ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Οι Blameyourdaze θέλουν οι γυναίκες να “λιώνουν” τα ρούχα τους

H Ιωάννα Τσαντάκη και η Μαρίζα Παγκάκη εκτός από επίθετα που κάνουν ρίμα μοιράζονται και την αγάπη για ποιότητα. Είναι δύο γυναίκες που δεν είχαν καμία σχέση μεταξύ τους, ζούσαν παρόμοιες ζωές στο Λονδίνο και με αφορμή ένα πάρτυ, κατέληξαν να γίνουν ένα από τα πιο επιτυχημένα σχεδιαστικά δίδυμα στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, οι Blameyourdaze. Μπορεί η αρχική τους σύγχυση να ήταν αφορμή για το όνομα του brand αλλά σε περίπτωση που δεν μπορείς να αποχωριστείς τα ρούχα αυτά, απλά blame it on their daze. Τα κορίτσια μας μίλησαν για όλα αυτά που θα θέλαμε να ξέρουμε για το brand, για την Ελλάδα του 2016 και μας αποκάλυψαν το μυστικό για το που θα βρεις πραγματικά ελληνικό street style.

[Μαρίζα] Ήμασταν την ίδια περίοδο στο Λονδίνο αλλά δεν συναντηθήκαμε ποτέ. Εγώ έκανα μεταπτυχιακό στην σκηνογραφία στο St. Martins και η Ιωάννα δούλευε τότε. Είχαμε έναν κοινό φίλο εγώ τον είχα γνωρίσει στο master, της Ιωάννας ήταν φίλος από παλιά. Όταν γυρίσαμε από το Λονδίνο βρεθήκαμε σε ένα πάρτυ που μας έλεγαν πως πρέπει να συνεργαστούμε επειδή έχουμε αυτά τα επίθετα και θα ‘χε πολύ πλάκα. Έτσι, κάναμε μια έκθεση στον χώρο του κοινού μας φίλου με μια ήδη υπάρχουσα συλλογή της Ιωάννας, εγώ έκανα το στήσιμο [Ιωάννα]..έκανε όλο το στήσιμο, το art directing, τα πάντα. Η συλλογή ήταν εντελώς θεατρική, άλλωστε πριν την έκθεση και οι δύο κάναμε σκηνογραφία και κοστούμια στην Ελλάδα, ήταν οι πρώτες μας δουλειές. [Μαρίζα] Δεν ήμασταν φίλες, απλά κάναμε αυτήν την συνεργασία [Ιωάννα]..και ερωτευθήκαμε.

 

[Ιωάννα] Η έκθεση αυτή ήταν ένα τεράστιο installation διαχυμένο στον χώρο, σαν το draft book ενός σχεδιαστή, σκίτσα, πατρόν, ρούχα.. [Μαρίζα] Φτιάξαμε και κάποια T-shirts επηρεασμένα από την συλλογή και εκεί είπαμε να το δούμε λίγο πιο εμπορικά. Μπήκαμε στην διαδικασία του ότι φτιάχνουμε ένα brand αλλά τόσο ρομαντικά στην αρχή -όχι ότι δεν είχαμε στόχο, απλά δεν ξέραμε που θα πάει. Το Blameyourdaze βγήκε με αφορμή την σύγχυση της όλης κατάστασης. Το ξεκίνημα κάτι νέου βασισμένο σε μερικές εμπειρίες και ένα όραμα, σε μία γενική σύγχυση. Η έκθεση και το εμπορικό πήγαν καλά και τότε είπαμε να το κάνουμε επαγγελματικά και οργανωμένα.

 

[Ιωάννα] Αρχίσαμε να δουλεύουμε μαζί το 2013 και η εταιρεία ξεκίνησε το 2014. Είχαμε άγνοια τότε, δουλεύαμε και οι δύο άλλες δουλειές και σκεφτόμασταν πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε την διαφορά. Η αλήθεια είναι πως το στιλ των ρούχων που κάνουμε (επειδή έχουμε επιλέξει τον δύσκολο δρόμο) είναι πολύ περιορισμένο στην Ελλάδα και μας έλειπε κιόλας, οπότε θέλαμε εμείς να το έχουμε σαν προϊόν, αρχικά. Δεν είναι εύκολο. Αλλά εξελίσσεται. Το θέμα είναι ότι παίρνουμε ικανοποίηση από τα προϊόντα μας -έχουν ανταπόκριση. Είμαστε οι δυο μας σε αυτό και έτσι υπάρχει πολύ άμεση επαφή. Όλα όσα είναι να γίνουν τα συζητάμε μαζί. Μπορεί εγώ να κάνω τα πατρόν και η Μαρίζα όχι, αλλά θα το συζητήσουμε, όπως και τα υφάσματα, τα σχέδια. Εγώ ίσως κάνω τα πιο διαδικαστικά αλλά οι αποφάσεις είναι από κοινού.

 

Δεν είναι εύκολα και ιδανικά τα πράγματα στο Λονδίνο. Έχεις κι εδώ να αντιμετωπίσεις βουνά, αλλά εδώ το περιβάλλον είναι γνώριμο. Τα πράγματα άλλωστε δεν διαφέρουν τόσο. Τις ίδιες δυσκολίες που έχεις εκεί το έχεις και ‘δω, οπότε απλά επιλέγεις τελικά. Εμείς δεν το αρχίσαμε όλο αυτό για να γίνουμε γνωστές, θέλουμε να στηρίζουμε το προϊόν μας και να είναι αυτό που θα τραβήξει το ενδιαφέρον.

 

[Μαρίζα] Ξεκίνησε από προσωπική μας ανάγκη. Παρ’ ότι δεν ήμασταν φίλες, είχαμε κοινή αισθητική και είχαμε αντιληφθεί πως υπήρχε κενό στην αγορά του κλασσικού ρούχου με μοντέρνα hint. Ο Έλληνας δεν είναι εκπαιδευμένος σε αυτό. [Ιωάννα] Το φοβάται το κλασσικό. Που δεν σημαίνει πως θα είσαι όπως η μαμά σου -οι μαμάδες μας είναι πιο μοντέρνες από εμάς. Θέλαμε να εισάγουμε στοιχεία που τα χρειάζεσαι απαραίτητα στην γκαρνταρόμπα σου, δηλαδή ένα λευκό πουκάμισο μπορείς να το φορέσεις όπως θέλεις, αναπάσα στιγμή και είναι διαχρονικό. Η Ελληνίδα έχει ένα ταμπού με αυτό.

 

Δεν θέλουμε να βάλουμε σε καλούπι το ποιος φοράει τα ρούχα μας. Να είναι η μαμά μας, να είσαι εσύ, να είναι κάποιος που τον ενδιαφέρει να έχει ένα καλό προϊόν στην ντουλάπα του και να το προσαρμόσει στα δικά του δεδομένα.

Εγώ δεν θέλω να σου πω πώς να το φορέσεις, αλλά αυτό το προϊόν που σου δίνω θέλω να μπορείς να το φορέσεις όπως εσύ γουστάρεις και να το έχεις για πάντα. [Μαρίζα] Κι αυτό το βλέπουμε και στην πράξη. Οι γυναίκες που επιλέγουν να ψωνίζουν από εδώ δεν είναι οτι αγαπούν απαραίτητα το μίνιμαλ στιλ, υπάρχει τρομερή διακίνηση στο κοινό και έχει πολύ ενδιαφέρον. [Ιωάννα] ..και μας λένε ‘τα λιώνουμε τα ρούχα’. Γουστάρω να έρχονται και να μου λένε ‘το ‘χω λιώσει δεν το βγάζω από πάνω μου’.

 

Όλα τα ρούχα ράβονται στην Αθήνα και τα υφάσματα τα προμηθευόμαστε απ’ την Ελλάδα -δεν είναι όλα Ελληνικά, είναι και Ιταλικά. Τα πλεκτά στην συλλογή Drifters είναι όλα κατασκευή στην Ελλάδα, για παράδειγμα. Ιδανικά θα θέλαμε να είναι όλα κατασκευασμένα στην Ελλάδα. Είναι ο κλάδος ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας που έχει πονέσει πολύ. Είναι κρίμα απ’ την στιγμή που υπάρχει ένα τόσο μεγάλο κύμα νέων σχεδιαστών να μην υπάρχει και κύμα ανάπτυξης σε αυτό. Μπορούμε να στηρίξουμε αυτήν την χώρα, κάποιος πρέπει να το κάνει.

Υπάρχει τάση του καταναλωτή να στρέφεται προς το Ελληνικό προϊόν. Οι Ελληνίδες πειραματίζονται και έχουν αρχίσει να φοράνε διαφορετικά πράγματα.

[Ιωάννα] Έχουμε κάτι πολύ διαφορετικό στο μυαλό μας για το τι είναι το street style. Δεν θα δεις στην Ελλάδα αυτό που βλέπεις στο Λονδίνο. Αλλά επειδή μ’ αρέσει να κάθομαι στο παράθυρο και να κοιτάω, είδα τις προάλλες έναν παππού που ήταν ντυμένος υπέροχα. Φορούσε ένα κοτλέ παντελόνι, ριγέ πουκάμισο, το ταμπά το σακάκι και το ταμπά το καπέλο και ήταν αρχοντικός, είχε στιλ. Αυτό είναι street style. Το μυστικό για το street style στην Ελλάδα είναι ο κόμβος στο φανάρι της Μ. Βρετανίας. Εκεί μπορείς να καταλάβεις τι γίνεται στην Ελλάδα αυτή την στιγμή, γιατί από εκεί περνάει κόσμος που δουλεύει σε γραφεία και ο κόσμος που θα πάει στου Ψυρρή για καφέ. Θα δεις τον τύπο με το backpack και το ποδήλατο και δίπλα την κυρία με τη Chanel και το τακούνι. Το θέμα είναι τι περιμένεις να δεις.

 

Τα Blameyourdaze μπορείς να τα βρεις στο e-shop, στο showroom με ραντεβού και σε διάφορα καταστήματα λιανικής στην Ελλάδα.

Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson