FEMALE TALK

Δήμητρα Παπαδοπούλου: «Αν έκανα παιδί δεν θα ήμουν καλή μάνα ή θα ήμουν “θύμα”»

Papadakis Press Κώστας Μοσχόπουλος

Η Δήμητρα Παπαδοπούλου παραχώρησε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην εκπομπή Super Κατερίνα και την Κατερίνα Καινούργιου. Μεταξύ άλλων η ηθοποιός, σεναριογράφος και συγγραφέας μίλησε για τη μητρότητα με αφορμή την διάσημη ατάκα της ηρωίδας που υποδύθηκε στη σειρά Σ’ αγαπώ – μ’ αγαπάς, του Mega, «Εγώ πότε θα γίνω μάνα;».

Η Κατερίνα Καινούργιου ρώτησε τη Δήμητρα Παπαδοπούλου αν αναρωτήθηκε ποτέ «Εγώ πότε θα γίνω μάνα;». Η ηθοποιός απάντησε με ειλικρίνεια. «Όταν ήμουν μικρή ήμουν σίγουρη ότι θα κάνω παιδί γιατί έπαιζα με τις κούκλες μου και τις νανούριζα. Στην πορεία δεν χρειάστηκε, δεν βγήκε, δεν προέκυψε, δεν έγινε, δεν το ήθελα. Δεν θα ήμουν καλή μάνα ή θα ήμουν μάνα “θύμα”», σημείωσε χαρακτηριστικά η ηθοποιός.

Η Δήμητρα Παπαδοπούλου εξήγησε περαιτέρω τη σκέψη της. «Ή θα τα έδινα όλα στο παιδί, οπότε θα έχανα τον εαυτό μου ή θα γινόμουν το αντίθετο. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα εγώ να βρω το μέτρο», είπε χαρακτηριστικά. Η μητρότητα, η πατρότητα, η γονεϊκότητα εν γένει, πολλές φορές έρχεται ως αυτοματισμός. Ως ένα πρέπει που οφείλουμε να εκπληρώσουμε για να χωρέσουμε στον τρόπο που λειτουργεί η κοινωνία. Όταν είναι συνειδητή επιλογή η στάση μας απέναντί της, είτε θετική είναι αυτή η στάση είτε αρνητική, η ειλικρίνεια είναι το μόνο που χωράει σε τέτοιες ερωτήσεις.

Η απάντηση «δεν θέλω» στο θέμα μητρότητα έχει υπάρξει ταμπού για τις γυναίκες. Συνήθως απαντάται με ένα «Τώρα δεν θέλεις είσαι μικρή ακόμα» ή με ένα «Θα το μετανιώσεις» όταν τα χρόνια της γονιμότητας αρχίσουν και λιγοστεύουν μπροστά σου. Μόνο δίνοντάς τη όμως απέναντι σε όσους επιμένουν να ρωτούν για τόσο προσωπικά θέματα, υπάρχει μία ελπίδα να πάψει να αντιμετωπίζεται ως ταμπού. Να πάψει να συνοδεύεται από οποιοδήποτε «αλλά».

Η Δήμητρα Παπαδοπούλου μίλησε επίσης για το όνειρο του γάμου και του λευκού νυφικού που είχε σταθερά μέχρι τα 15 της χρόνια, όπως είπε στην Κατερίνα Καινούργιου. «Φόρεσα δύο νυφικά στους Απαράδεκτους και στο Σ’ αγαπώ – μ’ αγαπάς και είδα πόσο κουραστικό ένδυμα είναι. Δύο φορές ντύθηκα νυφούλα, μια χαρά. Δεν μου αρέσει και σαν θέαμα όταν εμφανίζεται η νυφούλα και κλαίνε οι άλλοι. Κάτι δεν μου πάει καλά», ανέφερε η Δήμητρα Παπαδοπούλου.

Η συγγραφέας, σεναριογράφος και ηθοποιός αναφέρθηκε τέλος στην αξία της ψυχοθεραπείας στη ζωή της. «Με βοήθησε να μάθω καλύτερα τον εαυτό μου, να δω τι μου συμβαίνει, τι παίζει. Με βοήθησε να καταλάβω τους άλλους περισσότερο. Γενικά είναι ωραία να μαθαίνει ο καθένας για τον εαυτό του πράγματα. Καμιά φορά είναι πολύ περισσότερο πολύτιμο από το να μάθει Ιστορία, Γεωγραφία, Βιολογία. Είναι πολύ καλό να μάθει για τον εαυτό του πράγματα», κατέληξε στο εν λόγω μέρος της συνέντευξής της η Δήμητρα Παπαδοπούλου.

Ο έρωτας με τον οποίο ασχολήθηκε στο πρώτο της μυθιστόρημα η Δήμητρα Παπαδοπούλου ήταν ένα ακόμα μεγάλο κεφάλαιο της συζήτησής της με την Κατερίνα Καινούργιου. Μιλώντας γι’ αυτόν η συγγραφέας του μυθιστορήματος, Ο Έρωτας είναι παιχνίδι μωρό μου, παραδέχτηκε ότι δεν την «έχει πατήσει» από έρωτα. «Πιο πολύ την πάτησα από φίλους παρά από άντρες. Έχω κλάψει τουλούμια, αλλά στον απολογισμό μου δεν νιώθω προδομένη από το αντρικό φύλο», σημείωσε.

«Το ότι απαρνιόμαστε τον προσωπικό μας χωροχρόνο και τον συγχωνεύουμε με του άλλου και χάνουμε ποιοι είμαστε εμείς και ποιος είναι ο άλλος. Αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος που γίνεται στον έρωτα», τόνισε η Δήμητρα Παπαδοπούλου.