ΣΕΙΡΕΣ

Μια σειρά και μια ταινία που πρέπει να δεις αν σου αρέσει να τρομάζεις

Το "Picnic at Hanging Rock" (Το Μυστικό του Βράχου των Κρεμασμένων) γυρίστηκε το 1975 στα μήκη και τα πλάτη της Αυστραλίας από τον Peter Weir. Είναι μία ταινία απόκοσμη, παράξενη, με υπνωτισμένη ενέργεια. Βασίζεται στη μυστηριώδη εξαφάνιση τριών μαθητριών και της δασκάλας τους, όλες έγκλειστες σε κολέγιο του 1900. Όλα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια ενός πικνίκ σ' έναν ηφαιστειογενή, ενεργειακό βράχο. Για το Suspiria τι να πεις αλήθεια; Σαν να έχεις ανέβει στην κορυφή του όρους Τρόμος.

Δύο remakes που πέρα από το γεγονός ότι ανήκουν στο ίδιο είδος, στελεχώνονται στο καστ κυρίως από γυναίκες. Το ”Picnic at Hanging Rock” 33 χρόνια μετά, έχει επιστρέψει σε μορφή έξι επεισοδίων με το πλεονέκτημα να είναι σκηνοθετημένο ξανά από τον ίδιο σκηνοθέτη, με άψογη φωτογραφία και  όλα εκείνα τα συστατικά μιας συνταγής που τρομάζει βαθιά κι εντυπωσιακά, ταράζοντας ακόμα και τον πιο ατρόμητο σινεφίλ. Γιατί όταν ανακατεύεις το φόβο με την παραίσθηση, τίποτα δεν μένει όρθιο.

Στο ρόλο της περίεργης διευθύντριας του κολεγίου, Mrs Appleyard, που τόσο υπέροχα κακιασμένα υποδύθηκε κάποτε η Rachel Roberts, βλέπουμε την Natalie Dormer του Game of Thrones. Η σειρά προβάλλεται αυτήν την εποχή στην Αμερική και στην ελληνική δημόσια τηλεόραση. Ένα θέαμα που τρομάζει αλλά μαγνητίζει.

Και από την άλλη ένα φιλόδοξο remake για την ταινία που έχει στοιχειώνει γενιές και γενιές σινεφίλ. Παραδόξως το “Suspiria” του Dario Argento γλίτωσε χρόνια τώρα από το να γίνει κακέκτυπο remake στα χέρια κάποιου φιλόδοξου νεόκοπου σκηνοθέτη που το είδε αλλιώς. Όπως όλα δείχνουν, ευτυχώς έπεσε στα σωστά χέρια τελικά, αυτά του Luca Guadagnino στον οποίο οφείλουμε το “Call Me By Your Name”, κι αυτό είναι κάτι. 

Γυναικεία υπόθεση το καστ και εδώ, με τις Dakota Johnson, Tilda Swinton, Chloë Grace Moretz να αναβιώνουν τον απόλυτο τρόμο, όπως μας τον δίδαξε το ιταλικό σινεμά του Giallo (σ.σ ένα είδος λογοτεχνίας και ταινιών που εμφανίστηκε τον 20ό αιώνα στην Ιταλία. Τα βασικά θέματα του είδους είναι ο τρόμος, το έγκλημα, η φαντασία και ο ερωτισμός. Η προέλευση του όρου πηγάζει από τα πρώτα εξώφυλλα των βιβλίων με τέτοιου είδους ιστορίες, που ήταν πάντα σε κίτρινο χρώμα).

Η ταινία θα βγει στις αίθουσες τον Νοέμβριο. Μέχρι τότε έχεις χρόνο να δεις ξανά την πρωτότυπη ταινία.