SARAH JESSICA PARKER

Πώς το Sex & the City επηρεάζει το street style 20 χρόνια μετά

AP Photo/Starpix, Dave Allocca

Το Sex & the City έκλεισε τα 20. Στις 6 Ιουνίου προβλήθηκε το πρώτο επεισόδιο στην Αμερική και μία τάση στον τρόπο ζωής αλλά και στη μόδα ξεκίνησε. Οι τέσσερις φίλες, η Carrie, η Charlotte, η Samantha και η Miranda, τελείως διαφορετικές μεταξύ τους αλλά τόσο ταιριαστές, σου θυμίζουν την δική σου κοριτσοπαρέα. Αυτές που πάτε μαζί διακοπές από τα 18 και ακόμα κανονίζετε ένα τριήμερο που είστε 30 ή 40 και έχετε κι άλλες υποχρεώσεις κι άλλους ανθρώπους στη ζωή σας.

Αυτές λοιπόν, οι τέσσερις φίλες εκτός του σημάδεψαν τα τέλη της δεκαετίας του ’90 και έδωσαν την πιο σύγχρονη εκδοχή του αμερικάνικου ονείρου, ακόμα και σήμερα έχουν πολλά να σου πουν. Ίσως το είδωλό σου να μην είναι η Carrie Bradshaw πια, να κλίνεις προς την Miranda Hobbes, αλλά η Charlotte και η Samantha υπάρχουν ακόμα σαν φιγούρες και είναι δίπλα σου. Αυτές οι γυναίκες και ο τρόπος ζωής τους καθόρισαν ως ένα σημείο και το street style της τότε εποχής και έχουν εμφανέστατη επιρροή στο σήμερα. Δεν θα αναλύσουμε πρότυπα, λανθασμένα ή όχι, έννοιες υπερκαταναλωτισμού και θυματοποίησης σε μια σκληρή βιομηχανία όπως αυτή της μόδας. Εδώ, θα δούμε, πώς απενοχοποιήθηκαν κάποια ρούχα, απέκτησαν αξία κάποια αξεσουάρ και γενικότερα πώς μία σειρά έβαλε θεμέλιους λίθους για την εξάπλωση πολλών trends που λειτούργησαν ως απελευθερωτικά στο στιλ και συνεπώς στον τρόπο έκφρασης.

 

Αρχικά, η τούλινη φούστα που φορούσε η Carrie στους τίτλους αρχής της σειράς είναι το πρώτο, ίσως πιο κατανοητό και αναγνωρίσιμο παράδειγμα. Μέχρι τότε, η τούλινη φούστα ήταν μέρος μίας αποκριάτικης στολής, ενώ μετά έγινε ένα από τα πιο stylish κομμάτια που έπρεπε να έχει κάθε fashion girl στη συλλογή του. Έχει ακόμα θέση στο στιλ, απλά όχι φορεμένη με ψηλοτάκουνα μόνο, αφού και με sneakers ταιριάζει άψογα, ενώ θα τη δεις να φοριέται και στο κόκκινο χαλί.

 

Μήπως θυμάσαι την Samantha με ένα καρό κόκκινο σύνολο που αποτελούνταν από ένα μπουστάκι κι ένα σορτσάκι; Εκείνη το φόρεσε σε ένα barbeque, αλλά εσύ φέτος θα το φορέσεις πολύ άνετα στις διακοπές σου.

 

Η ορθολογίστρια Miranda είχε και το αντίστοιχο στιλ. Να σου θυμίσω ότι είναι αυτή που παντρεύτηκε με ένα καφέ wrap dress, αλλά και αυτή που υποστήριζε το androgynous look, με ένα μαύρο κοστούμι φορεμένο με λεπτή γραβάτα να είναι ένα από τα iconic outfits της. Αυτή της η εμφάνιση, θα μπορούσε κάλλιστα να φορεθεί σε κόκκινο χαλί ή και εκτός από αυτό.

 

Από πότε θυμάσαι οι γυναίκες να φορούν το πανωφόρι τους πάνω στους ώμους, αντί να το φορούν και να είναι στιλάτο. Σίγουρα από την Carrie, η οποία στήριζε πολύ αυτό το στιλ που φέτος είναι ένα από τα styling tips που μάλλον έχεις δοκιμάσει.

 

Τα hair accessories είναι ξανά εδώ και μάλλον τα έχεις ήδη βάλει στο στιλ σου. Η Charlotte είχε πάντα τις πιο κοριτσίστικες και κομψές ιδέες για τα αξεσουάρ μαλλιών και η κορδέλα ήταν χαρακτηριστικό της. Αν την είχες ξεχάσει όμως, να σου πω ότι ήρθε η ώρα να τη θυμηθείς ξανά, ειδικά να το στιλ σου είναι κοντινό με αυτό της ladylike Charlotte.

 

Τότε ήταν ανατρεπτικό να φοράς ένα μακρύ, oversized πουκάμισο ως φόρεμα, ενώ τώρα είναι από μόνο του ένα καινούργιο είδος. Η Carrie φόρεσε ένα λευκό πουκάμισο με μία ζώνη στη μέση και αυτό ήταν το πρώιμο στάδιο αυτού που σήμερα ονομάζουμε shirt dress και αγαπάμε.

Φυσικά είναι πολλά ακόμα που σίγουρα μου ξεφεύγουν και τόσα ακόμα που δεν χωρούν σε ένα μόνο post. Το σίγουρο είναι ότι η Patricia Field έκανε το θαύμα της τότε. Σκιαγράφησε στιλιστικά τον χαρακτήρα κάθε γυναίκας και αυτό τελικά είναι το ζητούμενο, το χαρακτηριστικό που θα κρατά τη διαχρονικότητα του Sex & the City ζωντανή για πολλά χρόνια ακόμα.

 

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Starpix, Dave Allocca & AP Photo/Alastair Grant