ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Μάρα Σαμαρτζή έχει περισσότερη δύναμη απ’ όση νομίζει

Kάπου το 2011, η Μάρα ήταν ένα τζίντζερ κεφάλι που ανάρρωνε στο κρεβάτι του μετά από μια εγχείρηση. Αναζητώντας στο youtube βιντεάκια που θα ελαφρύνουν λίγο την σπαρίλα της αδράνειας στην οποία βρισκόταν αναγκαστικά, ανακάλυψε την ξένη κοινότητα ομορφιάς και κόλλησε. "Θέλω κι εγώ! Γιατί να μην το κάνω κι εγώ αυτό;". Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το κανάλι "My Burlesque" με πρώτο βίντεο το "What' s in my bag?", για να αποφασίσει να μιλήσει ελληνικά λίγο αργότερα στο "My Greek Burlesque".

Σήμερα πήγαμε για καφέ στο Κολωνάκι, την αναγνώρισε η σερβιτόρα και τη ρώτησε πώς πάει το κανάλι, της έκαναν “κόρτε” οι ταξιτζήδες στο δρόμο και φαντάζομαι αυτά είναι μόνο λίγα από τα περιστατικά που μπορεί να τύχουν σε μια 27χρονη με 62,521 ακόλουθους στο Youtube. Όσο κι αν γελάσαμε με τη φράση αυτή, η Μάρα είναι όντως η “βασίλισσα της ελληνικής beauty youtube κοινότητας”, αφού έχει περισσότερους subscribers και views από κάθε άλλη κοπέλα που στήνει την κάμερά της και μιλάει στον κόσμο μέσα από μια οθόνη.

 

Ξεκίνησε να βάφεται στα είκοσί της, και ακόμα και τώρα κυκλοφορεί πολύ συχνά άβαφη. Έχει τελειώσει σκηνοθεσία και γυρίζει ταινίες μικρού μήκους για εκείνη και τους φίλους της. Αγαπάει πολύ το γράψιμο και στέλνει ανελλιπώς κάθε Νοέμβριο, μία νουβέλα στον διαγωνισμό NaNoWriMo, παρόλο που δεν πιστεύει ότι θα κερδίσει. Έχει γράψει ήδη το βιβλίο που θέλει να εκδώσει, αλλά δεν το έχει στείλει πουθενά γιατί πάντα νιώθει ότι έχει κάτι ακόμα να διορθώσει. Η “ένοχη απόλαυσή” της, είναι ότι βλέπει μεξικάνικα στο youtube. Αυτή την περίοδο περνάει τη φάση “Μιλάγκρος, η Ατίθαση”, ενώ πάντα όταν ήταν μικρή ερωτευόταν τους πρωταγωνιστές κάθε σαπουνόπερας που έβλεπε. Και ναι, στεναχωριέται πραγματικά όταν δεν προλαβαίνει να απαντήσει σε όλα τα μηνύματα που λαμβάνει στο facebook.

Κεφάλαιο Subscribers

“Την τελευταία φορά που κοίταξα, είχα 62.166 subscribers. Κάθε φορά αναρωτιέμαι το ίδιο “Ποιοι είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι;”. Όλη αυτή η αγάπη που λαμβάνω μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση και πάντα σκέφτομαι “γιατί με αγαπάτε τόσο; δεν το αξίζω!” Νιώθεις ότι σε έχουν μπερδέψει με κάποιον άλλο”, μου λέει ενώ στραβοκοιτάζει το λαμπάκι που αναβοσβήνει από την ηχογράφηση του κινητού μου. “Με αγχώνει αυτό να ξέρεις, νιώθω πως με κοιτάζει!”.

Συζητάμε για τη σχέση που έχει αναπτύξει με τα “μπουρλεσκάκια” της, όπως αποκαλεί τον κόσμο που την ακολουθεί και τη στηρίζει. Μου εξομολογείται πως κάθε φορά που ανεβάζει κάποιο βίντεο και έχει πολύ γρήγορα, καλά σχόλια, βάζει τα κλάματα. “Δεν είμαι σίγουρη γιατί με στηρίζουν τόσο οι subscribers μου. Πιστεύω πως επειδή τα παιδιά σήμερα είναι τόσο κολλημένα με το ίντερνετ, έχουν αποκοπεί από τους φίλους τους, οπότε εγώ είμαι κάτι σαν ιντερνετική φίλη γι’ αυτούς”.

 

Μου μιλάει για ένα συγκεκριμένο περιστατικό που συνέβη σε μια συνάντηση που έκανε για να γνωρίσει από κοντά τον κόσμο που την ακολουθεί: “Ένα 16χρονο αγοράκι ήρθε και μου είπε ότι περνάει πάρα πολύ άσχημα στο σπίτι με τους γονείς του και ότι εγώ τον βοηθάω να σκέφτεται άλλα πράγματα και να ξεφεύγει. Εγώ άρχισα να κλαίω και να τρέχει η μάσκαρα μεσ’ στον κόσμο. Δε μπορώ να πιστέψω ότι έχω τόση δύναμη, είναι τρελό να επηρεάζονται τόσο πολύ”.

Κάθε φορά που κάποια κοπέλα της λέει ότι θέλει να της μοιάσει, η Μάρα αρνείται να πιστέψει ότι τη βλέπουν σαν πρότυπο. Τους συμβουλεύει να γίνουν το καλύτερο του δικού τους εαυτού “Αν το σκεφτείς, είμαι μια κοπέλα που κάθεται σπίτι της, γυρνάει βίντεο, το μοντάρει και το ανεβάζει. Όχι, δεν είναι τόσο τέλειο, βγες έξω, κάνε πράγματα, κάνε ταξίδια, μη μένεις στο δωμάτιό σου να γυρνάς βίντεο!”.

 

“Τα μικρά κορίτσια βιάζονται πολύ να μεγαλώσουν και πιστεύουν πως όταν μεγαλώσουν θα γίνουν κάπως που δεν θα είναι ποτέ. Δηλαδή αυτά τα “θα τα κάνω όλα θα βάλω και πολλή μάσκαρα, πολύ κραγιόν και κοντές φούστες και όλα μαζί”, ούτε όταν θα είσαι μεγάλη θα τα κάνεις. Υπάρχουν και τα τελείως λάθος πρότυπα από την τηλεόραση που δυστυχώς τις επηρεάζουν πολύ.”

Ποια είσαι στ’ αλήθεια Μάρα Σαμαρτζή;

Όταν μου λέει πως στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου αυτό που δείχνει, κουνάω το κεφάλι συγκαταβατικά, γιατί για κάποιο λόγο νομίζω πως φαίνεται ότι σε μεγάλο ποσοστό, η Μάρα είναι μια περσόνα στα βιντεάκια της και όχι ο πραγματικός της εαυτός. “Δεν ανοίγομαι εύκολα. Θα μοιραστώ φιλτραρισμένα αυτά που θέλω, αλλά πραγματικά ποια είμαι το ξέρουν πολύ λίγοι”.

 

Αυτός ο έξυπνος χειρισμός από μεριάς της, είναι και ο λόγος που ποτέ κανένα κακεντρεχές σχόλιο δεν την έχει πειράξει πραγματικά. Ο κόσμος δε γνωρίζει τα τρωτά της σημεία. “Την πρώτη φορά που έλαβα αρνητικό σχόλιο ήταν ένα αγόρι που είπε κάτι πολύ κάφρικο και μου έκανε εντύπωση και είπα “ουάου, έχω hater”. Τώρα έχω αρκετούς και Πολλοί μου λένε για τα κιλά μου και νομίζουν ότι μ’ ενοχλεί, αλλά τα θέματα με τα οποία έχω όντως πρόβλημα, δεν τα ξέρει κανείς.”

Διάλειμμα για να τσακωθούμε για το αν είναι ωραία ταινία το Melancholia και αν το Όσκαρ αξίζει όντως φέτος στον Leonardo DiCaprio

Aγαπάει πολύ τα ζώα εξ’ ου και συχνά πυκνά από τα πλάνα της περνούν τα γατιά της Wasabi και Αλάσκα και ο σκύλος της ο Ερμής. Ταΐζει, στειρώνει και φροντίζει όμως και τα αδέσποτα της γειτονιάς της. “Θέλω να βοηθάω όσο μπορώ. Έχουμε μια ηλίθια γριά στην απέναντι πολυκατοικία και κάθε φορά που με πετυχαίνει να ταΐζω τα αδέσποτα, βγαίνει και με βρέχει με το λάστιχο και τρελαίνομαι! Είχα πάει στο συνήγορο του πολίτη και μου έδωσαν κάτι χαρτιά που έλεγαν πως είναι αναγκαίο να βοηθάς τα αδέσποτα, υπογράμμισα τα σημαντικότερα και της τα κόλλησα στην πόρτα, αλλά δεν έχει σταματήσει να μ’ ενοχλεί”.

– Οι δικοί σου τι λένε για όλ’ αυτά;

“Ο μπαμπάς μου σιχαίνεται τα vlogs, δεν του αρέσει να βγαίνω απεριποίητη και να μιλάω χωρίς να έχω περιποιηθεί τον εαυτό μου στην κάμερα. Μου λέει “γιατί το κάνεις Μάρα; Σταμάτα το”. Στον κόσμο όμως αρέσει πολύ γιατί είσαι πιο άμεση, πιο απλή, είσαι ένας άνθρωπος σαν τους υπόλοιπους. Η μαμά μου είναι πάρα πολύ περήφανη, έχει κάνει προφίλ στο facebook,κάνει share ό,τι ανεβάζω και γράφει “Η κόρη μου”, για να της πουν από κάτω “Α, η κόρη σου;”. Είναι πολύ χαρούμενη για όλο αυτό”.

 

Και κάπως έτσι η συζήτηση φτάνει στ’ αγόρια.

“Εκτός από τους ταξιτζήδες με τους οποίους έχω μια σχέση αγάπης όπως φάνηκε, δεν είμαι το άτομο που θα μου την πέσουν. Κυκλοφορώ πολύ συχνά άβαφη και μοιάζω πολύ μικρή. Μου φαίνεται πολύ παράξενο να μου την πέσει κάποιος. Τ’ αγόρια δε μου μιλάνε, δε με θέλουν. Αν θέλω να δημιουργήσω σχέση με κάποιον, πρέπει εγώ να το επιδιώξω.”

Λίγο πριν κλείσουμε τη ρωτάω για το τι είναι αυτό που πραγματικά έχει κερδίσει από τα πέντε χρόνια που είναι ενεργή στο youtube. Σίγουρα δεν το κάνει για να τις στέλνουν σαπούνια και καλλυντικά. Μου λέει πως χάρη σ’ αυτό γνώρισε την κολλητή της, αλλά απέκτησε και τόσο κόσμο που την αγαπά. “Τους λέω μπουρλεσκάκια που ξέρω ότι είναι χάλια σαν λέξη, αλλά μου θυμίζει τα μπουρεκάκια, γι’ αυτό μ’ αρέσει.”

Το καλό με το ότι πήρα συνέντευξη από τη Μάρα, ήταν ότι ήξερα ήδη πολλά πράγματα γι’ αυτήν παρακολουθώντας την στο youtube, οπότε προσπεράσαμε τα βασικά και ο πάγος έσπασε αφού η υπόθεση ήταν κατά το ήμισυ τελειωμένη: εγώ την ήξερα. Με ρωτούσε πώς μου φαίνονται οι γάτες της, συζητήσαμε για προϊόντα, αγόρια, δουλειές, σχεδόν όπως θα έκανα κι αν πήγαινα για καφέ με μια φίλη μου. Στην περίπτωση της Μάρας βέβαια, είχα ένα παραπάνω χρέος: να την κρατάω για να περπατήσει με τις γόβες που φόρεσε για χάρη της φωτογράφισης όπου το πεζοδρόμιο ήταν σπασμένο. Το 2016 λοιπόν, η Μάρα είναι πιο ενθουσιασμένη από ποτέ μ’ αυτό που κάνει και το τζίντζερ κεφάλι της είναι γεμάτο ιδέες και ευγνωμοσύνη για τα μπρουλεσκάκια της που αυξάνονται σαν τρελά. Τι έμαθα εγώ από τη Μάρα Σαμαρτζή; “Αν σας άρεσε αυτή η συνέντευξη, κάντε Share, βρείτε μας σε Facebook, Twitter και Instagram και κάντε Subscribe στο κανάλι μας“, που θα ‘λεγε κι εκείνη.

Φωτογραφίες: Gertrude Gary Milk