ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λένα Παπαληγούρα ή το κορίτσι που με έκανε να δακρύσω

Το κορίτσι αυτό παίζει να είναι μία από τις καλύτερες ηθοποιούς της γενιάς της. Το λέω σχεδόν με βεβαιότητα. Όχι μόνο επειδή την είδα στο Κατερίνα του Αύγουστου Κορτώ (σκηνοθετημένη υπέροχα από τον Γιώργο Νανούρη) και την χειροκροτούσα στο τέλος για ώρα με όλη μου τη δύναμη (και όχι από ευγένεια).

Όχι μόνο επειδή πήγα και της έδωσα τα πιο ειλικρινή μου συγχαρητήρια, χωρίς ακόμη να έχουν στεγνώσει τα δάκρυά μου, μετά το τέλος της παράστασης. Αλλά γιατί νομίζω ότι αγαπάει πολύ αυτό που κάνει και γι’ αυτό και είναι εξαιρετική σε αυτό. Και το καλύτερο είναι πως φαίνεται να μην το έχει πάρει καθόλου πάνω της. Αντιθέτως, η Λένα Παπαληγούρα είναι ευγενική και καθόλου σνομπ.

Έτσι μικροκαμωμένη που είναι, απορείς πώς χωράει τόσο ταλέντο μέσα της. Αλλά βλέπεις, είναι λες και ψηλώνει 10 πόντους στην σκηνή. Αποπνέει έναν αέρα ποιότητας, είναι ιδιαίτερη αλλά μαζί και οικεία, μοιάζει με ένα όμορφο ξωτικό, ενώ θα μπορούσε να είναι η αδελφή σου ή η καλύτερή σου φίλη. Η Λένα όμως δεν είναι μόνο η Κατερίνα. Έχει περάσει στα ΜΜΕ στο Πάντειο, έχει παίξει στον Κόκκινο Κύκλο και την 10η εντολή, αλλά και σε σημαντικές θεατρικές παραστάσεις.

Α, έχει πάρει και το βραβείο Μελίνα Μερκούρη το 2013 για το έργο Αόρατη Όλγα που ανέβηκε στο Εθνικό Θέατρο. Της είπα να κάνουμε μία συνέντευξη και δέχτηκε με χαρά. Διάβασέ τη, γιατί θέλω να την γνωρίσεις κι εσύ.

Τι σημαίνει για σένα θηλυκό;

Δυνάμεις δημιουργίας.

Τι είναι αυτό που κάνει όμορφη μια γυναίκα;

Η εσωτερική ηρεμία, η ψυχική ισορροπία, ο έρωτας και ο ύπνος!

Πώς περνάς τις μέρες και τις νύχτες σου στην Αθήνα;

Σε αυτή τη φάση με πολλή δουλειά. Νιώθω πολύ τυχερή γιατί δουλεύω σε πολύ ωραία πράγματα με υπέροχους ανθρώπους αλλά καμιά φορά μου λείπουν και οι χαλαρές βόλτες. Όταν δεν δουλεύω πολύ, μ’ αρέσει να κοιμάμαι ως αργά το πρωί. Και να βλέπω φίλους μου το βράδυ. Μ’ αρέσει να πηγαίνω θέατρο, σινεμά ή να πίνω χαλαρό ποτό σε ήρεμα μπαράκια με αγαπημένους φίλους.

Τι είναι αυτό που σε κάνει ευτυχισμένη;

Απλά πράγματα. Οι φίλοι μου, οι άνθρωποι που αγαπώ, μια ωραία εκδρομή, ένα αναπάντεχο χαμόγελο στο δρόμο. Και κυρίως να ‘μαι καλά. Κι εγώ κι οι άνθρωποι που αγαπώ.

Ποια είναι η σχέση σου με το φαγητό;

Μ’ αρέσει πολύ το φαγητό. Δυστυχώς είμαι αρκετά λαίμαργη! Αλλά ευτυχώς σπάνια τρώω μόνη. Απολαμβάνω το φαγητό με καλή παρέα. Μπορώ όμως να φάω εύκολα πολύ. Τόσο που καμιά φορά μετά έχω ενοχές.

Πού μένεις;

Στη Νεάπολη Εξαρχείων. Μια πολύχρωμη γειτονιά που την αγαπώ πολύ.

Τι ονειρεύεσαι για το μέλλον;

Να ‘μαι καλά. Κι όλα τα άλλα έρχονται. Να απολαμβάνω τη δουλειά μου όπως τώρα, να κάνω οικογένεια. Και σίγουρα κάτι καλύτερο για τη χώρα μας.

Τι είναι για σένα έρωτας;

Ευλογία και βάσανο. Αυτό που σε βγάζει απ τον εαυτό σου, που νικάει το χρόνο και τη ματαιότητα. που δίνει νόημα στην ύπαρξη.

Τι είναι για σένα τρομοκρατία;

Οτιδήποτε δημιουργεί φόβο και απειλή. Αυτό που κάνει τους ανθρώπους ανελεύθερους.

Ξυπνάς μια μέρα και κάτι έχει αλλάξει σε αυτόν τον κόσμο. Τι θα ήθελες να είναι αυτό;

Θα θελα να ξυπνήσω σε έναν κόσμο που οι άνθρωποι είναι ίσοι, ελεύθεροι κι αγαπημένοι.

Τι είναι για σένα η υποκριτική;

Επικοινωνία. Με ανθρώπους. Και κείμενα.

Η παράσταση Κατερίνα έχει μεγάλη επιτυχία. Τι είναι αυτό που την κάνει ξεχωριστή;

Νομίζω η ψυχική σύνδεση των συμμετεχόντων με το υλικό. Η ίδια η ιστορία. Η προσωπική γραφή του Κορτώ και η γενναιοδωρία του, τα οποία μας κάνουν κι εμάς να είμαστε όσο πιο αληθινοί και προσωπικοί. Η απλότητα με την οποία είναι στημένη η παράσταση από τον Γιώργο Νανούρη και η προσπάθεια όλων μας να αγγίξουμε κάτι ουσιαστικό.

Πες μου λίγα λόγια για τον Αύγουστο Κορτώ, για τον Γιώργο Νανούρη και για τον Λόλεκ.

Νιώθω τυχερή που συνεργάζομαι με τους τρεις αυτούς υπέροχους ανθρώπους. Είναι και οι τρεις εκλεκτοί καλλιτέχνες, σπάνιας ευφυΐας και ευαισθησίας.

Με ποιον ηθοποιό από το εξωτερικό θα ήθελες να συνεργαστείς;

Ουουου, με πολλούς. Νομίζω περισσότερο από όλους με τη Μέριλ Στριπ.

Πριν αρχίσεις να απαντάς στις ερωτήσεις μου, τι έκανες;

Έπαιζα στην παράσταση ”Αδελφοί Καραμαζόφ”, που παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Θέατρο Τέχνης.

Τι κάνεις ένα τυπικό Σαββατόβραδο;

Συνήθως πηγαίνω στη παράσταση. Ύστερα πηγαίνω να βρω τους φίλους μου για φαγητό ή πότο κάπου κοντά στο θέατρο.

Υπάρχει ρομαντισμός στις μέρες μας;

Φυσικά και υπάρχει. Ο ρομαντισμός είναι προσωπική υπόθεση. Όλα είναι θέμα οπτικής.

Αν δεν ήσουν ηθοποιός τι επάγγελμα θα ήθελες να κάνεις;

Δύσκολη απάντηση. Το επάγγελμα μου μού δίνει πολλές χαρές. Δύσκολα μπορώ να με φανταστώ στη παρούσα φάση να κάνω κάτι άλλο. Αν χρειαζόταν όμως θα μπορούσα ίσως να ‘μαι δασκάλα ή δικηγόρος. Σε μια άλλη ζωή θα ήθελα να γινόμουν γιατρός. Ίσως ψυχίατρος.

Ποιο είναι το μεγαλύτερό σου όνειρο;

Το σύνολο των ονείρων μου. Πολλά μικρά καθημερινά όνειρα που συνθέτουν ένα μεγάλο.

Ετοιμάζεις κάτι καινούριο επαγγελματικά;

Κάνω πρόβες για τις ”Τρεις Αδελφές του Τσέχωφ” στο Θέατρο Πορεία.

Μια ευχή για την Ελλάδα

Όχι πια φτώχεια και θλίψη. Αλληλεγγύη, σεβασμός και αγάπη ανάμεσα στους ανθρώπους, πίστη στον πολιτισμό και επιστροφή σε κάποιες βασικές αξίες που έχουν ξεχαστεί.

 

*Αυτή την περίοδο η Λένα Παπαληγούρα εμφανίζεται στο Κατερίνα του Αύγουστου Κορτώ σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη (Θησείον, Ένα Θέατρο για τις Τέχνες) και στο Αδελφοί Καραμαζόφ (Θέατρο Τέχνης)