειδήσεις μαζί με την παραγωγό μου τη Σύλια. Χτυπάει το τηλέφωνό μου και ένας γνωστός με ενημερώνει. Και πάλι δεν το σκέφτομαι. Καμια φορά οι άνθρωποι που έρχονται στη ζωή σου μπορεί να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο. Η Σύλια μου έδωσε αυτή την ώθηση που χρειαζόμουν. ‘Μην το σκέφτεσαι καν, θα αλλάξει η ζωή σου. Πήγαινε και δοκίμασε. ‘ Αυτό το ‘πήγαινε’ με ώθησε να αλλάξω τη ζωή μου’’.

Η ζωή την οδηγεί κι εκείνη βρίσκεται στο αεροπλάνο για να βρει αυτό που πάντα έψαχνε. Το πεπρωμένο της ήταν να πετάξει, μεταφορικά και κυριολεκτικά. Μέσα σε δύο ημέρες ξενοίκιασε το σπίτι της στη Θεσσαλονίκη, μοίρασε τα πράγματά της και έφυγε για να ξεκινήσει. O κόσμος είναι ένα βιβλίο και αν δεν ταξιδέψεις θα μείνεις για πάντα στη πρώτη σελίδα.

Τα έκανα όλα αστραπιαία. Λέω πως οι μεγάλες αποφάσεις πρέπει να παίρνονται πολύ γρήγορα. Ίσως αν είχα τον χρόνο να το σκεφτώ να μην το τολμούσα.

Νιώθει πως έρχεται στη ζωή της μία μεγάλη αλλαγή. Το ένστικτό της δεν την προδίδει. Η απόφαση της στιγμής σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα που θα την κάνει να βρει τον προορισμό της. ‘’Το αεροπλάνο είναι για εμένα το φυσικό μου περιβάλλον, είναι η φωλιά μου.’’

Οι Vip πτήσεις

Ξεκινά στο commercial σε μία σουηδική εταιρία και μετά από 1,5 χρόνο μεταπηδά στα Vip Jets. Από το 2007 μέχρι και σήμερα δραστηριοποιείται στις Vip πτήσεις. ‘’Ο χώρος ο δικός μου είναι αρκετά διαφορετικός από τις κανονικές αερογραμμές και γιατί μπορεί να κάνεις πολλά περισσότερα ταξίδια και γιατί η δουλειά είναι πιο απαιτητική σε διαφορετικά επίπεδα. Θα έλεγα πως είναι ένα επάγγελμα που έχει την αίγλη που όλοι φαντάζονται αλλά έχει και πολλές απαιτήσεις. Απαιτεί υπευθυνότητα, ευελιξία, προσαρμογή στις αλλαγές, πολυπραγμοσύνη, διπλωματικές ικανότητες και χειρισμό του λάθους καθώς από τη στιγμή που κλείνει η πόρτα δεν αλλάζει τίποτα. Το job description είναι καθόλα διαφορετικό.

 

Όταν ασχολείσαι με το customer service εκπροσωπείς πρώτα από όλα τον εαυτό σου. Είναι για έμενα ευτυχία. Αναβαθμίζω τη δουλειά μου, χτίζω την προσωπικότητά μου, επικοινωνώ με τους ανθρώπους και μαθαίνω να τους ‘διαβάζω’. Μαντεύω ποια είναι η ανάγκη τους πριν το ζητήσουν. Μία αεροσυνοδός μπορεί να διώξει ή να φέρει πίσω τον επιβάτη. Όταν έχουμε διάσημους είμαστε πολύ προσεκτικοί. Αυτό που πρέπει να κάνεις σε αυτή την περίπτωση είναι να μη δείξεις ότι ξέρεις ότι πετάς με αυτόν. Πρέπει να μείνεις ατάραχη.

Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να αφοσιωθείς και να μελετήσεις την πτήση σου. Έχεις προσωπική ενασχόληση. Αν δεν σου αρέσει η δουλειά θα σε πετάξει έξω αργά ή γρήγορα.

Όσα για εμάς είναι εικόνες μίας καλοδουλεμένης ταινίας για την Μαίρη είναι πια μία καθημερινότητα, μία ακόμα μέρα στη δουλειά. Δεν είναι όμως όλα ονειρικά πλασμένα. Το παραδέχεται και το τονίζει. ‘’Για να ακολουθήσεις αυτό το επάγγελμα είναι υποχρεωτικό να αφήσεις κάτι πίσω σου. Κάτι πρέπει να θυσιάσεις. Απαιτούνται τρομακτικές εναλλαγές και δεν είναι για όλους τους ανθρώπους. Η γιαγιά μου είχε πει μία φράση που θυμάμαι πάντα ‘Δεν είσαι πουλί’. Εμένα μου εξήγησε πάρα πολλά πράγματα για τις στιγμές που πετάω. Καταλαβαίνεις πως ο οργανισμός σου είναι εκτεθειμένος σε μη φυσιολογικές συνθήκες. Το δέρμα μου αφυδατώνεται από την πρώτη ώρα πτήσης. Μαθαίνεις να ακούς το σώμα σου και να καταλαβαίνεις τις ανάγκες του.’’

 

Μπορεί να μην το είχε σκεφτεί όμως το επάγγελμα την διάλεξε. Η εναλλαγή είναι για εκείνη μία πολύ ωραία φάση στη ζωή της. Πάντα της άρεσε να φεύγει γιατί ήξερε πως θα γυρίσει στη βάση της. ‘’Δε βάζω το συναίσθημα πάνω από τη δουλειά μου. Χρειάζεσαι τρομερό χειρισμό για να βρεις την ισορροπία’’.

Προσγείωση ή απογείωση;

‘’Είχα περάσει ένα διάστημα, κάπου στα μισά, χωρίς κανένα λόγο να φοβάμαι την προσγείωση χωρίς να έχει συμβεί κάτι. Είχα πάντα την αίσθηση πως η προσγείωση με φοβίζει περισσότερο από την απογείωση. Όπως ήρθε, έτσι έφυγε. Κράτησε ένα 6μηνο και μετά το ξέχασα. Δεν φοβήθηκα ποτέ ξανά στο αεροπλάνο.

 

Σαν αίσθηση μου αρέσει περισσότερο η απογείωση ίσως έχει να κάνει με την αναχώρηση σαν συναίσθημα. Η μόνη προσγείωση που είναι πάντα καλύτερη για εμένα είναι όταν επιστρέφω σπίτι μου. Ακόμα κι αν απογειώνομαι για να πάω στο πιο ωραίο μέρος του κόσμου η επιστροφή στο σπίτι και την οικογένειά μου είναι ό,τι καλύτερο. Έτσι έχω μάθει να εκτιμώ το σπίτι μου γενικά σαν έννοια, τους ανθρώπους μου, τους φίλους μου. Έχω πάντα λαχτάρα να γυρίσω και να τους συναντήσω.’’

Τα αγαπημένα ταξίδια

Έχει γυρίσει σχεδόν όλο τον κόσμο χωρίς αυτό που μόλις διάβασες να εμπεριέχει στοιχεία υπερβολής. Όταν σου ζήτησα να ακουμπήσεις τυχαία την υδρόγειο ήξερα πως η Μαίρη έχει δει (σχεδόν) τα πάντα. ‘’Μου αρέσουν τα ταξίδια που μου αφήνουν κάτι. Λονδίνο, Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Ντουμπάι, Βηρυτός, Νέα Υόρκη, Σάο Πάολο. Αν έφευγα από την Ελλάδα θα πήγαινα να μείνω στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη ή το Σαν Φρανσίσκο.’’

Ξεχωρίζει:

1. Αφρική-Μποτσουάνα. Έμεινα στο Μαούν από εκεί ξεκινούν τα περισσότερα σαφάρι. Τρομερή εμπειρία. Κυρίως για το συναίσθημα που μου άφησε.

2. Σαν Φρανσίσκο. Αγαπημένη μου πόλη. Είναι φοβερές οι αντιθέσεις που βλέπεις. Πόλη με ιστορία, δραστηριότητες, φαγητό.

3. Τόκιο. Από μόνο του μία κατηγορία η Ιαπωνία. Νομίζεις πως ζεις μέσα σε ένα video game.

 

Με τη δουλειά αυτή έχω πάει και στα πιο απίθανα μέρη που αν ήσουν ταξιδιώτης δεν υπήρχε περίπτωση ποτέ να επισκεφτείς γιατί είναι άγνωστα.

Έχει ακόμα να κάνει και να δει πολλά. Αρνείται να σταματήσει. Τα ταξίδια την κάνουν αφηγητή ιστοριών και το απολαμβάνει κάθε στιγμή. Εικόνες, μυρωδιές και αισθήσεις. Έχει μία ανεκτίμητη περιουσία στις βαλίτσες της. Ένας προορισμός δεν είναι ποτέ ένας μέρος, αλλά ένας νέος τρόπος να βλέπουμε τα πράγματα γράφει ο Henry Miller και αυτή η φράση περιγράφει συνοπτικά τη δική της πορεία.

‘’Μέχρι τα 4 πρώτα χρόνια μετρούσα τα ταξίδια μου. Μετρούσα μίλια, απογειώσεις. Χάθηκε ο λογαριασμός και σταμάτησα’’

Λείπουν όμως μερικά τικ από τη λίστα της. Πού δεν έχει πάει; Δεν έχει επισκεφθεί το Περού (το οποίο και χαρακτηρίζει μέρος των ονείρων της), Νότια Αμερική, την Αυστραλία, το Νεπάλ και την Ινδία.

Το επόμενο βήμα

Το προσωπικό της blog maryhop.com έγινε το εφαλτήριο για το επόμενο βήμα στην ήδη επιτυχημένη καριέρα της. Τον Απρίλιο του 2013 αποφασίζει να καταγράψει τις εμπειρίες της και τότε γεννιέται το maryhop. Η ανταπόκριση είναι άμεση και αρχίζει να λαμβάνει αμέτρητα μηνύματα από κορίτσια που ήθελαν να ασχοληθούν με αυτό το επάγγελμα. ‘’Είδα πως πραγματικά υπάρχει μεγάλη ανάγκη με τα κορίτσια που ήθελαν πληροφορίες από κάποιον που είναι ήδη στη δουλειά’’. Νιώθει το ίδιο συναίσθημα να την πλημμυρίζει. Είναι το ίδιο με τότε που ήταν 23 και ανέβαινε τη σκάλα του αεροπλάνου για να κυνηγήσει μία νέα ζωή στην Αθήνα. Νιώθει πως τα κορίτσια που της στέλνουν θέλουν να αλλάξουν ζωή. Της παίρνει λίγο καιρό όμως το 2016 κάνει το πραγματικό βήμα χωρίς να αφήνει τις δυσκολίες να της χαλάσουν το όνειρο. Βλέπει το κενό στην αγορά για πραγματική καθοδήγηση και τότε τολμά.

 

Το ”The Vip Excellence” πρωτοπορεί στην Ελλάδα καθώς αποτελεί το πρώτο κέντρο καριέρας που εξειδικεύεται στο χώρο του business aviation  ενώ πρόκειται και για το μοναδικό στο είδος του. Απευθύνεται σε μέλλουσες ή υφιστάμενες αεροσυνοδούς οι οποίες επιθυμούν να ξεκινήσουν μία καριέρα στην αεροπορία ή ενδιαφέρονται να τελειοποιήσουν τις ικανότητές τους, ώστε να εισέλθουν στον υπέροχο κόσμο των Vip Jets.

‘’Προσπαθώ να τους πω με κάθε λεπτομέρεια ποια είναι η φύση της δουλειάς για να μην ονειροβατούν. Να ακολουθήσουν αυτό το επάγγελμα έχοντας πλήρη συνείδηση. Να τους δώσω όλα αυτά που θα χρειαστούν και να τους μάθω όλα όσα οι εταιρείες δε θα τους δείξουν. Δε μιλάμε για εκπαίδευση ασφαλείας που γίνεται από τις εταιρείες. Κάνω customer service excellence σεμινάριο και καθοδήγηση για την καριέρα και το βιογραφικό τους. Τους παρέχω κάτι που οι εταιρείες δεν το δείχνουν γιατί το θεωρούν ως κάτι που πρέπει να το ξέρεις. Είναι ένα εφόδιο, μία επένδυση.’’

Το Κέντρο Καριέρας στεγάζεται σε ένα χώρο που έχει ταυτότητα και εμπνέει. Καθαρές γραμμές, φωτεινά χρώματα και διακόσμηση που αποπνέει αεροπορία.

Τα μάτια της βουρκώνουν όταν μιλά για το ‘’παιδί’’ της. Ζει το όνειρό της, δε βλέπει καμία δυσκολία. Εμπνέει και βοηθά τα κορίτσια που την εμπιστεύονται και νιώθει ευτυχισμένη.

Το μυστικό της επιτυχίας είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις, να είσαι αφοσιωμένη, να βλέπεις τις δυσκολίες αλλά να μην αφήνεις να σε κρατήσουν πίσω. Είναι δύσκολη εποχή για όνειρα, το ξέρω.

”Βλέπω τον εαυτό μου στα κορίτσια που έρχονται εδώ. Αυτό το φευγιό είναι σαν να βλέπω εμένα σε καθρέφτη. Τους δίνω κατευθύνσεις, δεν παίρνω αποφάσεις για εκείνες.’’

 

‘’Να κάνεις μικρά βήματα κάθε φορά για να εκτιμάς που βρίσκεσαι και να μην καβαλάς το καλάμι. Χρειάζεται μεγάλη αυτοδιαχείριση και είναι το πρώτο πράγμα που λέω σε όσα τα κορίτσια που έρχονται. Να αντιληφθείς πως αυτό που ζεις μέσα στο αεροπλάνο δεν είναι δικός σου κόσμος αλλά δικός τους. Εσύ δουλεύεις για αυτούς, αυτή είναι η δική τους πραγματικότητα. ‘’

Το ”The Vip Excellence” περιλαμβάνει τους εξής τομείς: Seminars, Workshops, Consulting και Recruitment. Η Μαίρη μιλά με ειλικρίνεια για τις καλές και τις δύσκολες πλευρές της δουλειάς, δίνει πρακτικές συμβουλές αλλά και εμπλουτίζει τα σεμινάρια με τα πολύτιμα προσωπικά της βιώματα. Χτίζει καριέρες, συμβουλεύει και καθοδηγεί μέσα από σεμινάρια και workshops αλλά και one-to-one συνεδρίες σύνταξης βιογραφικού αλλά και προετοιμασίας για συνέντευξη.

”Θέλω να αλλάξω τη ζωή μου” είπε και τα κατάφερε. Η Μαίρη Καλύμνου είναι πηγή έμπνευσης, δύναμης και πείσματος .

So now, lean back, relax and enjoy the flight

 

Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson