LIFE

Το νέο ημερολόγιο της Pirelli σε κάνει να θες να τα δεις όλα μαύρα

Το ημερολόγιο Pirelli έχει κάνει τεράστια άλματα τα τελευταία χρόνια, περνώντας από το στάδιο του φωτογραφικού λευκώματος σέξι γυναικών που επιδεικνύουν τα πλούσια στήθη τους και κορνιζάρονται σε συνεργεία αυτοκινήτων, σε ένα άλμπουμ εικόνων - αριστουργημάτων το οποίο απέχει πολύ από καθετί που μπορεί να χαρακτηριστεί δεύτερο ή φτηνό.

Το φετινό concept είναι μια διαστρέβλωση της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων. Όλοι οι ήρωες που φωτογραφίζει ο Tim Walker ανάμεσα σε βάζα με μαρμελάδα και τραπουλόχαρτα είναι μαύροι. Οι Naomi Campbell, Lupita Nyong’o, P Diddy, RuPaul, Thando Hopa και πολλοί ακόμα μαύροι ηθοποιοί, μοντέλα, μουσικοί και σχεδιαστές, πόζαραν φορώντας τις δημιουργίες που επέλεξε ο Edward Enninful, στιλίστας και αρχισυντάκτης της βρετανικής Vogue.

 

 

 

Το φετινό shooting είναι μια γιορτή για τη φυλή, ένα μεγάλο “όχι” στον ρατσισμό και τις φυλετικές διακρίσεις, τα στερεότυπα και τις παραδοσιακές, ξεπερασμένες και λανθασμένες ιδέες για το χρώμα και τους ανθρώπους.

 

“Νομίζω ότι ζούμε σε μια εκπληκτικά συναρπαστική εποχή, ειδικά όταν μια ιστορία όπως αυτή της Αλίκης, η οποία έχει διατηρήσει τέτοια απήχηση σε τόσο πολλούς ανθρώπους και έχει ειπωθεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο για τόσο πολύ καιρό, μπορεί πια να ειπωθεί συναρπαστικά και αλλιώς”, λέει ο φωτογράφος, Tim Walker, συμπληρώνοντας πως η Pirelli δεν είχε την παραμικρή απαίτηση ή παρέμβαση στο αποτέλεσμα.

 

 

 

Ζώντας στην εποχή των μεγαλύτερων κοινωνικοπολιτικών αλλαγών, αλλά και των πιο έντονων συζητήσεων για θέματα που απωσιοπούνταν για χρόνια, είναι καιρός να στρέψουμε την προσοχή σε όλα όσα υπάρχουν και δεν τα κουβεντιάζουμε, δεν τα συνειδητοποιούμε και δεν (προσπαθούμε να) τα λύνουμε. Ο σεξισμός, η αντικειμενοποίηση των γυναικών και ο ρατσισμός σε όλες του της εκφάνσεις είναι ακόμα υπαρκτά προβλήματα και το να στρέφουμε τους προβολείς σε αυτά με κάθε τρόπο, είναι το λιγότερο, θεμιτό κι ελπιδοφόρο. Πόσο μάλλον όταν αποτελούν και αφορμή για τέτοιου είδους καλλιτεχνική δημιουργία.