FASHION TIPS

Black Friday: 4 tips για να κάνεις έξυπνες αγορές με οικολογική συνείδηση

ImaxTree

Καμιά φορά αναρωτιέμαι αν το shopping και το sustainability μπορούν να συνυπάρξουν. Έχω αρχίσει να πιστεύω ότι μπορούν. Εν μέρει, μπορούμε να κάνουμε αγορές οι οποίες δεν επιβαρύνουν, σε ένα μεγάλο ποσοστό, τουλάχιστον, το περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνουμε το excitement μιας νέας αγοράς. Πιστεύω ότι έχω βρει αυτή την χρυσή τομή μέσα από τα παρακάτω tips. Με αφορμή, λοιπόν, τις εκπτώσεις της Black Friday στις 26 Νοεμβρίου, σου προτείνω 4 tips για να κάνεις έξυπνες αγορές με οικολογική συνείδηση.

Η εβδομάδα αυτή, είναι μια καλή αφορμή να επενδύσουμε σε κομμάτια της γκαρνταρόμπας που μπορούμε να αποκτήσουμε σε καλύτερες τιμές. Οι εκπτώσεις της Black Friday, αν και στη χώρα μας διαφέρουν αρκετά από αυτές του εξωτερικού (όπου οι εκπτώσεις είναι αρκετά πιο significant σε σύγκριση με τις δικές μας), είναι η κατάλληλη στιγμή για να ανανεώσεις την γκαρνταρόμπα σου. Εκτός αυτού, μιας και μπαίνουμε σιγά-σιγά στην εορταστική περίοδο, τώρα είναι μια καλή στιγμή να επιλέξεις από τώρα τα δώρα των γιορτών που θέλεις να κάνεις στα αγαπημένα σου πρόσωπα. Όποιος κι αν είναι ο λόγος που θέλεις να ψωνίσεις σε αυτή την Black Friday, οι αγορές σου μπορούν να συνδυάζουν και μια «πράσινη» φιλοσοφία. Μια που μπορείς να αποκτήσεις γενικά, όσον αφορά τις αγορές σου, από εδώ και πέρα.

Black Friday = Αγορές με οικολογική συνείδηση

Οι εκπτώσεις της Black Friday, είναι μια καλή ευκαιρία να τεστάρεις νέες συνήθειές σου ως προς το shopping. Μπορείς να δοκιμάσεις τον εαυτό σου και να τον «προκαλέσεις» ώστε να αλλάξεις λίγο τη φιλοσοφία που είχες στο shopping, ως τώρα. Με αποτέλεσμα, και τώρα σε αυτή τη Black Friday, αλλά και κάθε φορά που ψωνίζεις, οι αγορές σου να είναι στοχευμένες αλλά και λίγο πιο ευαισθητοποιημένες, όσον αφορά το sustainability. Η βιομηχανία της μόδας είναι ένας χώρος ο οποίος έχει συμβάλλει στο να αυξάνεται καθημερινά το ποσοστό των απορριμμάτων λόγω των περισσευούμενων υφασμάτων και του αποτυπώματος του άνθρακα, πράγμα που συμβάλλει στην κλιματική κρίση. Υπάρχουν, λοιπόν, τρόποι που θα σε βοηθήσουν να αλλάξεις φιλοσοφία στο shopping, χωρίς όμως να σου στερούν τον ενθουσιασμό που μπορεί να σου προσφέρει μια νέα αγορά.

Από εκεί που είχες στην ντουλάπα σου ρούχα που δεν φοράς και που τελικά πιάνουν χώρο, θα έχεις μια πιο ολοκληρωμένη γκαρνταρόμπα. Όλα αυτά, ενώ συμβάλλεις στο να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο και έναν βιώσιμο τρόπο ζωής που θα αυξήσει τη διάρκεια ζωής του πλανήτη Γη. Δεν το λες και λίγο.

#1. Αυτή τη Black Friday, ψώνισε διαχρονικά ρούχα

Αν και αγαπάμε τις τάσεις, τελευταία πολλές γυναίκες και σχεδιαστές μόδας, μάς υπενθυμίζουν την αιώνια γοητεία διαχρονικών κομματιών. Όπως ενός καμηλό παλτό ή ενός δερμάτινου jacket. Κομμάτια σαν αυτά είναι διαχρονικά και μπορούμε να τα φοράμε μια ζωή. Μια τέτοια αγορά, λοιπόν, στις εκπτώσεις της Black Friday, είναι μια έξυπνη αγορά. Και μια που δεν θα σε κάνει να ψάχνεις κάθε σεζόν, και από ένα καινούργιο παλτό ή από ένα καινούργιο παντελόνι. Έχοντας την ασφάλεια των classics της γκαρνταρόμπας στην ντουλάπα σου, θα επενδύεις σε όλο και λιγότερες τάσεις. Έτσι, η συχνότητα με την οποία θα ψωνίζεις ρούχα θα ελαττωθεί, άρα δεν θα ενισχύεις σε αυτό τον υπερκαταναλωτισμό που ενισχύει στην κλιματική κρίση την οποία διανύουμε.

#2. Buy vintage

Τα λεγόμενα «θριφτάδικα» και οι αγορές σε vintage μαγαζιά, είναι ένας εξαιρετικός και βιώσιμος τρόπος αγορών. Τα πράγματα είναι απλά. Όσο δεν παράγονται νέα ρούχα, τόσο λιγότερο επιβαρύνεται το περιβάλλον. Αυτό δεν σημαίνει ότι η παραγωγή ρούχων πρέπει να σταματήσει, απλά είναι καλό να διευρύνουμε τις αγοραστικές μας συνήθειες. Μπορούμε, λοιπόν, να μπούμε σε ένα mindset που περιλαμβάνει και την αγορά από vintage μαγαζιά.

#3. Προτίμησε ρούχα από οργανικά υλικά

Υπάρχουν πλέον επιλογές, οπότε δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Όλο και περισσότερα brands (ελληνικά και διεθνή), δημιουργούν συλλογές με ανακυκλώσιμα ή οργανικά υλικά. Οι επιλογές είναι πολλές και τα είδη και styles ρούχων, ποικίλλουν. Πλέον, μερικά από τα πιο ωραία και ευρηματικά designs θα τα βρεις σε ρούχα sustainable συλλογών. Αυτή τη Black Friday, λοιπόν, ψώνισε στοχευμένα και προτίμησε ρούχα από βιώσιμες συλλογές. Έτσι, θα συμβάλλεις σε μια λίγο πιο «πράσινη» πραγματικότητα.

#4. Σκέψου τι χρειάζεσαι πραγματικά

Πριν πας για shopping στα μαγαζιά, κάνε μια λίστα. Δες τα ρούχα που έχει η ντουλάπα σου, τις ελλείψεις που έχεις. Μην πηγαίνεις στα καταστήματα, απλά για να «ρίξεις» μια ματιά. Έτσι, θα κάνεις αγορές του «ποδαριού». Και θα καταλήξεις με ρούχα στην ντουλάπα σου, που δεν χρειάζεσαι πραγματικά και που μπορεί να μην φορέσεις και ποτέ. Όλα αυτά, γιατί κόστιζαν 10 και 15 ευρώ. Αυτή τη Black Friday και κάθε φορά που πας για ψώνια, προσπάθησε να αγοράζεις μόνο ρούχα που σε αντιπροσωπεύουν πραγματικά . Ούτε άσκοπες σπατάλες θα κάνεις από εδώ και πέρα και ενώ οι αγορές θα γίνονται με συνείδηση.