CHANEL

Οι 10 πιο iconic στιγμές των catwalks

Απ΄τη πτώση της Naomi Campbell στο ολόγραμμα της Kate Moss στο catwalk του Alexander McQueen, έχουν υπάρξει κάποιες στιγμές σε πασαρέλες που θα μας μείνουν αξέχαστες. Αυτές είναι οι 10 πιό αξιοσημείωτες.

Όταν η Naomi Campbell σωριάστηκε στο catwalk της Vivienne Westwood

 

Ήταν φθινόπωρο του 1993 όταν η κατά τ’ άλλα αψεγάδιαστη γαζέλα Naomi Campbell σκόνταψε στις όχι-και-τόσο μικροσκοπικές πλατφόρμες της Αγγλίδας Lady Westwood (μητέρα του punk και προστάτιδα της αγγλικής extravagant μόδας) αποδεικνύοντας πως τελικά κανείς δεν είναι τέλειος. Παρ’ όλα αυτά ακόμα και η πτώση της είναι η πιό iconic πτώση στην ιστορία των πτώσεων σε πασαρέλες γιατί άλλωστε είναι η Naomi Campbell. Όσο για τη συγκεκριμένη collection, αποτελούταν κυρίως από καρό, πιέτες και κοστούμια, όλα κομμάτια του ‘Anglomania’ που έμεινε στην ιστορία ως το σήμα κατατεθέν της Westwood. Όλοι ευχαριστημένοι λοιπόν.

Όταν η Madonna ξεκίνησε το #freethenipple πριν απ’ όλες

 

Χέρι-χέρι περπάτησαν ο Jean Paul Gaultier και η Madonna στο τέλος του catwalk για τη collection Φθινόπωρο/Χειμώνα 1992 του σχεδιαστή και όλα έμοιαζαν απόλυτα φυσιολογικά μέχρι τη στιγμή που σταμάτησαν στο τέλος της πασαρέλας για να χαμογελάσουν στους φωτογράφους. Τη στιγμή εκείνη, η Madonna (διάβαζε Ma-du-nna-h) φορώντας κάτι μεταξύ κοστουμιού και φορέματος, έβγαλε το πανωφόρι της και εμφάνησε το στήθος της στα 6,000 άτομα που παρευρίσκονταν στο show. Το fashion show έγινε για φιλανθρωπικό σκοπό και μάζεψε 75,000$ για το American Foundation for AIDS Research (AMFAR).

Όταν ρομπότ ψέκασαν μπογιά σε φόρεμα Alexander McQueen

 

Ο Alexander McQueen δεν περιορίστηκε ποτέ σε ένα απλό και λιτό catwalk, αντί αυτού για την ‘Ανοιξη/Καλοκαίρι 1999 το show του άνοιξε η Shalom Harlow με ένα επιτιδευμένα “εξαθλιωμένο” look και φορώντας ένα λευκό φόρεμα. Στεκόμενη σε μία περιστρεφόμενη πλατφόρμα, δύο ρομπότ μιμούμενα τις κινήσεις της ψέκαζαν το φόρεμα με μπογιά ενώ εκείνη έδειχνε φοβισμένη για χάρη του performance. Ήταν η πρώτη φορά που μία collection δημιουργούταν σε πραγματικό χρόνο και ένα από τα πολλά catwalk shows του Alexander McQueen που έμειναν στην ιστορία.

Όταν ο Hussein Chalayan έφτιαξε ρούχα με δική τους βούληση

 

Ήταν 2007 όταν ο Hussein Chalayan έκανε ένα “ταξίδι” στο μέλλον και εκτός από fashion design έκανε και λίγη ρομποτική, έτσι για το fun της υπόθεσης. Για την ανοιξιάτικη collection του ο Chalayan παρουσίασε ρούχα τα οποία ξεδιπλώνονταν και ξαναδιπλώνονταν, φερμουάρ άνοιγαν μόνα τους και μακριά φορέματα γίνονταν κοντές φούστες. Η στιγμή στην ιστορία της μόδας που fashionistas και tech geeks ενώθηκαν πνευματικά στο όνομα της επιστήμης. Ή στα φερμουάρ που άνοιγαν μόνα τους.

Όταν η Kate Moss έκανε ένα τσιγάρο δρόμο

 

Όταν ακόμα o Marc Jacobs κυβερνούσε τη Louis Vuitton σίγουρα τίποτα λιγότερο από μοντέλα να βγαίνουν από ασανσέρ με high-fashion outfits μεταξύ Γαλλίδας καμαριέρας και φετιχίστριας dominatrix δεν θα ήταν αρκετό. Και δεν έφταναν όλα αυτά, αλλά μοντέλα όπως Naomi Campbell και Carolyn Murphy άρχισαν να διαδέχονται η μία την άλλη, με τελευταία τη “μοναδική Kate στο Λονδίνο” (βλέπε φωτογράφιση-απάντηση στο Kate Middleton φαινόμενο) να βολτάρει χαλαρή στη πασαρέλα καπνίζοντας. Η χαρακτηριστική έκφραση της Kate Moss σε συνδυασμό με δεν-θα-μπορούσε-να-με-νοιάζει-λιγότερο attitude της, σφράγισε τη στιγμή στην ιστορία των iconic catwalk moments.

Όταν ο Isaac Mizrahi έβαψε μερικά κανίς ροζ

 

Οι designers κάνουν τα πάντα για ένα αξέχαστο show αλλά όταν ο Isaac Mizrahi έστειλε στη πασαρέλα ροζ, μπλέ και πορτοκαλί..κανίς και μοντέλα με matching outfits, το πήγε σε άλλο επίπεδο. Μοντέλα και σκυλιά περπάτησαν αρμονικά σε παλ χρωματικούς συνδυασμούς, ενώ άντρες με στολές chef κράτησαν χρωματιστές τούρτες που ταίριαζαν με τα χρώματα της collection.

Όταν οι προσκλήσεις της Fendi είχαν τη διεύθυνση του Σινικού Τείχους

 

Ένας και μόνο άνθρωπος θα μπορούσε να οργανώσει catwalk show στο Σινικό Τείχος και αυτός δεν είναι άλλος απ’ τον Karl Lagerfeld. ΄Η αλλιώς The Kaiser. Ή αλλιώς το genius μυαλό του κόσμου του fashion design. Η collection για την Άνοιξη/Καλοκαίρι 2008 της Fendi λοιπόν, παρουσιάστηκε στο Σινικό Τείχος, το budget έφτανε τα 10 εκατομμύρια δολλάρια, κράτησε 2 μέρες και εμφανίστηκαν 88 διαφορετικά looks. Μιά χαλαρή βόλτα στο Πεκίνο με τον Karl.

Όταν Chanel και Τιτανικός σημείωσαν 1-0

 

Μετά το Σινικό Τείχος ο Karl Lagerfeld, αυτή τη φορά για τη Chanel, είχε αρκετά λεφτά μάλλον για να φέρει το παγόβουνο του Τιτανικού στη μέση του catwalk για το Φθινόπωρο/Χειμώνα 2010. Το παγόβουνο ζύγιζε 265 τόνους και μεταφέρθηκε απ’ τη Σουηδία στο Grand Palais. To show είχε οικολογικό χαρακτήρα και το παγόβουνο αποτέλεσε το τέλειο background για ψεύτικες γούνινες μπότες και παλτά. Σίγουρα ένα πανωφόρι θα το ‘θελε.

Όταν ο Αlexander McQueen έδειξε τη Kate Moss σε ολόγραμμα

 

Το 2006 δεν ήταν και η καλύτερη χρονιά της αγαπημένης Kate Moss (αν κρίνουμε απ’ το γεγονός πως είχε μερικά προβληματάκια με το νόμο και το nickname της ήταν για λίγο Co-Kate γκούχου γκούχου) και έτσι ο Alexander McQueen αποφάσισε να παρουσιάσει ένα ολόγραμμά για να τιμήσει μιά φίλη σε δύσκολη στιγμή για τη collection του Φθινόπωρο 2006. Στο ολόγραμμα η Moss φαίνεται να χορεύει σε ένα λευκό μεταξένιο φόρεμα καθώς το κοινό παρακολουθεί με απορία. That’s what friends are for.

Όταν η Coco Rocha έδειξε τις χορευτικές της ικανότητες στον Jean Paul Gaultier

 

Η Καναδή Coco Rocha ανακαλύφθηκε από κυνηγούς μοντέλων όταν ήταν 15 χρονών, που αλλού, σε ενα διαγωνισμό Ιρλανδικών χορών. Έτσι, λοιπόν, ο Jean Paul Gaultier την έντυσε με τα Σκοτσέζικα κιλτ που χαρακτήρισαν τη collection του για το Φθινόπωρο/Χειμώνα 2007 και την έστειλε να χορέψει..κλακέτες. Με την εμφάνισή της στο catwalk οι παρευρισκόμενοι άρχισαν να χειροκροτούν ενθουσιασμένοι πριν καν δούν τις υπόλοιπες δημιουργίες του σχεδιαστή, οι οποίες αποτελούνταν από υπέροχα καρό υφάσματα και εντυπωσιακά σακάκια.