ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα “πολιτικά μαγειρέματα” της Έλλης Τριανταφύλλου

24MEDIA

Λένε πάντα ότι ο χρόνος αλλάζει τα πράγματα, αλλά στην πραγματικότητα πρέπει να τα αλλάξεις εσύ, μόνος σου. Να βρίσκεις το θάρρος να τολμάς επανατοποθετώντας τη ζωή σου σε νέες βάσεις. Τόλμη. Αυτή είναι η λέξη που της ταιριάζει. Μετά από 25 χρόνια στη δημοσιογραφία, η Έλλη Τριανταφύλλου επιλέγει να ακολουθήσει μαγειρικά ανεξερεύνητα μονοπάτια. Μία ακόμα πρόκληση. Μαζί με την Ελένη Καλογεροπούλου στις 29 Νοεμβρίου 2016 φτιάχνουν το tasty-day.gr και κάνουν μαζί το πρώτο βήμα. Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά η ραδιοφωνική εκπομπή «Πολιτικά Μαγειρέματα» που ξεκινά την Κυριακή (04/02) 13:00-14:00 στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 fm έρχεται να προστεθεί στο πλούσιο βιογραφικό της και να την πάει λίγο πιο κοντά σε αυτό που θέλει να κάνει από εδώ και πέρα στη ζωή της.

Κεφάλαιο: Μαγειρική

«Από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου είχα μία τρέλα με τη μαγειρική. Όχι απλώς μαγείρευα για τους φίλους αλλά πραγματικά και στο δεκάλεπτο διάλειμμα που είχα στις εφημερίδες για να χαλαρώσω έψαχνα συνταγές μαγειρικής. Ήταν η χαλάρωσή μου. Το μελετούσα, διάβαζα πάρα πολύ. Και στα ταξίδια που έκανα, μαζί με την Ελένη, βρίσκαμε χρόνο να πάμε σε τοπικά μπακάλικα, ψάχναμε ντόπιους μάγειρες για να γευτούμε τα φαγητά κάθε τόπου. Η συζήτηση για το tasty-day.gr ξεκίνησε στην καρδιά της κρίσης κι έχοντας αρχίσει να βλέπουμε τον κόσμο και την καθημερινότητα με άλλα μάτια σκεφτήκαμε πως θα ήταν πολύ ωραίο να φτιάξουμε ένα site στο οποίο θα μπορούσαμε να καταγράψουμε συνταγές, παραδόσεις, συνήθειες και γνώσεις των ανθρώπων από γενιά σε γενιά.

24MEDIA

Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Θελήσαμε να αξιοποιήσουμε την εμπειρία και τη γνώση μας στο πώς γίνεται το ρεπορτάζ για να μπορέσουμε να αναδείξουμε νέες προσπάθειες Ελλήνων, οι οποίοι στη διάρκεια της κρίσης πέτυχαν με καινούργια προϊόντα, εξαγωγικές προσπάθειες, προσπάθειες ανασύστασης τοπικών συνηθειών και εθίμων. Το παλεύουμε πολύ προς αυτή την κατεύθυνση.

Εμείς δεν είμαστε μαγείρισσες στην επαγγελματική μας ζωή, είμαστε δημοσιογράφοι με 25-30 χρόνια εμπειρία στην πλάτη μας.

Πολλοί συνάδελφοι μας στέλνουν τις συνταγές τους και γνωρίσαμε και πολλούς ανθρώπους μέσα από το διαδίκτυο. Η Μαρία Πατσιά από τη Λάρισα έχει μία πολύ δημοφιλή στήλη και ασχολείται με το food styling, τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Βρίσκει τις συνταγές, τις δοκιμάζει, τις εκτελεί, τις φωτογραφίζει και κάνει τις παρατηρήσεις της.»

Κεφάλαιο: «Πολιτικά Μαγειρέματα»

Αφετηρία. Νέο ξεκίνημα. Υπάρχει άραγε φόβος για το άγνωστο; «Δε με τρομάζουν τα καινούργια. Τα παλιά με τρομάζουν. Νιώθω πως οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν στη ζωή τους πράγματα, διαφορετικά κινδυνεύουν από την μιζέρια. Τελειώνω, παραιτούμαι και βολεύομαι, ένα τρίπτυχο που δε μου κάνει. Έχω πειστεί πως για να κάνεις κι άλλα πράγματα στη ζωή που σε κρατούν ζωντανό απαιτείται χρόνος, κόπος και ψυχή.

Το ραδιόφωνο είναι το μέσο της φαντασίας, το μέσο που μπορείς να κάνεις επαφή με τον ακροατή. Η επιστροφή μου με κάνει πολύ χαρούμενη. Ο τίτλος της εκπομπής στην πραγματικότητα αποδίδει αυτό ακριβώς που θέλω να κάνω.

Όλοι οι δημοσιογράφοι ξέρουμε ότι μεγάλες αποφάσεις για τη χώρα πάρθηκαν κατά τη διάρκεια τραπεζιών. Δείπνα με ξένους ηγέτες, δείπνα μεταξύ πολιτικών.

Ελήφθησαν αποφάσεις και επηρέασαν και καθόρισαν τη χρονική συγκυρία. Δεν είναι τυχαίο που από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα το φαγητό ήταν πάντα συνδεδεμένο με την πολιτική, ρωμαϊκά και αρχαιοελληνικά συμπόσια μέχρι τον Μπαϊρακτάρη, κυβερνήσεις ανέβαιναν και κατέβαιναν, πρόσωπα άλλαζαν και προωθούνταν γύρω από ένα τραπέζι.

24MEDIA

Η σκέψη μας ήταν να μάθουμε και να φωτίσουμε τις λεπτομέρειες, να μπούμε από την ‘’κλειδαρότρυπα’’ σε ενδιαφέροντα τραπέζια που έχουν γίνει στο πρόσφατο και πιο μακρινό παρελθόν. Να μάθουμε όλη την ατμόσφαιρα του δείπνου και πώς οδηγήθηκαν σε κάποιες αποφάσεις ταυτόχρονα όμως με την ανάδειξη των φαγητών γιατί και αυτά μεταφέρουν κλίμα, έχουν μία ολόκληρη ιστορία πίσω τους. Ταυτόχρονα υπάρχουν και αρκετοί πολιτικοί που ασχολούνται με την μαγειρική από χόμπι.

Το πιο γνωστό τραπέζι είναι εκείνο με τα ντολμαδάκια της Μαρίκας Μητσοτάκη κατά το οποίο ελήφθη η απόφαση για την συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΚΚΕ. Θα μας ενδιέφερε ακόμα να μάθουμε πώς επιλέγεται το γεύμα για έναν φιλοξενούμενο ηγέτη. Να μάθουμε τί προηγήθηκε του τραπεζιού που παρέθεσε η Προεδρεία της Δημοκρατίας προς τιμήν του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτή η εκπομπή έχει ένα κίνδυνο που είναι ταυτόχρονα και πρόκληση. Να με παρασύρει το δημοσιογραφικό μου υπόβαθρο. Το ρεπορτάζ είναι για έμενα δεύτερη φύση για αυτό και πρέπει να το ελέγξω ώστε να μη προσπαθώ να μάθω περισσότερα για την πολιτική αλλά για το φαγητό, την ατμόσφαιρα των πολιτικών τραπεζιών και κυρίως την κουβέντα που προκύπτει μέσα από το φαγητό. Το δια ταύτα δεν είναι η πολιτική αλλά η ατμόσφαιρα του τραπεζιού.»

Κεφάλαιο: Δημοσιογραφία

«Ήθελα να γνωρίσω τον κόσμο και από μέσα και από έξω. Αυτή ήταν η αρχική μου λαχτάρα και αυτό είναι τελικά που με οδήγησε στη δημοσιογραφία. Ξεκίνησα με το ελεύθερο πολιτικό γιατί έτυχε. Όταν γυρνάω προς τα πίσω από τη θέση που είμαι σήμερα, από το σημείο της προσωπικής διαδρομής που βρίσκομαι σήμερα, έχω απόλυτη συνείδηση και πολύ καθαρή εικόνα για το πόσο ανδροκρατούμενο ήταν το επάγγελμα στο οποίο μπήκα, ιδιαίτερα το πολιτικό ρεπορτάζ.

Βλέπω με δέος το ότι σε μεγάλες εφημερίδες που δούλεψα, όταν πρωτοπήγα, στο πολιτικό ρεπορτάζ ήταν μόνο άνδρες κι εγώ.

Στην πορεία μπήκαν κι άλλες γυναίκες αλλά τα πρώτα χρόνια ήταν ελάχιστες. Τότε όμως ομολογώ πως δε με είχε απασχολήσει καθόλου αυτό το θέμα. Δεν αντιμετώπισα σοβαρά προβλήματα που να ήταν άμεσα συνδεδεμένα με το φύλο.

24MEDIA

 

Κεφάλαιο: Τηλεόραση – Προβολή – Αναγνωρισιμότητα

«Η τηλεόραση και η προβολή είναι σίγουρο πως καθορίζουν και διαμορφώνουν προσωπικότητες Δε θα πως πως δε με έχει επηρεάσει, θα πω όμως πως πάντα έχω το νου μου να μη με αλλοιώσει σε βαθμό που θα με μεταμορφώσει. Αν πέρασα φάση που έχασα τον εαυτό μου; Πέρασα όμως φάσεις που πάθαινα κρίσεις πανικού για να βγω στο γυαλί. Πέρασα φάσεις της απόλυτης άρνησης να βγω. Ένιωθα να με ισοπεδώνει το γεγονός ότι βγαίνω το πρωί να περπατήσω ή πήγαινα σε μία ταβέρνα και με κοιτούσαν. Ξέρω ότι δεν μπορείς να τα έχεις όλα σε αυτή τη ζωή. Όταν έχεις επιλέξει αυτό το επάγγελμα δεν μπορείς να πεις δε μου αρέσει η προβολή. Σου αρέσει η προβολή και για αυτό το έχεις επιλέξει. Η προβολή προκαλεί και μεγαλώνει το στρες. Στο τέλος της ημέρας προσπαθώ να παραμένω η Έλλη με τα καλά και τα κακά της. Προσπαθώ. Δε λέω πως το πετυχαίνω.»

Κεφάλαιο: Τρόπος έκφρασης

Αυτό που λες ή τρόπος που το λες; Τι έχει περισσότερη σημασία; «Εξαρτάται από το μέσο. Στο γραπτό μετράει πολύ αυτό που λες και μετράει πάρα πολύ ο τρόπος με τον οποίο θα το αποδώσεις. Η ουσία του μηνύματος ή της άποψης που θέλεις να δώσεις. Στο ραδιόφωνο μετρούν και τα δύο. Στην τηλεόραση μετράει ο τρόπος που θα το πεις και λιγότερο αυτό που θα πεις. Πάντα υπάρχουν και τα δύο, αυτό που αλλάζει είναι η δοσολογία.»

24MEDIA

 

Με τα χρόνια μαθαίνεις να μιλάς πιο ανοιχτά ή μαθαίνεις να μαζεύεσαι; «Με τα χρόνια αποκτάς μία μεγαλύτερη φυσική άνεση στο να μιλάς. Στα χρόνια της κρίσης έπιασα τον εαυτό μου να ‘’κουμπώνεται’’ όλο και περισσότερο. Έχασα τη βεβαιότητα. Παλιότερα είχα μία άποψη και την θεωρούσα ορθή άρα την έλεγα και μεγάλη άνεση όταν με ρωτούσαν. Στα χρόνια της κρίσης, σε κάθε τι που πήγαινα να πω έμπαινε ένα ερωτηματικό ‘’σίγουρα; είναι έτσι;’’

Αμφιβολία και πολλές δεύτερες σκέψεις και για τη μέχρι σήμερα ζωή μου, για τη δουλειά μου, για το τι είναι σημαντικό και τι όχι, για τις προτεραιότητες, για τη φύση των ανθρώπινων σχέσεων.

Τίποτα δεν είναι ξεκομμένο από τη ζωή. Τα πάντα έχουν να κάνουν με την αλληλουχία των γεγονότων αλλά και με όλα τα στοιχεία που συνθέτουν την προσωπική συγκυρία κάθε φορά. Αυτό που καταλαβαίνω είναι πως γινόμουν όλο και πιο ‘’κουμπωμένη’’ στο να υπερασπιστώ με πολύ μεγάλη σιγουριά και αυτοπεποίθηση διάφορες απόψεις.»

Κεφάλαιο: Έλλη

Στις παρέες και στο σπίτι μου είμαι τελείς διαφορετική απ’ ό,τι φαίνομαι στην τηλεόραση. Φίλοι μου έλεγαν ‘’φαίνεσαι πολύ ‘βαριά’, πολύ σοβαρή. Κάποιοι μου έλεγαν και ξινή. Ίσως και λίγο αλαζονική’’. Έχω πάρα πολλά ελαττώματα αλλά δεν είναι κανένα από αυτά από τα βασικά μου. Δε με βλέπω ποτέ στην τηλεόραση, με αγχώνει. Τα ψυχολογικά όρια του καθενός είναι συγκεκριμένα. Είμαι περήφανη για την κόρη μου. Η Δανάη πηγαίνει στην έκτη δημοτικού και της αρέσει πολύ η μαγειρική και καθόλου η πολιτική. Όταν ήταν στην πρώτη δημοτικού την ρώτησαν τί δουλειά κάνει η μαμά της απάντησε: «κάνει μία δουλειά που τα προλαβαίνει όλα στο τσακ.»

24MEDIA

 

 

Η Έλλη Τριανταφύλλου με τα «Πολιτικά Μαγειρέματα» από τις 04/02 και κάθε Κυριακή στις 13:00-14:00 στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 fm