CHANEL

Chanel Cruise 2018: Μία συλλογή αφιερωμένη στην αρχαία Ελλάδα

''Τα κριτήρια της ομορφιάς στην αρχαία, τότε κλασσική, Ελλάδα εξακολουθούν να ισχύουν. Ποτέ δεν υπήρξαν πιο όμορφες παραστάσεις γυναικών. Όλη η αναγέννηση, στην πραγματικότητα, βασίστηκε στην αρχαιότητα. Είναι πραγματικά η νεότητα του κόσμου σε όλη της την ισχύ και το απρόβλεπτο, όπως ακριβώς και οι αμείλικτοι θεοί". Αυτά ήταν τα λόγια του Karl Lagerfeld με τά την παρουσίαση της Cruise συλλογής του οίκου Chanel για το 2018.

“Θεωρώ την Ελλάδα ως την πηγή της ομορφιάς και του πολιτισμού. Τότε υπήρχε μια θαυμάσια ελευθερία κινήσεων που έκτοτε έχει εξαφανιστεί”.

Πρόκειται για μία συλλογή που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον ίδιο τον οίκο αλλά και για τους υπόλοιπους σχεδιαστές. Η δύναμη του Karl να αναδιαμορφώνει το σύνηθες και να το παρουσιάζει ως κάτι καινοτόμο είναι ίσως το μεγαλύτερό του ταλέντο.

Οι γραμμές Chanel στην καλύτερη δυνατή εκδοχή τους. Χρυσό, μαύρο, μπλε, κεραμιδί και φυσικά λευκό. Τα μοντέλα ως άλλες Ελληνίδες θεές περπάτησαν στην πασαρέλα και ήταν σαν να ξεφύλλισε κανείς τις σελίδες της ελληνικής μυθολογίας.

Η πραγματικότητα δε με ενδιαφέρει. Εγώ χρησιμοποιώ μόνο όσα μου αρέσουν. Η δική μου Ελλάδα είναι μία ιδέα.

Ο Karl Lagerfeld ξέρει τι σημαίνει μόδα. Ξέρει τι σημαίνει να κάνεις μόδα. Από το 1983 βρίσκεται στο τιμόνι του οίκου Chanel. “Η κομψότητα είναι μια φυσική ιδιότητα. Αν μια γυναίκα δεν την έχει όταν είναι γυμνή, δε θα την έχει ποτέ, ούτε όταν είναι ντυμένη.”

Λίγοι ήταν οι τυχεροί που είχαν στο χέρι τους την πρόσκληση. ”La Modernité de l’Antiquité” στο Grand Palais του Παρισιού.

A post shared by (@mylittleboyzz) on

 

Το σκηνικό

Κίονες δωρικού ρυθμού, άμμος, ο ναός του Παρθενώνα, ο ναός του Ποσειδώνα, ελιές και το ελληνικό ηλιοβασίλεμα. Χρειάστηκαν 50 άνθρωποι, τρεις εβδομάδες κατασκευών και εννέα ημέρες συναρμολόγησης. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό. Τα διεθνή μέσα το εκθείασαν, τονίζοντας επίσης πως θα μπορούσε το show να είχε πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα.

#CHANELCruise

A post shared by CHANEL (@chanelofficial) on

 

 

Τα σημεία αναφοράς

Η ΔΡΑΧΜΗ

© Getty Images / Ideal Image

Το αθηναϊκό τετράδραχμο αποτέλεσε το πλέον διαδεδομένο νόμισμα την περίοδο της ακμής της Αθήνας, τον 5ο αιώνα π.Χ., έως και την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στη μία όψη του απεικονιζόταν η Αθηνά και στην άλλη το σύμβολο της πόλης, η γλαύκα.

ΤΑ ΣΑΝΔΑΛΙΑ

#CHANELCruise

A post shared by CHANEL (@chanelofficial) on

Οι αρχαίοι Έλληνες σπάνια φορούσαν κλειστά υποδήματα. Τα σανδάλια ήταν τα πιο συνηθισμένα καθώς συνδύαζαν πρακτικότητα και ομορφιά. Οι πλούσιοι ήταν αυτοί που φορούσαν δερμάτινα σανδάλια, ενώ οι φτωχοί αυτά με τους ξύλινους πάτους.

Η συλλογή

 

 

 

 

 

 

 

 

#chanelcruise

A post shared by Point De Vue (@pointdevue_mag) on