ΜΟΔΑ

Τα μεγαλύτερα fashion icons των 80’s

Τα 80s ήταν μία από τις πιο πειραματικές χρονικές περιόδους στην ιστορία της μόδας, με fashion icons από την Madonna μέχρι την Princess Diana, από την Joan Collins μέχρι τον Boy George. Τα ρούχα χρησιμοποιούνταν για να ορίζουν προσωπικότητες και να κάνουν μεγάλα statements. Οι ώμοι είχαν βάτες που έφταναν στα αυτιά, χάρη στη Lady Diana και του cast του Dynasty. Στο μεταξύ, ο Boy George και οι clubbers του Blitz "αγκάλιαζαν" το peacock punk. Η μόδα των 80s δε θα μπορούσε να παρουσιαστεί καλύτερα από ό,τι στην έκθεση GR80s που πραγματοποιείται στην Τεχνόπολη.

Με τα εκκεντρικά και αστραφτερά υφάσματα να κατακλύζουν τις πασαρέλες των δύο τελευταίων σεζόν ως trends, εμείς ρίχνουμε μια ματιά σε αυτούς που ξεκίνησαν αυτά τα trends πρώτοι.

Madonna

 

H Madonna εμφανίστηκε στην pop σκηνή το 1983, με μεγάλα scrunchies στα μαλλιά, δερμάτινα και tutu όπως δεν είχαν ξαναφορεθεί ποτέ. Η βασίλισσα της pop παρέμεινε στον θρόνο για την υπόλοιπη δεκαετία, αλλάζοντας τη μόδα ριζικά.

Lady Diana Spencer

 

Δεν ξέρουμε καν αν μπορούμε να συνοψίσουμε τον αντίκτυπο που είχε η πριγκίπισσα Diana στη μόδα και την κουλτούρα, σε μερικές προτάσεις. Αλλά αν έπρεπε θα λέγαμε αυτό: ήταν η trendsetter της γενιάς της, πρωταθλήτρια του υπερβολικού ώμου και το νυφικό της ήταν μακράν ένα από τα μεγαλύτερα της ιστορίας.

Michael Jackson

 

Το κόκκινο δερμάτινο του Michael Jackson έμεινε στην ιστορία. Έγινε το σήμα κατατεθέν του και αντιγράφτηκε περισσότερο από κάθε άλλο στα 80s. Το κομμάτι αυτό πουλήθηκε σε δημοπρασία για 1.8 εκατομμύρια.

Boy George

 

Ο αρχηγός των Λονδρέζων peacock punks. Ο Boy George είδε την μόδα των 80s σαν τέχνη. Με την “συμμορία” των Blitz kids, έκανε την club σκηνή μία χρωματιστή πασαρέλα, με μοναδικό κανόνα: Όλα πάνε.

Joan Collins

Η Joan Collins ήταν η βασίλισσα της τηλεοπτικής σειράς των 80s, Dynasty, που ενέπνευσε εκατοντάδες τεράστια χτενίσματα και βαρύ make up. Ο χαρακτήρας της είχε μία ντουλάπα γεμάτη από φορέματα με φουσκωτούς ώμους και jackets που είναι τόσο κακά που ήταν καλά.

Katharine Hamnett

 

Αν τα 80s ήταν η χρονιά των statements τότε κανείς δεν έκανε μεγαλύτερο statement από την Katharine Hamnett. Ο άνθρωπος που ανακάλυψε τις μπλούζες με slogan και χρησιμοιποίησε τις σχεδιαστικές της δυνάμεις για πολιτικά μηνύματα που ενθάρρυναν τον κόσμο να αξιοποιήσει τη φωνή του.

Jane Fonda

 

Ε, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε ωδή στη μόδα των 80s και να μην αναφέρουμε την βασίλισσα της γυμναστικής, Jane Fonda. Η βραβευμένη ηθοποιός ήταν η πρώτη που έκανε video με γυμναστική, κάνοντας τις γκέτες και το lycra όσο σημαντικές ήταν οι βάτες.

Bananarama

 

Οι φιόγκοι στα μαλλιά, τα t-shirts, τα σκουλαρίκια! Οι Bananarama aka Sara Dallin, Siobhan Fahey και Keren Woodward, ήταν ο ορισμός του ‘disco’.

Grace Jones

 

H Τζαμαϊκανή Jones έφυγε από την Καραϊβική στα 60s για να γίνει μοντέλο στη Νέα Υόρκη, αλλά στα 80s έφτιαξε μία επιτυχημένη καριέρα ως τραγουδίστρια και ηθοποιός. Δεν φοβήθηκε ποτέ να κάνει εκκεντρικές εμφανίσεις και τα looks της έμειναν χαραγμένα στη μνήμη όλων.