LIFE

Το εξώφυλλο-αφιέρωμα του New Yorker στο Women’s March είναι πραγματικό αριστούργημα

Τα Women's Marches στις αμερικανικές αλλά και ευρωπαϊκές πόλεις έχουν ήδη περάσει στην ιστορία, χωρίς όμως να έχουν πάψει να δίνουν τροφή για συζητήσεις, καλλιτεχνικές δημιουργίες, αφύπνιση.

Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, όταν (σύμφωνα με τα ξένα Μέσα) τρία εκατομμύρια γυναίκες αλλά και μη επισκίασαν με τις ειρηνικές τους διαδηλώσεις την ορκωμοσία του Donald Trump πριν μία εβδομάδα;

Τα αφιερώματα που έγιναν γι’ αυτό το πρωτόγνωρο -για τα αμερικανικά δεδομένα- γεγονός ήταν πάμπολλα και εξακολουθούν. Έτσι, το αμερικανικό περιοδικό New Yorker θα κυκλοφορήσει το επόμενο τεύχος του στις 6 Φεβρουαρίου μ’ ένα εξώφυλλο, σκέτο αριστούργημα, αποτίοντας φόρο τιμής στα Women’s Marches.

Μία μαύρη γυναίκα, με περιβολή εργάτριας σε εργοστάσιο, υψώνει τη γροθιά της. Μέσα σε μόλις μία εικόνα συνοψίζεται ό,τι απεύχεται και πολεμά η ιδεολογία του νεοεκλεγέντος Αμερικανού Προέδρου και των ομοίων του. Ταυτόχρονα, δίνει το στίγμα των αιτημάτων των διαδηλώσεων: ίση αντιμετώπιση (ανεξάρτητα από φυλετικές και κοινωικές διαφορές) για όλες τις γυναίκες, στην πλειοψηφία τους σκληρά εργαζόμενες, οι οποίες -σε κάθε περίπτωση- δηλώνουν παρούσες στη διεκδίκηση των αναφαίρετων (μέχρι πρότινος) δικαιωμάτων τους.

 

Δημιουργός του εν λόγω εξώφυλλου είναι η Abigail Gray Swartz, η οποία και παρευρέθηκε στο Women’s March στην Augusta. “Πήγα στην πορεία για όλους εκείνους που χρειάζονται τη στήριξή μας, για το δικαίωμα στην ισότητα και τη διαφορετικότητα. Και, ακόμα και αν δεν μπορούσα να τα έχω μαζί μου, ήμουν εκεί για τον 3 ετών γιο μου και την 6 ετών κόρη μου“, δήλωσε χαρακτηριστικά.