FASHION SHOW

Εσύ θα το φορούσες αυτό το παπούτσι;

Μία αναστάτωση έχει προκληθεί. Ποιο Παρίσι; Εδώ στην Καλλιθέα. Τις πασαρέλες των Εβδομάδων Μόδας τις μελετάμε, τι νόμιζες. Δεν ήταν να δούμε τη Spring/Summer 2018 συλλογή του οίκου Balenciaga. Ξεκίνησε ντιμπέιτ. Ναι, όχι, μα γιατί, ίσως και μπορεί, απίθανο και πιθανό. Η βασική ερώτηση ήταν η εξής: ''Εσύ θα τα φορούσες δηλαδή;'' Ναι αλλά για ποια παπούτσια μιλάμε; Να, με τούτα και με εκείνα ξέχασα να σας δείξω το μήλον της έριδος.

 

Και κάπως έτσι ανοίγει ο διάλογος. Η έμπνευση έχει όρια; Η εκκεντρικότητα της πασαρέλας είναι για να μείνει στην πασαρέλα ή μπορεί να κατέβει στους δρόμους; Η μόδα έχει στεγανά; Πρέπει όλα να αρέσουν σε όλους; Υπάρχουν τελικά πρέπει; Υπάρχουν περιορισμοί; Μπορούμε να μιλάμε για αντικειμενικότητα στη μόδα; Ή είναι μια υπόθεση πολύ προσωπική;

Ανεξάρτητα από τα αν θα τα φορούσες ή όχι η επιλογή του Demna Gvasalia, creative director του οίκου Balenciaga, αποδείχθηκε επιτυχημένη. Έγινε μέσα σε λίγες ώρες talk of the town.

Δέσποινα Δημά

Μπορείτε να πέσετε να με φάτε αλλά εγώ θα τα φορούσα με τιμή και δόξα. Με είπες φάσιο βίκτιμ. Θα το δεχτώ και θα πάω παρακάτω γιατί η ουσία της μόδας είναι να νιώθεις ο εαυτός σου με κάθε στιλιστική σου επιλογή. Είναι φανταχτερά, είναι άνετα, δίνουν ύψος, περπατιούνται εύκολα και αντέχουν στην κακουχία. Και σε πιάνει μια βροχή και δε σε νοιάζει και καθόλου που πάτησες τη λακούβα. Στα μάτια μου είναι όμορφα. Και τόσο εκκεντρικά δεν τα λες. Έχουμε δει και πιο ”τραβηγμένες” εκδοχές.

Ναταλί Σαϊτάκη

Την Κυριακή, όσο ο Cristobal Balenciaga έφερνε βόλτες στον τάφο του, το κοινό παρακολουθούσε την επίδειξη της κολεξιόν Balenciaga Άνοιξη – Καλοκαίρι 2018. Ανάμεσα στις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά ήταν κι ένα ζευγάρι Crocs με διπλό ντάκο στολισμένα, φυσικά, με ένα ακόμα στυλιστικό απόνερο των 90s, δηλαδή 3D πλαστικές λεπτομέρειες που θα έβρισκες μέσα σε συσκευασίες από δρακουλίνια, αν δεν υπήρχαν οι τάπες. Crocs κανονικά έχω και είναι και εξαιρετικά άνετα αν μαγειρεύεις όλη μέρα και θέλεις κάτι ανατομικό και ασφαλές για την κουζίνα. Crocs δίπατα δεν φορούσα που να νεκρανασταινόταν ο συγχωρεμένος ο ιδρυτής του Οίκου και να μου τα έκανε δώρο μαζί με ένα από τα εμβληματικά φορέματά του με τα φουσκωμένα μανίκια.

Νάνσυ Κωστακοπούλου

Δεν θα φορούσα αυτό το παπούτσι ούτε αν ζούσα στον φανταστικό κόσμο των Lego. Όχι. Δεν βρίσκω κανένα λόγο ύπαρξης για αυτό το παπούτσι, όχι, όχι, όχι. Δεν ξέρω αν έγινα σαφής, αλλά όχι. Και μην μου πείτε (Δέσποινα) ότι είναι Balenciaga, άρα είναι high fashion item και μπορεί να απογειώσει ένα outfit. Λολ, όχι. Ο Χ Ι.

Υ. Γ. όχι.

Υ.Γ2. Δέσποινα μην μου κόψεις τα ΟΧΙ!

Χριστίνα Θεοδωροπούλου

Σε αυτά τα παπούτσια του αγαπημένου κατά τα άλλα οίκου Balenciaga δεν θα επιτρεπόταν η είσοδος στην ντουλάπα μου. Αρχικά δε φοράω ποτέ αυτό το είδος τακουνιού και σίγουρα αυτά δεν είναι ικανά να με πείσουν, να με κάνουν να το ξανασκεφτώ, έστω. Είναι ίσως το πιο ακαταλαβίστικο mix & match ύφους, υλικών και στιλ σε ένα ζευγάρι παπούτσια. Μπορεί να το φορούσαν οι μινιατούρες κούκλες των Poly Pocket, (το βλέπω!), αλλά όχι εγώ. Γιατί αν είσαι 7 χρονών, τότε σίγουρα τα έντονα χρώματα που γυαλίζουν και λάμπουν θα σε ενθουσιάσουν στις κούκλες, αλλά τώρα δε βρίσκω κανένα λόγο ούτε για να τα δοκιμάσω. Εγώ λοιπόν, δεν θα φορούσα αυτά τα παπούτσια.

Μάριον Παλιούρα

Παρόλο που πολλοί θα πίστευαν ότι – λόγω τακουνιού κυρίως – αυτό το παπούτσι είναι κάτι που θα φορούσα εγώ, η κατεξοχήν λάτρις των “ugly shoes”, χωρίς ίχνος ρατσισμού για το όνομα στο ταμπελάκι τους, αυτό που περπατήθηκε στο fashion show του Balenciaga δεν θα το τοποθετούσα ανάμεσα στα άλλα υπέροχα ζευγάρια που ξεχειλίζουν την ντουλάπα μου. Οτιδήποτε μου θυμίζει σαμπό νοσοκομείου με θλίβει, και όσα λουλουδάκια, χρώματα, γκλίτερ και fancy οίκους μόδας κι αν βάλεις επάνω τους, δε θα αλλάξω γνώμη.

Μαριλέλλα Αντωνοπούλου

Αυτού του είδους το πλαστικό (διόρθωσέ με αν κάνω λάθος κι είναι από διαστημικό καουτσούκ ας πούμε) σαμπό είναι ό,τι πιο άκομψο έχει σχεδιαστεί για να μπαίνει μέσα το ποδάρι μας. Λογικό, αφού υπάρχει ΜΟΝΟ για να αντέχουν κάποιες επαγγελματικές κατηγορίες την πολύωρη ορθοστασία κι όχι για να κάνουμε φιγούρα. Τώρα γιατί κάποιοι τα φοράνε έξω από το χειρουργείο ή το κομμωτήριο είναι ένα θεματάκι που θα μπορούσε να με προβληματίσει αν ως ανθρωπότητα είχαμε λύσει όλα τα υπόλοιπα ζητήματά μας, που δεν. Εν πάση περιπτώσει, αν το παπούτσι αυτό είναι το 5 π.χ, το παπούτσι αυτό συν πάτος α λα Balenciaga είναι το 6. Δηλαδή αν κάποιος με υποχρέωνε να το φορέσω ώστε να διασχίσω έναν δρόμο στρωμένο με πινέζες και να σώσω τη ζωή μου, θα προτιμούσα να το κάνω με την βερσιόν πλατφορμέ.

Όλγα Παρθενέα-Γεωργάτσου

Εντάξει, ο οίκος Balenciaga μας έχει συνηθίσει στα εκκεντρικά κομμάτια. Αυτό το συγκεκριμένο, πάντως, είναι εκτός ορίων του εκκεντρικού και δεν αγγίζει απλά αυτά του κακόγουστου, μα τα ξεπερνά κιόλας. Δηλαδή ειλικρινά. Τι σκεφτόταν όποιος τα σχεδίαζε; ”Ας δημιουργήσω κάτι να τεστάρω τις αντοχές των γυναικών”; Το αποτέλεσμα είναι ένα: Αυτή τη στιγμή ερχόμαστε αντιμέτωπες με το πιο κακόγουστο δημιούργημα του οίκου. Όχι, δεν θα το φορούσα ακόμα κι αν μου έδιναν τα χρήματα που κοστίζει. Όχι, απλά όχι.

 

Τελικό Ladylike σκορ

-6 κατά

-1 υπέρ

*Εσύ τι λες;*