ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Εσύ θα ήθελες να κάνεις τη δουλειά της Rachel Owiti;

H Rachel Owiti ζει με ένα mantra: Stay chic, stay glam. Είναι η δημιουργός του fashion blog ChicGlam Style και μέσα σε μόλις 2 χρόνια από τότε που ξεκίνησε, έχει καταφέρει να βρίσκεται ανάμεσα στις master του είδους στην Ελλάδα, ξεχωρίζοντας για το προσωπικό της στιλ. Μίνιμαλ και κομψή, η Rachel έχει ήδη μία αξιοζήλευτη καριέρα σε μία χώρα που η βιομηχανία είναι περιορισμένη. Εμείς την συναντήσαμε και μιλήσαμε μαζί της για το blogging, την Ελλάδα και το προσωπικό της στιλ.

Πώς ξεκίνησες το blogging;

Όλα ξεκίνησαν εντελώς τυχαία. Είχα μόλις τελειώσει με τη σχολή και δεν είχα ιδέα ακόμα τι θα κάνω, οπότε είπα να ξεκινήσω κάτι που μου αρέσει σε σχέση με τη μόδα και έτσι άρχισα το blogging.

Πότε έκανες το πρώτο σου post και κάθε πότε ανεβάζεις υλικό;

Αρχές του 2014. Αρχικά, η συχνότητα ήταν ένα post το μήνα ή το δίμηνο με κακής ποιότητας φωτογραφίες και άρθρα, αλλά πλέον είναι full time δουλειά. Δυστυχώς, δεν έχω μπει στο τέλειο πρόγραμμα ακόμα -προσπαθώ αλλά είναι δύσκολο να έχεις στάνταρ υλικό κάθε βδομάδα γιατί πάντα πρέπει να κάνεις μια μικρή έρευνα, να γράψεις, να φωτογραφίσεις και τα ρούχα είτε τα αγοράζεις είτε στα στέλνουν, οπότε εξαρτάται. Πλέον έχω το λιγότερο δύο posts την εβδομάδα.

Άλλαξε το στιλ σου από τότε που ξεκίνησες; Είχες στο μυαλό σου κάτι συγκεκριμένο;

Ναι, σίγουρα. Στην αρχή ήταν εντελώς διαφορετικό, καμία σχέση με αυτό που είναι τώρα -ήταν επηρεασμένο κυρίως από το τι φοράνε οι άλλοι. Τώρα είναι τελείως το στιλ μου, τελείως εγώ. Απλά στην αρχή έκανα posts για να αρέσουν στον κόσμο -τώρα είναι δικό μου. Ακόμα και τα posts είναι πιο προσεγμένα, πιο επιμελημένα και το στιλ μου εντελώς μίνιμαλ και αυτό σκοπεύω να διατηρήσω.

Είχες ασχοληθεί με τη μόδα στο παρελθόν; Ήταν κάτι που σε ενδιέφερε;

Καθόλου, καθόλου. Όλα άρχισαν με το blog και στην πραγματικότητα δεν πίστευα πως θα συνέχιζα μέχρι τώρα -ήταν τελείως χόμπι για ‘μένα, κάτι για να συμπληρώσω τον χρόνο μου. Σπούδασα Γεωλογία, πράγμα που δεν με ενδιέφερε ποτέ. Μου άρεσε να ασχολούμαι με τη μόδα γενικά, απλά δεν το κυνήγησα απ’ την αρχή και όταν τελείωσα σκέφτηκα λίγο παραπάνω τι ήταν αυτό που ήθελα πραγματικά να κάνω. Μετά έγινε αυτό ο στόχος μου.

Φωτογραφίες ποιος σε έβγαζε και σε βγάζει;

Με έβγαζαν διάφοροι, όποιος να ‘ναι, αρκεί να βγει η φωτογραφία. Με κινητό, με απλή ψηφιακή και αργότερα μάζεψα χρήματα και πήρα μία καλή φωτογραφική μηχανή. Ακόμα φίλοι και γονείς με βγάζουν, αν και αυτή την περίοδο έχω αρχίσει να συνεργάζομαι και με έναν φωτογράφο.

Πόσες φωτογραφίες μέχρι να πετύχεις την μία καλή;

Κάθε φωτογράφιση για ένα post διαρκεί από μία με δύο ώρες και μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα θα βγουν γύρω στις 300 φωτογραφίες. Από τις 300 θα επιλέξω τις 50 και από αυτές θα μπουν οι 10 που βάζω συνήθως σε κάθε post. Προσέχω πολύ τι γίνεται γύρω και στο background της φωτογραφίες, είμαι τελειομανής και ψάχνω το ιδανικό -γι’ αυτό μου φωνάζουν όσοι με φωτογραφίζουν! Απλά, το τέλειο location πρέπει να είναι μίνιμαλ, λευκό ή μαύρο και στην Αθήνα δεν βρίσκεις εύκολα τέτοια σημεία.

Ποια είναι η έμπνευσή σου; Celebrities, street style, fashion blogs;

Δεν έχω κάποια συγκεκριμένη πηγή. Είναι αυτά που αρέσουν σε εμένα. Fashion blogs δεν κοιτάω ποτέ γιατί θέλω να είμαι συγκεντρωμένη σε αυτό που κάνω εγώ. Αλλιώς επηρεάζεσαι και αναπόφευκτα παίρνεις διάφορα στοιχεία από ‘δω κι από ‘κει. Βγάζω αυτό που αρέσει σε ‘μένα, είτε σου αρέσει είτε όχι.

Τι άλλο μπορεί να βρει κάποιος στο blog σου εκτός από μόδα;

Υπάρχει πολύ beauty -περισσότερο από παλιά- και πρόσφατα έχω προσθέσει και κατηγορία travel και όποτε ταξιδεύω, το καταγράφω.

Είναι αλήθεια πως είναι δύσκολα τα πράγματα στον χώρο. Βγάζεις χρήματα μέσα από το blog σου; Ή υπάρχει και κάτι άλλο;

Ναι. Έχω μπει στον χώρο αρκετά, μου στέλνουν πράγματα, κάνω διαφημίσεις κλπ. Βέβαια, στην αρχή, όπως κάθε blogger, ο,τι σου στέλνουν αυτό θα ανεβάσεις. Κι εγώ έτσι ξεκίνησα. Πλέον είμαι πιο επιλεκτική, θα πρέπει κάτι να είναι στο στιλ μου για να το φωτογραφίσω και αν κάτι δεν είναι αρνούμαι να το κάνω. Πέρα απ’ αυτό, κάνω φωτογραφίσεις ως μοντέλο, αλλά το blogging είναι η προτεραιότητά μου και είναι πραγματική δουλειά. Αυτό είμαι, είμαι blogger. Και ακόμα με ρωτάνε “Τι; Τι είσαι;” “Τι είναι αυτό;”

 

Πώς βλέπεις το κομμάτι του modeling;

Ενώ στην αρχή το ήθελα, έχω αλλάξει λίγο γνώμη. Δεν είναι όπως το φανταζόμουν, όλοι όταν ακούνε modeling σκέφτονται glamour αλλά είναι δύσκολη δουλειά. Δεν παραπονιέμαι, σίγουρα, απλά υπάρχει πολλή εκμετάλλευση και πολλές κοπέλες που δεν πληρώνονται.

Ποια είναι η γνώμη σου για το blogging στην Ελλάδα;

Είναι καινούριο ακόμα. Οι εταιρείες δεν το έχουν αποδεχτεί σαν επάγγελμα, παρ’ όλα αυτά θέλουν να συνεργαστείς μαζί τους και να το κάνεις χωρίς χρήματα. Όπου βάζεις χρόνο πρέπει να πάρεις κάποια αμοιβή -στο εξωτερικό είναι στάνταρ αυτό. Αλλά αφού έχει ξεκινήσει, πιστεύω πως ήδη αλλάζει σιγά σιγά και κάποια στιγμή θα αναγνωριστεί σαν επάγγελμα, υπάρχουν όλο και περισσότερες που ασχολούνται. Απλά πρέπει να ξεχωρίσεις, να έχεις ποιότητα.

Τι πιστεύεις οτι χρειάζεται κανείς για να ξεχωρίσει στον χώρο;

Μοναδικό στιλ, σίγουρα. Ποιοτικό περιεχόμενο οπωσδήποτε και αυτό συμπεριλαμβάνει και τις φωτογραφίες και το γράψιμο. Και πολύ social media. Εμένα το τελευταίο δεν είναι και το πιο δυνατό μου σημείο αλλά είναι κομμάτι της δουλειάς.

Ποιο είναι το αγαπημένο κομμάτι της ντουλάπας σου;

Μία μαύρη, δερμάτινη τσάντα Michael Kors. Την κουβαλάω πάντα και παντού, όσοι με ξέρουν έχουν βαρεθεί να την βλέπουν.

Τσάντες ή παπούτσια;

Hands down, παπούτσια!

Το τελευταίο πράγμα που ψώνισες;

Το ροζ φόρεμα που φοράω!

Ψωνίζεις αυθόρμητα ή συγκεκριμένα κομμάτια; Χρώματα;

Πάω πάντα συνειδητοποιημένη. Πρέπει να είναι κάτι που θέλω συγκεκριμένο, θα πάω παντού και θα ψάχνω μέχρι να το βρω. Κυρίως ουδέτερα αλλά και απλά μονόχρωμα. Δεν θα φορούσα ποτέ prints.

 

Ένιωσες ποτέ την ανάγκη να κάνεις δίαιτα ή να μην φας κάτι που ήθελες εξαιτίας του χώρου της μόδας;

Ποτέ. Ίσως φταίει το οτι έχω πολύ καλό μεταβολισμό αλλά και πάλι δεν θα το έκανα ποτέ. Ακόμα κι αν είχα διαφορετικό σωματότυπο, πάλι θα ξεκινούσα το blog και θα έκανα ο,τι έχω κάνει -άλλωστε πάντα μπορείς να δείξεις την προσωπικότητά σου μέσα από τα ρούχα.

Πώς βλέπεις τον εαυτό σου στο μέλλον; Ποιά θα ήθελες να είσαι;

Στόχος μου είναι να εξελίξω το blog σε κάτι μεγαλύτερο. Θέλω να γίνει κάτι παραπάνω από blog, θέλω να γίνει brand. Όμως, δεν σκέφτομαι ποτέ πολύ μακριά. Είμαι άνθρωπος του βλέποντας και κάνοντας και πολλά απ’ αυτά που κάνω τώρα δεν θα φανταζόμουν ποτέ οτι θα τα έκανα.

Θα έφευγες από την Ελλάδα;

Όχι. Αν έπρεπε να πάω κάπου όμως θα πήγαινα στο Παρίσι.

 

Μπορείς να ακολουθήσεις την Rachel σε Facebook και Instagram, εδώ και εδώ.

 

Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson