ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η Μαίρη Ρετσίνα είναι η πιο αισιόδοξη φωνή της πόλης

Βρεθήκαμε στο Γκάζι, ένα κάπως μουντό μεσημέρι. Απ' αυτά που κάτι δεν πάει και πολύ καλά στον αέρα της πόλης, αλλά δεν ξέρεις ακριβώς τι.

Η Μαίρη κρυβόταν πίσω από κάτι αφέλειες και επειδή και οι δύο χρειαζόμασταν λίγη έξτρα χρυσόσκονη και ζαχαρη στη διάθεσή μας, αποφασίσαμε να πάμε στο Christmas Factory, στην Τεχνόπολη.

Στην είσοδο συναντήσαμε τον Γιώργο Λεμπέση. Ξάδερφο του γνωστού τραγουδιστή των 90’s, Γιώργου Λεμπέση και πρώην αφεντικό της Μαίρης. Κρατήθηκα λίγα δευτερόλεπτα για να μην αρχίσω να τραγουδάω το “μα έχω πάθει εξάρτηση κι όλο εσένανε ζητάω” και κάναμε τη βόλτα μας ανάμεσα σε καλικάντζαρους, χιόνια, carousel και χριστουγεννιάτικα τρενάκια. “Θα σε λέω Μαριόν. Μ’ αρέσει καλύτερα ο τόνος πιο χαμηλά. Σαν την Cotillard.” μου είπε η Μαίρη και φόρεσε το καπέλο του οδηγού του τρένου.

 

Η Μαίρη Ρετσίνα ήταν η φωνή του Mad. Τώρα είναι η φωνή του Hit FM 88.9. Γενικότερα όλη της η ζωή, είναι η φωνή της. Και όχι δεν τραγουδάει. Ονειρευόταν όμως από μικρή να κάνει ραδιόφωνο. Και τα κατάφερε. Και τώρα οι μεγάκυκλοι είναι ό,τι σημαντικότερο έχει.

Στους 88.9 προτρέπει τον κόσμο να ξεχάσει τα προβλήματά του, να δυναμώσει τη μουσική και να τραγουδήσει. “Φοβάμαι μη με περάσουν για τρελή, αλλά πραγματικά πιστεύω πως το κλειδί για μια καλύτερη ζωή, βρίσκεται στην προσπάθεια”, μου λέει ενώ λίγο μετά θα μου πει πως ούτε για εκείνη είναι όλα ρόδινα. “Δεν είμαι βολεμένη, ξεμένω στον μήνα, δεν κάνω ζωάρα. Δουλεύω για να πληρώνω, αλλά δε γκρινιάζω.”

Τα πάντα είναι θέμα προοπτικής. Μπορεί να σου συμβεί κάτι και να το κάνεις τεράστιο στο κεφάλι σου, ενώ δεν είναι. Γιατί τόση κλαούνα πια σ’ αυτή την πόλη;

 

Μιλώντας για την Αθήνα, εμείς ήμασταν σε ένα από τα σημεία της που έχει ήδη στολιστεί. Η Μαίρη έδειχνε να περνάει καλά ποζάροντας για την Ιφιγένεια, τη φωτογράφο μας, ανάμεσα σε λαμπιόνια και χρώματα. Τα Χριστούγεννα είναι η αγαπημένη της περίοδος, υποθέτω και πέφτω μέσα. Σχεδόν. “Είμαι αναγκασμένη να μου αρέσουν τα Χριστούγεννα. Γεννήθηκα 30 Δεκέμβρη και με ενοχλούσε που έπαιρνα ένα δώρο, αλλά πάντα ήταν Big time στο σπίτι. Φέτος όμως έχω κανονίσει με μια φίλη μου να βάλουμε onesies και να δούμε Harry Potter κι άλλα τέτοια μαγικά.”

Αν δεν έχεις κάποιον να σου τρίψει το πόδι στο κρεβάτι, καλύτερα να κάτσεις με δέκα φίλες αγκαλιά με τα onesies.

Φυσικά η συζήτηση πήγε κατευθείαν στα ερωτικά μετά από αυτή τη δήλωση. Μου είπε ότι είναι φρεσκοχωρισμένη και αμέσως φάνηκε ότι έχει λίγο θυμό για τις ανθρώπινες σχέσεις. “Στους άντρες με ενοχλεί το κέρατο. Δεν καταλαβαίνω πως ένας άνθρωπος μπορεί να μην είναι πιστός. Δεν καταλαβαίνω τη συνεχή ανάγκη τους να επιβεβαιώνονται από την οποιαδήποτε γκόμενα. Είναι λίγο ανώριμοι στο συγκεκριμένο θέμα ή απλά νομίζουν ότι δεν πειράζει. Μάλλον η ανωριμότητα τους με ενοχλεί τελικά. Την παιδικότητά τους όμως τη λατρεύω.” Έγινε για λίγο έξαλλη και προς το τέλος του μονολόγου της, ηρέμησε. “Το προσπαθώ” μου είπε και παραδέχτηκε πως θα της έκανε καλό ένα μικρό πατ πατ στην πλάτη.

Απλά θέλω αυτά που λέμε να τα κάνουμε και να τα εννοούμε. Γιατί δεν εννοούμε αυτά που λέμε; Πληγώνομαι… Κάποια στιγμή πρέπει να νιώθουμε τη βαρύτητα των λέξεων.

 

Το κορίτσι που σκορπάει αισιοδοξία κάθε μέρα 10 με 2 στον Hit fm, έχει και τις μαύρες της μέρες. Πέρα από τα προσωπικά της, μου λέει ότι και επαγγελματικά δεν ήταν πάντα τυχερή όπως τώρα. “Έχω μείνει κι εγώ έξι μήνες χωρίς δουλειά, ήταν πολύ άσχημη φάση. Ξυπνούσα κι έκλαιγα. Δεν το κατάλαβε όμως κανείς, κυρίως επειδή δεν ήθελα. Λένε ότι πρέπει να είσαι πολύ δημιουργικός όταν μένεις χωρίς δουλειά, για να μη σε πιάσει κατάθλιψη, αλλά εμένα με είχε πάρει πολύ από κάτω. Έχω μάθει να κάνω από το πρωί μέχρι το βράδυ πράγματα και μου κακοφάνηκε να μένω σπίτι. Έχανα τις μέρες και δεν είχα πλέον καθημερινές και Σαββατοκύριακα. Ήταν μια ρουτίνα που δεν άντεχα.”

Κάθε φορά που κάποιος χάνει τη δουλειά του, νιώθω ότι δε μπορώ να ονειρεύομαι. Έρχομαι σε μεγάλο δίλημμα και αναρωτιέμαι αν θα πρεπε να έχουμε φύγει ή αξίζει να μείνουμε εδώ και να το παλέψουμε.

Επειδή εγώ την πρωτοέμαθα επί εποχής Mad (αλλά και επειδή τη ζηλεύω από τότε που κάνει ραδιόφωνο), ρωτάω πώς ήταν η πρώτη επαφή με το κανάλι. “Έρωτας με την πρώτη ματιά”, μου είπε όταν θυμήθηκε την πρώτη φορά που μίλησε στο μικρόφωνο. “Με το που μπήκα στο στούντιο και άναψε το φως, ηξερα και πως αυτό ήθελα να κάνω και ότι είχα πάρει την εκπομπή.”

 

Μετά το Mad και μια εκπομπή στον ΣΚΑΪ ήταν η περίοδος που έμεινε χωρίς δουλειά. “Το mad ήταν μεγάλο σχολείο. Εκεί τα έμαθα όλα και ήμουν λίγο βολεμένη. Είχα ξεχάσει ποια είμαι και τι ήθελα να κάνω στη ζωή μου, οπότε η συγκυρία της ανεργίας με βοήθησε να ξαναδώ τι θέλω.”

Τη σήμερον ημέρα όμως, για να κάνει όλα αυτά που ονειρεύεται, πρέπει να έχει καλή σχέση με τα social media, τα οποία απ’ ότι λέει δε συμπαθεί και ιδιαίτερα, λόγω της κακίας που βγάζουν οι άνθρωποι εκεί. “Δε μου αρέσει που όλοι βρίζουν, κριτικάρουν και είναι κακοί. Γιατί πρέπει να πούμε τη γνώμη μας για τα πάντα; Πρέπει να παίζει δυστυχία για να συμβαίνει αυτό. Πρέπει δηλαδή να δικαιολογηθώ για ό,τι κι αν ποστάρω;”

Δε μου αρέσει να μοιράζομαι στα social media τη γνώμη μου ή να γράφω κατεβατά για συναδέλφους όπως κάνουν ορισμένοι. Χρειάζεται και λίγο τακτ σε κάποιες περιπτώσεις.

Στα 30 της νιώθει μόλις 5 χρονών, γεγονός που εγώ βρίσκω ιδιαίτερα γοητευτικό στις γυναίκες. “Ακούω τις φίλες μου να λένε για παιδιά και θέλω να φύγω, όχι επειδή δεν τα αγαπάω, αλλά επειδή θέλω ακόμα να κάνω πολλά πράγματα.” Λίγη ώρα πριν βέβαια θέλοντας να δικαιολογήσει γιατί έχει βαρεθεί τα πρώτα ραντεβού σε μπαρ μου έλεγε ότι έχει μεγαλωσει πια. “Όχι άλλα μπαρ. Ας είναι μπριζόλα. Ας πάμε να μάθουμε surf, να κάνουμε κατι διαφορετικό.”

 

Ονειρεύομαι σε 5 χρόνια να γίνω πάρα πολύ πλούσια, να πάρω ένα backpack, ένα γκόμενο και να γυρίσω τον κόσμο, να γεμίσει το μάτι μου εικόνες. Είμαι αχόρταγη.

Η Μαίρη Ρετσίνα λατρεύει να βλέπει ταινίες μόνη της και δεν της αρέσει καθόλου να κάνει γυναικεία πράγματα, αλλά διαβάζει ladylike θέματα στην εκπομπή της. Είναι πολύ περήφανη που παρουσιάζει κάθε χρόνο το Red Bull Art of Motion στη Σαντορίνη και παίζει να είναι ο μόνος άνθρωπος που συμπαθεί τον Τζόφρι από το “Game of Thrones”. Στον ελεύθερο χρόνο που δεν έχει, γράφει τα ψυχολογοκοινωνικά της στο blog της, “Mary and me”, βρίσκεται σε επαγγελματικές συζητήσεις με το mega (αμέ αμέ), ψευδίζει γιατί το βρίσκει αγχολυτικό, τρώει μπέργκερ, πίνει πολλή μπύρα (από μικρή) και κοιμάται βαμένη, ώστε το πρωί να βλέπει τη μάσκαρα στο μαξιλάρι και να λέει γεμάτη ευχαρίστηση στον εαυτό της “ήσουν άτακτη”. Σε όλες αυτές τις δραστηριότητες φοράει ρούχα Attrattivo, όπως και στις παραπάνω φωτογραφίες, γιατί είναι και το πρόσωπο της αγαπημένης ελληνικής μάρκας ρούχων.

“Το αγαπημενο μου hit που παιζουμε στον Ηit 88.9 είναι το riptide του vance joy. Γίνεται χαμός στο στούντιο, τραγουδάω και περνάει ο ήχος την ηχομόνωση. Καμια μέρα θα ανοίξω το μικρόφωνο κατά λάθος και θα κλάψουμε. Κυριολεκτικά αφού αν με ακούσουν πόσο παράφωνα τραγουδάω θα απολυθώ.”

Στις τέσσερις και κάτι ώρες που περάσαμε μαζί, η Μαίρη έκανε μια στάση σε όλες τις φάσεις της ανθρώπινης διάθεσης. Θύμωσε, χαλάρωσε, γέλασε, στεναχωρήθηκε. Πάντα κρυμμένη πίσω απ’ τις χαρακτηριστικές της αφέλειες και ενώ χουχούλιαζε στο μπορντό oversized πουλόβερ της. “Το βράδυ θα είμαι Εξάρχεια, πέρνα αμα θες”, μου είπε και με έκανε μια αποχαιρετιστήρια αγκαλιά.

 

Φωτογραφίες: Gertrude Gary Milk

 

Περισσότερες συνεντεύξεις στο LadyLike:

Η Αλεξάνδρα Κλάδη τραγουδά “Μαζί για Πάντα” ενώ έχει χωρίσει

Η Αντιγόνη Πάντα Χαρβά είναι είδωλο