ΜΟΔΑ

Hubert De Givenchy: 14 πράγματα που δεν ήξερες για τον σχεδιαστή

AP Photo/Paul Hurschmann, File

Σε ηλικία 91 ετών έφυγε από την ζωή ο θρυλικός μόδιστρος Hubert De Givenchy, αφήνοντας πίσω του μεγάλο κενό στον κόσμο της μόδας, φροντίζοντας όμως για μία σημαντική και χρήσιμη παρακαταθήκη. Έχοντας γράψει ανεξίτηλα την δική του ιστορία τόσο στην υψηλή ραπτική, όσο και στις ready-to-wear συλλογές, ο Givenchy θα μείνει ως μία από τις πιο σημαντικές μορφές αυτού του αιώνα αλλά και του προηγούμενου, με αξιοθαύμαστο ταλέντο και μία από τις πιο ανατρεπτικές μα και δημιουργικές σχεδιαστικές ματιές στο χώρο της μόδας.

Υπήρξε ένας από τους πιο διάσημους σχεδιαστές, που σχεδίασαν ρούχα για την Audrey Hepburn, την Grace Kelly, την Jackie Kennedy, την Greta Garbo, την Lauren Bacall, την Ingrid Bergman και την Elizabeth Taylor. Ο ίδιος έχει βάλει το δικό του λιθαράκι, έτσι ώστε η μόδα να πάρει την πορεία αλλά και τη μορφή του σήμερα. Σίγουρα, στο άκουσμα Givenchy, σου έρχεται στο μυαλό η πολυτέλεια, η γαλλική φινέτσα και οι υπέροχες δημιουργίες που έχεις δει κατά καιρούς στα fashion shows. Ωστόσο, όλη η ουσία του οίκου Givenchy, εντοπίζεται στον δημιουργό του, την αισθητική του, την καλλιτεχνική φύση του και τις επιλογές του.

– Το όνομά του είναι Hubert James Taffin of Givenchy και γεννήθηκε στην πόλη Beauvais της Γαλλίας. Προέρχεται από οικογένεια αριστοκρατών, με τον πατέρα του να έχει τον τίτλο του Μαρκήσιου. Από την μητέρα του και τη γιαγιά του μυήθηκε στον καλλιτεχνικό χώρο και καλλιέργησε το πάθος του για τα υφάσματα. Τον τίτλο του Μαρκήσιου πήρε ο αδερφός του και έτσι ο ίδιος εγκαταστάθηκε στο Παρίσι σε ηλικία 17 ετών, ακολουθώντας το όνειρό του. 

– Το 1944 ξεκίνησε σπουδές στη μόδα στην γαλλική Ecole des Beaux-Arts. Μαθήτευσε δίπλα σε θρυλικά ονόματα, όπως τον Robert Piguet, τον Lucien Lelong και την Ιταλίδα, Elsa Schiaparelli.

– Ο Givenchy έκανε αμέσως εντύπωση στο Παρίσι χάρη στο ύψος του, το οποίο ήταν περίεργο για την εποχή καθώς έφτανε το 1,98.

AP Photo, File

 AP Photo, File

– Υπήρξε ένας από τους τρεις μαθητές του Cristóbal Balenciaga, για τον οποίο είχε δηλώσει δημόσια ότι ήταν η θρησκεία του. Οι δυο τους είχαν φιλική σχέση, ενώ ο Givenchy πήρε πολλά στοιχεία από την μινιμαλιστική σχεδιαστική ματιά του γι’ αυτό δεν θα ήταν υπερβολή αν τον χαρακτηρίσει κανείς ως μέντορά του.

– To 1952, στα 24 χρόνια του, ιδρύει το «La Maison Givenchy», που συνοδεύεται και από την πρώτη του συλλογή που φέρει το όνομα Separates. Εκεί θα παρουσιάσει και την «Bettina Blouse», που πήρε το όνομά της από το μοντέλο Bettina Graziani.

– Ήταν ο πρώτος σχεδιαστής υψηλής ραπτικής που παρουσίασε μία ready-to-wear συλλογή το 1954.

 

– Το 1953, γνωρίστηκε με την Audrey Hepburn και από τότε ξεκινάει μία φιλία που κράτησε 40 χρόνια. Στην αρχή σαν πελάτισσα, μετά σαν μούσα του και ύστερα ως αγαπημένη του φίλη, η Audrey Hepburn ήταν από τις γυναίκες που είχαν πολύ στενή σχέση με τον Givenchy.

– Το iconic μαύρο φόρεμα που φορά η Audrey Hepburn στην πρώτη σκηνή της ταινίας «Breakfast at Tiffany’s» είναι σχεδιασμένο από τον Givenchy, ενώ την ηθοποιό έχει ντύσει και σε άλλες ταινίες της όπως «Sabrina» και «Funny Face». Για το φόρεμα από την αξέχαστη σκηνή στο «Breakfast at Tiffany’s», ο ίδιος ο Givenchy είχε δηλώσει ότι «Το μικρο μαύρο φόρεμα είναι το πιο δύσκολο πράγμα, αφού πρέπει να το κρατήσεις απλό».

– Το 1957 δημιούργησε το σχέδιο «sack», το οποίο υπήρξε επαναστατικό για την εποχή του. Όταν όλοι οι σχεδιαστές τόνιζαν τη γυναικεία σιλουέτα, ο Givenchy σχεδίασε ένα φόρεμα που «εξαφάνιζε» την μέση.

AP Photo

AP Photo

Cocktail φόρεμα από την ανοιξιάτικη συλλογή του, το 1962.

– Στα ’60s, τα σχέδια του Γάλλου μόδιστρου αναδείκνυαν τα πόδια. Το ύψος της φούστας γινόταν πιο κοντό και ο Givenchy ήταν αναμφίβολα ένας από τους σχεδιαστές με την μεγαλύτερη επιρροή στη μόδα.

– Την ίδια χρονιά, ο Givenchy λανσάρει το πρώτο του άρωμα, το L’interdit. Η Audrey Hepburn είναι το πρόσωπο της καμπάνιας και πρώτη φορά, μία ηθοποιός παίρνει μέρος σε διαφήμιση για άρωμα.

AP Photo

AP Photo

Από fashion show του οίκου Givenchy, το 1980

– Ο οίκος Givenchy λανσάρει για πρώτη φορά αντρική συλλογή, την Gentleman Givenchy.

– Το 1988, το brand Givenchy πωλείται στο Louis Vuitton Moët Hennessey και από το 1995 και έπειτα ο Givenchy αποσύρεται από την ενεργό δράση του. Τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή παίρνουν διάσημοι, πρωτοπόροι σχεδιαστές όπως ο Alexander McQueen, ο John Galliano, ο Julien Macdonald και ο Riccardo Tisci, ο οποίος πρόσφατα αντικαταστάθηκε από την Clare Waight Keller.

AP Photo/Alastair Grant

AP Photo/Alastair Grant

-Το 1989 ο οίκος Givenchy λανσάρει την πρώτη του Beauté συλλογή με το χρώμα να κυριαρχεί. Στις συσκευασίες μπορούσε κανείς να βρει 4 διαφορετικές αποχρώσεις πούδρας, τι οποίες μπορούσες να αναμείξεις όλες μαζί με ένα πέρασμα του πινέλου.

Τώρα, η αυτοκρατορία Givenchy που έχει καταφέρει να στήσει σύμφωνα με τις αρχές του ο ίδιος ο ιδρυτής της, συνεχίζει την πορεία της με συλλογές Haute Couture και Ready-to Wear, με μια αξιόλογη συλλογή αρωμάτων και προϊόντων περιποίησης και μακιγιάζ αλλά και πολυτελών spa.

 

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Paul Hurschmann, File