CELEBRITIES

Η Αθηνά Οικονομάκου μας εξηγεί πώς η ανασφάλεια μπορεί να οδηγήσει στην επιτυχία

Ήταν Οκτώβριος του 2007, όταν ένα ξανθό εντυπωσιακό κορίτσι έκανε την εμφάνισή του στους δέκτες μας. Ήταν μόλις 20 ετών, είχε τη φρεσκάδα και την ομορφιά που ''διψά'' ο φακός και οι τηλεθεατές.

Αν και ο ρόλος της ήταν περιορισμένος, όλοι άρχισαν να ψάχνουν την τηλεοπτική ”Δόμνα” που ήταν ερωτευμένη με τον καθηγητή της. Έτσι, η Αθηνά Οικονομάκου άρχισε να γίνεται γνωστή στο τηλεοπτικό κοινό, μέσα από φωτογραφίσεις και συνεντεύξεις.

Ήταν στο τρίτο έτος της δραματικής σχολής της Μιμής Ντενίση όταν έκανε την πρώτη της τηλεοπτική δουλειά. Τις σπουδές της στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο δεν τις συνέχισε. ”Δεν ήταν κάτι που με ενδιέφερε”, θα μου πει ένα ζεστό ανοιξιάτικο μεσημέρι στην πλατεία Αβησσυνίας, όπου συναντηθήκαμε για να κάνουμε τη συνέντευξη.

Η Αθηνά μου έχει κάνει εντύπωση από το ”Δεληγιάννειο Παρθεναγωγείο”, έβγαζε μια λάμψη που σε έκανε να νιώσεις ότι δεν ήταν ένα ακόμη κορίτσι που θα γνώριζε μια πρόσκαιρη επιτυχία και θα εξαφανιζόταν. Κάτι που η ίδια επιβεβαίωσε με την πορεία της.

Όταν ένα εμπόδιο οδήγησε στην επιτυχία

Την επόμενη σεζόν έπαιξε στη σειρά ”Οι ατρόμητοι” που μετά από λίγους μήνες σταμάτησε να προβάλλεται από τον τηλεοπτικό σταθμό ”Alpha”. ”Τότε σκέφτηκα ότι έκανα βλακεία”. Το ίδιο θα ένιωθα κι εγώ αν από τις τέσσερις προτάσεις που είχα, διάλεγα μια που δεν πήγαινε καλά. Όμως, ουδέν κακό, αμιγές καλού.

Μετά από ένα μήνα επειδή ήταν η ίδια εταιρία παραγωγής με κάλεσαν για κάστινγκ για τη ”Ζωή της άλλης”. Αν δε κοβόταν η σειρά, δε θα με καλούσαν

Αυτή η εμπειρία τη δίδαξε ότι κάθε εμπόδιο, τελικά, είναι για καλό και ότι φροντίζει να μη μετανιώνει για τις επαγγελματικές επιλογές. Βέβαια, κάποιες από τις προτάσεις που δέχτηκε παλιότερα, αν τις γίνονταν σήμερα, θα τις αρνιόταν.

Στη ζωή της, ήρθε η ”Ζωή της Άλλης” όπου υποδυόταν την Ξένια, μια κακιά γυναίκα που έκανε μηχανορραφίες για να προχωρήσει στη ζωή της. Ο συγκεκριμένος ρόλος ”εκτόξευσε” την καριέρα της στα ύψη, στα 22 της μόλις χρόνια. Μπορεί να σου ακούγεται ιδανικό αλλά δεν είναι. Γυρίσματα που έφταναν μέχρι και τις 15 ώρες τη μέρα με έναν τρομερά απαιτητικό ρόλο, θέατρο, απότομη δημοσιότητα, καθόλου χρόνος για διασκέδαση και προσωπική ζωή.

Δεν είσαι πάντα έτοιμος, πόσω μάλλον να κάνεις ένα μεγάλο μπαμ στα 22 σου και να δουλεύεις ασταμάτητα ενώ δεν έχεις ζήσει τα φοιτητικά σου χρόνια. Έπεσαν όλα μαζί

”Επίσης και ο ρόλος απαιτούσε να είμαι συνεχώς στην ”τσίτα”. Όλες μου οι σκηνές ήταν ”θα σε σκοτώσω”, ”θα σε εκδικηθώ”, ”θα δεις τι θα πάθεις”, δολοφονίες, κλάματα. Όσο μετά και αν χαλάρωνες στο σπίτι, 15 ώρες να είσαι μέσα στην ”τσίτα” είναι πολύ ψυχοφθόρο”.

Πίεση; Ευχαριστώ, δε θα πάρω

Αυτή η πίεση την έκανε να φτάσει στο σημείο, λίγο αργότερα στα ”Κλεμμένα Όνειρα” να ζητήσει να μειωθούν οι σκηνές του ρόλου της αλλά και να ασχοληθεί ”βαθύτερα” με τον εαυτό της. ”Μόνο για ύπνο πήγαινα, δεν προλάβαινα ούτε να φάω. Ήταν πολύ ψυχοφθόρο και δε θέλω να το ξαναζήσω. Έφτασα σε ένα σημείο που δεν ευχαριστιόμουν τη δουλειά, ήμουν περισσότερο κουρασμένη από ότι χαρούμενη με αυτό που έκανα”. Αποφάσισε να εστιάσει σε εκείνη, να βρει το κέντρο του εαυτού της, να γαληνεύει.

”Κάνω εδώ και δύο χρόνια ψυχοθεραπεία. Είμαι πολύ και υπερήφανη. Βοηθάει πολύ. Με βοήθησε πολύ και στη φάση που πέρασα πολύ δύσκολα. Είχα ανάγκη μια βοήθεια από ειδικό. Έχω δει πόσο με έχει βοηθήσει και το λέω ανοιχτά για να ακούσει ο κόσμος ότι δεν είναι πλέον ταμπού και δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι τρελός για να έχεις προβλήματα σοβαρά για να πας”.

Κι όντως, η Αθηνά εκπέμπει ηρεμία και σιγουριά για τον εαυτό της και ας έχει τις ανασφάλειές της. ”Έχω πολλές ανασφάλειες, από το αν είμαι καλή στη δουλειά μου, αν όλα αυτά που έχω κάνει ήρθαν τυχαία, πόσο αξίζω. Με την ψυχοθεραπεία σε βοηθά να τα βρεις με τον εαυτό σου και να τον αποδεχτείς. Να διορθώνεσαι, να αλλάζεις, να ωριμάζεις”.

Έχω υπάρξει πολύ ανασφαλής και συνεχίζω να είμαι. Η ανασφάλειά μου με έκανε να μην ψωνιστώ ποτέ

Η τελευταία της ατάκα με έπεισε ότι είχα απέναντί μου έναν άνθρωπο κατασταλαγμένο στα 29 του χρόνια. Ότι βλέπει, δηλαδή, τα πράγματα από αρκετές οπτικές γωνίες. Προσγειωμένο παρόλο που την καριέρα της αρκετές θα ζήλευαν και θα έκαναν τα πάντα για να πάρουν τη θέση της.

Αυτό το διάστημα, τη βλέπουμε στην τελευταία σεζόν στα ”Κλεμμένα Όνειρα”. Τα γυρίσματα έχουν ήδη τελειώσει αλλά το τέλος δεν μας το αποκάλυψε. ”Τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν πριν από τρεις εβδομάδες. Το τέλος θα είναι συγκλονιστικό. Δικαιώνει τους ήρωες και το κοινό. Υπολογίζω ότι τον Μάιο θα προβληθούν τα τελευταία επεισόδια. Το τέλος της ”Χρύσας” είναι αυτό που επιθυμούσα”.

Παράλληλα, στο Mega Κύπρου προβάλλεται από τον Οκτώβριο το ”Δαχτυλίδι της φωτιάς”. ”Πάει πολύ καλά και τα γυρίσματα ολοκληρώνονται τέλος του μήνα. Είναι για μια σεζόν. Δεν ξέρω αν θα έρθει στην Ελλάδα αυτή η σειρά. Ο ρόλος μου σε αυτήν τη σειρά είναι μια κοπέλα πολύ καταπιεσμένη από τους γονείς της που κάποια στιγμή κάνει την επανάστασή της ωστόσο μπλέκει σε μια άσχημη ιστορία. Στη συνέχεια τη βλέπουμε 10 χρόνια μετά όπου ξαναβρίσκει τον έρωτα της ζωής της και αποφασίζει ότι θα πάρει ξανά τη ζωή στα χέρια της, θα χωρίσει και θα φύγει μαζί του”.

Το κινηματογραφικό ”μπαμ”

Φέτος, επίσης θα τη δούμε και σε δύο κινηματογραφικές παραγωγές. Η πρώτη είναι το ”Amore Mio”, μια ερωτική κομεντί σε σκηνοθεσία Χρήστου Δήμα που ήδη προβάλλεται στους κινηματογράφους. ”Ο κινηματογράφος μου αρέσει πιο πολύ από όλα. Μακάρι να έκανα μόνο ταινίες. Ήταν συνειδητή η επιλογή μου να μην κάνω φέτος θέατρο. Οπότε αυτό μου έδωσε το χρόνο να κάνω και άλλα πράγματα”.

Τα γυρίσματα της δεύτερης ταινίας έχουν ήδη ξεκινήσει και πιθανότατα το καλοκαίρι θα τη δούμε στους κινηματογράφους. Αυτό το καλοκαίρι, η Αθηνά έχει αποφασίσει να ξεκουραστεί. Πέρσι πέρασε ένα μεγάλο μέρος των διακοπών της στη Μύκονο, όπου από μόνη της μέσα από τα social media ας γνώρισε τον αγαπημένο της με τον οποίο διατηρούν δεσμό μέχρι σήμερα. ”Ήταν δική μου απόφαση και το έκανα απόλυτα συνειδητά”.

Άλλωστε η Αθηνά, για αρκετό καιρό δεν επιβεβαίωνε ούτε αρνιόταν τις σχέσεις που τις καταλόγιζαν διάφορα δημοσιεύματα.

Δεν είναι εύκολο να μιλήσεις για τη σχέση σου γιατί σε αυτές τις ηλικίες δεν ξέρεις αν όλες θα οδηγήσουν στο γάμο. Περνάς από κάποιες σχέσεις μέχρι να μάθεις

Αρκετά λογική σκέψη και τρόπος αντίδρασης. Νομίζω πως και εσύ αν ήσουν στη θέση της κάπως έτσι θα αντιδρούσες. Παράλληλα, η ίδια παρατηρεί έναν γενικότερο εκφυλισμό τις σημερινές μέρες. ”Παρατηρώ έναν εκφυλισμό. Ό,τι να ναι. Στις σχέσεις μας, στο ντύσιμό μας. Σύμφωνα με τη δική μου προσωπικότητα με ενοχλεί που οι γυναίκες την πέφτουν στους άνδρες. Με ενοχλεί που φίλες θα τσακωθούν για έναν άνδρα. Βλέπω τσάντες σχολικές και δεν μπορώ να καταλάβω αν πηγαίνουν σχολείο ή 4ο έτος στο πανεπιστήμιο”.

Η ίδια στα εφηβικά της χρόνια ήταν ήσυχη, έκανε την επανάστασή της αλλά σε λογικά πλαίσια και αν δε γινόταν ηθοποιός θα τη βλέπαμε ως γυμνάστρια. Στην Αθήνα ήρθε στα 18 της μια μετάβαση αρκετά εύκολη για εκείνη αφού ήταν ήδη ο αδελφός της και οι φίλες της.

Είναι αρκετά αισιόδοξη. Το μαρτυρά, άλλωστε το χαμόγελό της. Και η γλυκύτητα της.

Με προσεγγίζουν με πολύ ωραίο τρόπο. Τόσο μικρότερης όσο και μεγαλύτερης ηλικίας. Μου λένε ότι είσαι πολύ γλυκό κορίτσι. Αυτό μου δίνει δύναμη

Λίγο πριν αποχαιρετιστούμε, τη ρώτησα για τα όνειρά της. ”Δεν κάνω μακρινά όνειρα, αλλά γενικά θα ήθελα σε μια πενταετία να έχω κάνει οικογένεια, παιδιά. Δεν έχω ποτέ το κόλλημα να είμαι η φοβερή πρωταγωνίστρια και να αφήσω το κομμάτι της οικογένειας. Θα ήθελα να κάνω επιλεκτικές δουλειές και να είμαι ψυχικά υγιής και ήρεμη”.

Φωτογραφίες: Gertrude Gary Milk